Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2005

Ο θάνατος του AϊνστάινΕξηγήστε μας, αγαπητέ Νομπελίστα, τους νόμους της Φυσικής με ένα απλό παράδειγμα. «Είναι απλό: το ότι μιλάμε και δεν παρεμβάλλεται τίποτα στη μετάδοση του ήχου είναι ένας νόμος της Φυσικής».

Σε πολλούς θα φανεί περίεργο, αλλά η Φυσική έχει πολλά κοινά σημεία με την πολιτική. Μαίνεται κι εκεί, για παράδειγμα, ένας λυσσαλέος πόλεμος ανάμεσα στους φανατικούς της ιδεολογίας και τους πραγματιστές. Οι πρώτοι έχουν μια θρησκευτική προσέγγιση των προβλημάτων, πρώτα ρίχνουν μια ιδέα κι ύστερα προσπαθούν να την αποδείξουν. Οι δεύτεροι είναι πεισμένοι πως οποιαδήποτε ιδέα πρέπει πρώτα να την επαληθεύσουν. Ο Ρόμπερτ Λάφλιν, που διδάσκει στο Στάνφορντ και το 1998 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Την περασμένη εβδομάδα, ο 55χρονος ασπρομάλλης που μοιάζει περισσότερο με παίκτη του ράγκμπι παρά με επιστήμονα βρέθηκε στη Γένοβα για να εγκαινιάσει το ετήσιο Φεστιβάλ Επιστήμης. Και εκεί, κήρυξε ούτε λίγο ούτε πολύ τον θάνατο του Αϊνστάιν - και μάλιστα τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη θεωρία της σχετικότητας! Το πρόβλημα με τη θεωρία αυτή, λέει σε συνέντευξή του στη Στάμπα, είναι ότι έχει γίνει ένα σύμβολο, ένα εμπορικό σήμα. Τα πειράματα όμως δείχνουν ότι η περίφημη εξίσωση e=mc² δεν λειτουργεί στις πολύ μικρές αποστάσεις. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Να σταματήσουν οι έρευνες επειδή θέτουν υπό αμφισβήτηση μια οικουμενική πεποίθηση; Μα η Φυσική δεν ικανοποιείται ποτέ με μια ιδέα, πηγαίνει πάντα πιο πέρα. Αλίμονο αν μολυνθεί κι αυτή από τον ιό της ιδεολογίας!

Στις μέρες μας, λέει ο Αμερικανός Νομπελίστας, βλέπει κανείς ένα αντιεκσυγχρονιστικό ρεύμα να διαπερνά τις δυτικές κοινωνίες, εκτοπίζοντας σχεδόν τον Διαφωτισμό. Είναι λογικό: στις δημοκρατίες οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να σφάλλουν. Είναι σχεδόν καταδικασμένοι να σφάλλουν προτού αρχίσουν να καταλαβαίνουν. Οι προοπτικές της ανθρώπινης κλωνοποίησης μας ενοχλούν, ακόμη κι όταν αυτή έχει θεραπευτικούς σκοπούς. Μια μέρα όμως θα ανακαλύψουμε ότι οι ασθενείς μας σπεύδουν για θεραπεία στην κλινική του δρος Χουάνγκ Γου Σουκ, του Κορεάτη επιστήμονα που κλωνοποίησε το πρώτο ανθρώπινο κύτταρο και έχει ήδη οργανώσει τράπεζα κλωνοποιημένων εμβρυακών κυττάρων προς χρήση από οποιοδήποτε ερευνητικό ίδρυμα του κόσμου (συνέντευξή του στον Χάρη Καρανίκα δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στον Ταχυδρόμο). Και τότε θα καταλάβουμε ότι είχαμε κάνει λάθος.

