Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2006

Η Δεξιά τα βάζει με τα καρτούν



Κάποτε οι ταινίες κινουμένων σχεδίων - και ιδιαίτερα εκείνες του Ντίσνεϋ - δεν άρεσαν στην Αριστερά, γιατί με το προδιαγεγραμμένο happy end υπονόμευαν τον στόχο της να αλλάξει τον κόσμο. Σήμερα καταγγέλλονται από τη Δεξιά.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο Μάμπο είναι διαφορετικός, άρα επικίνδυνος: οι άλλοι τραγουδούν, κι αυτός χορεύει. Λογικό είναι λοιπόν να τον διώξουν από την ομάδα - αλλά γιατί η ταινία παρουσιάζει τους σοφούς της κοινότητας ως φανατικούς «θεο-συντηρητικούς» (teocons); Στο κάτω κάτω δεν τον κρέμασαν τον αποστάτη, απλώς τον απέπεμψαν. Κι είναι τυχαίο ότι ο πιγκουίνος που τον βοήθησε, ο Ραμόν, είναι Λατίνος, σαν τους βρωμερούς λαθρομετανάστες που περνούν καθημερινά στο αμερικανικό έδαφος; Ο Νηλ Καβούτο, γνωστός δημοσιογράφος του Fox News, δεν έχει καμία αμφιβολία: η ταινία «Happy Feet» είναι ανατρεπτική, και ο πιγκουίνος που πρωταγωνιστεί είναι κομμουνιστής. Όσο για το μήνυμα ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την εξάντληση των φυσικών πόρων, είναι κατάφωρα προπαγανδιστικό: πηγαίνεις να χαλαρώσεις με ένα καρτούν, και φοβάσαι ότι ανά πάσα στιγμή θα ξεφυτρώσει μπροστά σου ο Αλ Γκορ.

Κάτι το φιάσκο του Ιράκ, κάτι η συντριβή του περασμένου μήνα στις κάλπες, είναι φανερό ότι οι συντηρητικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεφύγει. Το παραλήρημα του Καβούτο, όμως, έφερε και πάλι στο προσκήνιο ένα ερώτημα που κατά καιρούς απασχολεί τους κοινωνιολόγους: τα κινούμενα σχέδια είναι απλώς παραμύθια για τα πιτσιρίκια ή κρύβουν πολιτικές θέσεις και μηνύματα; Με άλλα λόγια, η Χιονάτη είναι δεξιά ή αριστερή; Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, η Γκάρντιαν ζήτησε από την κινηματογραφικό της κριτικό να αποκωδικοποιήσει τα πιο δημοφιλή καρτούν. Κι εκείνη, ύστερα από μια γρήγορη έρευνα, έβγαλε ένα αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα: όλες αυτές οι ταινίες περιέχουν ένα προοδευτικό μήνυμα. Για να γίνει ο Πινόκιο αληθινός άνθρωπος, πρέπει να μάθει να λέει την αλήθεια. Στη Λαίδη και τον Αλήτη, η υψηλή κοινωνία ανακαλύπτει ότι οι φτωχοί και οι περιθωριακοί έχουν μεγαλύτερη καρδιά από τους πλούσιους και τους βολεμένους. Η Σταχτοπούτα οδηγεί τον πρίγκιπα να παραβιάσει τις συμβάσεις και να παντρευτεί μια πληβεία. Ύμνος στους αουτσάιντερ και τους αιρετικούς είναι φυσικά και η Χιονάτη. Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας διδάσκουν ότι με τα χρήματα δεν μπορείς να αγοράσεις τα πάντα. Οι Απίθανοι στέλνουν το μήνυμα ότι ο πραγματικός ηρωισμός δεν είναι ίδιον των υπερανθρώπων, αλλά των «φυσιολογικών». Το Antz υψώνει μιαν αντιναζιστική σημαία, ενώ η Εποχή των Παγετώνων κάνει μάθημα αλτρουισμού.

