Τετάρτη, Αυγούστου 17, 2005

H αποβολή του Θεού



Κάτι έχει πάθει ο Σαρόν. Όλη μέρα, λέει ένας σύμβουλός του, παίζει βιολί και διαβάζει Τσώρτσιλ. Τα νέα ενδιαφέροντα όμως του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν είναι αρκετά για να φέρουν την ειρήνη.

«Εν τάξει, κύριοι, νικήσατε! Ρίχνοντας τους καμικάζι εναντίον μας, μας αναγκάσατε να φύγουμε από τη Γάζα. Τώρα όμως πρέπει να εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία και να εργαστείτε για την ειρήνη. Πρέπει να ακολουθήσετε το παράδειγμα της Αιγύπτου μετά τον πόλεμο του 1973, που καλλιέργησε το έδαφος για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1979». Ο Ισραηλινός συγγραφέας Αβραάμ Γεοσούα δεν μασάει τα λόγια του. Ένας από τους βασικούς λόγους που εξηγούν την ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα -λέει σε συνέντευξή του στην Κοριέρε -είναι οι επιθέσεις αυτοκτονίας της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ. Ένας άλλος είναι η συνειδητοποίηση του λεγόμενου δημογραφικού προβλήματος, ότι δηλαδή σε λίγα χρόνια οι Άραβες από τη θάλασσα μέχρι τον Ιορδάνη θα είναι περισσότεροι από τους Εβραίους. Όμως τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Ο Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να σταματήσει τους εξτρεμιστές, οι Παλαιστίνιοι διανοούμενοι πρέπει να πάψουν να δικαιολογούν τη βία και στη Γάζα πρέπει να θριαμβεύσει η λογική της ειρήνης.

Επί της αρχής έχει δίκιο βέβαια ο Γεοσούα. Μόνο που, εκτός από τους Παλαιστίνιους διανοούμενους, πρέπει να προσγειωθούν και ο ίδιος και οι συνάδελφοί του και να πάψουν να βλέπουν μονόπλευρα τα πράγματα. Δεν περιμένουν βέβαια να λυθεί το Παλαιστινιακό επειδή θα αποχωρήσει το 4% των εποίκων από το πιο άγονο κομμάτι των κατεχόμενων εδαφών. Δεν περιμένουν να αλλάξει το κλίμα στην περιοχή όταν ο Σαρόν εξακολουθεί να κτίζει ένα τείχος που αφήνει από την «καλή πλευρά», δηλαδή την πλευρά του Ισραήλ, τους μισούς από τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Ο Γεοσούα είχε υποστηρίξει αρχικά το τείχος ως σύμβολο ενός αναγκαίου διαζυγίου, όταν είδε όμως το τέρας που κατασκευαζόταν, άλλαξε γνώμη και σήμερα μιλάει για «ανοιχτή αρπαγή».

Όχι, η ειρήνη δεν θα έρθει από μόνη της στην Παλαιστίνη. Θαύματα γίνονται μόνο στα παραμύθια. Απαιτούνται κατ' αρχάς χρήματα: ο Μπους υποσχέθηκε 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτοί που ξέρουν υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν εκατό φορές περισσότερα. Απαιτείται πολιτική βούληση απ' όλες τις πλευρές, και όχι βέβαια μόνο από τον Αμπάς: όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Εκόνομιστ, τη στιγμή που θα απεμπλακεί από τη Γάζα ο Σαρόν, πρέπει να εμπλακεί ο Μπους. Απαιτείται και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό: να αποβληθεί από το παιχνίδι ο Θεός. Πίσω από όλα τα δεινά του παρελθόντος -σημειώνει ο Μαρέκ Αλτέρ στη Λιμπερασιόν -βρίσκονται οι φανατικοί της θρησκείας. Στο όνομα του Θεού έδρασαν οι δολοφόνοι του Σαντάτ και του Ράμπιν, το ίδιο χέρι οδηγούσε και τους καμικάζι που ανατινάζονταν στα εστιατόρια και τα λεωφορεία. Ας αφυπνιστούν, επιτέλους, οι ειρηνιστές, οι λαϊκοί, δηλαδή οι ρεαλιστές. Απ' αυτούς εξαρτάται η ειρήνη.