Θα αμφισβητήσουμε λοιπόν τα πάντα; Ακόμη και τον Δαρβινισμό; «Όχι βέβαια. Μην ανησυχείτε όμως με την επίθεση που έχουν εξαπολύσει στην Αμερική οι φανατικοί της θρησκείας. Μπορεί να επιβάλουν τη διδασκαλία του "ευφυούς σχεδιασμού" στα σχολεία, αλλά δεν θα τους πιστέψει κανείς. Ο ιδεολογικός δογματισμός λειτουργεί μόνο στους ενήλικες, τα νέα παιδιά είναι πιο ευφυή απ' ό,τι νομίζουμε. Έχω πολλούς φίλους που μεγάλωσαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση και κανείς τους δεν πήρε στα σοβαρά τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία... ».

15 Comments:

At 1/11/05 11:44 π.μ., Anonymous Stavros said...

Δεν κατάλαβα κάτι...τι σχέση έχει η αμφισβήτηση μέσα από έρευνα, λογικές υποθέσεις και κρίσεις με την αμφισβήτηση βάση ιδεολογίας, φοβίας, ψευδαισθήσεων και πάει λέγοντας.

Μάλλον γράφτηκε ανάποδα το σημερινό άρθρο. Η λογική αμφισβήτηση του Αινσταιν πάει σήμερα στην άκρη και κυριαρχεί ο δογματισμός.

 
At 1/11/05 11:59 π.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos said...

Κι εγώ δεν κατάλαβα γιατί ο κύριος πήρε Νόμπελ ενώ ισχυρίζεται ότι δεν παρεμβάλλεται τίποτα στον ήχο που εκπέμπουμε μιλώντας ο ένας στον άλλον. Αν δεν κάνω λάθος, σε τέτοια περίπτωση ΔΕΝ θα άκουγε ο ένας τον άλλον!
Εκτιμώ ότι οι της Φυσικής δεν πρέπει σώνει και καλά να προσπαθούν να δείχνουν διαννοούμενοι της φιλοσοφικής.

 
At 1/11/05 2:25 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos said...

Πάντως για να καταλάβουν και τυχόν λοιποί ημίαιμοι τη θεωρία της σχετικότητας ας διαβάσουν τα σημερινά σχόλια των ΝΕΩΝ Παπαχρήστος και Σία)για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται το ανέκδοτο με τον αγώνα δρόμου όπου βγήκε πρώτος ο Κέννεντυ και δεύτερος ο Χρουστσώφ και η ΠΡΑΒΔΑ την άλλη μέρα έγραφε πρωτοσέλιδο "Ο ηρωικός Γραμματέας τερμάτισε δεύτερος ενώ ο ιμπεριαλιστής Κέννεντυ προτελευταίος!"

 
At 1/11/05 4:41 μ.μ., Anonymous κοσμοπολίτης said...

" Μάλλον εσείς, οι δικαστές μου, εκστομίζετε αυτή την ποινή εναντίον μου με μεγαλύτερο φόβο απ'ότι εγώ την αποδέχομαι. "

Giordano Bruno, απευθυνόμενος στην Ιερά Εξέταση, μετά την καταδίκη του σε θάνατο στην πυρά.

Υ.Γ.

Αθάνατος.

 
At 1/11/05 5:05 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ρε μπαγάσα Ημίαιμε, ξεπουλημένε στη Δεξιά στα πενήντα σου, εγώ δεν είδα τη συζήτηση, αλλά μου είπαν ότι ο Γιώργος ήταν για πρώτη φορά εξαιρετικός, η ομιλία του ήταν λέει turning point, ψέματα μου είπαν;
Κάποιοι άλλοι μου είπαν επίσης ότι η ιστορία με το αεροδρόμιο της Μίκρας είναι υπερβολική, ούτε αυτό ισχύει;
Οσο για το blog σου, είμαι φανατικός αναγνώστης, μήπως όμως η συμπερίληψή σου στα "blogs που διαβάζω" λειτουργεί εν τέλει αποτρεπτικά;

 
At 1/11/05 9:12 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Φίλε Μ.Μ., είναι εύκολο να λέει κανείς την παρόλα του "η ιστορία με το αεροδρόμιο της Μίκρας είναι υπερβολική"

Εσύ, ως καλός δημοσιογράφος, πήρες πειστικές απαντήσεις σε αυτά που ο ΗΜΙΑΙΜΟΣ και ο υποφαινόμενος υποοστηρίζουμε;

α. το έργο ξεκινάει πλήρως αμελέτητο, σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις - για να χρησιμοποιήσω ήπιους και κόσμιους όρους.

