Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2005

Άπαντες ακατάλληλοι«Unfit» (ακατάλληλο) να κυβερνήσει την Ιταλία χαρακτήριζε πριν από πέντε χρόνια τον Μπερλουσκόνι ο Εκόνομιστ. Εξίσου ακατάλληλους βρίσκει σήμερα τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Ευτυχώς δηλαδή που ο διευθυντής του περιοδικού έχει μια εμμονή με την Ιταλία...

«Ντόλτσε Βίτα, αντίο»: έτσι τιτλοφορεί ο Εκόνομιστ ειδικό αφιέρωμα στην Ιταλία που συνοδεύει το τελευταίο του τεύχος. Παρά τα τόσα θέλγητρά της - σημειώνει - η Ιταλία έχει βυθιστεί σε μια μακρά, αργή παρακμή. H αντιστροφή αυτής της τάσης απαιτεί περισσότερο θάρρος απ' αυτό που φαίνεται να έχουν οι σημερινοί πολιτικοί της ηγέτες. Ο Μπερλουσκόνι και η Δεξιά απέτυχαν, το λέει ακόμη και ο Λούκα ντι Μοντετσέμολο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και της Φίατ. H αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας έχει καταρρεύσει εξαιτίας της αδιαλλαξίας του διοικητή της, του «παρανοϊκού» Αντόνιο Φάτσιο. Αλλά και ο Ρομάνο Πρόντι δεν φαίνεται ικανός, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και εφαρμόζουν ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι μόνοι πολιτικοί που παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον για το βρετανικό περιοδικό είναι δύο «μετανοημένοι»: ο μετα-φασίστας Τζανφράνκο Φίνι και ο μετα-κομμουνιστής Βάλτερ Βελτρόνι.

Ο Μπέπε Γκρίλο δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε σ' αυτούς. Για την ακρίβεια, o Ιταλός κωμικός δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν πολιτικό. Κανείς δεν μιλά για τις καινούργιες τεχνολογίες ή για την εξοικονόμηση ενέργειας. Κανείς δεν υποστηρίζει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στη γνώση. Κανείς δεν ασχολείται με τη μάχη κατά του κοπιράιτ. Πρέπει να πάνε όλοι στα σπίτια τους, λέει σε συνέντευξή του στη Ρεπούμπλικα. Και οι πρώτοι που πρέπει να φύγουν είναι εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα. Υπάρχουν τέτοιοι; Υπάρχουν, 23 τον αριθμό, στο εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επειδή η ιταλική κοινή γνώμη δεν τους γνωρίζει, ο Γκρίλο έφτιαξε ένα blog (www. beppegrillo.it) και τους αποκαλύπτει. Για να τους μάθει και η Ευρώπη, αγόρασε πρόσφατα μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες του μια σελίδα της Χέραλντ Τρίμπιουν. Δέκα χρόνια μετά την εκστρατεία «Καθαρά Χέρια», ένα άλλο σύνθημα συγκλονίζει την ιταλική πολιτική ζωή: «Καθαρό Κοινοβούλιο!».

Ίσως να φαίνεται περίεργο ότι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι έφτασε το τέλος του Τύπου προπαγανδίζει τις απόψεις του με καταχωρήσεις και συνεντεύξεις σε εφημερίδες. Ουδείς όμως είναι τέλειος. Άλλωστε ο Γκρίλο ασχολείται κυρίως με το blog του, που δέχεται 130.000 επισκέψεις την ημέρα και είναι 18ο στον κόσμο. Και με τα meet-up, ομάδες ανθρώπων που συγκεντρώνονται για να υλοποιήσουν τα πράγματα για τα οποία συζητούν στο blog. Στη Νάπολι δραστηριοποιούνται κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Στο Μιλάνο υπερασπίζονται το δάσος Gioia. Στο Ρίμινι πολεμούν έναν αποτεφρωτήρα που μολύνει το περιβάλλον. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που ο Γκρίλο τούς υπολογίζει σε 6.000, θα συγκεντρωθούν στις 17 Δεκεμβρίου στην Μπολόνια. Αυτές οι μορφές άμεσης δημοκρατίας μάλλον ξέφυγαν από τον Εκόνομιστ.