Είναι της μόδας τέτοιου είδους συζητήσεις. Διάφοροι αρθρογράφοι προβληματίζονται για τον πολιτικό προσανατολισμό του μπάνιου και του ντους, του λευκού κρασιού και του κόκκινου, του μπόξερ και του σλιπ, της άμυνας ζώνης και του μαν-του-μαν. Κι εμείς μεν μπορεί να διασκεδάζουμε. Μήπως όμως τα παιδιά μας γυρίσουν και μας μουντζώσουν;

16 Comments:

At 15/12/06 12:15 μ.μ., Blogger Anastasia Konstantakatou said...

Ζώντας στην Αμερική τα τελευταία 5 χρόνια, το ποστ αυτό με εκφράζει απόλυτα καθώς έχω βιώσει/υποστεί (θέλοντας και μη) το αυταρχικό αυτό καθεστώς που απλά ξεπερνά την φαντασία όσων δεν έχουν ζήσει στην μετά 9/11 Αμερική. Ο υπέρμετρος δογματισμός είναι τέτοιων διαστάσεων που ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του "κηρύγματος", ο δημοκράτης που σέβεται τον εαυτό του τον απορρίπτει λόγω "αθέμιτου ανταγωνισμού".

Δε ξέρω αν γίνομαι σαφής, αλλά δε ξέρω αν υπάρχουν και λέξεις για να εκφράσω το μίγμα δυσάρεσκειας και αγανάκτησης που νιώθω: παρόλο που αποτάσσομαι καθετι που υποδαυλίζει το φανατισμό, παρατηρώ με θλίψη ότι μοιραία έχω και εγώ επηρεαστεί από την κοινωνία που με περιβάλλει. Διαβάζοντας το ποστ σας αυτό, γέλασα, όπως νομίζω θα γελάσουν και άλλοι αναγνώστες στην Ελλάδα και στα Παρίσια. Συνειδητοποίησα όμως με θλίψη και τρόμο ότι αυτό που στα ελληνικα βρήκα αστείο αν το διάβαζα στα αγγλικά θα το έκρινα ως "φυσιολογικό" γιατί ακριβώς είναι λέξεις που έχω συνηθίσει να ακούω και να βλέπω.

Αν σοκάρει το γεγονός ότι ένα καρτούν υπέστη αυτή τη λογοκρισία, πώς θα αντιδρουσε ο αναγνώστης των ταπεινών αυτών γραμμών στο άκουσμα ότι μεγάλο μέρος της διδασκόμενης σχολικής ύλης υφίσταται αυτη και παρόμοια λογοκρισια;

(To εξαιρετικό βιβλίο της Diane Ravitch "Language Police" τεκμηριώνει τα άνωθεν για όποιον επιθυμεί να εμβαθύνει. Με vallium όμως μαζί!)

 
At 15/12/06 1:16 μ.μ., Blogger Albert said...

Kαι τον Μπομπ Σφουγγαράκη είπαν μερικοί οτι τον είδαν σε Δημοκρατικά gay bar στο Σηάτλ.

 
At 15/12/06 1:23 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Έξοχο!

Κι η απάντηση στους κάφρους είναι ότι πρέπει να χειροκροτήσουμε την τέχνη που αντιστέκεται στην ιδεοληψία των φασιστόμουτρων που έχουν για άντρο της προπαγάνδας τους το Fox Channel.

Αναστασία κράτα γερά!!

 
At 15/12/06 5:12 μ.μ., Blogger philos said...

Με αυτό το άρθρο δεν φαίνεται απλά ότι η Αμερικάνικη Δεξιά τα βάζει με τα καρτούν αλλά ότι τα βάζει με τα παραμύθια γενικότερα και με την ίδια την διαπαιδαγώγηση.
Με λίγα λόγια η ιδανική παιδεία θα ήταν για αυτούς ταινίες επιπέδου Ραμπο?
Ας ελπίσουμε ότι είναι απλά φωνές γραφικών και όχι κάτι πιο μόνιμο και μαζικό.

 
At 15/12/06 5:26 μ.μ., Blogger anonymos said...

