Τρίτη, Νοεμβρίου 08, 2011

Στηρίζονται πάντα στον εαυτό τους




Ο Ναούμ Μπαρνέα θεωρείται ο ισραηλινός δημοσιογράφος με την καλύτερη δικτύωση και τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα του. Και σε ένα πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Yediot Ahronoth με τον τίτλο «Πυρηνική πίεση», επιτέθηκε κατά του Πρωθυπουργού και του υπουργού Αμύνης. Οι άνθρωποι αυτοί, έγραψε, συμπεριφέρονται επικίνδυνα και χωρίς να συζητούν με κανέναν. Η σκέψη του Νετανιάχου μπορεί να περιγραφεί ως εξής: «Ο Αχμαντινεζάντ είναι ένας Χίτλερ. Αν δεν τον σταματήσουμε εγκαίρως, θα υπάρξει ένα νέο Ολοκαύτωμα». Ο Εχούντ Μπαράκ, πάλι, μπορεί να δίνει στη Δύση την εικόνα ενός περιστεριού λόγω των ανοιγμάτων του προς τους Παλαιστίνιους στο τέλος της θητείας του Κλίντον, αλλά στο ζήτημα του Ιράν είναι πιο γεράκι κι από το αφεντικό του. Με άλλα λόγια, οι δύο άνδρες συμφωνούν πλήρως ότι πρέπει να αναλάβουν δράση εναντίον του Ιράν προτού είναι πολύ αργά.

Ποιος θα τους σταματήσει; Οι αμερικανοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν επανειλημμένα με τον Νετανιάχου και τον Μπαράκ και συζήτησαν μαζί τους το θέμα του Ιράν δεν μπόρεσαν να αποσπάσουν τη δέσμευσή τους ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επίθεση χωρίς τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον. Τα κράτη του Κόλπου μπορεί να εκφράζουν δημοσίως την αντίθεσή τους σε μια επίθεση, αλλά θα την υποδέχονταν με ικανοποίηση. Είναι λοιπόν φανερό ότι μόνο μια αντίδραση από το εσωτερικό του Ισραήλ θα μπορούσε να σταματήσει μια επιχείρηση που έχει τεράστιους κινδύνους: έναν παρατεταμένο περιφερειακό πόλεμο, επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Γάζα και τον Λίβανο, αλλά και το κλείσιμο των στενών του Χορμούζ με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Οπως επισημαίνει σε χθεσινό του ρεπορτάζ ο διευθυντής του Νιου Γιόρκερ Ντέιβιντ Ρέμνικ, τα επιχειρήματα αυτά δεν προβάλλονται μόνο από την Αριστερά. «Βλακώδη ιδέα» έχει χαρακτηρίσει μια επίθεση κατά του Ιράν και ο Μέιρ Νταγάν, που διηύθυνε τη Μοσάντ μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο. Ανάλογες απόψεις εκφράζουν ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γκάμπι Ασκενάζι, ο πρώην αρχηγός της ασφάλειας (Σιν Μπετ) Γιουβάλ Ντίσκιν και ο Μπένι Μπέγκιν, γιος του πρώην πρωθυπουργού Μεναχέμ Μπέγκιν. «Αποφάσισα να εκφραστώ δημοσίως γιατί, όταν ήμουν στη Μοσάντ, ο Ντίσκιν, ο Ασκενάζι κι εγώ μπορούσαμε να μπλοκάρουμε μια επικίνδυνη περιπέτεια», τόνισε ο Νταγάν πριν από λίγους μήνες. «Τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει κανείς για να σταματήσει τον Μπίμπι και τον Μπαράκ».

Πριν από έναν χρόνο ο Ρέμνικ επισκέφθηκε μια αεροπορική βάση στο κεντρικό Ισραήλ. Ενώ μιλούσε με έναν αξιωματούχο για τα σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράν, πρόσεξε στον τοίχο μια φωτογραφία που έδειχνε ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από το Αουσβιτς. Η σκηνή ήταν από την 85η επέτειο της πολωνικής αεροπορίας, το 2003. Η λεζάντα έγραφε: «Ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από το Αουσβιτς. Θυμόμαστε και δεν ξεχνάμε. Στηριζόμαστε πάντα στον εαυτό μας».

1 Comments:

At 9/11/11 12:40 π.μ., Blogger nasopoulos said...

Επιτέλους... να ξεκολλήσουμε λίγο από την ακατάσχετη βλακεία της εσωτερικής επικαιρότητας και να ρίξουμε μια ματιά στο κόσμο.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home