7 Comments:

At 28/11/05 2:23 μ.μ., Blogger kosmopolitis said...

Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις επισημάνσεις του Beppe Grillo, τον οποίο δεν γνώριζα μέχρι σήμερα. Μπήκα λοιπόν στο μπλογκ του και έριξα μια γρήγορη ματιά.
Αισθάνθηκα μια κάποια δικαίωση για την αντιπάθεια που είχα δείξει πριν λίγο καιρό, σχολιάζοντας σχετικό ποστ του Μιχάλη, για έναν άλλο Ιταλό " κωμικό " ( καιροσκόπο καραγκιόζη τον χαρακτηρίζω εγώ ) τον Μπενίνι.
Ο Grillo είναι ο ορισμός του καλλιτέχνη-ενεργού πολίτη. Το μπλογκ του είναι ένα βήμα για κάθε εναλλακτική πολιτική πρόταση. Προωθεί την υποψηφιότητα του Ντάριο Φο για τη Δημαρχία του Μιλάνου, Στηρίζει τον αγώνα ενός απλού παπά για να δοθούν στο λαό τα 6500 ακίνητα που κατασχέθηκαν από τη Μαφία, και πολλά άλλα.
Ο τεράστιος αριθμός επισκεπτών στο μπλογκ του που αναφέρει ο Μιχάλης, και η μεγάλη ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες του, δείχνουν όντως ότι η άμεση δημοκρατία, έστω με την διαδυκτιακή μορφή της, είναι προ των πυλών.
Η κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία, ως αντιπροσωπευτική μορφή διακυβέρνησης, οδεύει προς το τέρμα. Ηταν χρήσιμη όταν η γνώση περιοριζόταν στις κοινωνικές ελίτ - τους βουλευτές.
Σήμερα, ο απλός πολίτης έχει πρόσβαση σε όλη τη γνώση. Δεν χρειάζεται τη μεσολάβηση κανενός εκπροσώπου.
Ενθαρρυντικό πολύ το μήνυμα που βγαίνει από το άρθρο σου σήμερα, Μιχάλη. Κι ας λέει ο Εκόνομιστ τα δικά του, εναποθέτοντας τις ελπίδες του σε μετα-φασίστες και μετα-σταλινικούς.
Εγώ τις εναποθέτω στον απλό ενεργό πολίτη, σαν τον Beppe Grillo.

 
At 28/11/05 5:05 μ.μ., Anonymous the missing link said...

Συμφωνώ με το σχόλιο του κοσμοπολίτη για την αξία της προσπάθειας που Γκρίλλο.
Ιδιαίτερα για την Ιταλία μια χώρα που πάσχει από έλλειψη φωνών αντίστασης και της οποίας ο πολιτικός λόγος διέρχεται δεινούς καιρούς. Βρέθηκα πρόσφατα στη Ρώμη και είδα τις τηλεοράσεις να κατακλύζονται από παπαδοκομπανίτες και χριστιανοφονταμενταλιστές να οδύρονται για την οριστική ποινικοποίηση της έκτρωσης και της τεχνητής γονιμοποίησης, την απαγόρευση της έρευνας στον τομέα της γενετικής και των εμβρυακών κυττάρων και φυσικά κατά του γαμικού συμβολαίου των ομοφυλοφίλων.
Εκτός αυτού στα μέσα ούτε λόγος για τα προβλήματα του μέσου Ιταλού... Ο Μπερλουσκόνι με νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του αποφεύγει να δικαστεί και ελπίζει να επανεκλεγεί καθώς αρκετοί από τους συνεργάτες του έχουν ήδη καταδικαστεί για απάτες, απιστίες και υπεξαιρέσεις.
Δεν γνωρίζω τι μπορεί να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα. Το διαδίκτυο είναι αρκετά διαδεδομένο για να μπορέσουν να διαδοθούν πληροφορίες που να εκφεύγουν από την παντοκρατορία του Σίλβιο. Πρόθυμα ώτα δεν υπάρχουν. Παράλληλα έχουν εμφανιστεί ορισμένες φωνές όπως αυτή του Μπερτινότι που δεν πρέπει να τις παραβλέπουμε.
Όσο για τα περί αμέσου δημοκρατίας μέσω διαδικτύου είναι μία τεράστια συζήτηση που πρέπει να την ανοίξουμε κάποτε. Ωστόσο πιστεύω οτί κάτι τέτοιο θα είναι δυνατό στην επόμενη γενειά -ίσως επονομαζόμενη μετά-διαδικτυακή;