Αν τα παιδιά μας "γυρίσουν και μας μουτζώσουν", σημαίνει ότι έχουμε κάνει σωστά την δουλειά μας σ' ότι αφορά την πνευματική τους ανάπτυξη.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι, δυστυχώς, μας αντιγράφουν!

Τα παραμύθια, όπως και όλοι οι μύθοι, επιδέχονται διάφορες και κάποτε αντιδιαμετρικά αντίθετες ερμηνείες.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των καρτούν σε σχέση με τα κλασσικά παραμύθια είναι ότι έχουν την δυνατότητα υποβολής, μέσω της εικόνας, διαφορετικών αξιών από αυτές που αναφέρεται το κείμενο.
Και αυτό το πλεονέκτημα το χρησιμοποιούν, κατά κόρον, όσοι ενδιαφέρονται.

 
At 15/12/06 5:44 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Ένα τραγικό ερώτημα αναζητά απάντηση στο happy Feet. Ήταν gay ο Mumble; Χωρίς να απαντήσουμε σ' αυτό δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Γιατί τότε πως θα αποκωδικοποιήσουμε τι ήθελε ο δημιουργός να πει βάζοντας την Γκλόρια δίπλα του.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να τραβήξει την προσοχή μας είναι το ασπρόμαυρο χρώμα των πιγκουίνων. Ασφαλώς και θέλει να υποδηλώσει την ανάγκη να έλθει η φυλετική συμφιλίωση.
Τέλος δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι πιγκουίνοι ζουν μόνο στην ανταρκτική; Μακριά από τον μολυσμένο καπιταλιστικό βορρά.
Και προπάντων δεν ζουν μέσα στη δυσωδία των υπονόμων όπως προσπάθησε να μας πείσει οdanny De Vito στην επιστροφή του batman.
Ας αναμείνουμε να δούμε ποια καταπιεσμένη μειονότητα εκφράζεται υπόγεια και ύπουλα μέσα από τον χαρακτήρα του Μπάγκς Μπάνυ που είναι και ο αγαπημένος μου.

 
At 15/12/06 8:36 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Αχ κύριε Μητσέ μου! Σας διαβάζω εδώ και καιρό και όλο θέλω να πάρω μέρος στις συζητήσεις αυτού του μπλογκ αλλά είναι πολύ σοβαρές, I am afraid.

Ειδικώς αυτά τ'αγόρια γνωματεύουν όλα τους λες και είναι απόφοιτοι του Sorbonne CCCXXVIII. Και η Σπινόζα δεν πάει πίσω, είναι μια κτηνώδης διαφωτίστρια που διαβάζω αυτά που γράφει στο μπλογκ του Ξυδάκη που βρίζει την Εκκλησία και τοναρχιεπισκοπόμας και θα την καταραστεί ο Θεός και δεν θα βρει ραντεβού για μανικιούρ παραμονή χριστουγέννων και πολύ θα το φχαριστηθώ!! Έβγαλαν μερικά πανεπιτήμια και μου ξετσουτσούρουσαν, να πάνε στην κουζίνα τους με τη Σεγκολέν πρώτη-πρώτη!!!

Τί ήθελα να πω; Α ναι! Σήμερα σας έχω κακιώσει γιατί σας διάβαζα στο κωμμωτήριο από το φορητό και συζητούσα το άρθρο σας με την Τούλα τη μανικιουρίτσα και την Ελίνα Κάντζα που ήταν εκεί για χαλάουα ( πάλι θα φωτογραφηθεί ξεβράκωτη φαίνεται, έβαλε και καινούργιο βυζί, καλή είναι πρέπει να παραδεχτω) και αναρρωτιόμασταν όλες μαζί ποια είναι τα αγαπημένα μας καρτούν και τί συμβολισμούς κρύβουν.

