Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2005

H μόνη λύση



Μεγάλη Αλβανία, αλλαγή των συνόρων, αμερικανικός δάκτυλος, νέα αναταραχή στα Βαλκάνια, νέα αδικία κατά των Σέρβων... Συγγνώμη, αλλά η έναρξη διαπραγματεύσεων για την «υπό όρους» ανεξαρτησία του Κοσόβου ήταν η μόνη λύση.

«Μέχρι το τέλος του 2006, το Κόσοβο θα είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών»: αυτή την πρόβλεψη έκανε πρόσφατα σε Αμερικανούς επισκέπτες ο Αρντιάν Τζίνι, υπουργός της προσωρινής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, που περιμένει τη δίκη του στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου. Οι επισκέπτες γέλασαν. «Μα εσείς δεν έχετε ούτε σημαία» του είπαν. Αλλά ο πρώην μαχητής του Απελευθερωτικού Στρατού, που κατέθεσε τα όπλα του για χάρη της διπλωματίας, ξέρει για τι μιλάει. Οι διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν σε λίγες ημέρες για το τελικό καθεστώς της επαρχίας θα οδηγήσουν μοιραία σε κάποιο είδος ανεξαρτησίας. Όχι πια μιας «ανεξαρτησίας αν και εφόσον», όπως είχε καθιερωθεί να λέγεται τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά μιας ανεξαρτησίας που θα συνοδεύεται από συμβιβασμούς (για τους Αλβανούς) και εγγυήσεις (για τους Σέρβους).

Όπως επισημαίνει ο Τζέημς Ουόλστον στον δικτυακό τόπο Opendemocracy. net, τρία είναι τα εμπόδια σε μια τέτοια πολιτική και συνταγματική λύση. Το πρώτο είναι η στάση των «σκληρών» Αλβανών με επικεφαλής τον Χασίμ Θάτσι, πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού και νυν επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Θα επιλέξουν να μείνουν έξω από τις συνομιλίες, απορρίπτοντας κάθε συμβιβασμό και κλιμακώνοντας τις επιθέσεις εναντίον των Σέρβων και του ΟΗΕ; Ή θα αποφασίσουν να λάβουν μέρος στην «υπό όρους ανεξάρτητη» κυβέρνηση, κερδίζοντας έτσι θέσεις, πόρους και επιρροή;

Το δεύτερο εμπόδιο ακούει στο όνομα Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ο άνθρωπος που άρχισε τον αγώνα των Αλβανών του Κοσόβου για ανεξαρτησία πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων και δεν θα βρίσκεται για πολύ στο προσκήνιο. Προφανής διάδοχός του δεν υπάρχει. Και μια σφοδρή αντιπαράθεση για τη διαδοχή στη μέση των διαπραγματεύσεων για την ανεξαρτησία είναι βέβαιο ότι θα δηλητηριάσει το κλίμα.

Το τρίτο και ίσως πιο ψηλό εμπόδιο είναι η στάση του Βελιγραδίου και των Σέρβων του Κοσόβου. Δημοσίως, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για «απώλεια» του Κοσόβου, όχι μόνο λόγω της συμβολικής θέσης που κατέχει η περιοχή αυτή στη σερβική ιστορία, αλλά και λόγω των συνεπειών που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη τόσο στη Βοσνία όσο και στο Μαυροβούνιο. Καλώς ή κακώς, όμως, οι Σέρβοι δεν είναι πια ο ισχυρός παράγων των Βαλκανίων, τον οποίο όλοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη σε οποιαδήποτε συμφωνία. Ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, για τον οποίο ο άλλοτε ήρωάς τους Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς φέρει την κύρια ευθύνη, δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει και στην αλλαγή του καθεστώτος του Κοσόβου. H περασμένη Δευτέρα ίσως να ήταν η αρχή του τέλους. Ή το τέλος της αρχής.

5 Comments:

At 26/10/05 5:11 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"..κανένας πολίτης δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων με βάση το θρήσκευμα,..τη διανοητική ή σωματική αναπηρία,..τη σεξουαλική διαγωγή..κλπ "

(νόμος 3/2004, άρθρο 2, παράγραφος α )Συνέλευση του Κοσόβου.

