Τετάρτη, Δεκεμβρίου 27, 2006

Το τζίνι ήταν απαιτητικόΥπάρχει, λέει, μια σχισμή σ' ένα λόφο έξω από το Κάρντο, στη Βόρεια Σομαλία, που ακόμη και οι πιο σκληροτράχηλοι οπλοφόροι την αποφεύγουν. Οι ντόπιοι λένε πως εκεί μένουν τζίνια, που κάθε τόσο βγαίνουν, παίρνουν τη μορφή στρουθοκαμήλων και χάνονται στην έρημο.

Η Σομαλία και το Αφγανιστάν είναι δύο χώρες με διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, αλλά με την ίδια πίστη στα τζίνια. Οι ιερωμένοι έχουν συναντήσει όλα τα είδη: τζίνια άγια και τζίνια δαιμονικά, τζίνια που πετούν, έρπουν ή σέρνονται, αόρατα τζίνια, δαίμονες που γίνονται βαμπίρ και μάγους που τα πόδια τους είναι στραμμένα προς τα πίσω. Κάθε τόσο οι ιερωμένοι πέφτουν σε έκσταση. Και τότε τα δωμάτιά τους γεμίζουν με τζίνια που ζητούν κάποια χάρη, όπως να απαλλαγούν από τα μάγια των χαϊμαλιών. Σύμφωνα με το Ισλάμ, τα τζίνια μοιάζουν από πολλές πλευρές με τους ανθρώπους: έχουν ελεύθερη βούληση, πεθαίνουν, αντιμετωπίζουν τη θεία κρίση και πάνε στην κόλαση. Υπάρχει όμως μια διαφωνία μεταξύ των μελετητών για το κατά πόσον τα τζίνια έχουν ή όχι σώμα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αποτελούν μια μορφή ενέργειας, που είναι παρούσα στο περιθώριο του ύπνου ή της τρέλας.

Ένας δημοσιογράφος του Εκόνομιστ πέρασε πρόσφατα μια νύχτα με τους πρώην σωματοφύλακες του Αχμέντ Σαχ Μασούντ, διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας του Αφγανιστάν που σκοτώθηκε από την αλ-Κάιντα στις 9 Σεπτεμβρίου του 2001. Οι άνδρες φρουρούσαν τον τάφο του Μασούντ και είπαν στον ξένο επισκέπτη τους ότι τα μουσουλμανικά τζίνια ήταν πάντα στο πλευρό του πρώην αρχηγού τους. Ένας από τους μαχητές του είχε σφάξει ένα δράκο σε μια λίμνη στη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής και είχε φέρει τη δύναμή του στον Μασούντ χάρις στα μουσουλμανικά τζίνια. Σκοτώνοντάς τον, ο Οσάμα μπιν Λάντεν κήρυξε τον πόλεμο και σ' αυτά. Μια εβδομάδα νωρίτερα - διηγούνταν οι σωματοφύλακες - ο μάγειρας του οικισμού είχε καταληφθεί από ένα τζίνι. Ήταν ένας ευσεβής άνθρωπος, αγράμματος και μη καπνιστής. «Μια μέρα αρρώστησε. Όταν έγινε καλά, μπορούσε να μιλήσει και να γράψει σε πολλές γλώσσες. Το τζίνι που ήταν μέσα του είχε ταξιδέψει πολύ, αλλά ήταν απαιτητικό. Ζητούσε ένα τσιγάρο, μετά άλλο ένα, κι ύστερα γινόταν ανυπόμονο και κατάπινε ολόκληρα τσιγάρα αναμμένα».

Αλλά και στη Σομαλία κάποια από τα μέλη της κυρίαρχης τάξης ισχυρίζονται ότι παντρεύτηκαν τζίνια πριν από χρόνια. Ο ίδιος δημοσιογράφος οδηγήθηκε μια μέρα σε ένα παράπηγμα στην άκρη μιας φτωχογειτονιάς, στο λιμάνι Μποσάσο, όπου ήταν γονατισμένος ένας άνδρας ντυμένος στα κόκκινα και με μια απόκοσμη έκφραση, ενώ γύρω του νεαροί χοροπηδούσαν τραγουδώντας και κτυπώντας τύμπανα. Η μάγισσα που ήταν υπεύθυνη για την τελετή εξήγησε στον καλεσμένο ότι ο άνδρας είχε καταληφθεί από ένα τζίνι. Κι ένας από τους ενόπλους που τον συνόδευαν τον διαβεβαίωσε ότι είχε δει ένα τζίνι να ψάχνει στο χώμα για ανθρώπινα οστά.