β. η διαδικασία προκύρυξης - ανάθεσης κάνει μπαμ από μακριά οτι κάτι δεν πάει καλά

γ. η θέση όπου θα γίνει το (νέο) αεροδρόμιο είναι απολύτως ακατάλληλη.

Στα κείμενα του ΗΜΙΑΙΜΟΥ και τα δικά μου (στα "μυστικά του Κόλπου") όλα αυτά έχουν επεξηγηθεί αναλυτικά.

Αλήθεια, με ποιά επιχειρήματα ανατρέπονται οι δικές μας ενστάσεις; Υπάρχουν μελέτες (περιβαλ. επιπτώσεων, επιχειρησιακές του αεροδρομίου, οικιστικές κλπ) που δεν τις ξέρουμε;

Αν όντως υπάρχει αντίλογος, θα ήθελα να τον ακούσω κι εγώ (και ΟΛΟΙ)

Αν είναι απλώς απαξιωτικές (προς τους αφελείς, ανίδεους, ρομαντικούς, επικίνδυνους - κι αυτό το είπανε-) ΠΑΡΟΛΕΣ, κρίνε εσύ πως πρέπει να τις αξιολογήσεις.

Όταν αύριο η ΕΕ τρίψει στα μούτρα των "ειδικών" ένα αδυσώπητο "πάρτε αυτές τις πατσαβούρες από δω, που θέλετε και συνχρηματοδότηση 50%" - όπως αναμένεται να κάνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, έστω με τον κ. Δήμα επικεφαλής,

Όταν σε λίγο καιρό η επιτροπή του ΤΕΕ δημοσιοποιήσει το πόρισμά της για το θέμα,

Όταν οι Θεσσαλονικείς πάρουν είδηση το τέρας που ετοιμάζεται εις βάρος του Θερμαϊκού,

τότε θα δούμε ποιός υπερβάλλει και ποιός όχι.

 
At 2/11/05 8:41 π.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos said...

Το κακό είναι ότι μας ξεπουλάνε ερήμην μας. Αν η εμφάνιση του Γιώργου ήταν Turning Point τότε και ο Θρύλος χθες έσκισε. Όταν θα πάψει να σκέφτεται αμερικάνικα και να μεταφράζει στα ελληνικά, ε, τότε ίσως και να χαμογελάμε λιγότερο όταν τον ακούμε. Τον -θα 'θελα να 'μουν δάσκαλος- Καραμανλή, ούτως ή άλλως απεχθάνομαι γιατί με θεωρεί καταφανώς ηλίθιο και μιμείται τον Γεωργαλά στα καλά του (οι νεώτεροι δεν τον ξέρουν και χάνουν). Αν δεν είχε και τη Νατάσα, τώρα η Ελλάδα θα είχε αξιότερο πρωθυπουργό, τον ...Λιάπη!
Καλά άκουσες, εκεί που το άκουσες, το "υπερβολικό", της Μίκρας.
Μήπως αυτοί που το βλέπουν έτσι έχουν διαβάσει καμμιά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αγνοούμε εμείς; Ας τη δημοσιεύσουν και θα βγάλω το σκασμό.
Μιά ζωή βαρέθηκα όμως να μου λένε ότι έχω δίκιο "εκ των υστέρων".
Επειδή αυτό αφορά στα παιδιά μου και όχι σε μένα, προσπαθώ πιό επίμονα, να βρω το δίκιο εκ των προτέρων.
Επανερχόμενος στη θεωρία της σχετικότητας, αν η αριστερά είχε φρέσκιες φάτσες που να πείθουν για τα όνειρα και τις ελπίδες τους, τώρα δε θα μιλούσαμε για Καραμανλοπαπανδρεϊσμό. Αλλά, δυστυχώς, Παπαρήγες και Αλαβάνοι και θυμωμένοι Κωνσταντόπουλοι, ζούν γαντζωμένοι στη θεωρία του παρελθόντος διεκδικώντας την αυθεντία της εκπροσώπησης του Μαρξ.
Αλλά αυτός ο φουκαράς έχει πεθάνει. Οι καραμανλήδες, Παπανδρέηδες και Μητσοτακοϋπόλοιποι αναπαράγονται σαν τη λερναία Ύδρα...
Αυτά Μητσέ/Σαββόπουλε μη πω και Θεοδωράκη (για να μάθεις!)

