Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2005

Eίδος υπό εξαφάνιση



Ακούμε συχνά ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου διότι κινδυνεύουν τα εγγόνια μας. Λάθος: δύο τουλάχιστον ανθρώπινες κοινότητες κινδυνεύουν άμεσα. Οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες βρίσκονται δίπλα μας, λίγο πιο κάτω.

H Σέιλα Ουοτ-Κλούτιερ είναι εκπρόσωπος των Ινουίτ (Εσκιμώων) της Αρκτικής. Μεγάλωσε τη δεκαετία του '60 στο Νουναβίκ του βόρειου Κεμπέκ κυνηγώντας φώκιες και καριμπού, όπως έκαναν για χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί της. Και ξαφνικά η ζωή της άλλαξε. Για την ίδια και 150.000 ακόμη Ινουίτ της περιοχής, η γη άρχισε να λειώνει κάτω από τα πόδια τους. «Είχαμε οκτώ εποχές και ξαφνικά σταμάτησαν», λέει. «Όλες οι γνώσεις μας για την επιβίωσή μας αποδεικνύονται άχρηστες, αφού όλα γύρω μας αλλάζουν. Δεν μπορούμε να κυνηγήσουμε. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διατροφή μας. Τα είδη με τα οποία τρεφόμασταν πεθαίνουν. Τα σπίτια μας καταρρέουν, αφού το μόνιμο στρώμα πάγου λειώνει. Όλοι λένε ότι οι πολικές αρκούδες αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση αλλά ένα τέτοιο είδος είμαστε κι εμείς».

Τα νησιά Τουβαλού είναι εννιά κοραλλιογενείς ατόλες που βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, βορείως των νησιών Φίτζι. Τα τελευταία χρόνια οι 10.000 κάτοικοι των νησιών αυτών βλέπουν τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει και τη χώρα τους σιγά σιγά να εξαφανίζεται. «Καθώς βρισκόμαστε μόλις τρία μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, είμαστε ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου», εξηγεί ο κυβερνήτης της χώρας Τομάζι Ποπούα. Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να μεταναστεύουν στη Νέα Ζηλανδία. H εξαφάνιση της πατρίδας τους δεν είναι ζήτημα δεκαετιών αλλά ετών. Το μοναδικό ερώτημα, γράφει ο Γιόχαν Χάρι στην Ιντιπέντεντ, είναι αν τα νησιά Τουβαλού θα πνιγούν από χίλια μικρά κύματα ή ένα από τα όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα θα τα σβήσουν από τον χάρτη - μαζί με τους τελευταίους πεισματάρηδες που θα έχουν απομείνει να τα φυλάνε.

Ο θάνατος του πολιτισμού των Ινουίτ και η εξαφάνιση των Τουβαλού δεν θα προκληθούν από κάποιες αόριστες φυσικές καταστροφές, αλλά από συγκεκριμένες ανθρώπινες ενέργειες, τις δικές μας ενέργειες, τα αυτοκίνητα που οδηγούμε, το πετρέλαιο που καταναλώνουμε, τον άκρατο καταναλωτισμό μας. Διεθνείς σύνοδοι όπως αυτή που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Μόντρεαλ έχουν περιορισμένες δυνατότητες, χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα. Τα θύματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποφάσισαν, έτσι, να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Οι Ινουίτ προσέφυγαν ήδη στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι καταστρέφουν το οικοσύστημά τους. Καθώς οι ΗΠΑ είναι μέλος αυτής της επιτροπής, μια καταδικαστική απόφαση θα ανοίξει τον δρόμο για τη μαζική υποβολή μηνύσεων εναντίον αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Ανάλογο δρόμο θα ακολουθήσουν και οι κάτοικοι των Τουβαλού. Χρειάζονται βέβαια και τη συμπαράστασή μας. H μεθαυριανή πορεία στο Λονδίνο θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα.