24 Comments:

At 27/12/06 4:34 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Μιχάλη, το Ισλάμ, όπως ακριβώς και ο Χριστιανισμός, διαφέρουν από χώρα σε χώρα ανάλογα με το κοινωνικό-πολιτισμικό υπέδαφος στο οποίο ρίζωσαν.
Πολλές ασιατικές, αφρικανικές και νοτιοαμερικανικές χώρες διατήρησαν τις δεισιδαιμονικές παραδόσεις τους, κι απλά τις προσάρμοσαν για να χωρέσουν στην καινούργια πίστη.
Αυτά που περιγράφεις δεν διαφέρουν πολύ από ανάλογες δοξασίες στη χριστιανική Λατινική Αμερική. Τα μυθιστορήματα του Μάρκες είναι γεμάτα από υπέροχες τέτοιες διηγήσεις.
Βέβαια, όλα αυτά αποκαλύπτουν μια τρομακτική κοινωνική καθυστέρηση που ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό τα αίτια των δεινών των κοινωνιών αυτών.
Και για να αποδώσουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι, μόνο ο Μάρξ τόλμησε να προτείνει το ξερίζωμα αυτών των δεισιδαιμονικών παραδόσεων, θεωρώντας ότι η πρόοδος οφείλει να μη δείξει κανένα σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε καθυστερημένου πολιτισμού.
Σήμερα όμως, τέτοιες κουβέντες δεν θεωρούνται politically correct.

ΥΓ
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα δύο προηγούμενα άρθρα σου, που δεν είχαμε τη δυνατότητα να σχολιάσουμε έγκαιρα.
Για τις ταυρομαχίες η άποψη μου είναι ότι ισχύει και εδώ η θαρραλέα θέση του Μάρξ. Κανένας σεβασμός στη βαρβαρότητα μιας τοπικής παράδοσης. Να καταργηθούν εντελώς.
Για τα ανυπόγραφα κείμενα στις εφημερίδες, θεωρώ μοναδικό και ανεξήγητο φαινόμενο την εμμονή του Εκόνομιστ σε αυτή την παράδοση. Θυμάμαι κάτι άρθρα-αριστουργήματα που διάβασα κατά καιρούς στο καλό περιοδικό χωρίς να μάθω ποτέ σε ποιον ανήκουν.

 
At 28/12/06 11:13 π.μ., Blogger Πάνος said...

Τα πνεύματα συναντώνται... Επί της ουσίας (=δεισιδαιμονία) δεν υπάρχει η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ διαφορά ανάμεσα στα τζίνια των Αφγανών και στα αγγελάκια / διαβολάκια / αγίους των Ιταλών ή των Ελλήνων. Μα καμία διαφορά! Οι άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν ΟΥΦΟ, ανεξάρτητα από το λούστρο πολιτισμού και "προόδου" που διαθέτουν...

*

Ιχνηλάτη, όλα ΟΚ;

 
At 28/12/06 12:09 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Χαιρετώ την παρέα!
Φίλτατοι, αφήστε αυτά τα χοτζικο/μαρξιστικά :-)))
Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας σε βορρά και νότο ζει βουτηγμένο στη δεισιδαιμονία και την πρόληψη - και ο καπιταλισμός απλώς τις μετατρέπει κι αυτές σε μια θαυμάσια, ανθηρή αγορά! Θα ήταν ενδιαφέρον δε κάποιος μελετητής να αναδείξει τη συμπληρωματικότητα αυτής της αγοράς με την πορνογραφική (ο Μαρξ κι Ενγκελς στον καιρό τους πρόλαβαν μόνον να δουν και να στηλιτευσουν το μυστικισμό ως μόδα στα αστικά σαλόνια)...

Τι να κάνουμε λοιπόν, την εποχή της "επαναμάγευσης" και του "κοινωνικού πολυθεϊσμού"; Υπομονή, σύντροφοι, και υπεράσπιση της παιδείας, του πολιτισμού και της λογικής. Το μεγαλύτερο όπλο ενάντια στα "τζίνια" είναι τα μαζικά προγράμματα αλφαβητισμού που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις Λούλα, Τσάβες και Μοράλες. Να τα στηρίξουμε - γνωρίζοντας βέβαια, οτι ο δρόμος προς την εξάλειψη όλων αυτών των ριζωμένων αντιλήψεων, δε γίνεται με "φωτισμένες αποφάσεις", αλλά είναι δύσκολος και χωράει ακόμα πολλές γενιές...

 
At 28/12/06 12:54 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Αχ κύριε Μητσέ μου, τί μου θυμίσατε...

