Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2005

Οι μπλόγκερ του Θεού



Τι είδους ιστολόγιο θα έφτιαχνε άραγε ο Ιησούς; Οι χριστιανοί της Αμερικής κατάλαβαν τη δύναμη της μπλογκόσφαιρας και αποφάσισαν να οργανωθούν για να διαδώσουν με αποτελεσματικότερο τρόπο το μήνυμά τους.

Ο Τζο Κάρτερ είναι ο δημιουργός της χριστιανικής ιστοσελίδας evangelicaloutpost. com. Και η σύγκριση που έκανε μιλώντας στο συνέδριο των «μπλόγκερ του Θεού», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σ' ένα πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ήταν ομολογουμένως πρωτότυπη. H χριστιανική ιστολογία, είπε, είναι σαν τις 95 Θέσεις που θυροκόλλησε ο Λούθηρος πριν από 500 χρόνια στη Βιτεμβέργη, εγκαινιάζοντας την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. «Είναι σαν να ξεκινάς σήμερα 95 μπλογκ ταυτοχρόνως», είπε. Κατά την άποψή του, οι μπλόγκερ του Θεού προσφέρουν μια αλογόκριτη και ανόθευτη εικόνα για τη χριστιανική σκέψη γύρω από την πολιτική και την οργανωμένη θρησκεία.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός του συνεδρίου, στο οποίο έλαβαν μέρος 135 χριστιανοί ιστολόγοι: να διαπιστωθεί κατά πόσον ο Θεός, η πολιτική και η ιστολογία μπορούν να «παντρευτούν», και ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει αυτός ο γάμος. H δύναμη της μπλογκόσφαιρας είναι πλέον αναμφισβήτητη και όποιος θέλει να ασκήσει επιρροή σε ευρέα στρώματα του πληθυσμού πρέπει οπωσδήποτε να διεισδύσει σ' αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει στην Αγγλία, ένας στους τρεις νέους με πρόσβαση στο Internet έχει ξεκινήσει το δικό του ιστολόγιο ή τη δική του ιστοσελίδα. Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι. Όπως είπε στο συνέδριο ο καθηγητής Τίμοθυ Μίλχοφ, λανθασμένη χρήση του Internet από τους χριστιανούς μπλόγκερ θα είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα στερεότυπα για τους πιστούς και να αποξενωθούν οι μη πιστοί. Δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, να δίνεται μεγάλη έμφαση σε επίμαχα θέματα όπως οι αμβλώσεις, η ομοφυλοφιλία ή η ευθανασία. H ενασχόληση με ευρύτερα προβλήματα, όπως η φτώχεια ή η πείνα, μπορεί να προσελκύσει ευκολότερα οπαδούς.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Όπως επισημαίνει η Γκάρντιαν, οι χριστιανοί συντηρητικοί της Αμερικής αποτελούν τη βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ευθύνεται για την εγκατάσταση του Τζωρτζ Μπους στον Λευκό Οίκο. Και η αξιοποίηση των μπλογκ μπορεί να τους καταστήσει μια ακόμη αποτελεσματικότερη πολιτική δύναμη. «Από την ιστορία αυτή είναι πιθανότερο να βγουν κερδισμένοι οι Ρεπουμπλικανοί παρά οι Δημοκρατικοί», επισημαίνει η Κάρολ Νταρ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Πολιτικής, Δημοκρατίας και Διαδικτύου του Πανεπιστημίου Τζωρτζ Ουάσινγκτον. Το παν είναι η οργάνωση, η πειθαρχία και φυσικά η προσευχή. «Να προσεύχεστε», παροτρύνει τους αναγνώστες η ιστοσελίδα texastommy. blogspot. com. «Να προσεύχεστε για σοφία, καθοδήγηση, οξυδέρκεια, καθαρή σκέψη και καλή διάθεση. Να προσεύχεστε ο Θεός να ανοίξει μια πόρτα για το μήνυμά μας, ώστε να μπορέσουμε να κηρύξουμε το μυστήριο του Χριστού. Να προσεύχεστε να εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο τρόπο κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται».

Αμήν.

7 Comments:

At 20/10/05 3:09 μ.μ., Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Οι δρόμοι γιά το θείο είναι πολλοί. Ενας εξ αυτών ειναι και αυτός που αναγράφεται στο post.

 
At 20/10/05 4:12 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Άργησαν κάπως οι born-again χριστιανοί. Τους πρόλαβαν οι ισλαμιστές του e-jihad. Εκατοντάδες ιστοσελίδες προπαγανδίζουν ήδη την ανάγκη επανίδρυσης του Χαλιφάτου.

Οπισθοδρόμηση οι μεν, σκοταδισμό οι δε.

Όσο για τον ανεκδιήγητο που παρομοίασε τη χριστιανική ιστολογία με τις 95 Θέσεις του Λούθηρου, μάλλον δεν τις έχει διαβάσει. Άλλιώς θα θυμόταν την απέχθεια του μεγάλου μεταρρυθμιστή για τους δημαγωγούς, όπως διατυπώνεται στη Θέση αρ. 92 : " Μακριά από τους προφήτες που μιλούν στο λαό για ειρήνη, αλλά ειρήνη δεν φέρνουν."
Αμήν, που λέει και ο Μιχάλης !