 
At 28/11/05 5:36 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Κοσμοπολίτης: Σήμερα, ο απλός πολίτης έχει πρόσβαση σε όλη τη γνώση. Δεν χρειάζεται τη μεσολάβηση κανενός εκπροσώπου

Σωστό, αλλά και λάθος: Είναι τόσες οι πληροφορίες και οι πηγές της "γνώσης" που οι πραγματικά σημαντικές ακυρώνονται / αχρηστεύονται μέσα στην πληθώρα των σκουπιδιών.

Για να είναι πολιτικά αποτελεσματική η ευκολία της επικοινωνίας είναι απολύτως απαραίτητος ένας "ηθμός" - δηλαδή μια πολιτική οργάνωση.

Για την αριστερά, ένα (μετά) - κόμμα - εργαλείο, το οποίο δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με τα κομμουνιστικά / σοσιαλιστικά κόμματα του 19ου και 20ου αιώνα - πέρα από τον προγραμματικό ανθρωποκεντρισμό- κοινωνιοκεντρισμό.

Το ονειρεύομαι, αλλά δε μπορώ να το περιγράψω - κάτι τετοιο είναι πέρα από τις δυνατότητές μου.

Εσείς, σοφοί μου συν-ομιλητές, έχετε καμιά καλή ιδέα;

 
At 28/11/05 10:47 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Σιγά ρε παιδιά, μη σπρώχνεστε...

 
At 28/11/05 11:27 μ.μ., Blogger kosmopolitis said...

Πάνο, δεν χρειάζεται κανένας " ηθμός " ( " ισμός " ? ), καμία οργάνωση, κανένα μετα-κόμμα. Γιατί τότε θα γυρίσουμε αναπόφευκτα στο καπέλωμα των πολιτών και των οραμάτων από τις ηγεσίες.

Το ζητούμενο είναι ένα πλατύ, πολύχρωμο Κίνημα ενεργών πολιτών.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η προσπάθεια που κάνει ο Ημίαιμος ( κι εσύ ) για την αποτροπή της επέκτασης του αεροδρομίου στο θερμαικό. Δεν μπαίνω στην ουσία του ζητήματος γιατί δεν έχω επαρκή γνώση του αντικειμένου. Εσείς φαίνεται να έχετε. Θα μου πεις μα δεν σας άκουσε κανείς, δεν καταφέρατε τίποτα. Δεν πειράζει. Κάποιος μπλογκερ ( δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιος ) έχει αναρτήσει ένα σύνθημα :
Did you try ? Did you fail ? It doesn't matter. Try again. Fail again. Fail better.

 
At 29/11/05 12:34 π.μ., Blogger Πάνος said...

Κοσμοπολίτη, την πολιτική ενέργεια /δράση (έστω για την επέκταση του διαδρόμου) δεν την αντιλαμβάνομαι ως άσκηση για τη σωτηρία της ψυχής: θέλω να έχει και αποτελέσματα!

Το "πολύχρωμο κίνημα πολιτών" είναι αναγκαία συνθήκη. Δε νομίζω όμως οτι είναι και ικανή...

Κάποτε τα (λαμπρά) απομεινάρια της αριστεράς πρέπει να ξεπεράσουν το σύνδρομο "καήκαμε στο κουρκούτι, φυσάμε και το γιαούρτι" - αν δε θέλουν να παρακολουθούν ως παντουφλοφόροι τηλεθεατές τους "σεισμούς που μέλλονται για νάρθουν".

 
At 29/11/05 12:56 π.μ., Blogger kosmopolitis said...

Κάτι τέτοιοι Πάνοι με κάνουν να πιστεύω στην ανάγκη για διαίωνιση της..αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας !

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home