Όταν ήμουν πολύ μικρή, να, τόση δα, θα νομίζατε πως χωράω στην παλάμη σας, που λέει και το σόκιν ποίημα του Neruda και πηγαίναμε στο χωριό, είχα διαδόσει πως κοντά στη βρύση που οδηγούσε στα καταλύματα (sic) κάποιου νταβραντισμένου βοσκού, κυκλοφορούσε ένα τζίνι που έτρωγε τη γλώσσα των περαστικών ώστε να μπορώ εγώ, δλδ η Ελένη, να βγάζω τα μάτια μου ανενόχλητη, με τον νταβραντισμένο βοσκό.

Έβλεπαν τα προβατάκια, ζηλευαν κι πήγαιναν μετά και έγραφαν απονενοημένα σχόλια περί καπιταλισμού, τα κουτούτσικα.

Πάντως αυτό με το τζίνι του μάγειρα το θεωρώ εξίσου ύποπτο με το τζίνι της βρύσης. Κάποια μλκ είχε κάνει ο μάστορας και κατάπινε τσιγάρα μην και τον ανακαλύψουν...

 
At 28/12/06 1:53 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Έβλεπαν τα προβατάκια,
το μαν του μαν ψόφησε. Δεν φωνάζεις και τις άλλες να το γυρίζετε σε ζώνη;

 
At 28/12/06 2:05 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Κύριε Μαύρο Πρόβατο, σκύψε να σου δώσω ένα φιλάκι, βρε κουτό, χρονιάρες μέρες.Αφού κατά βάθος σε πάω βρε κουτούτσικο όπως πηγαίνω με τα χίλια όλα τα πολιτικοποιημένα γκομενίδια κι ας διαφωνούμε.

Έλα κοντά. Κοντά, ΕΙΠΑ.

*Φιλάκι* :-)

 
At 28/12/06 2:47 μ.μ., Blogger Πάνος said...

μαύρο πρόβατο & Ελένη,

είστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον, είναι προφανές...

 
At 28/12/06 2:57 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Κι εγώ κουμπάρος!

 
At 28/12/06 3:20 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

*μουτς*
χρόνια πολλά σε όλους!
νάμαστε καλά όλοι, να τα λέμε και του χρόνου :-)))

 
At 28/12/06 3:22 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 28/12/06 3:22 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 28/12/06 3:22 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 28/12/06 3:23 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 28/12/06 3:44 μ.μ., Blogger Ελένη said...

E με τέτοιο κουμπάρο, ας μην χάσουμε την ευκαιρία. Αν και Μαύρο Πρόβατο θα υπογράψεις προγαμιαίο συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο δεν θα με υποχρεώσεις να συγκατοικήσω με δίσκους, κασσέτες και CD με μουσική του Θεοδωράκη, τα υπόλοιπα θα τα ξεπεράσεις με τη στοργή μου, την αγάπη μου, τη μαγειρική μου, και "τα τρελλά μου τα κινέζικα φιλιά" που λέει και το τραγούδι.
Θυσία στο βωμό του καπιταλισμού το κορμί μου, τί άλλο να κάνω πια για για να παταχθεί ο Μαρξισμός. :-Ρ

 
At 28/12/06 3:45 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Τα φιλιά θα είναι "γιαπωνέζικα", σόρρυ.

 
At 28/12/06 5:45 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Μαυροπρόβατε σεμνάάά
Η γυναίκα σου προσφέρει ακόμα και την τέχνη της γκέϊσας, και σύ της μιλάς σαν κόουτς των Detroit pistons.

 
At 28/12/06 7:38 μ.μ., Blogger ioannisk said...

ιχνηλάτης
Η αρχή του economist να μην υπογράφονται τα άρθρα οφείλεται στο γεγονός ότι τα άρθρα εκφράζουν την θέση του περιοδικού και όχι κάποιου δημοσιογράφου, με ότι αυτο συνεπάγεται (αν γίνει ποινική δίωξη κλπ).

Επίσης το περιοδικό έχει θεσπίσει και κανόνες για το πως πρέπει να γράφονται τα άρθρα, αν κοιτάξεις στο site του υπάρχει ενότητα με τους "κανόνες".

Μαύρο πρόβατο
"ο μεγαλύτερο όπλο ενάντια στα "τζίνια" είναι τα μαζικά προγράμματα αλφαβητισμού που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις Λούλα, Τσάβες και Μοράλες". Στην Ελλάδα που ο αλφαβητισμός είναι στο 97% γιατί όλες οι εφημερίδες (πλην καθημερινής) έχουν τα ζώδια; Ας μην αναφερθώ στην TV.

Όσον αφορά τον Τσάβες αυτός κατασκευάζει ένα άλλο τζίνι, τον εαυτό του.

