Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2005

«Ρuto negro, puto negro!»



Ένα περίεργο πράγμα συμβαίνει με τους ξυπόλητους Αφρικανούς που τολμούν να ονειρεύονται. Απέναντί τους, ακόμη κι ένας εξευγενισμένος σοσιαλιστής όπως ο Θαπατέρο χάνει το στυλ του και τραβάει πιστόλι.

Αυτή τη φορά ήταν πιο οργανωμένοι. Αντί να αναζητήσουν μεμονωμένα τη σωτηρία τους, συγκεντρώθηκαν σε ομάδες των 500 έως 600 ατόμων και προσπάθησαν να πηδήξουν τα διπλά συρματοπλέγματα και να περάσουν στους θυλάκους της Ισπανίας στο Μαρόκο. Δεν είχαν υπολογίσει όμως ότι είχαν απέναντί τους την ιερή συμμαχία του βασιλικού Μαρόκου και της σοσιαλιστικής Ισπανίας. Από τα πυρά που δέχθηκαν στη Θέουτα σκοτώθηκαν πέντε λαθρομετανάστες. Σε ανάλογα επεισόδια που έγιναν μια εβδομάδα αργότερα στη Μελίγια σκοτώθηκαν άλλοι έξι. «Οι μαροκινές δυνάμεις συνεργάστηκαν μαζί μας, όπως ακριβώς τους το είχαμε ζητήσει», δήλωσε ο κυβερνήτης της Μελίγια Χουάν Χοσέ Ιμπρόδα.

Όμως αυτό ήταν μόνο η αρχή. Το επόμενο πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δύο κυβερνήσεις ήταν τι θα κάνουν τους ξεροκέφαλους που μπλέχτηκαν στα πόδια τους. Ο Θαπατέρο έδωσε εντολή να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επαναπατρισμού που έχει υπογράψει η Ισπανία, το κακό όμως είναι ότι οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες προέρχονταν από χώρες (Μάλι, Σενεγάλη, Νιγηρία, Ισημερινή Γουινέα) που δεν έχουν υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. H ισπανική κυβέρνηση ξέθαψε τότε ένα πρωτόκολλο του 1992 που προβλέπει ότι όλοι οι λαθρομετανάστες θα παραδίδονται στο Μαρόκο, το οποίο στη συνέχεια θα τους ξαποστέλνει στις πατρίδες τους. H παράδοση συνοδεύτηκε από κραυγές που δεν χρειάζονται μετάφραση: «Puto negro, puto negro!» Οι πτήσεις για το Ντακάρ ξεκίνησαν προχθές. Σήμερα αναμένεται να στηθεί η «εναέρια γέφυρα» προς το Μάλι και τηv Γκάμπια. Μέσα στη σύγχυση όμως, μερικές εκατοντάδες ψυχές χάθηκαν. Να έγινε λάθος στο μέτρημα; Να κρύφτηκαν πουθενά οι απελπισμένοι μέχρι να περάσει η μπόρα;

Το μυστήριο το έλυσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι μαροκινές αρχές φόρτωσαν την τελευταία εβδομάδα εκατοντάδες λαθρομετανάστες σε λεωφορεία και τους μετέφεραν στην έρημο της Σαχάρας, όπου τους εγκατέλειψαν, χωρίς τρόφιμα και νερό, για να βρουν τον θάνατο που τους αξίζει. «Προσπαθήσαμε να εμποδίσουμε τα λεωφορεία να φύγουν», διηγείται ένας λαθρομετανάστης. «Μας κτύπησαν κι έφυγαν. Περπατήσαμε προς τα σύνορα, αλλά εκεί μας περίμεναν πάνοπλοι Αλγερινοί. Ανάμεσά μας υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά». Σύμφωνα με μια ισπανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, τις τελευταίες μέρες μεταφέρθηκαν στην έρημο 2.400 Αφρικανοί. «Έτσι θα μάθουν να μην ξανάρθουν στο Μαρόκο», λέει ένας αξιωματούχος του βασιλείου.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ είναι έξαλλος. «Το να κλείνεις την πόρτα δεν είναι λύση», έλεγε τις προάλλες ο πρώην υπουργός Υγείας της Γαλλίας σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό. «Θα περάσουν από το παράθυρο. Θα σπάσουν την πόρτα. Θα πέσουν στη θάλασσα. Τέσσερις χιλιάδες λαθρομετανάστες θα έχουν πνιγεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτή την Ευρώπη θα κτίσουμε;».