6 Comments:

At 1/12/05 3:26 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 1/12/05 3:30 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

συμφωνώ με τον Πάνο...
αλλά ειδικά στην Ελλάδα, δε βλέπω και καμμιά ανάπτυξη!
Τα συνολικά και ανησυχητικά προβλήματα του περιβάλλοντος, παίρνουν συγκεκριμένη μορφή σε κάθε χώρα. Για τη δική μας, έχουμε και λέμε:
φωτιές (οικοπεδοφαγικές και άλλες), μόλυνση της ατμόσφαιρας και των υδάτων (μεγάλες πόλεις), μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα (κακή χρήση λιπασμάτων), διάβρωση (λόγω μη αναδάσωσης και άναρχης δόμησης), και τέλος αναιμική συμβολή στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου...
Δεν τα ξέρουμε όλοι;
Δεν ξέρουμε τι χρειάζεται να γίνει;
Εχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης, αλλά (κυρίως) όχι γιατί οι μικρές, καθημερινές μας πράξεις δεν είναι φιλικές στο περιβάλλον.
Αξιος όποιος κυκλοφορεί με ποδήλατο στην Αθήνα - εγώ όμως δε θα ήμουν τόσο θαρραλέος...
Καταλαβαίνετε πού το πάω.
Στην πολιτική. Και στο "μηχανισμό" μέρος του οποίου είναι η καταστροφική συμπεριφορά σε σχέση με το περιβάλλον.
Από την άλλη, για να γίνει κάτι, δε χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα. Δράση χρειάζεται - επειγόντως.

 
At 1/12/05 4:54 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Να παρατηρήσω κι εγώ οτι πολλοί νιώθουν άβολα στην επίκληση της μνήμης του Αραφάτ, στους καιρούς που μόνη πιθανή εξέλιξη, μετά την (κατά πάσαν ένδειξη από τον/με τις ευλογίες του Σαρόν)εξόντωσή του, είναι η "άδικη ειρήνη" των Σαρόν και Πέρεζ...
Ας σκεφτούμε όμως, χωρίς καμμία μηδενιστική διάθεση, πόσο σταθερή είναι η λύση της περιχαράκωσης της Παλαιστίνης στα όρια ενός μη βιώσιμου κράτους, με τη λωρίδα της Γάζας και ολίγη από Δυτική όχθη...
Ceci dit, αυτοί είναι οι συσχετισμοί δύναμης σήμερα. Αλλά ωσότου να γίνει βιώσιμος ο βίος των παλαιστίνιων, η μνήμη του Αραφάτ θα είναι επίκαιρη - και θα ενοχλεί.

 
At 1/12/05 5:13 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μιας και ανοίξαμε την κουβέντα, κι ας μην έχει σχέση με το θέμα: το θέμα δεν είναι, Κοσμοπολίτη, ότι μίλησαν για τον Αραφάτ αυτοί οι άνθρωποι. Το θέμα είναι τι είπαν. Αν είπαν κάτι ενδιαφέρον, και δεν το έγραψαν ΤΑ ΝΕΑ, να με εγκαλέσεις, εμένα ή όποιον είναι αρμόδιος τέλος πάντων. Εφημερίδα είναι ΤΑ ΝΕΑ, και δημοσιεύει ειδήσεις, ρεπορτάζ ή αναλύσεις που θεωρεί ότι ενδιαφέρουν τους αναγνώστες. Δεν είναι το ΑΠΕ, που μεταδίδει τα πάντα, κι αφήνει τους συνδρομητές του να κάνουν την επιλογή τους. Δεν είναι τηλεοπτικό κανάλι, που μεταδίδει μόνο αυτά για τα οποία έχει εικόνα. Ειπώθηκε λοιπόν κάτι σ'αυτή την εκδήλωση που πιστεύεις ότι έπρεπε να γραφτεί; Η θεωρείς ότι η δημοσίευση μιας φωτογραφίας των βουλευτών ή των ομιλητών αποτελεί τον αρμόζοντα φόρο τιμής στον Αραφάτ;

 
At 28/7/18 5:02 π.μ., Blogger Unknown said...

www0727

ralph lauren outlet
canada goose jackets
ralph lauren uk
nike air max 90
supreme new york
coach outlet store online
ed hardy clothing
polo ralph lauren outlet
canada goose jackets
moncler online outlet






 
At 19/10/18 6:47 π.μ., Blogger Unknown said...

yeezy boost
golden goose outlet
jordan 4
off white
michael kors outlet
nike roshe run
golden goose sneakers
nike lebron 16
nike react
nike air max

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home