Μια ματιά στους νόμους που ψήφισε η προσωρινή βουλή του Κοσόβου είναι αρκετή για να διαλυθούν πολλά στερεότυπα. και μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για αλβανούς μουσουλμάνους νομοθέτες.

 
At 26/10/05 5:29 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Δηλαδή, Κοσμοπολίτη, θες να μας πεις ότι διαφωνείς με κοτζάμ Πρόεδρο της Δημοκρατίας που οσμίζεται κινδύνους, εντάσεις και λοιπές αναταραχές στην περιοχή μας;

 
At 26/10/05 9:22 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ, σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής» τάχθηκε υπέρ της πλήρους και άνευ όρων ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
"Οι Αλβανοί έκαναν ήδη θυσία. Δεν επιμένουν πλέον στην ιδέα της ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία. Αυτό είναι ένας μεγάλος συμβιβασμός και μία μεγάλη θυσία, διότι δεν είναι λογικό και φυσικό ένα λαός να ζητεί να ζήσει χωρισμένος",
είπε ο κ. Κανταρέ, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό πρέπει να αξιολογηθεί από τη διεθνή κοινότητα και να μην επιβληθεί κανένας όρος για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Από το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων»

 
At 26/10/05 9:49 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ε, καλά τώρα ο..παππούλιας ( προσοχή στην..ορθογραφία ).

Τώρα που τον ανέφερες, Μιχάλη, θυμήθηκα το εξής χαριτωμένο : όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του για την Προεδρία άρχισαν να τον πολιορκούν οι κάμερες για δηλώσεις. Και επειδή κάποιοι μάλλον τον είχαν δασκαλέψει ότι τώρα που θα γίνει πρόεδρος πρέπει να αποφεύγει τις πολλές δηλώσεις και να είναι υπερκομματικός και ενωτικός κλπ κλπ, μια μέρα τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν είχε να πει κάτι για τα θύματα του τσουνάμι. " καμία δήλωση, ευχαριστώ πολύ, " ήταν η αυθόρμητη απάντηση του ! ούτε συλλυπητήρια, ούτε οδύνη, ούτε λύπη, ούτε χαρά, τίποτα !

Τότε κατάλαβα ότι παίρνει στα σοβαρά το ανώτατο αξίωμα της πολιτείας.

 
At 27/10/05 8:46 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Είδες τι κάνεις; Με τη βροχή κειμένων σου βρίσκει ευκαιρία ο Κοσμοπολίτης να μην απαντάει στις δύσκολες ερωτήσεις...
Μια ματιά πάντως στους Νόμους ΔΕΝ είναι αρκετή για να διαλυθούν τα στερεότυπα (;) γιατί προφανέστατα αυτά ΔΕΝ έχουν γραφεί από αλβανούς μουσουλμάνους νομοθέτες, αλλά από άλλους...
Τα Βαλκάνια, κατά την ταπεινή μου εκτίμηση, θα συνεχίσουν να "βράζουν" για ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ λόγους, για τους ίδιους λόγους που η μεταπολεμική μοιρασιά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη σταθερότητα. Αν, υποθέσουμε ότι, τα σύνορα της Ελλάδας έπρεπε (με βάση την εθνικότητα του πληθυσμού) να είναι στον Αυλώνα (της Αλβανίας, όχι της Θήβας), σε ποιες εξηγήσεις για το ότι δεν είναι μας οδηγεί το γεγονός ότι στις 18-8-93, 3 μίλλια από τις ακτές του Αυλώνα η AGIP ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Αδριατικής και πετρελαίου ποσότητας ίσης με το 35% της διυλιστικής ικανότητας της Ιταλίας για 35 χρόνια;
Δεν είμαι από αυτούς που ονειρεύονται ποταμούς πετρελαίων και πακτωλούς χρυσού και ουρανίου αλλά είναι γεγονός ότι ΟΛΕΣ οι εμπόλεμες ζώνες στον πλανήτη είναι ζώνες ενεργειακών αποθεμάτων.
Και το Κόσσοβο θα έχει την τύχη που θέλουν οι μεγάλοι σύμφωνα με το περιεχόμενο σε πρώτες ύλες και όχι αναγκαστικά σύμφωνα με την εθνικότητα της πλειονότητας των ανθρώπων που το κατοικούν.
Γι αυτό και συμφωνώ με τον ...Παπππούλια (σωστό;) ως προς τις εκτιμήσεις του.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home