Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2006

Aν ο Θεός υπάρχει, όλα επιτρέπονται



«Λακανιστής, ορθόδοξος σταλινικός, δογματικός και εχθρός του διαλόγου»: έτσι χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ. Και εκθέτει τους στόχους του, διόλου ταπεινούς, είναι αλήθεια.

ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. «Το κύρος που απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια η Χάνα Άρεντ αποτελεί τη σαφέστερη ένδειξη της ήττας της Αριστεράς»: η φράση αυτή ανήκει σε έναν φιλόσοφο που απορρίπτει την ταύτιση του ριζοσπαστισμού με τον ολοκληρωτισμό και διαμαρτύρεται για την εξίσωση της πολιτικής με τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Ο ίδιος δεν φοβάται να δηλώνει ριζοσπάστης, γιατί θεωρεί πως το να σκέπτεσαι σημαίνει να τα σκέπτεσαι όλα από την αρχή. Απορρίπτει τον διάλογο στο όνομα του λενινισμού: ο Ισπανός πρωθυπουργός, για παράδειγμα, δεν έκανε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις ούτε περίμενε «να ωριμάσουν οι συνθήκες» προτού επιβάλει ποσοστώσεις στη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή. Δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο καπιταλισμός θα συνεχίσει να κυριαρχεί: σε όσους υποστηρίζουν ότι μια μεγάλη οικολογική καταστροφή θα φέρει το τέλος του καπιταλισμού, απαντά ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο, αφού θα ανοίξουν τότε νέες αγορές για επενδύσεις. Στο περιθώριο αυτού του παντοδύναμου καπιταλισμού ζητεί ο Σλαβόι Ζίζεκ να επανιδρυθεί η Αριστερά. «Δεν προτείνω να δημιουργηθεί ένα νέο επαναστατικό κόμμα», λέει σε συνέντευξή του στην Ελ Παΐς. «Λέω απλώς πως πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να μη θεωρούμε υπέρτατες αξίες την ανοχή, το κοινωνικό κράτος και τους Τρίτους Δρόμους».

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΗΘΙΚΗΣ. Ο 57χρονος φιλόσοφος δεν συμφωνεί με τον Χάμπερμας ότι υπάρχει ένα όριο στην ευγονική που δεν μπορούμε να το υπερβούμε. Σήμερα μπορούμε να εμφυτεύσουμε ένα τσιπάκι σ' ένα ποντίκι και να το τηλεκατευθύνουμε. Αύριο θα γίνει το ίδιο με τον άνθρωπο. Οι Κινέζοι πειραματίζονται ήδη με τον εξ αποστάσεως έλεγχο του εγκεφάλου. Και αυτό τρομάζει πολύ τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Σε ένα πρόσφατο συνέδριο, ένας επίσκοπος είπε ότι ο εγκέφαλος είναι η τηλεόραση και η ψυχή ο αποκωδικοποιητής, άρα οποιοσδήποτε πειραματισμός είναι άτοπος και απαράδεκτος. Ενδιαφέρον επιχείρημα, αλλά λανθασμένο, λέει ο Ζίζεκ. Αν ένα φάρμακο μπορεί να με κάνει πιο γενναίο, πιο διαυγή, πιο γενναιόδωρο, πού υπεισέρχεται η ηθική;

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΘΕΪΣΜΟΥ. Ο Ντοστογιέφσκι είχε πει ότι αν ο Θεός δεν υπάρχει, τότε όλα επιτρέπονται. Το κυριότερο μάθημα της σύγχρονης τρομοκρατίας, γράφει ο Ζίζεκ στη Χέραλντ Τρίμπιουν, είναι ότι αν ο Θεός υπάρχει, τότε όλα επιτρέπονται, συμπεριλαμβανομένης της ανατίναξης χιλιάδων αθώων περαστικών. Οι φονταμενταλιστές κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό για να ικανοποιήσουν τη θέληση του Θεού και να κερδίσουν τη σωτηρία. Οι άθεοι το κάνουν όχι για να κερδίσουν την εύνοια του Θεού, αλλά επειδή σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούν να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