 
At 16/6/15 3:31 π.μ., Blogger Unknown said...

shijun 6.16
cheap jerseys
oakley outlet
jeremy scott adidas
michael kors
louis vuitton handbags
louboutin
ray ban uk
louis vuitton outlet
lululemon
coach outlet
michael kors outlet online
coach outlet store online
coach outlet
coach factory outlet
michael kors uk
true religion outlet
michael kors uk
michael kors outlet
louis vuitton
chanel bags
abercrombie & fitch
insanity workout
ray ban sunglasses
coach factory outlet
christian louboutin outlet
jordan retro 5
gucci bags
chanel handbags
coach outlet canada
abercrombie
louis vuitton outlet
michael kors outlet online
jordan retro 11
michael kors
gucci outlet online
soccer jerseys
hogan outlet
michael kors outlet
jordan shoes
louis vuitton

 
At 26/6/15 11:03 π.μ., Blogger huanglin said...

oakley sunglasses wholesale
fendi bags
louis vuitton handbags
hollister
christian louboutin shoes
louis vuitton handbags
coach outlet store online
michael kors outlet online
hollister outlet
louis vuitton
tods shoes
louis vuitton
tod's shoes
abercrombie
coach outlet store online
fitflop shoes
true religion
louis vuitton outlet
dior handbags
kate spade
coach factory outlet
michael kors
gucci
coach factory outlet online
louis vuitton outlet
nike air max
ralph lauren
ray ban sunglasses
jordan 6 cigar
chanel handbags
jordan shoes
true religion outlet
coach factory outlet
lebron james shoes 2015
michael kors handbags
jordan 8s
cheap jerseys
coach outlet
celine
true religion jeans
caihuanglin20150626

 
At 8/12/15 7:53 π.μ., Blogger John said...

louis vuitton outlet
michael kors outlet
ugg slippers
coach outlet
ray-ban sunglasses
ralph lauren uk
canada goose outlet
jordan retro
abercrombie and fitch
coach outlet store online
true religion jeans
lebron james shoes
toms
ray ban sunglasses outlet
uggs boots
adidas superstar
michael kors outlet
tory burch outlet
pandora jewelry
ugg outlet
michael kors handbags
ugg outlet
christian louboutin
jordan retro
prada uk
ugg boots
the north face outlet
oakley sunglasses wholesale
retro jordans
coach outlet store online
cheap nfl jerseys
lebron 12
gucci outlet
20151208yuanyuan

 
At 11/7/16 4:23 π.μ., Blogger xjd7410@gmail.com said...

polo ralph lauren outlet
nike air max 90
jordans for sale
ralph lauren polo outlet
jordan 11s
true religion shorts
jordan retro
timberland boots
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses
replica watches
ralph lauren outlet
air jordans
coach outlet
mont blanc
louis vuitton handbags
polo ralph lauren outlet
nike uk
coach canada
lebron 12
christian louboutin outlet
louis vuitton handbags
fitflops
coach outlet
toms shoes
christian louboutin sale
coach outlet
nike free run
insanity workout
gucci handbags
nike air max
oakley sunglasses
coach outlet
jordan 3
louis vuitton outlet
nike sb
toms outlet
michael kors outlet
ray ban outlet
ralph lauren outlet
2016.7.11haungqin

 
At 12/8/16 5:22 π.μ., Blogger Unknown said...

zhengjx20160812
kate spade handbags
rolex watches
louboutin femme
nike outlet
louis vuitton paris
nfl jerseys
michael kors purses
gucci bags
dallas mavericks jerseys
designer handbags
oakley sunglasses
louis vuitton handbags
polo shirts
coach outlet canada
michael kors outlet
michael kors outlet
adidas yeezy
nike air max uk
ugg outlet
ray ban sunglasses outlet
coach factory outlet
adidas running shoes
true religion uk
ralph lauren
louboutin shoes
michael kors outlet clearance
louis vuitton outlet stores
michael kors outlet clearance
coach outlet
nhl jerseys
polo ralph lauren
uggs for cheap
longchamp bags
the north face jackets
canada goose sale
coach outlet
toms outlet
coach outlet
lebron 13 shoes
true religion sale

 
At 21/8/17 10:57 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

ugg outlet
ugg outlet
mont blanc outlet
mont blanc outlet
coach outlet store
omega watches sale
jordan 8
oakland raiders jerseys
longchamp outlet
nike air max 90

 
At 17/12/18 8:18 μ.μ., Blogger omar ail said...

Your site is very helpful
http://antiinsectss.wallinside.com/
http://antinsects.freeblog.biz/
https://kidblog.org/class/antiinsects/posts
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/
http://7akoma.com/

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home