Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2005

Ο θάνατος του Aϊνστάιν



Εξηγήστε μας, αγαπητέ Νομπελίστα, τους νόμους της Φυσικής με ένα απλό παράδειγμα. «Είναι απλό: το ότι μιλάμε και δεν παρεμβάλλεται τίποτα στη μετάδοση του ήχου είναι ένας νόμος της Φυσικής».

Σε πολλούς θα φανεί περίεργο, αλλά η Φυσική έχει πολλά κοινά σημεία με την πολιτική. Μαίνεται κι εκεί, για παράδειγμα, ένας λυσσαλέος πόλεμος ανάμεσα στους φανατικούς της ιδεολογίας και τους πραγματιστές. Οι πρώτοι έχουν μια θρησκευτική προσέγγιση των προβλημάτων, πρώτα ρίχνουν μια ιδέα κι ύστερα προσπαθούν να την αποδείξουν. Οι δεύτεροι είναι πεισμένοι πως οποιαδήποτε ιδέα πρέπει πρώτα να την επαληθεύσουν. Ο Ρόμπερτ Λάφλιν, που διδάσκει στο Στάνφορντ και το 1998 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Την περασμένη εβδομάδα, ο 55χρονος ασπρομάλλης που μοιάζει περισσότερο με παίκτη του ράγκμπι παρά με επιστήμονα βρέθηκε στη Γένοβα για να εγκαινιάσει το ετήσιο Φεστιβάλ Επιστήμης. Και εκεί, κήρυξε ούτε λίγο ούτε πολύ τον θάνατο του Αϊνστάιν - και μάλιστα τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη θεωρία της σχετικότητας! Το πρόβλημα με τη θεωρία αυτή, λέει σε συνέντευξή του στη Στάμπα, είναι ότι έχει γίνει ένα σύμβολο, ένα εμπορικό σήμα. Τα πειράματα όμως δείχνουν ότι η περίφημη εξίσωση e=mc² δεν λειτουργεί στις πολύ μικρές αποστάσεις. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Να σταματήσουν οι έρευνες επειδή θέτουν υπό αμφισβήτηση μια οικουμενική πεποίθηση; Μα η Φυσική δεν ικανοποιείται ποτέ με μια ιδέα, πηγαίνει πάντα πιο πέρα. Αλίμονο αν μολυνθεί κι αυτή από τον ιό της ιδεολογίας!

Στις μέρες μας, λέει ο Αμερικανός Νομπελίστας, βλέπει κανείς ένα αντιεκσυγχρονιστικό ρεύμα να διαπερνά τις δυτικές κοινωνίες, εκτοπίζοντας σχεδόν τον Διαφωτισμό. Είναι λογικό: στις δημοκρατίες οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να σφάλλουν. Είναι σχεδόν καταδικασμένοι να σφάλλουν προτού αρχίσουν να καταλαβαίνουν. Οι προοπτικές της ανθρώπινης κλωνοποίησης μας ενοχλούν, ακόμη κι όταν αυτή έχει θεραπευτικούς σκοπούς. Μια μέρα όμως θα ανακαλύψουμε ότι οι ασθενείς μας σπεύδουν για θεραπεία στην κλινική του δρος Χουάνγκ Γου Σουκ, του Κορεάτη επιστήμονα που κλωνοποίησε το πρώτο ανθρώπινο κύτταρο και έχει ήδη οργανώσει τράπεζα κλωνοποιημένων εμβρυακών κυττάρων προς χρήση από οποιοδήποτε ερευνητικό ίδρυμα του κόσμου (συνέντευξή του στον Χάρη Καρανίκα δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στον Ταχυδρόμο). Και τότε θα καταλάβουμε ότι είχαμε κάνει λάθος.

Θα αμφισβητήσουμε λοιπόν τα πάντα; Ακόμη και τον Δαρβινισμό; «Όχι βέβαια. Μην ανησυχείτε όμως με την επίθεση που έχουν εξαπολύσει στην Αμερική οι φανατικοί της θρησκείας. Μπορεί να επιβάλουν τη διδασκαλία του "ευφυούς σχεδιασμού" στα σχολεία, αλλά δεν θα τους πιστέψει κανείς. Ο ιδεολογικός δογματισμός λειτουργεί μόνο στους ενήλικες, τα νέα παιδιά είναι πιο ευφυή απ' ό,τι νομίζουμε. Έχω πολλούς φίλους που μεγάλωσαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση και κανείς τους δεν πήρε στα σοβαρά τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία... ».