 
At 2/11/05 10:39 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Παιδιά, μη με παρεξηγείτε, απλώς έθιξα το ζήτημα του αεροδρομίου σ'ένα φίλο από τον Συνήγορο του Πολίτη, και μου είπε ότι εκείνοι δεν μπορούν να ασχοληθούν επειδή το ζήτημα έχει πάρει τη δικαστική οδό, αλλά ότι η αντίδραση (ίσως) είναι υπερβολική. Δεν το ξέρω, με ενδιαφέρει, θα το ψάξω, ως πολίτης όμως, όχι ως δημοσιογράφος, γιατί δεν είναι το αντικείμενό μου. Εσείς όμως γιατί δεν ξεκινάτε μια "επίθεση" με επιτροπές πρωτοβουλίας, δελτία τύπου και ενημέρωση των εφημερίδων; Η το έχετε ήδη κάνει;

 
At 2/11/05 11:19 π.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos said...

Όχι επειδή πρόλαβες και "ανέβασες" κι άλλο γραπτό να μη σου απαντήσω κιόλας:
Στην εποχή μας οι Επιτροπές Αγώνα και άλλα δημοκρατικά μέσα αντίδρασης είναι τόσο γραφικά που μόνο σε περιοδικά πολιτιστικών Συλλόγων της άνω Κολοπετεινίτσας μπορεί να βρούν βήμα για να εκφραστούν. Σκέπτομαι να την πέσω με σεξουαλικά υποννοούμενα στη Ράπτη ή στην Καϊλή και όταν με βγάλει στο παράθυρο ο Λοβέρδος να αρχίσω να λέω για το αεροδρόμιο και τις ανησυχίες μου!
Αλλιώς φώς δεν βλέπω.
Ο Παπαχρήστος, δεν μπήκε στον κόπο να ακούσει καν τις παπάρες και των δύο "μονομάχων". Απλώς "έβλεπε" τις ομιλίες του σώματος!!! Αν αυτό λέγεται αριστερή δημοσιογραφία, τότε εγώ είμαι μαοϊκός ακροδεξιός.

 
At 2/11/05 11:31 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ωραία, ας δοκιμάσουμε κάτι. Στείλε μια επιστολή στα ΝΕΑ , παρουσιάζοντας το θέμα. Υπόψιν του διευθυντή. Μόνο μη μου αρχίσεις τα περί "συγκροτήματος" κλπ...

 
At 2/11/05 11:41 π.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos said...

Πάνο τ' άκουσες;;;
Ακόνισε μολύβια και ετοιμάσου για συνεργασία.
Μιχάλη, την επιστολή θα την ανεβάσουμε και στα μπλόγκ του Πάνου και του εμού κόπρου, ΑΦΟΥ τη στείλουμε (με e-mail?) για να τηρούμε και τις αρχές μας.

 
At 2/11/05 7:14 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Φίλε Μιχάλη, η "επιστολή" έχει φτάσει στα ΝΕΑ (και στο ΒΗΜΑ) εδώ και πολύ καιρό (και σε αρκετούς δημοσιογράφους που δουλεύουν στο ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ, προσωπικά)

- όπως και σε ΟΛΕΣ τις άλλες εφημερίδες, τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές, τα κόμματα, περιοδικά, ιστοσελίδες, εκατοντάδες πανεπιστημιακούς κλπ.

