Σάββατο, Απριλίου 01, 2006

H επικαιρότητα του Tζων Στιούαρτ Mιλ


«Οι πράξεις είναι ορθές στο βαθμό που τείνουν να μεγιστοποιούν την ευτυχία και εσφαλμένες στο βαθμό που τείνουν να προκαλούν ό,τι αντίκειται σε αυτή». Τζων Στιούαρτ Μιλ, «Ωφελιμισμός», εκδ. Πόλις, μετάφραση Φιλήμων Παιονίδης.

Δύο είναι οι βασικές έννοιες που ανέπτυξε ο μεγάλος βρετανός φιλόσοφος του 19ου αιώνα: ο ωφελιμισμός και η ελευθερία. Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι ακολουθούσαν παθητικά τους κανόνες που πίστευαν ότι τους είχε στείλει ο Θεός, ο Μιλ υποστήριξε ότι μοναδικό κριτήριο για να αξιολογηθεί ο ηθικός χαρακτήρας μιας πράξης είναι η αύξηση της συλλογικής ευτυχίας και η μείωση του συλλογικού πόνου. Και ο καλύτερος τρόπος να μεγιστοποιηθεί η ανθρώπινη ευτυχία είναι να μεγιστοποιηθεί η ανθρώπινη ελευθερία. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη ελευθερία ανάπτυξης της ανθρώπινης φύσης προς απεριόριστες, ακόμη και αλληλοσυγκρουόμενες κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει μία και μόνη μορφή ευτυχίας που περιμένει να την ανακαλύψουμε. Μόνο μέσα από τον διαρκή πειραματισμό μπορεί κάθε άνθρωπος να φτάσει στη δική του, προσωπική ευτυχία.

Οι αρχές αυτές είναι ιδιαίτερα επίκαιρες στην εποχή μας, όπου οι κοινωνίες είναι οργανωμένες με σχεδόν αποκλειστικό στόχο την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ο ωφελιμιστής φιλόσοφος Ρίτσαρντ Λάγιαρντ, τιμώντας με τον δικό του τρόπο τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μιλ, σημείωσε πρόσφατα ότι παρόλο που η Βρετανία διπλασίασε τον τελευταίο μισό αιώνα τον εθνικό της πλούτο, οι Βρετανοί δεν δηλώνουν σήμερα πιο ευτυχισμένοι. Γιατί; Επειδή ο άνθρωπος είναι σαν τον πίθηκο: αντλεί την ευτυχία του από τον σεβασμό που τρέφουν απέναντί του οι άλλοι. Όταν οι ανισότητες αυξάνονται, όταν βλέπουμε τους πλούσιους να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον μέσο όρο, αισθανόμαστε ανασφαλείς και δυστυχείς. Μήπως λοιπόν πρέπει να μελετήσουμε την πρόταση του Μιλ για ανακατανομή του πλούτου και επιβολή ενός υψηλού φόρου κληρονομιάς που θα εμποδίζει την ανάπτυξη μιας τάξης «ανάξιων πλουσίων»; Μήπως πρέπει να επιδιώξουμε τη μεγιστοποίηση της Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας;

Εξίσου πολύτιμες είναι οι θέσεις του βρετανού φιλοσόφου για την ισότητα και την ελευθερία. Δεν είναι τυχαίο ότι γενναίες μουσουλμάνες, όπως η σομαλικής καταγωγής ολλανδή βουλευτής Αγιαάν Χίρσι Άλι, συνιστούν στις ομόθρησκές τους να διαβάσουν την «Υποταγή των γυναικών». Κάθε φορά που κάποιος πολιτικός προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, γράφει ο Γιόχαν Χάρι στην Ιντιπέντεντ, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαβάσουμε μερικές σελίδες από το «Περί ελευθερίας». Ο Μιλ ήξερε ότι η βάση της ελευθερίας είναι η σύγκρουση. Ένας από τους λόγους που ο χριστιανισμός έχασε (στη Βρετανία, τουλάχιστον) τη δύναμή του να καταπιέζει και να τρομοκρατεί είναι ότι αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής και σάτιρας. Ο μόνος τρόπος να χάσει το ισλάμ τον καταπιεστικό του χαρακτήρα, ιδίως στις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους, είναι να υποστεί κάτι αντίστοιχο. Ακόμη και μέσα από κακόγουστα σκίτσα.

8 Comments:

At 2/4/06 6:29 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των πρόσφατων συγκρούσεων στη Γαλλία, βασισμένη στην έννοια του σεβασμού - ή, ακριβέστερα της αναγνώρισης, είναι αυτή του Axel Honneth, διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ερευνας του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης (που ταυτίζεται εν πολλοίς μ'αυτό που ονομάζουμε "σχολή της Φρανκφούρτης"). Λεπτομέρειες στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Μοντ, εδώ

 
At 2/4/06 6:36 μ.μ., Blogger S G said...

