Σάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2006

Πεθαίνοντας στην αρένα



Θα έλεγε κανείς ότι η Κριστίνα Ναρμπόνα είπε το προφανές. Το θέαμα της αιματηρής εκτέλεσης των ταύρων στις ισπανικές αρένες είναι βάρβαρο και πρέπει να σταματήσει, είπε η υπουργός Περιβάλλοντος στην εφημερίδα Ελ Μούντο. Οι ματαδόρ πρέπει να αλλάξουν συνήθειες. Το να σκοτώνουν τους ταύρους με τα ξίφη αφού τους έχουν τραυματίσει με ακόντια και βέλη δεν αρμόζει στον 21ο αιώνα, έστω κι αν τα ξίφη είναι σήμερα καθαρά και δεν βλέπει κανείς πια συχνά ταύρους να πεθαίνουν βγάζοντας αίμα από το στόμα. Ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί και η Ισπανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου οι τραυματισμένοι ταύροι μεταφέρονται έξω από την αρένα και θανατώνονται με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς να υποφέρουν.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη αντίδραση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις ταυρομαχίες, και μας είναι όλο και πιο δύσκολο να τις υπερασπιστούμε», δήλωσε η Ναρμπόνα, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σταδιακά, και οπωσδήποτε δεν θα προωθηθούν στο σημερινό Κοινοβούλιο. Τόνισε επίσης ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις. Αλλά οι διευκρινίσεις αυτές δεν την έσωσαν από τις μανιασμένες επιθέσεις των υποστηρικτών των ταυρομαχιών. Πρώτοι την κατήγγειλαν, όπως αναμενόταν, οι Οργανωτές Ταυρομαχιών και οι Εκτροφείς. «Τι λέει η κυβέρνηση για τις σκανδαλώδεις δηλώσεις της υπουργού;», ρώτησε αυστηρά ο Εδουάρδο Μιούρα, πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Εκτροφέων Ταύρων. «Η τροποποίηση του νόμου για τις ταυρομαχίες δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αυτό το εγγυώμαι», απάντησε τρομοκρατημένος ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ενώ ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Μπλάνκο δήλωσε ότι θα δώσει μάχη για να μην υπάρχει οποιαδήποτε σχετική δέσμευση του κόμματος ούτε στις επόμενες εκλογές. Η κυβέρνηση Θαπατέρο έχει ανοίξει ήδη πολλά μέτωπα, δεν αντέχει να ανοίξει ακόμη ένα. Κι αν οι ταυρομαχίες δεν είναι πια τόσο δημοφιλείς στην Ισπανία - μόνο το 27% δήλωσαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση ότι ενδιαφέρονται γι' αυτές - ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Φέτος έφτασαν τις 2.127, κατά 5% περισσότερες από πέρυσι.

Η δυσάρεστη έκπληξη, τουλάχιστον για μας που παρακολουθούμε το ζήτημα από μακριά, ήλθε όμως από μια άλλη πλευρά. Τη ριζική διαφωνία του με τις δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος εξέφρασε και ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς. «Η Ισπανία δεν πρέπει να υποκύψει στις προκαταλήψεις των Αγγλοσαξόνων», δήλωσε ο Γκάσπαρ Γιαμαθάρες. Αποτελεί λοιπόν προκατάληψη να αντιτίθεσαι στην άσκηση βίας εναντίον των ζώων, είτε πρόκειται για ταύρους είτε για σκύλους, κόκορες ή άλογα; Η ευαισθησία γι' αυτά τα ζητήματα συνιστά μια ιδιοτροπία των Αγγλοσαξόνων, που ως γνωστόν είναι και λίγο θηλυπρεπείς; Θα δούμε άραγε την ισπανική Αριστερά να κατεβαίνει στις επόμενες εκλογές με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις ταυρομαχίες»;

3 Comments:

At 27/12/06 2:48 μ.μ., Blogger Juanita La Quejica said...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τοποθέτηση κάθε Ισπανού γύρω από το θέμα της ταυρομαχίας δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές του πεποιθήσεις αλλά με το πόσο δυνατά πιστεύει στις παραδόσεις του και με το πόσο λειτουργεί αντιδραστικά στα κελεύσματα των από αιώνες αντιπάλων του.

 
At 28/12/06 11:11 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

...δεν μπορούν να βάλουν κάποιους κανόνες στο άθλημα ώστε να μειωθεί η "τζάμπα" βία;
Κι οι γείτονες (Γάλλοι-Πορτογάλοι) έχουν τέτοια κόλπα, αλλά δεν κάνουν έτσι!!

 
At 21/8/17 10:57 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

ugg outlet
ugg outlet
mont blanc outlet
mont blanc outlet
coach outlet store
omega watches sale
jordan 8
oakland raiders jerseys
longchamp outlet
nike air max 90

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home