Τρίτη, Μαρτίου 20, 2007

Τα ομορφότερα βιβλία του κόσμου



Την ερχόμενη Παρασκευή θα απονεμηθεί στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας ένα πρωτότυπο βραβείο. Θα αφορά το Ομορφότερο Βιβλίο του Κόσμου. Και θα απονεμηθεί σε μια τολμηρή σχεδιάστρια από την Ολλανδία.

Η Ίρμα Μπόομ αγαπούσε πάντα τα βιβλία, αλλά τον σχεδιασμό τους τον ανακάλυψε κατά τύχη, στη διάρκεια μιας διάλεξης στο Πανεπιστήμιο. Ο καθηγητής έδειχνε μερικά βιβλία και διάβαζε από αυτά, κι εκείνη αποφάσισε να γραφτεί στο τμήμα γραφιστικής. Όταν αποφοίτησε, έπιασε δουλειά στο κρατικό τυπογραφείο, στη Χάγη. Έκανε πειραματισμούς από την αρχή. Τύπωσε, για παράδειγμα, έναν κατάλογο αποκλειστικά σε κόκκινο, μπλε και κίτρινο χρώμα, με το μέγεθος των τυπογραφικών στοιχείων να εξαρτάται από την έκταση του κειμένου σε κάθε δισέλιδο. Εκεί γνώρισε και τον Πολ Φέντενερ φαν Φλισίνγκεν, διευθυντή του ολλανδικού ομίλου SHV. Κι όταν παραιτήθηκε από το τυπογραφείο για να ανοίξει το δικό της στούντιο, ο Φέντενερ της ζήτησε να σχεδιάσει ένα βιβλίο για τα εκατοστά γενέθλια του ομίλου.

«Κάνε κάτι πρωτότυπο», της είπε. Ο προϋπολογισμός ήταν απεριόριστος, και το έργο έπρεπε να τελειώσει σε πέντε χρόνια. Η Μπόομ και ο ιστορικός τέχνης Γιόχαν Πινάπελ ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο για να βρουν το κατάλληλο χαρτί. Κι όταν ένας Ιάπωνας παραγωγός τούς είπε ότι το χαρτί που είχαν διαλέξει θα χρειαζόταν 14 χρόνια για να ετοιμαστεί, έφτιαξαν το δικό τους χαρτί. Το βιβλίο που κατασκεύασαν αποτελείται από 2.136 σελίδες. Δεν έχει αρίθμηση στις σελίδες ούτε ευρετήριο, γιατί η Μπόομ θέλει οι αναγνώστες να μπαινοβγαίνουν, όχι να το διαβάζουν από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα τυπογραφικά στοιχεία είναι ανάμεικτα. Και οι άκρες των σελίδων απεικονίζουν έναν αγρό με τουλίπες αν τις δει κανείς από τα αριστερά προς τα δεξιά και ένα ολλανδικό ποίημα αν τις δει κανείς από δεξιά προς τα αριστερά.

«Ξεκίνησε σαν όνειρο, αλλά εξελίχθηκε σε εφιάλτη», λέει η Μπόομ, που όταν παρέδωσε το βιβλίο ήταν 20 κιλά βαρύτερη και υπέφερε από φρικτούς πονοκεφάλους. Σιγά-σιγά συνήλθε. Κι άρχισε να δοκιμάζει ακόμη πιο ριζοσπαστικές ιδέες, όπως να τυπώνει βιβλία σε φίλτρα του καφέ ή να κόβει τις άκρες τους με ένα κυκλικό πριόνι. Το αγαπημένο της βιβλίο, και αυτό που θα βραβευτεί την Παρασκευή, κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις Yale University Press για να συνοδεύσει μια έκθεση υφαντών της Σίλα Χικς στη Νέα Υόρκη. Έχει ασυνήθιστο σχήμα και μέγεθος, λευκό εξώφυλλο, οι άκρες των σελίδων είναι ακανόνιστες και η εισαγωγή είναι γραμμένη με τυπογραφικά στοιχεία που στην αρχή είναι μεγάλα και με την πάροδο των σελίδων μικραίνουν. «Σε μια εποχή όπου το Internet είναι τόσο δυνατό, η κατασκευή βιβλίων αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία», λέει η Μπόομ. «Αυτός είναι ο λόγος που πειραματίζομαι συνεχώς».

6 Comments:

At 20/3/07 4:09 μ.μ., Blogger μαριέλε μαστροκάλου said...

Τά ωραιότερα βιβλία είναι μέσα στά μάτια μας.

 
At 20/3/07 5:04 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 20/3/07 5:08 μ.μ., Blogger philos said...

«Σε μια εποχή όπου το Internet είναι τόσο δυνατό, η κατασκευή βιβλίων αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία», λέει η Μπόομ. «Αυτός είναι ο λόγος που πειραματίζομαι συνεχώς».

Κάτι παρόμοιο ξεκινησαν να κάνουν και κάποιες δισκογραφικές εταιρείες, μεταξυ τους και η ΚΛΙΚ RECORDS. Μακαρι να ευοδωθουν και διαδοθούν τέτοιες προσπάθειες!

 
At 20/3/07 7:19 μ.μ., Blogger scalidi said...

αχ, τι ωραίο...μόνο να της πει κάποιος (χωρίς να αμφισβητώ την καλαισθησία και την υπερπροσπάθειά της- ότι τα ομορφότερα βιβλία της καρδιάς μας, τα δικά μας αγαπημένα βιβλία, δεν τα φτάνουν σε ωραιότητα (με την έννοια ότι ήταν η απολύτως κατάλληλη ώρα τους να διαβαστούν)τα ομορφότερα βιβλία του κόσμου...

 
At 21/3/07 9:25 π.μ., Blogger Apostolos said...

Συμφωνώ μαζί σου Πάνο. Υπερβολές... και όχι μόνο αλλά μου φαίνεται και μετατροπή του βιβλίου σε μουσειακό είδος... πώς να πάρεις στα χέρια σου και να μεταχειριστείς σαν κανονικό βιβλίο ένα τέτοιο πανάκριβο (από κάθε άποψη) αντικείμενο. Οπότε νάτο πάλι από την πίσω πόρτα το Internet κα Μπόομ.

 
At 21/3/07 3:30 μ.μ., Blogger philos said...

Από τέτοιες λάμψεις ματαιοδοξίας (συμφωνώ μαζί σας ως προς τον όρο), μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησαν ένα σωρό δημιουργίες και έργα τέχνης, που σήμερα όλοι χαιρόμαστε να βλέπουμε.

Δεν είναι κακή μία ελεγχόμενη δόση ματαιοδοξίας!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home