Αναρρωτιόταν και η Τούλα και ξέχασε να μου βάλει στρασάκι στο μικρό δαχτυλάκι του δεξιού ποδιού και τώρα έχει μείνει σκέτο κόκκινο. :-((

Το δικό μου αγαπημένο καρτούν είναι η Τζέσικα Ράμπιτ. Αν ήταν ξανθιά θα ήταν καραθεά αλλά για καρτούν καλή είναι, εξάλλου τη πρώτη θέση στις Θεές την έχω καταλάβει εγώ, δηλαδή η Ελένη.

Σκεφτόμουν λοιπόν, πως η Τζέσικα Ράμπιτ είναι το κατεξοχήν σύμβολο του συντηρητισμού και της Δεξιάς γιατί δίνει ελπίδες στον κάθε μαλακομπούκουρα δεξιό σαν κι αυτούς που βλέπουμε στο Plaisir ( με μωβ γραβάτες, ζελέ στα μαλλιά και το handsfree μονίμως βιδωμένο στο αυτί μην και τους καλέσει ο Μπους να τους ζητήσει τη γνώμη τους) ότι μπορεί να κοιμηθεί ο Θεούλης και μια καραθεά ( σαν τη Τζέσικα, τη Μάτζικα, την Ελένη...) μπορεί να τους κοιτάξει.

Προβληματίστηκα λοιπόν και τώρα είμαι στην αναζήτηση ενός άλλου καρτούν για να λατρέψω. Δεκτές, μόνο σοβαρές προτάσεις.

Ελπίζω μην σας διαβάζουν στον Guardian και κλέψουν την ανάλυσή μου και την κοτσάρουν για δική τους γιατί θα κάψω πάλι κανένα σουτιέν. Αλλά πάλι... Δεν κάνουν τόσο σοβαρές αναλύσεις στον Γκάρντιαν. Για Λιμπερασιόν και πάνω με κόβω.

Ματς!

 
At 15/12/06 9:12 μ.μ., Blogger christina said...

Μπήκα να πω για τη "Μαδαγασκάρη", αλλα δεν έχω πτυχιο Sorbonne CCCXXVIII και ξαναφεύγω.


Ολοι αυτοί οι περιορισμοί και η λογοκρισία ειναι ωραία πράγματα, μας δείχνουν τι ακριβώς γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια.

Δέχομαι οτι τα κινούμενα σχέδια μπορούν να επηρρεάσουν τη σκέψη και τον ψυχισμό των παιδιών. Αυτό όμως συμβαίνει με κάθε είδους έκφραση της ανθρώπινης έμπνευσης και δε νομίζω οτι βρέθηκε ακόμα ο κανόνας γαι το τι είναι αποδεκτό, νόμιμο, ηθικό, ασφαλές, φυσιολογικό, ωραίο και αθώο.

ΥΓ. Από πότε τα καρτούν είναι φτιαγμένα για παιδιά;

 
At 16/12/06 11:24 π.μ., Blogger Ελένη said...

Αχ κύριε Ιχνηλάτη μου, εδώ ζούμε ένα δράμα, Σάββατο με ήλιο δεν μπορώ να κατέβω στο City Link με το mule χωρίς στρασάκι στο δάχτυλο κι εσείς αντί να συμπαραστέκεστε σε αυτό το δράμα, λέτε τα δικά σας. Δεν έχω αντίρρηση για μάχες, αρκεί να μην είναι στήθος με στήθος γιατί η απόσταση μεταξύ μας θα είναι τέτοια που θα μου απαγορεύει να δίνω χαστουκάκια.

Αχ κύριε Πάνε μου. Εσείς είστε νορμάλ. Αυτή η Κριστίν με το κουμπί είναι εντελώς πασέ, βρε κουτό. Εγώ θέλω ένα καρτούν με πολιτικό νόημα, να το αναλύουν τα αριστερά γκομενίδια στις εφημερίδες μέχρι να λιποθυμήσουν μαζικώς οι αναγνώστες, να το διαβάσει και ο Μίμης Ανδρουλάκης και να γράψει ένα βιβλίο 400 σελίδων πάνω σε αυτό το κονσεπτ όπου θα το παρουσιάζουν επί 6 μήνες στο "Βιβλιοδρόμιο" ως αριστούργημα. Θέλω νταβαντούρι α λα αριστερά!

