Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2011

Το αίνιγμα της Ανγκελα


Υπάρχουν δύο απόψεις για την Ανγκελα Μέρκελ. Η μία είναι ότι πρόκειται για έναν πολιτικό νάνο. Μια γυναίκα που κάνει πάντα λάθος εκτιμήσεις και την ξεπερνούν οι εξελίξεις. Μια καγκελάριο που χάνει τη μια τοπική αναμέτρηση μετά την άλλη, και για να μη χάσει την πιο μεγάλη απ' όλες - τις επόμενες εκλογές για την καγκελαρία - φτάνει στο να θυσιάσει το πυρηνικό μέλλον της χώρας. Μια πολιτικό που δεν θέλει ή δεν μπορεί να πείσει τους γερμανούς ψηφοφόρους ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη. Ισως επειδή στην πραγματικότητα δεν πίστεψε ποτέ σε αυτήν.

Η άλλη άποψη είναι ότι πρόκειται για μια ταλαντούχα ηγέτιδα που διαχειρίζεται με επιδέξιο και ψύχραιμο τρόπο μια πολύ επικίνδυνη κρίση. Ναι, οι κερδοσκόποι οργιάζουν, αλλά αυτό που προέχει είναι να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους οι «τεμπέληδες του Νότου». Ναι, ο αρχιτεμπέλης ασφυκτιά κάθε μέρα και περισσότερο, αλλά δεν είναι ακόμη ώρα για μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Ο Κουέντιν Πιλ περιέγραφε χθες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πώς μια ατάραχη Μέρκελ, φτιάχνοντας τη φούξια ζακέτα της και κάνοντας πλάκα με τους δημοσιογράφους, περίμενε την περασμένη Κυριακή στις όχθες του Σπρέε να της πάρουν συνέντευξη για την τηλεόραση, αδιαφορώντας εντελώς για τα σύννεφα που πύκνωναν και τις πρώτες ψιχάλες που άρχιζαν να πέφτουν.

Για να παραφράσουμε τη γνωστή (και παρεξηγημένη) ρήση του Τσου Εν Λάι, είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την κυρία. Ενα γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο: η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη από την κρίση. Το αδύναμο ευρώ ευνοεί τη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία. Και τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων μειώνονται, αφού οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε αυτά. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, οι Γερμανοί είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι που βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι το 2007: το κατά κεφαλήν εισόδημά τους αυξήθηκε την τριετία 2007-2010 κατά 0,3%, τη στιγμή που το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 3,1% και το αντίστοιχο εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε κατά 6,4%.

«Οι χώρες που έχουν εμπορικό πλεόνασμα δεν θα μπορούσαν να κάνουν μια μικρή προσπάθεια;» αναρωτιόταν η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάρτιο του 2010, ενώ άρχιζαν οι συζητήσεις για το πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Οχι, δεν θα μπορούσαν, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πλέον το γνωρίζει. Κι όσο το σκέφτομαι, νομίζω πως αν ήμουν Γερμανός και κοίταζα το πορτοφόλι μου, πάλι τη Μέρκελ θα ψήφιζα.