Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2007

Όσοι δεν κάνουν δήλωση θα απολυθούν



Ωραίοι τύποι είναι αυτοί οι δίδυμοι που κυβερνούν την Πολωνία. Αφού κατάφεραν με διάφορες πρωτοβουλίες τους να διχάσουν και να οδηγήσουν σε παράλυση την Ευρώπη, τώρα θέλουν να κάνουν το ίδιο και στη χώρα τους.

«Έχετε συνεργαστεί μυστικά και συνειδητά με τις πρώην κομμουνιστικές μυστικές υπηρεσίες;». Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν από χθες 700.000 δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, διπλωμάτες, εκδότες και διευθυντές σχολείων, στο πλαίσιο του νέου κυνηγιού μαγισσών που έχουν ξεκινήσει οι αδελφοί Κατσίνσκι. Μέσα στους προσεχείς δύο μήνες, θα πρέπει να στείλουν τις απαντήσεις τους στο Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης, το οποίο θα τις αντιπαραβάλει με τα αρχεία της πρώην μυστικής αστυνομίας (που θεωρούνται προφανώς αξιόπιστα). Όσοι πουν ψέματα ή δεν ανταποκριθούν στην «πρόσκληση» των αρχών, θα αποκλείονται για μια δεκαετία από όλες τις δημόσιες θέσεις, καθώς και από ορισμένα επαγγέλματα όπως η δημοσιογραφία. «Οι δημοσιογράφοι που δεν θα κάνουν δήλωση ή που θα ομολογήσουν τη συνεργασία τους θα απολυθούν», προειδοποίησε ο πρόεδρος του κρατικού ραδιοφώνου Κριστόφ Τσαμπάνσκι. Λεπτομέρεια: ο ίδιος ήταν μέλος του... κομμουνιστικού κόμματος!

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων τάσσονται υπέρ του νόμου, στο όνομα της διαφάνειας. Άλλοι επισημαίνουν ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα και θα καταστραφούν χωρίς λόγο πολλές ζωές. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τον πρώην ακτιβιστή της Αλληλεγγύης Αντρέι Κράουτσικ, που συνελήφθη το 1982 στη Βαρσοβία έχοντας πάνω του αντικαθεστωτικές προκηρύξεις. Στη φυλακή τον υποχρέωσαν με εκβιασμούς και πιέσεις να υπογράψει δήλωση συνεργασίας με το καθεστώς. Αφέθηκε ελεύθερος, επέστρεψε στην έγκυο γυναίκα του και συνέχισε τις αντιστασιακές του δραστηριότητες, χωρίς ποτέ να συνεργαστεί με τη μυστική αστυνομία - απόδειξη ότι δεν συνελήφθη κανείς συνεργάτης του. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, και ενώ ο Κράουτσικ υπηρετούσε ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου, ήταν αρκετή η αναφορά μιας εφημερίδας σ' εκείνη τη δήλωση για να εξαναγκαστεί να παραιτηθεί. Αυτή την εβδομάδα, ένα δικαστήριο της Βαρσοβίας τον αθώωσε από κάθε κατηγορία.

«Έχω μείνει πολλές φορές χωρίς δουλειά και δεν με φοβίζει να μείνω άλλη μία», λέει η Ελένα Λούτσιβο, διευθύντρια σύνταξης της Γκαζέτα Βιμπόρτσα, μιας εφημερίδας που πολεμά το μέτρο με όλες της τις δυνάμεις. «Μα είναι δυνατόν να δικάσουν τον κόσμο με βάση τα έγγραφα που συνέτασσαν οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, για τους οποίους όλοι ξέρουμε ότι έγραφαν συχνά ψέματα για να ικανοποιούν τους ανωτέρους τους;». Η Λούτσιβο δεν πρόκειται να συμπληρώσει το χαρτί. Και ελπίζει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο, που θα συνέλθει την Πρωτομαγιά, θα χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό αυτό το μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά αυτοί είναι εχθροί της Πολωνίας, οι δίδυμοι δεν πρόκειται να σεβαστούν την ετυμηγορία τους.

5 Comments:

At 16/3/07 3:26 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μία φορά κομμουνιστής, μια ζωή κομμουνιστής. Ο κομμουνιστορουφιάνος, νομίζει ότι η Δημοκρατία είναι ένα πουκάμισο που απλώς το φοράς και μετά περνάς για άνθρωπος. Το κακό είναι πως το νομιζουν κι άλλοι αυτό, όσοι φοβούνται να καταδικάσουν τον εγγενή φασισμό του κομμουνισμού μπας και τους κατηγορίσουν για "αντιδραστικούς"(sic).

 
At 16/3/07 8:26 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ζούμε βέβαια τη φαρσοειδή επανάληψη της ιστορίας. Μόνο που αυτή τη φορά, το κυνήγι των εβραίων (ακριβέστερα, της μνήμης τους) δεν ακολουθεί, αλλά κατά τι προηγήθηκε αυτού των κομμουνιστικών μιασμάτων (ή μάλλον της μνήμης τους): ο Jerzy Urban είναι ίσως από τους πιό αρμόδιους να μιλήσουν για το θέμα.

Να το γνωρίζει κανείς αυτό, ανεξάρτητα από το αν τάσσεται με τους δίδυμους ή την ελευθερία, αποτελεί μέρος της ελάχιστης φρόνησης που πρέπει να διαθέτει όποιος μιλάει για πολιτική τον 21ο αιώνα, αγαπητέ Αθήναιε.

Έχω πάντως την αίσθηση οτι σε κάποια χρόνια όλα αυτά τα φασιστοειδή σκουλήκια που συγκροτούν τον καθεστωτικό πολιτικό θίασο της "Νέας Ευρώπης", θα λιώσουν κάτω από τις πέτρες που θα έχουν κρυφτεί.

 
At 27/3/07 10:41 μ.μ., Blogger άσκεπος said...

Χυδαιότητες!

 
At 27/3/07 10:45 μ.μ., Blogger άσκεπος said...

Καλά, ορισμένοι "μαχητές της ελευθερίας", αφού εξαίρουν στο παρών ιστολόγιο τη χρησιμότητα του τείχους της ντροπής στο Ισραήλ, τώρα είναι και υπέρ της δήλωσης απόρριψης "του κομμουνισμού και των παραφυάδων αυτού"! Μάλλον κάτι άλλο εννοούν οι "μαχητές" από την ελευθερία. Το ακριβώς αντίθετο, προφανώς.

 
At 5/4/07 12:30 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Μα, είναι τελικά μία ακόμη φασιστικής νοοτροπίας κίνηση, όπως και τόσες άλλες στο παρελθόν. Στην Τσεχία και στη Λευκορωσία μην ξεχνάς δεν μπορούσες να φέρεις κανένα σύμβολο του σοσιαλισμού στο παρελθόν.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home