9 Comments:

At 12/10/05 1:52 μ.μ., Blogger J95 said...

Safe european homes built on wars
You don't like the effect don't produce the cause
The chip is in your head not on my shoulder
Total control just around the corner
Open up the floodgates Time's nearly up
Keep banging on the wall of Fortress Europe
Keep banging...


(ADF - Fortress Europe)

 
At 12/10/05 6:22 μ.μ., Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Οσους δεν πετάξουν οι Ισπανοί στη θάλασσα η οι Μαροκινοι και Αλγερίνοι στην έρημο θα τους "πετάξουμε" εμείς οι υπόλοιποι με τις εκφράσεις "λαθρομετενάστες", "ξεροκέφαλους", "ξυπόλυτους".
Μήπως ήταν καλύτερες οι λέξεις "πρόσφυγας" η "μετανάστης";

 
At 12/10/05 6:32 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Προφανώς χλευαστικά τα διατηρεί ο Μιχάλης.
Συμφωνώ με τον j95, το "κάστρο" έχει ήδη κτιστεί.

 
At 12/10/05 8:20 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το ερώτημα του Κουσνέρ που κλείνει το άρθρο είναι επίκαιρο και πιθανότατα προφητικό σε ό,τι αφορά μια νέα διάσταση. Το υποκείμενο στις προτάσεις του (Θα περάσουν, θα σπάσουν, θα πέσουν στη θάλασσα....) μπορεί ύστερα από κάμποσα χρόνια να είναι οι Τούρκοι. Ας προετοιμάζεται λοιπόν η Ευρώπη για το ποια Ευρώπη θέλει. Θα το αντέξει η καρδιά της (οι Βρυξέλλες, εν προκειμένω) να πνίγονται οι πολίτες της στα κρύα νερά της Μεσογείου διεκδικώντας μια θέση στον ήλιο;

 
At 12/10/05 10:06 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μια από τις αντιφάσεις των κάθε είδους ευρωλατρών, είναι οτι θέλουν την κατάργηση των συνόρων ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ (κι αν όχι για τους ανθρώπους, τουλάχιστο για τα εμπορεύματα) ταυτόχρονα με την έγερση ενός αδιαπέραστου τείχους γύρω από την ένωση... Τι έλεγε ο προτεκτοράρχης κ.Κουσνέρ, όταν ο τότε πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματός του Ζοσπέν, δήλωνε οτι "δεν μπορούμε να στεγάσουμε όλη την αθλιότητα του κόσμου"; για να δικαιολογήσει κάποιες απελάσεις αφρικανών που ζούσαν χρόνια στη Γαλλία, πλήρωναν κανονικά φόρους, αλλά δεν είχαν "χαρτιά";
Μια μύγα πέρασε - που λένε και στη χώρα του...

 
At 12/10/05 11:02 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

".. Give me your tired, your poor,
your huddled masses yearning to breath free,
Send these, the homeless, tempest-tost to me.
I lift my lamp beside the golden door ! ".

Οι περίφημοι στίχοι στη βάση του αγάλματος της ελευθερίας - γραμμένοι το 1883 από την Emma Lazarus - για να καλωσορίζουν τους τότε μετανάστες. Τους ευρωπαίους μετανάστες.

Πόσο γρήγορα ξεχνούν οι άνθρωποι..

 
At 13/10/05 8:31 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Εύγε Κοσμοπολίτη!

 
At 13/10/05 10:44 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νά'σαι καλά..καθαρόαιμε σύντροφε !

 
At 13/10/05 11:19 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Τιμή μου που φιλοξενώ σ'αυτό το "blog" τόσο ευαίσθητους ανθρώπους.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home