Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007

Σε θάνατο γιατί το παράκανε



Είναι ασφαλώς αυθαίρετο. Αλλά έχουμε την εντύπωση ότι η τιμωρία του Ζενγκ Σιαογιού κατέστη αναπόφευκτη όταν πέθαναν πολλά σκυλιά και γάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες από ακατάλληλες τροφές κινεζικής προέλευσης.

Ένας Κινέζος επιχειρηματίας διηγιόταν πριν από μερικά χρόνια ότι γνώρισε τον ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου στη Σιαν (πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί) που παρασκεύαζε αντίγραφα του Βιάγκρα. Το σύστημα που ακολουθούσε ήταν το εξής: αγόραζε το αυθεντικό φάρμακο και ανακάτευε στα μπουκαλάκια ένα πραγματικό χάπι με τρία ψεύτικα. Όπως έλεγε, στο 25% των περιπτώσεων ο χρήστης είχε στύση. Κι όταν δεν τα κατάφερνε, θεωρούσε ότι το πρόβλημα ήταν δικό του.

Αγνοούμε αν ο συγκεκριμένος εργοστασιάρχης είχε την κάλυψη του κυρίου Ζενγκ Σιαογιού, του πρώην επικεφαλής της κινεζικής υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων ο οποίος καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα σε θάνατο για διαφθορά. Η απάτη με τα Βιάγκρα ήταν άλλωστε σχετικά ακίνδυνη, σε αντίθεση με χιλιάδες άλλες απάτες που έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, τόσο στην Κίνα όσο (προφανώς) και στο εξωτερικό. Πολλά κινεζικά νοσοκομεία, για παράδειγμα, δίνουν εν γνώσει τους πλαστά φάρμακα στους ασθενείς επειδή τα φάρμακα αυτά επιτρέπουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους ή επειδή οι υπεύθυνοι για την αγορά τους παίρνουν μίζα από τους προμηθευτές. Στη διάρκεια της επταετούς θητείας του, ο συγκεκριμένος πρώην αξιωματούχος έλαβε συνολικά 630.000 ευρώ με τη μορφή προμηθειών ή δώρων για να χορηγεί άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει δοκιμή τους. Τουλάχιστον 13 μωρά έχασαν το 2004 τη ζωή τους στην επαρχία Ανχουί επειδή τρέφονταν με πλαστή σκόνη γάλακτος χωρίς καμιά θρεπτική αξία. Μόνο μία εταιρεία, η Κongliyuan, τον δωροδοκούσε συστηματικά εξασφαλίζοντας την έγκριση 277 φαρμάκων, στα οποία περιλαμβάνονται πολλά κερδοφόρα αντιβιοτικά. Ένα από αυτά τα αντιβιοτικά προκάλεσε πέρυσι τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, προτού αποσυρθεί.

Όλα αυτά ήταν λίγο-πολύ γνωστά. «Οι βαλίτσες με χρήματα ήταν κάτι καθημερινό», λέει μια πηγή της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας. Αυτό που οδήγησε στην πτώση του Ζενγκ, και στην παραδειγματική τιμωρία του, ήταν η απληστία του (και η τεράστια προβολή που έλαβε ο θάνατος των σκύλων και των γάτων στην Αμερική). Κι επειδή η Κίνα οργανώνει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να δώσει την εικόνα μιας χώρας που προσέχει την ασφάλεια των προϊόντων της. Η ανακοίνωση της καταδίκης του Ζενγκ συνέπεσε άλλωστε με τη λήψη μέτρων για την απόσυρση ακατάλληλων τροφίμων, εν μέσω καταγγελιών για οδοντόπαστες με επικίνδυνα χημικά που εξήχθησαν στην Αυστραλία και τον Παναμά και για αυγά βαμμένα με τοξικές χρωστικές ουσίες. Όλα αυτά είναι βέβαια ευπρόσδεκτα- με εξαίρεση τη θανατική καταδίκη του πρώην κρατικού αξιωματούχου, που είναι καταδικαστέα όπως οποιαδήποτε θανατική καταδίκη σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου για οποιονδήποτε λόγο.

2 Comments:

At 31/5/07 9:27 μ.μ., Blogger Tin Man said...

..με εξαίρεση τη θανατική καταδίκη του πρώην κρατικού αξιωματούχου, που είναι καταδικαστέα όπως οποιαδήποτε θανατική καταδίκη σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου για οποιονδήποτε λόγο.

Τι γίνεται όμως όταν τη ζητούν οι ίδιοι οι ισοβίτες, ως λύτρωση;!

υγ
Μιχάλη, γνωρίζεις από προηγούμενα σχόλια μου ότι είμαι εξίσου αντίθετος με τη θανατική ποινή. Η είδηση όμως που συμπτωματικά διάβασα σήμερα - και στην οποία παραπέμπω - είναι μια καλή ευκαιρία για μια ευρύτερη συζήτηση για το σωφρονιστικό σύστημα. Είμαι βέβαιος ότι θα μας δώσεις την ευκαιρία σύντομα με κάποιο άρθρο σου.

 
At 31/5/07 10:01 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ναι, είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η είδηση, θα την έχουμε αύριο στην εφημερίδα. Τα ισόβια μας σκοτώνουν, λέει, σιγά-σιγά, οπότε καλύτερα να μας σκοτώσετε μια και καλή. Πράγματι, ευκαιρία για μια ριζική αναθεώρηση του σωφρονιστικού συστήματος. Που δεν θα γίνει βέβαια ποτέ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home