12 Comments:

At 1/11/05 11:44 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν κατάλαβα κάτι...τι σχέση έχει η αμφισβήτηση μέσα από έρευνα, λογικές υποθέσεις και κρίσεις με την αμφισβήτηση βάση ιδεολογίας, φοβίας, ψευδαισθήσεων και πάει λέγοντας.

Μάλλον γράφτηκε ανάποδα το σημερινό άρθρο. Η λογική αμφισβήτηση του Αινσταιν πάει σήμερα στην άκρη και κυριαρχεί ο δογματισμός.

 
At 1/11/05 11:59 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Κι εγώ δεν κατάλαβα γιατί ο κύριος πήρε Νόμπελ ενώ ισχυρίζεται ότι δεν παρεμβάλλεται τίποτα στον ήχο που εκπέμπουμε μιλώντας ο ένας στον άλλον. Αν δεν κάνω λάθος, σε τέτοια περίπτωση ΔΕΝ θα άκουγε ο ένας τον άλλον!
Εκτιμώ ότι οι της Φυσικής δεν πρέπει σώνει και καλά να προσπαθούν να δείχνουν διαννοούμενοι της φιλοσοφικής.

 
At 1/11/05 2:25 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Πάντως για να καταλάβουν και τυχόν λοιποί ημίαιμοι τη θεωρία της σχετικότητας ας διαβάσουν τα σημερινά σχόλια των ΝΕΩΝ Παπαχρήστος και Σία)για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται το ανέκδοτο με τον αγώνα δρόμου όπου βγήκε πρώτος ο Κέννεντυ και δεύτερος ο Χρουστσώφ και η ΠΡΑΒΔΑ την άλλη μέρα έγραφε πρωτοσέλιδο "Ο ηρωικός Γραμματέας τερμάτισε δεύτερος ενώ ο ιμπεριαλιστής Κέννεντυ προτελευταίος!"

 
At 1/11/05 4:41 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

" Μάλλον εσείς, οι δικαστές μου, εκστομίζετε αυτή την ποινή εναντίον μου με μεγαλύτερο φόβο απ'ότι εγώ την αποδέχομαι. "

Giordano Bruno, απευθυνόμενος στην Ιερά Εξέταση, μετά την καταδίκη του σε θάνατο στην πυρά.

Υ.Γ.

Αθάνατος.

 
At 1/11/05 5:05 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ρε μπαγάσα Ημίαιμε, ξεπουλημένε στη Δεξιά στα πενήντα σου, εγώ δεν είδα τη συζήτηση, αλλά μου είπαν ότι ο Γιώργος ήταν για πρώτη φορά εξαιρετικός, η ομιλία του ήταν λέει turning point, ψέματα μου είπαν;
Κάποιοι άλλοι μου είπαν επίσης ότι η ιστορία με το αεροδρόμιο της Μίκρας είναι υπερβολική, ούτε αυτό ισχύει;
Οσο για το blog σου, είμαι φανατικός αναγνώστης, μήπως όμως η συμπερίληψή σου στα "blogs που διαβάζω" λειτουργεί εν τέλει αποτρεπτικά;

 
At 2/11/05 8:41 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Το κακό είναι ότι μας ξεπουλάνε ερήμην μας. Αν η εμφάνιση του Γιώργου ήταν Turning Point τότε και ο Θρύλος χθες έσκισε. Όταν θα πάψει να σκέφτεται αμερικάνικα και να μεταφράζει στα ελληνικά, ε, τότε ίσως και να χαμογελάμε λιγότερο όταν τον ακούμε. Τον -θα 'θελα να 'μουν δάσκαλος- Καραμανλή, ούτως ή άλλως απεχθάνομαι γιατί με θεωρεί καταφανώς ηλίθιο και μιμείται τον Γεωργαλά στα καλά του (οι νεώτεροι δεν τον ξέρουν και χάνουν). Αν δεν είχε και τη Νατάσα, τώρα η Ελλάδα θα είχε αξιότερο πρωθυπουργό, τον ...Λιάπη!
Καλά άκουσες, εκεί που το άκουσες, το "υπερβολικό", της Μίκρας.
Μήπως αυτοί που το βλέπουν έτσι έχουν διαβάσει καμμιά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αγνοούμε εμείς; Ας τη δημοσιεύσουν και θα βγάλω το σκασμό.
Μιά ζωή βαρέθηκα όμως να μου λένε ότι έχω δίκιο "εκ των υστέρων".
Επειδή αυτό αφορά στα παιδιά μου και όχι σε μένα, προσπαθώ πιό επίμονα, να βρω το δίκιο εκ των προτέρων.
Επανερχόμενος στη θεωρία της σχετικότητας, αν η αριστερά είχε φρέσκιες φάτσες που να πείθουν για τα όνειρα και τις ελπίδες τους, τώρα δε θα μιλούσαμε για Καραμανλοπαπανδρεϊσμό. Αλλά, δυστυχώς, Παπαρήγες και Αλαβάνοι και θυμωμένοι Κωνσταντόπουλοι, ζούν γαντζωμένοι στη θεωρία του παρελθόντος διεκδικώντας την αυθεντία της εκπροσώπησης του Μαρξ.
Αλλά αυτός ο φουκαράς έχει πεθάνει. Οι καραμανλήδες, Παπανδρέηδες και Μητσοτακοϋπόλοιποι αναπαράγονται σαν τη λερναία Ύδρα...
Αυτά Μητσέ/Σαββόπουλε μη πω και Θεοδωράκη (για να μάθεις!)

