Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2006

Έφταιγαν τα σκουλαρίκια



Έντρομη, αλλά κατά βάθος διασκεδασμένη, αντιμετωπίζει η στήλη το ενδεχόμενο να είχε συμβεί στην Ελλάδα το περιστατικό που θα σας διηγηθεί. Θα είχε χαλάσει ο κόσμος, θα είχαν πλημμυρίσει τα τηλεοπτικά παράθυρα, ο ασεβής Σοσιαλδημοκράτης θα είχε ασφαλώς εξαναγκαστεί να παραιτηθεί.

Ο Κουρτ Μπεκ είναι πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Πριν από δέκα ημέρες περπατούσε αμέριμνος στο κέντρο του Βισμπάντεν, όταν τον σταμάτησε ένας νεαρός που είχε εμφανώς πιει δυο ποτήρια παραπάνω. Είχε μακριά μαλλιά, σκουλαρίκια στ' αυτιά και τη μύτη, ήταν 37 ετών και τον έλεγαν Ενρίκο Φρανκ. «Είμαι άνεργος εδώ και έξι χρόνια και φταίει η δική σας κοινωνική πολιτική», του είπε αγριεμένος. Ο Μπεκ δεν αιφνιδιάστηκε. «Αν κρίνω από την εμφάνισή σας», του απάντησε, «δεν πρέπει να έχετε δουλέψει πολύ στη ζωή σας. Πλυθείτε, ξυριστείτε, πετάξτε αυτά τα σκουλαρίκια και σε τρεις εβδομάδες θα έχετε βρει δουλειά. Αν δεν βρείτε εσείς, θα σας βρω εγώ».

Μα μιλάει έτσι ένας Σοσιαλδημοκράτης; Και είναι αυτή άραγε η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας; Ο Φρανκ πήρε την πρόταση τοις μετρητοίς. Κουρεύτηκε, ξυρίστηκε, πέταξε τα σκουλαρίκια (μόνο από τη μύτη) και δύο ημέρες μετά το επεισόδιο ήταν στην πρώτη σελίδα όλων των γερμανικών εφημερίδων με την προκλητική λεζάντα: «Θα μου βρείτε τώρα δουλειά;». Ο Μπεκ τήρησε την υπόσχεσή του. Αντί για μία προσφορά, έφτασαν στο σπίτι του Φρανκ οκτώ, όλες από εταιρείες με τις οποίες είχε έλθει προσωπικά σε επαφή ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών. Προχθές το απόγευμα, ο «πιο διάσημος άνεργος της Γερμανίας» είχε ραντεβού στην έδρα της κυβέρνησης του Μάιντς για να γνωστοποιήσει την απάντησή του. Αλλά δεν πήγε. Όπως είπε, είχε μια ανειλημμένη υποχρέωση με το Φόρουμ των Ανέργων, ένα εναλλακτικό συνδικάτο που ο ίδιος έχει ιδρύσει. Άλλωστε, το μήνυμα που ήθελε το είχε στείλει.

«Η συμπεριφορά του Φρανκ αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που ψάχνουν πραγματικά για δουλειά», δήλωσε ο Λώρενς Μάγιερ, εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για οικονομικά ζητήματα. Αλλά το Φόρουμ σκοπεύει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά όλη αυτή την υπόθεση: για τις 2 Ιανουαρίου έχει προγραμματίσει ομαδικό κούρεμα 400 ανέργων μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης. Όσο για τον ίδιο τον Φρανκ, δεν προλαβαίνει να απαντά στα τηλέφωνα. Για μια αποκλειστική συνέντευξη, του προσέφεραν χρήματα και ένα κοστούμι Hugo Boss. Προσέλαβε και γραμματέα, μια άνεργη δημοσιογράφο. Αλλά αυτή η καινούργια ζωή δεν του αρέσει. Αν μπορούσε να διαλέξει, θα ήθελε να επιστρέψει στο γηροκομείο όπου δούλευε πριν μείνει άνεργος. Κατά βάθος, όμως, προτιμά να μη δουλεύει. Η κονκάρδα που φοράει στο πέτο γράφει: «Arbeit ist Scheisse», η δουλειά είναι σκατά.