15 Comments:

At 29/3/06 3:04 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ο "φιλόσοφος των καμπινέδων" είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Τον είχα ακούσει να μιλάει στο collège de France. Η εντύπωση που μου άφησε ήταν ενός ανθρώπου που ο,τι λέει δεν το λέει από παθολογική ανάγκη να βρίσκεται "ενάντια στο ρεύμα", αλλά από πεποίθηση - ταυτόχρονα όμως, χωρίς να παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά.
Η υπεράσπιση τού μαρξισμού (εννοώ της μαχητικής, επαναστατικής συνιστώσας και όχι απλώς του μαρξιστικού "επιστημονικού κεκτημένου") προκύπτει από καίριες και καλά τοποθετημένες αναγνώσεις της σημερινής εποχής. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!

 
At 29/3/06 3:48 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Milvntas me enan katoiko ths dhmokratias "Trinidad&Tobago" prin apo merika xronia, mou eixe pei oti ean erxotan sthn Ellada tha perimene na dei tous Ellhnes ntymenous opvs oi arxaioi(Xlamydes) kai agalmata pantou stous dromous kai tis plateies.
Konta epese, mporei na mhn yparxoun agalmata alla apo ampelophilosofia allo tipota. Ti eipe O Habermas, ti leei o kathe mpourouxas Slovelos!? dianoumenos, asta na pane, sklhrh h zvh ti na kanoumai!

Symboulh: Phgainetai kata protimhsh se ena ethelontiko programma kapou makria apo thn Ellada, asxoleitheitai me kapoia xeirvnaktikh ergasia, kai elate pisv(Kai na mhn xanaerthetai den peirazei) kai tha allaxei h zvh sas pros to kalytero. H polly kathistikh zvh kai h mpourdologia kanei kako ston egephalo, ton PHZEI.

 
At 29/3/06 4:22 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Symboulh pros anonumous: koitaxte na mathete ligi orthografia, KSEPHZEI ton egephalo

 
At 29/3/06 4:47 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Επιμένω οτι αξίζει να τον διαβάσετε. Το "Μίλησε κανείς για ολοκληρωτισμο;" κυκλοφορεί στα ελληνικά, νομίζω από τις εκδόσεις Scripta.

 
At 29/3/06 8:56 μ.μ., Blogger Caesar said...

...Ο Ντοστογιέφσκι είχε πει ότι αν ο Θεός δεν υπάρχει, τότε όλα επιτρέπονται...

"Αν δεν υπάρχει Θεός/Δεν επιτρέπονται/τα πάντα στον άνθρωπο./Είναι πάντα ο φύλακας/του αδελφού του./Και δεν έχει δικαίωμα/να στενοχωρήσει τον αδελφό του./Λέγοντας πως δεν υπάρχει Θεός."

Tseslav Milos

 
At 29/3/06 9:07 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

O Τσέσλαβ Μίλος και η Βισoυάβα Ζιμπόρσκα είναι οι αγαπημένοι μου ποιητές. Τι μου κάνεις, Cesar...

 
At 29/3/06 10:46 μ.μ., Blogger bidibis said...

“...Ο Ντοστογιέφσκι είχε πει ότι αν ο Θεός δεν υπάρχει, τότε όλα επιτρέπονται...”

Δεν το νομίζω… διότι αν δεν υπάρχει θεός, υπάρχει ένα Βολταριστής Μονάρχης που επινοεί έναν θεό –άρα υπάρχει θεός- και τότε ξανά όλα δεν επιτρέπονται!

Ο Δυστυχή Ντοστογιέφσκις δεν πρόλαβε την Σοβιετική δημοκρατία για να το διαπιστώσει ιδίοις όμασσι!

 
At 29/3/06 10:56 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Exei plaka, to teleytaio diasthma eimai se mia tropo tina paratetamenh adeia apo thn ergasia mou kai exv arketo eleythero xrono gia na koitazv ta blogs metajy tvn allvn. Loipon ayto pou mou ekane idiaeterh entypvsh se ayto to blog einai h pantelhs elleipsi epafhs me thn Ellhnikh pragmatikothta. To blog ayto yparxei aplos kai mono na synthrei thn narkisisthki sas probolh, thn opoia omvs den tolmatai na deixetai dia zvshs kai dhmosivs-Gia na mhn fate ntomates-
Apofasisa loipon, na sas kanv th zvh dyskolh! Etsi xvris kanena logo. Isvs kai egv eimai san esas alla den thelv na to paradecthv...
Apo edv kai sto ejhs oso mporv tha sas "Vasanizv" dialektika kai nohtika kai opoios antexei. Akoma kai ean me diabazetai mporv na parousiastv me pollous tropous opote tha ytan malon afeles na mporesetai kathe fora na entopisetai pios sas grafei pragmatika-Oxi den eimai trelos, oxi akoma-
Mexri ths 15 Iouniou loipon pou xanapianv douleia tha ta "leme" kathimerina.

