Σάββατο, Αυγούστου 30, 2008

Πόσο μαύρος είναι ο Ομπάμα;




H εποχή της «μαύρης πολιτικής» (black politics) στην Αμερική έχει τελειώσει, σε αυτό συμφωνούν τόσο οι οπαδοί όσο και οι αντίπαλοι του Ομπάμα. Ο τελευταίος είναι ο αρχιτέκτονας και το σύμβολο αυτής της εξέλιξης, ο άνθρωπος που αρνείται να παίξει το φυλετικό χαρτί, που «αποφυλετικοποιεί» την πολιτική στο όνομα της ενότητας. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι μ΄ αυτή τη στάση. «Είναι δυνατόν να σνόμπαρε έτσι ο τύπος τον Τζέσε Τζάκσον, να μην τον κάλεσε να μιλήσει ούτε στο Συνέδριο;», ξεσπαθώνει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κέβιν Αλεξάντερ Γκρέι, που το βιβλίο του «Η παρακμή της μαύρης πολιτικής: από τον Μάλκολμ Χ στον Μπάρακ Ομπάμα» μόλις κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ηλικίας 51 ετών Αφροαμερικανός διανοούμενος δεν φείδεται χαρακτηρισμών για τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ομπάμα είναι ένας ψευδοπροοδευτικός, λέει στην Κοριέρε ντέλα Σέρα. Δεν βλέπετε ότι υποστηρίζει τους εξόριστους Κουβανούς και τους Εβραίους; Ένας λευκός με μαύρο δέρμα, αυτό είναι, αρκεί να δει κανείς τους κυριότερους συμβούλους του. Θυμίζει τον μαύρο αστυνομικό που αναλαμβάνει να καθαρίσει μια δύσκολη συνοικία. Η γυναίκα του είναι κάπως καλύτερη, αλλά κι εκείνη όταν δούλευε σ΄ ένα νοσοκομείο του Σικάγου έδιωχνε τους ασθενείς που δεν είχαν να πληρώσουν. Ανάμεσά τους, πολλοί ήταν μαύροι.

Να λοιπόν το πρώτο μεγάλο πρόβλημα του Ομπάμα: γι΄ άλλους είναι πολύ μαύρος και γι΄ άλλους όχι αρκετά. Το δεύτερο πρόβλημά του λέγεται Κλίντον. Πόσοι ψηφοφόροι της Χίλαρι- και του Μπιλ - θα ψηφίσουν τον ΜακΚέιν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του κόμματός τους να επιτρέψει τη διαιώνιση της δυναστείας; Πόσες γυναίκες θα μείνουν στο σπίτι τους στις 4 Νοεμβρίου, καθώς διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους να δουν μια ομόφυλή τους στην προεδρία ή την αντιπροεδρία; Είναι αλήθεια ότι το πρώην Πρώτο Ζεύγος στήριξε κατηγορηματικά τον Ομπάμα αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο. Εξίσου αλήθεια όμως είναι ότι για να έχει ελπίδες να εκλεγεί σε μια τετραετία πρόεδρος η Χίλαρι, πρέπει ο Ομπάμα να χάσει.

Το τρίτο μειονέκτημα του Ομπάμα είναι ο ελιτισμός του, η δυσκολία του να επικοινωνήσει με τα λαϊκά στρώματα. Και το τέταρτο λέγεται Ρωσία. Η πρόσφατη κρίση στον Καύκασο, που μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί και στην Κριμαία, ευνοεί τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, που είναι συντηρητικός, έμπειρος και βαθύτατα αντιρώσος. Απέναντι σ΄ ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, οι Αμερικανοί θέλουν ασφάλεια, θέλουν συνέχεια και θέλουν απλά, καθαρά λόγια: αυτός είναι ο κακός, εμείς είμαστε οι καλοί, ο Θεός να μας ευλογεί.

Έτσι εξηγείται γιατί, την εβδομάδα του συνεδρίου, ο κατ΄ εξοχήν «αντι-Μπους» δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια καλή διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Αλλά ο καιρός είναι ακόμη πολύς, οι Αμερικανοί τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι έρχονται εκλογές.

6 Comments:

At 31/8/08 5:31 μ.μ., Blogger epic4 said...

Δεν είναι εντελώς ρατσιστικό, με τη "λευκή" έννοια, κάποιος που είναι μισός λευκός-μισός μαύρος να θεωρείται μαύρος; Και γιατί να μη θεωρείται λευκός δηλαδή; Δεν είναι αρκετά "καθαρός"; Απορώ πως ο μαύρος πληθυσμός το δέχεται αυτό και δε μιλώ μόνο για τον Ομπάμα, μιλώ γενικά.
Υ.Γ. Στην πραγματικότητα ο Ομπάμα ανήκει στη πιο ωραία φυλή των ανθρώπων. Είναι μιγάς.

 
At 31/8/08 10:15 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Κάθε σοβαρός μαύρος πολιτικός κατά τον Κέβιν Αλεξάντερ Γκρέι, οφείλει εκ προοιμίου να αντιπαθεί τους Εβραίους. Τς τς τς.

Έτσι κι αλλιώς της την έχει στημένη της Κας Ομπάμα ο Κος Γκρέι. Αν ζητάει από τους ασθενείς την κάρτα της πρόνοιας, είναι εναντίον των μαύρων. Αν δεν την ζητάει παραβιάζει τους νόμους της κοινωνικής πρόνοιας και σπαταλάει τα λεφτά των φορολογουμένων. Τςτςτς.

 
At 1/9/08 12:52 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αρκετά εύστοχη διάγνωση, αν και θα συμφωνήσω πως είναι αρκετά νωρίς ακόμη.

Επίσης συγχαρητήρια για την πρόοδο στο image handling :-)

 
At 1/9/08 1:14 π.μ., Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

δΕΝ δράττει εύσημα αντικειμενικής και εμβριθούς ανάλυσης η άποψη ενός έμμισθου υπαλλήλου συγγραφέα ιεράκων, ουτε τα πράγματα είναι άσπρο-μαυρο. Πολύ επιφάνεια σε Μεντια ΗΠΑ, όχι και εδώ. Από το 1923 και δώθενε οι υποψήφιοι αμερικανοί προέδροι εκφράζουν κομμάτια ολιγαρχίας στη....μητρόπολη.

 
At 1/9/08 4:53 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 19/9/08 8:41 μ.μ., Blogger Jack Reylan said...

Blame professulas whose posh pensions graze on stumbent loan interest from
vacuous degrees in basket weaving commie nutty organizing. Turn grant
grubbing aghadhimmic blather into fuel, especially perverts like mayor crotch
who gas for obsama zbin biden. Your islamosympathic gutterswabbing clothing
and pierced privates spreads diesease. If you weren't such baby killing,
vermin snuggling perverts you wouldn't be driving up our health costs, then
collecting disability for your commie nutty organizing dementia. Your
passive aggressive labor unions grab our guns, cars (congestion pricing),
balls (SONDA), wallets, and homes but we will grab your throats and dang you
from trailer bone tolls. Repeal the seventeenth amendment before any VAT. All
the homeless are drugged out hippies. Second Amendment is the ONLY Homeland
Security. Wait until we waste all your stumbent subprimes, so you need to
sell your affectation glutton art and work instead of diverting tution and
Y2K scams to soviet freezeniks! When oil plummets, lych aghadhimmic peakies
abbetting soviet wealth funds.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home