 
At 20/10/05 4:37 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σαμποτάζ ! Κάποιος μού'φαγε το όνομα. ο "κ" είμαι εγώ παιδιά.

 
At 20/10/05 7:23 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Κοσμοπολίτη, Βάρα ρητό για να σε πιστέψουμε!
Ενδιαφέρον θα ήταν κάποιο σχόλιο του Χριστόδουλου.
Πάντως, πού είναι το περίεργο;
Το ίδιο έγινε όταν ανακαλύφθηκε η Τυπογραφεία, το ίδιο όταν βγήκε το ραδιόφωνο, η τηλεόραση κλπ.
Άσπρα κοράκια, μαύρα κοράκια....

 
At 20/10/05 8:40 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

«Σύμφωνα με έρευνα της AOL, που διεξήγαγε η Digital Marketing Services σε δείγμα 600 ατόμων στις HΠA, η πλειοψηφία των χρηστών που γράφει blog ασχολείται με θέματα που αφορούν τους φίλους, την οικογένεια και άλλα προσωπικά ενδιαφέροντα. Συγκεκριμένα, μεγάλο ποσοστό (65,7%) δηλώνει ότι γράφει «περί ανέμων και υδάτων», ενώ τα ποσοστά εκείνων που επιλέγουν οικογενειακά θέματα ή ό,τι έχει σχέση με το φιλικό τους περιβάλλον ανέρχονται σε 62,5% και 54,3%, αντιστοίχως. Mε χόμπι ασχολείται το 47,3%, ενώ για θέματα αυτοβοήθειας ή αυτοεκτίμησης γράφει το 35%.

Περίπου το ήμισυ των ερωτηθέντων (48,7%) διατηρεί διαδικτυακό ημερολόγιο για ψυχοθεραπευτικούς λόγους, ενώ το 40,8% δηλώνει ότι η δραστηριότητα αυτή τους βοηθά να παραμένουν σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους. Eπίσης, το 31% δηλώνει ότι σε περιόδους μεγάλου άγχους, αντί να επισκεφτούν κάποιον ειδικό, γράφουν στις σελίδες του προσωπικού τους online ημερολογίου ή διαβάζουν blog άλλων που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ποσοστό 28,7% των ερωτηθέντων διατηρεί διαδικτυακό ημερολόγιο για να βελτιώσει τις συγγραφικές του ικανότητες, ενώ το 20,7% έχει προσωπικό blog, επειδή το ίδιο κάνουν φίλοι ή συνάδελφοι».
(Από την «Ημερησία», 9/10/2005).

Γιατί να μην πιαστεί η θρησκεία απ’ το τελευταίο κλαράκι της ιντερνετικής τεχνολογίας; Αν πιστέψουμε την έρευνα, τα«μαυρισμένα» σημεία προέρχονται ακριβώς απ’ τη σκοτεινή περιοχή που καλούνται να καλύψουν οι άνθρωποι του Θεού με το λόγο της παρηγορίας. Οι άλλες διέξοδοι είναι η τέχνη (εξίσου παρηγορητική) και η αγάπη. Επιτέλους, ας διαλέξουν οι πιστοί.

Υ.Γ: Υποψιάζομαι ότι η ελληνική αντίδραση θα έρθει χρόνια αργότερα. Αρκετά από τα πνευματικά πρόσωπα που κατά τους προηγούμενους μήνες συμμετείχαν στην «άγια κλωτσοπατινάδα» θα βρουν επιτέλους μια εικονική γωνιά κι ένα μπλογκο – ψευδώνυμο, για να μπορούν να σκίζουν ταπεινά τις σάρκες των «αδελφών» τους. Στο δημόσιο λόγο θα υπερασπίζονται προφανώς την καλή χρήση της τεχνολογίας, διότι -εν πάση περιπτώσει- ακόμη και ο Θεός χρησιμοποιεί τις καμπάνες για να διαφημίσει το λόγο του. Αποδεικνύοντας αυτό που είχε γράψει παλιότερα ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος στις «Μοναξιές»: πρόκειται για λυσσασμένα αρνάκια του Θεού.

 
At 20/10/05 8:44 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο δαίμων (ή ο άγγελος της τυπογραφίας, εν προκειμένω) ξεμαύρισε τα μαυρισμένα σημεία της έρευνας για να επέλθει γνήσια διχόνοια μεταξύ ημών. Πρόκειται για τις λέξεις «φίλους», «οικογένεια», «ψυχοθεραπευτικούς λόγους» και «άγχους».

 
At 20/10/05 11:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χα χα χα ! Ημίαιμε, τώρα το διάβασα. Νά'σαι καλά ρε φίλε που μ'έκανες και γέλασα.

Καλά ρε συ, η Θέση 92 του Λούθηρου λίγο ρητό είναι ; Τι ήθελες δηλαδή ; Να αραδιάσω και τις 95 ; ! Δεν τις θυμάμαι όλες !!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home