 
At 16/12/06 11:34 π.μ., Blogger anonymos said...

Πάνο, ο Δρακουμέλ δεξιός? Αν είναι δυνατόν!

Τυπικός αριστερός επαναστάτης, προσπαθεί να ανατρέψει την παντοκρατορία του μπαρμπα Στρουμφ και να επιβάλει στο δάσος την κυριαρχία του προλεταριάτου.
Η στρουμφοκοινωνία από την άλλη προσανατολίζεται προς την άκρα δεξιά, παρόλο που έχει καταφέρει να υλοποιήσει το Πλατωνικό μοναρχικό πολίτευμα. Την διακυβέρνηση από φιλοσόφους.

Τα στρουμφάκια όποτε προσπαθούν είτε από μόνα τους είτε με την καθοδήγηση του Δρακουμέλ να εκδημοκρατιστούν, σπάνε τα μούτρα τους και γλυτώνουν μόνο μετά από παρέμβαση από τον από μηχανής Θεό.

Αν είναι δυνατόν να μην αναλύουμε την καθοδήγηση που ασκούν τα παραμύθια. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξής τους.
Η μόνη διαφορά των αρχαίων και των μοντέρνων παραμυθιών είναι η πηγή τους. Η γοητεία τους είναι δεδομένη ενώ γητεύουν μικρούς και μεγάλους ανεξαιρέτως.

 
At 16/12/06 12:49 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Το δικό μου αγαπημένο καρτούν είναι η Τζέσικα Ράμπιτ.
Μήπως γιατί περνάτε και οι δύο
πολλές ώρες στο κομμωτήριο;

:-)

 
At 16/12/06 3:53 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Μαυροπρόβατε τα λες αυτά από τη ζήλεια σου. Τι πιθανότηητες έχεις εσύ, ένας περισορβόνιος να αποσπάσεις την προσοχή της Τζέσσικα;
Αλλά κι εγώ τώρα που το σκέφτομαι, καταλαβαίνω ότι διάλεξα υποσυνείδητα να ταυτιστώ με τον Μπαγκς Μπάνυ, μήπως και μου ρίξει καμιά ματιά η τζέσσικα.
Αλλά αυτή τίποτα
Κατανοώ Κα Ελένη μας το δράμα που περνάτε, αλλά δεν είναι λόγος αυτός να μας μαστιγώνετε με το τηλεοπτικό σας μαστίγιο.

 
At 16/12/06 5:00 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Πω πω... μαγέρικο το έκανε εδώ μέσα το παλιοθήλυκο... Μόνον ο Ορλάντο μπορούσε να κάνει καλά αυτό το κορίτσι.

 
At 16/12/06 7:19 μ.μ., Blogger stratos said...

...κι εγώ τα βάζω με τον εαυτό μου > ή για να το κάνω πιο εκφραστικό > η Δεξιά (άκου εκεί) τα βάζει (μέχρι και) με τα καρτούν (!) κι εγώ (εδώ, ο βλάκας) τα βάζω με τον εαυτό μου(!!)- υπογραφή, ο εσωστρεφής Γκούφη.

Αλλά, φτάνει πια η εσωστρέφεια. Τώρα μπορώ να τα βάλω και με τους άλλους. Έκανα μπλογκ (καλώς τονα κι ας άργησες) και τους τα λέω. Μητσέ, στάσου δίπλα μου.

Εγώ τον καλό μου λόγο για σένα τον είπα http://stratosberlin.blogspot.com/2006/12/blog-post_16.html

 
At 21/9/17 5:12 μ.μ., Blogger Unknown said...