10 Comments:

At 21/12/06 1:03 μ.μ., Blogger spiretos72 said...

dolce fa niente που λένε και στο χωριό μου :-)

 
At 21/12/06 1:22 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ξέρεις, Μιχάλη, στη χώρα μας έχουμε μια παρόμοια παράδοση λύσης του προβλήματος της ανεργίας:
πήγαινες στο βουλευτή Καλοχαιρέτα, του έλεγες το πρόβλημά σου, σου έλεγε "ετελείωσε!!" και σε περιμέναν για δουλειά λίγες μέρες μετά.

Βέβαια το σύστημα αυτό δε λειτουργεί πλέον, τουλάχιστο τόσο δημοκρατικά όσο στο παρελθόν (τώρα το πολύ πολύ να σε βάλουν ως τον 100στο υπάλληλο σε δημοτικό νεκροταφείο που έπρεπε ν'απασχολεί 5, ή, ακόμα χειρότερα, να σου δώσουν θέση ταμία σουπερμάρκετ), αλλά όσο λειτουργούσε, κανείς δεν παραιτήθηκε - τουναντίον, πολλοί εκλέχθηκαν στη βάση αυτού του έργου τους.

Τέλος πάντων, ως γνωστόν στη Γερμανία βρίσκουν όλοι δουλειά - αρκεί να θέλουν να δουλέψουν. Εξάλλου και ο Ντομινίκ Στρως Καν, ατυχήσας υποψήφιος για το χρίσμα των σοσιαλιστών στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, πρότεινε ως πολιτική προοπτική τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, για να εξαφανιστεί η ανεργία από τη χώρα του, ώς το 2010.
Ακούγοντας το Δελαπατρίδη, μου είχε έρθει τότε στο μυαλό εκείνη η κοπέλα για την οποία έγραφε το Σπήγκελ προ μηνών,
που την έστειλε το γραφείο εργασίας να δουλέψει σε τοπικό κωλάδικο.

 
At 21/12/06 1:46 μ.μ., Blogger JustAnotherGoneOff said...

Αυτά είναι ακρότητες και από τις δύο πλευρές... όχι μόνο του πρωθυπουργού...

Λέτε να ξαναβγούν στους δρόμους οι αστυνομικοί με τα ξουράφια και τα ψαλίδια να κουρεύουν τους γιεγιέδες;

Λέτε αυτός ο Γερμανός με τα σκουλαρίκια να αντιπροσωπεύει όλους τους ανέργους της χώρας του με την ακραία συμπεριφορά του;

Μόνο ανούσιες αντιπαραθέσεις φέρνουν αυτά, σαν τα παιδάκια του δημοτικού.

 
At 21/12/06 1:51 μ.μ., Blogger Lion said...

Μαυρο Προβατο δεν ξερω αν το ειπες ειρωνικα αλλα η προταση "...στη Γερμανία βρίσκουν όλοι δουλειά - αρκεί να θέλουν να δουλέψουν..." ειναι λαθος. Υπαρχουν παμπολλοι καλοξυρισμενοι και κουρεμενοι που θελουν να δουλεψουν κι ομως μενουν ανεργοι - το γιατι δεν το ξερει κανεις ακομα.

Ο συγκεκριμενος ανεργος ξεκινησε επιτηδες ενα επικοινωνιακο παιχνιδι. Μηπως νομιζεις οτι ολοι οι ανεργοι ιδρυουν σωματεια και βγαινουν στους δρομους προκειμενου να πιασουν τους πολιτικους απ' τα πετα και να πουν αυτα τα πραγματα;
Ο συγκεκριμενος φροντισε μαλιστα να ειναι και οι δημοσιογραφοι μπροστα ωστε να καταγραψουν την απαντηση του Μπεκ. Ασε που δηλωμενα ΔΕΝ θελει να δουλεψει.
Στημενο παιχνιδι μου μυριζει.

Οσο για την κοπελλα και το κωλαδικο: απο την στιγμη που η πορνεια ειναι ενα απολυτα νομιμο και φυσιολογικο επαγγελμα (γενιες φεμινιστριων αγωνιστηκαν γι' αυτο), μπαινει στην λιστα του κομπιουτερ με εναν αυξοντα αριθμο και κωδικο. Ο υπαλληλος του γραφειου εργασιας ειδε εναν κωδικο με ελευθερη θεση και τον εστειλε στην ανεργη.

Το φιασκο φανηκε γρηγορα και τωρα η πορνεια σαν επαγγελμα ειναι "λιγο πιο ιση" απο τις αλλες νομιμες δουλειες. Αξιοπεριεργα της κοινωνιας μας...
Μην βγαζουμε γενικα συμπερασματα απο τοσο ειδικες περιπτωσεις.