 
At 29/3/06 11:21 μ.μ., Blogger bidibis said...

Ανονυμος είπε… « To blog ayto yparxei aplos kai mono na synthrei thn narkisisthki sas probolh, thn opoia omvs den tolmatai na deixetai dia zvshs kai dhmosivs-Gia na mhn fate ntomates»

Στο Μπουζουκιστάν-Νοσταλγιστάν της απόλυτης ομοιογένειας, της ισοπεδωτικής ομοιομορφίας σκέψης και της δικτατορίας του 97%, όποιος ανήκει στο 3% τρώει τομάτες.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ! ΖΗΤΩ Ο ΧΟΥΝΤΟΔΟΥΛΟΣ ΖΗΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ!
ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ !
ΕΒΡΑΙΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ!

 
At 30/3/06 12:56 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Η Ζιμπόρσκα - τόσο απλή, τόσο δύσκολη ποίηση! Μιας και πιάσαμε θέμα και περιοχή, θα ήθελα να δω στη στήλη δυό λόγια για τον ιδιοφυή Στανισλάβ Λεμ - το συγγραφέα του "Σολάρις", που μας άφησε πρόσφατα.

 
At 30/3/06 10:52 π.μ., Blogger μήτσκος said...

...να σκέπτεσαι σημαίνει να τα σκέπτεσαι όλα από την αρχή.

Ο αφορισμός της εβδομάδας.

Πολύ ενδιαφέρον ποστ.

 
At 30/3/06 2:24 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Μετά το θάνατο του Θεού όλα επιτρέπονται — θρησκολογούν ορισμένοι. Όσο ζούσε ακόμη ο Θεός, τα είχε επιτρέψει όλα από μόνος του — διαπιστώνουν άλλοι". Παναγιώτης Κονδύλης

 
At 3/12/08 10:40 π.μ., Blogger πάνας said...

υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Παράδειγμα
Αν υπάρχει Θεός τότε το να κλέψω την ελευθερία του άλλου με οποιαδήποτε τρόπο είναι αμάρτημα, αλλα αν πάω στην εκκλησία και ζητήσω άφεση αμαρτιών θα έχω την συνείδησή και την υποσυνείδηση μου καθαρή. Και ίσως αφού έμαθα να το κάνω να το ξανακάνω κοκ

Αν πάλι δεν υπάρχει θεός λες ότι όλα επιτρέπονται και κάνεις ότι θες χωρίς να νιώθεις τύψεις.

Πάλι όμως αυτό δεν είναι δημοκρατία είναι αναρχία δεν υπάρχει οργάνωση, όλα είναι στον αέρα, δεν υπάρχει γνώση, επικοινωνία και άλλες αρετές και μη της δημοκρατίας.

Γι’ αυτό πιστεύω επινοήσαμε τον Θεό κατ εικόνα του ανθρώπου και εσωτερικά και εξωτερικά, για να υπάρχει οργάνωση η αλλιώς ΕΛΕΓΧΟΣ

Πάντως αν υπάρχει θεός τότε σίγουρα ασχολείται με κάτι άλλο.

 
At 27/1/16 7:17 μ.μ., Blogger Άθεος said...

Τουλάχιστον από αυτά που διάβασα, δεν είδα πουθενά να είναι εξορθολογικός. Πολύ καλά τα λέει!

 
At 28/7/18 5:09 π.μ., Blogger Unknown said...

www0727

coach outlet
yeezy
reebok shoes
nike shoes
fitflops sale clearance
moncler online
giuseppe zanotti sneakers
nike shoes
michael kors handbags
snapbacks wholesale





 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home