Αν εξαιρέσεις ελάχιστες περιπτώσεις, όπου συνάδελφοι ιστολόγοι πραγματικά βοήθησαν - ή εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους -ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι "αγρόν ηγόραζαν".

Συμπεριλαμβάνονται ευάριθμοι δημοσιογράφοι και προσωπικότητες της "αριστεράς", που έλαβαν -πρώτοι!- τα σχετικά μέηλ.

Μοναδικές εξαιρέσεις μέχρι τώρα - η βουλευτής Χρύσα Αράπογλου και ο δήμαρχος Αντώνης Μαντζάρης.

Λοιπόν;

Δεν ξέρω τι θα κάνει ο ΗΜΙΑΙΜΟΣ, που έχει πιο ...φλογερό ταμπεραμέντο, αλλά εγώ εδώ και κάμποσο καιρό απευθύνομαι πλέον αποκλειστικά στους ενδιαφερόμενους πολίτες της περιοχής.

-και μην γράψω εδώ, στα γαλλικά, τη λέξη που ακούστηκε στο Βατερλώ (ξέρει ο Κοσμοπολίτης) για να χαρακτηρίσω την "αριστερά" και κάποιους σοβαροφανείς σπουδαρχίδες...-

ΥΓ. Ζητώ συγγνώμη για ένα -δυο ανορθογραφίες που ξέφυγαν (λόγω τσαντίλας) σε προηγούμενο σχόλιο.

ΥΓ -2: Για τις ανορθογραφίες, όχι για την τσαντίλα!

 
At 2/11/05 8:13 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Πριν από λίγο είδα -και ανέβασα πάραυτα στα "μυστικά του Κόλπου" το χθεσινό ρεπορτάζ του Κώστα Λασκαρέλια, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Μαθαίνουμε ότι υπογράφηκε η σύμβαση του έργου,

(σύντομα κάποιοι θα φασκελώνονται μόνοι τους που έβαλαν την υπογραφή τους...)

ΚΥΡΙΩΣ όμως μαθαίνουμε για την ανακοίνωση του ΤΕΕ, που θέτει ακριβώς τα ερωτήματα που διατυπώνουμε τόσο καιρό εγώ και ο Ημίαιμος - εις ώτα μη ακουόντων...

(Φυσικά, το γραφείο Θεσσαλονίκης της "Ε" είχε λάβει από καιρό τη σχετική επιχειρηματολογία - την οποία και αγνόησε)

Κάντε ένα κόπο και διαβάστε το άρθρο της "Ε" - ελπίζω οτι θα ακολουθήσουν κι άλλα...

 
At 11/7/16 4:54 π.μ., Blogger xjd7410@gmail.com said...

replica watches
michael kors handbags
fitflop sandals
polo ralph lauren
christian louboutin shoes
ralph lauren outlet
replica watches for sale
cheap ray ban sunglasses
air max 90
nike free run
adidas nmd
coach outlet
true religion outlet
polo ralph shirts
nike blazers
louis vuitton outlet
beats headphones
michael kors outlet
ray ban sunglasses
kate spade
oakley sunglasses
ray ban wayfarer
ghd hair straighteners
celine handbags
lebron james shoes
ralph lauren polo
coach outlet
toms shoes
timberland outlet
fitflops sale clearance
nike roshe flyknit
michael kors purses
louis vuitton outlet online
timberland boots
jordan shoes
gucci outlet
fitflops
true religion outlet
oakley sunglasses wholesale
coach outlet
2016.7.11haungqin

 
At 2/11/17 10:35 π.μ., Blogger jeje said...

jordan shoes
michael kors outlet
golden goose
under armour curry 3
adidas superstar UK
jordan shoes
converse outlet store
adidas ultra boost
pandora charms
curry 3

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home