"Όταν οι ανισότητες αυξάνονται, όταν βλέπουμε τους πλούσιους να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον μέσο όρο, αισθανόμαστε ανασφαλείς και δυστυχείς."

εγω εχω την εντυπωση απο αρκετα πειραματα που εχουμε κανει οτι οι ανθρωποι ενδιαφερονται οντως αρκετα για την σχετικη τους θεση, αλλα κυριως οταν η ανισοτητα ειναι εις βαρος τους. Δεν μας ενδιαφερει να ειμαστε καλυτερα απο περυσι, μας ενδιαφερει να εχουμε καλυτερο αμαξι απο τον γειτονα.

Εντυπωσιαζομαι λιγο ομως που αυτη η μαλλον αντικοινωνικη συμπεριφορα, η ζηλεια, γινεται εδω βαση για τον στοχο που θα πρεπει να κυνηγαει μια χωρα... και βρισκω και πολυ συντηρητικη την ιδεα να προσπαθησουμε να κρατησουμε τους παντες λιγο παρομοιους, αντι να τους ανοιξουμε τους οριζοντες και τις δυνατοτητες να φτασουν οσο ψηλα θελουν. Δηλαδη αντι να θελουμε να γινονται ολο και πιο πλουσιοι ολο και περισσοτεροι (αν θελουν βεβαια, οχι με το ζορι :-) ), θελουμε να "κοντυνουμε τους ψηλους"?

ΥΓ και βεβαια δεν ξερω ποσο συγκρισιμα ειναι τα δεδομενα περι ευτυχιας των Βρετανων σημερα και πριν 50 χρονια. Πριν 50 χρονια υπηρχαν ατομα που πεθαιναν της πεινας, καθε οικογενεια ειχε χασει και εναν συγγενη στον Β ΠΠ, οι πολιτικες ελευθεριες γυναικων, ομοφυλοφιλων και αλλων ομαδων ηταν αρκετα περιορισμενες κτλ κτλ τι θελετε να κανουμε, να ξαναγυρισουμε εκει?

 
At 2/4/06 11:02 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μάλλον ένας Thomas Münzer χρειάζεται, φίλε ιχνηλάτη...

 
At 3/4/06 8:31 π.μ., Blogger Caesar said...

Δεν θυμάμαι ποιός το είπε και πώς ακριβώς το διατύπωσε, αλλά δεν μπορεί να είμαι ευτυχισμένος όταν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στον πλανήτη μας που δυστυχεί.

 
At 3/4/06 2:04 μ.μ., Blogger libertarian said...

Ο ωφελιμιστής φιλόσοφος Ρίτσαρντ Λάγιαρντ, τιμώντας με τον δικό του τρόπο τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μιλ, σημείωσε πρόσφατα ότι παρόλο που η Βρετανία διπλασίασε τον τελευταίο μισό αιώνα τον εθνικό της πλούτο, οι Βρετανοί δεν δηλώνουν σήμερα πιο ευτυχισμένοι.

Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη άποψη :-)

Who says money can´t buy happiness?

The truth is, happiness hasn´t stopped increasing. According to the World Database of Happiness, directed by Dutch researcher Ruut Veenhoven, satisfaction has increased since 1975 in most Western countries that have been surveyed. There are diminishing returns, but even at our standard of living, people do get happier when societies grow richer.

 
At 3/4/06 2:14 μ.μ., Blogger libertarian said...

περισσότερα εδω -> The Scientist's Pursuit of Happiness

 
At 13/5/13 3:51 π.μ., Blogger Unknown said...

Εδώ ταιριάζει το : Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία. Σίγουρα λύνουν πολλά προβλήματα όμως.... Όταν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει, μεγαλώνει η ανασφάλεια και δυστυχία. Μας ενδιαφέρει ο σεβασμός των άλλων ίσως ζηλεύουμε τους άλλους, ίσως προσπαθούμε να μιμηθούμε τον διπλανό μας. Μήπως είναι μεγάλη αλήθεια τελικά το : Ο άνθρωπος είναι σαν τον πίθηκο!;

 
At 1/6/16 10:40 π.μ., Blogger chenlina said...

chenlina20160601
coach outlet
michael kors outlet clearance
michael kors handbags
instyler max
michael kors outlet
nike air max 90
jordan 3 white cenment
kate spade
burberry outlet
true religion
louis vuitton outlet
replica watches
rolex watches
ray ban sunglasses
coach outlet
nfl jerseys wholesale
kids lebron shoes
michael kors handbags
toms shoes
ralph lauren outlet
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
christian louboutin sale
adidas originals store
louis vuitton outlet
cartier watches
michael kors uk
kobe bryant shoes
michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
christian louboutin outlet
nike trainers
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
toms wedges
cheap jordans
tod's shoes
as

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home