 
At 2/11/05 10:39 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Παιδιά, μη με παρεξηγείτε, απλώς έθιξα το ζήτημα του αεροδρομίου σ'ένα φίλο από τον Συνήγορο του Πολίτη, και μου είπε ότι εκείνοι δεν μπορούν να ασχοληθούν επειδή το ζήτημα έχει πάρει τη δικαστική οδό, αλλά ότι η αντίδραση (ίσως) είναι υπερβολική. Δεν το ξέρω, με ενδιαφέρει, θα το ψάξω, ως πολίτης όμως, όχι ως δημοσιογράφος, γιατί δεν είναι το αντικείμενό μου. Εσείς όμως γιατί δεν ξεκινάτε μια "επίθεση" με επιτροπές πρωτοβουλίας, δελτία τύπου και ενημέρωση των εφημερίδων; Η το έχετε ήδη κάνει;

 
At 2/11/05 11:19 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Όχι επειδή πρόλαβες και "ανέβασες" κι άλλο γραπτό να μη σου απαντήσω κιόλας:
Στην εποχή μας οι Επιτροπές Αγώνα και άλλα δημοκρατικά μέσα αντίδρασης είναι τόσο γραφικά που μόνο σε περιοδικά πολιτιστικών Συλλόγων της άνω Κολοπετεινίτσας μπορεί να βρούν βήμα για να εκφραστούν. Σκέπτομαι να την πέσω με σεξουαλικά υποννοούμενα στη Ράπτη ή στην Καϊλή και όταν με βγάλει στο παράθυρο ο Λοβέρδος να αρχίσω να λέω για το αεροδρόμιο και τις ανησυχίες μου!
Αλλιώς φώς δεν βλέπω.
Ο Παπαχρήστος, δεν μπήκε στον κόπο να ακούσει καν τις παπάρες και των δύο "μονομάχων". Απλώς "έβλεπε" τις ομιλίες του σώματος!!! Αν αυτό λέγεται αριστερή δημοσιογραφία, τότε εγώ είμαι μαοϊκός ακροδεξιός.

 
At 2/11/05 11:31 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ωραία, ας δοκιμάσουμε κάτι. Στείλε μια επιστολή στα ΝΕΑ , παρουσιάζοντας το θέμα. Υπόψιν του διευθυντή. Μόνο μη μου αρχίσεις τα περί "συγκροτήματος" κλπ...

 
At 2/11/05 11:41 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Πάνο τ' άκουσες;;;
Ακόνισε μολύβια και ετοιμάσου για συνεργασία.
Μιχάλη, την επιστολή θα την ανεβάσουμε και στα μπλόγκ του Πάνου και του εμού κόπρου, ΑΦΟΥ τη στείλουμε (με e-mail?) για να τηρούμε και τις αρχές μας.

 
At 16/6/18 4:19 π.μ., Blogger Unknown said...

qzz0616
furla handbags
undefeated clothing
michael kors outlet
michael kors outlet
coach outlet
michael kors handbags
houston texans jerseys
swarovski outlet
longchamp pas cher
kate spade outlet

 
At 28/7/18 5:10 π.μ., Blogger Unknown said...

www0727


moncler online
ugg boots
ugg boots
coach outlet
off white nike
coach outlet
michael kors outlet online
oakley sunglasses
nike outlet
christian louboutin shoes





 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home