 
At 21/12/06 2:05 μ.μ., Blogger JustAnotherGoneOff said...

Ακριβώς οι τρεις λέξεις που χρησιμοποίησε ο/η dralion.

Στημένο. Επικοινωνιακό. Τέχνασμα.

 
At 21/12/06 2:27 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Arbeit macht frei, κούνια που σε κουνάει!

Πάντως κανείς αληθινά δεν μπορεί να ζήσει κάνοντας τίποτα. Κανείς. Νομίζω πως είναι μεγάλο λάθος να νομίζεις ότι η ανεργία είναι αραλίκι.

Είναι ό,τι πιό φρικτό μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος. όποιος το έχει ζήσει το ξέρει καλά.

 
At 21/12/06 4:09 μ.μ., Blogger Lion said...

Δισταζω λιγο να ξαναμιλησω, μιας και ο ιδιοκτητης του μπλογκ ακομα δεν εχει παρει τον λογο. Ελπιζω οτι αυτα που θα πω θα συμβαλλουν δημιουργικα στην κουβεντα.

Μαυρε Γατε, ας μην μπερδευουμε το "Arbeit macht frei" του 1942 με το "Arbeit ist Scheisse" του 2006. ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικα πραγματα.

Συμφωνω οτι η ανεργια ειναι φριχτο πραγμα. Αλλλα για τους γερμανους η φρικη ειναι ψυχολογικη, οχι υπαρξιακη. Ο γερμανος ανεργος παιρνει απο το κρατος τα εξης (δωρεαν φυσικα):
- σπιτι, θερμανση, κοινοχρηστα
- ρουχα, επιπλα
- υγειονομικη περιθαλψη [*]
- τηλεοραση, παγιο τηλεφωνου [**]
- αναλογα με την ηλικια του και με το αν εχει παιδια να θρεψει, παιρνει και ενα ποσον για τα υπολοιπα εξοδα του. Το ποσον ειναι απο 420 Ευρω (20ρης χωρις παιδι) μεχρι 1300 Ευρω (40ρης με 2+ παιδια) τον μηνα.

[*] προσφατα ανεργος εχασε δικαστηριο εναντιον του κρατους, γιατι ζητουσε απο το ΙΚΑ να του πληρωνει τα viagra που χρειαζονταν.

[**] τωρα μιλανε και για ιντερνετ

Θελω να πω, αν εισαι αρκετα χοντροπετσος και ξεπερασεις το ψυχολογικο προβλημα της ανεργιας, μπορεις να ζησεις αρκετα ανετα.

Να υπενθυμισω οτι το κοστος ζωης στην Γερμανια ειναι λιγο χαμηλοτερο (!) απο την Ελλαδα.

Ο τυπακος που επιασε τον πολιτικο (Μπεκ) απο τα πετα, ξερει πολυ καλα τι λεει η κονκαρδα που φοραει στο στηθος. "Arbeit ist Scheisse" σημαινει στα ελληνικα "ειμαι και πολυ μαγκας και αμα δουλεψω εγω ποτέ να μου γραψετε".

Υ.Γ. προς JustAnotherGoneOff: ο OldSkipper ειμαι, δεν με γνωρισες; ;-)

 
At 21/12/06 4:15 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αγαπητέ dralion, μην ξυπνάτε τον κόσμο από τον ύπνο του σοσιαλιστικού δικαίου...

 
At 21/12/06 7:40 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Αγαπητέ Dralion, ό,τι και να παίρνει ο Γερμανός άνεργος, σε διαβεβαιώ ότι η ζωή της α(ν)εργίας είναι ανυπόφορη για ένα υγιές ψυχολογικά άτομο.

Κι όταν αυτή η α(ν)εργία προέρχεται από μαζικές απολύσεις για να κερδίζουν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις, το βρίσκω ηθικά απαράδεκτο.

Μακάρι το δίκαιο να το βλέπαμε στον ύπνο μας, Αθήναιε... τουλάχιστον θα το βλέπαμε κάπου...

 
At 21/8/17 10:57 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

ugg outlet
ugg outlet
mont blanc outlet
mont blanc outlet
coach outlet store
omega watches sale
jordan 8
oakland raiders jerseys
longchamp outlet
nike air max 90

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home