دائما نقل العفش و فى كل بلدان العالم لة الأفراد المتخصصة للقيام بة و جعل تلك العملية شركة كشف تسربات المياه بالجبيلعلى ما يرآم و لانك لن تسكن فى مكان واحد طيلة حياتك فأنك سوف تحتاج لتغير المكان و الذهاب لأخر و الأنتقال لمكان أفضل من حيث التصميم و أكبر من حيث المساحات و غيرها من المميزات التى
شركة نظافة عامه بالدمام
الأعتماد على العمالة المدربة
و كما ذكرنا أن الطاقات البشرية هى الأطارات التى تحرك الدنيا و لهذا فإن الأهم فى نقل العفش هى الأفراد المحترفة و المتخصصة فى مجالاتها مثل نقل الأجهزة و الأثاث على رؤية الخبرات السابقة التى قام بها و العروض الأعمال و معرض الأعمال الذى يمتلكة هذا هو أهم شى قبل أختيار شركتك لنقل العفششركة تنظيف مكيفات بالدمام .
السيارات المجهزة
و كما نعلم أن السيارات من الأجزاء التى لا يمكن أن نتغاضى عنها فى النقل و أن
الألتزام فى المواعيد
شركة نقل اثاث بالخبرالحصول على ثقة العملاء
و هذة الثقة لها العديد من الأسباب و النتائج و التى سوف نتحدث عنها بكل أستفاضة الأنشركة مكافحه النمل الابيض بالدمام
أن الثقة التى دائما نتحدث عنها و نريد الحصول عليها هى فى الواقع أهم من الربح الذى نسعى إلية و تسعى إلية أى شركة تبحث عن النجاح فى أى مجال و بعد
المستخدمه وافضل المبيدات التى تقضى دائما وابدا على اى حشرات وامراض واوبئه ابقوا معنا تجدوا كل ما هو جديد وفعال من خلال شركة سبق كلين لاعمال التنظيف والاعمال المنزليه الكبيره فى مجال مكافحة البق والنمل الابيض الذى يضر بكل اثاث المنزل ولابد من حقن اماكن تواجدالنمل الذى تؤثر على الاثاث المنزلي دوماشركة تنظيف منازل بالقطيف

 
At 21/9/17 5:12 μ.μ., Blogger Unknown said...

للحفاظ على نظافة مجلسكشركة كشف تسربات المياه بالخبر
• يجب وجود سلة مهملات دائما في مجلسك حتى لا تتراكم النفايات وتؤدي إلي ظهور مجلسك بصورة غير لائقة
• يجب عليك استخدام شريط لاصق لتجميع جميع الأسلاك المنتشرة بالمجلس مثل أسلاك التليفون وأسلاك الفيديو و غيرها من الأسلاك لكي لا تعطي إيحاء بالفوضى بالمكان.
• إستخدام صندوق خاص بألعاب الأطفال حتى لا تنتشر بالمكان و تتسبب باحداث فوضى.
شركة تنظيف موكت وسجاد بالدمام
عزيزي العميل لتفادي أي مشاكل أثناء عملية التنظيف وعدم إهدار الوقت والجهد والمال ننصحك بالاتصال الفوري بشركة سبق كلين لتنظيف السجاد بالدمام نصلك فورا في اي مكان بالرياض ونقدم لك الخدمة المطلوبة في تنظيف الكنب والمجالس باعلي جوده و أعلى كفاءة ممكنة بافضل الأيدي العاملة المدربة علي أداء الخدمة بالشكل الذي يرضيك عن مؤسسة الثقة
وأيضا لم تنسي شركة تنظيف مسابح بالدمام مكتبك إذا كنت صاحب شركة كبيرة أو رجل أعمال وتستقبل الوفود من رجال الأعمال فنحن نقدم لك اعلي مستوي من الخدمة بأعلى كفاءة ممكنة وأقل وقت ممكن أيا كان نوع الكنب المستخدم في مكتبك من حيث الأشكال و الخامات المصنوع منها الكنب حسب ذوقك الرفيع في اختيار
اليوم الكامل خدمة 24 ساعة وينتقل الى فريق عمل كامل متكامل إلى أي مكان بالدمام
ما تتميز به" شركة سبق كلين لتنظيف المسابح بالدمام" :- شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالاحساءشركة تنظيف مسابح بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة تنظيف مجالس بالخبر

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home