Τρίτη, Μαρτίου 21, 2006

Eυτυχώς δεν φωνάζουν δυνατάΌλοι συμφωνούν ότι οι εκλογές ήταν φάρσα. Όλοι ξέρουν ότι ο Λουκασένκο είναι ένας αδίστακτος δικτάτορας. Ευτυχώς, όμως, οι διαδηλωτές είναι λίγοι και δεν φωνάζουν πολύ δυνατά. Αυτή τη φορά δεν θα έχουμε συνειδησιακά προβλήματα.

H Λευκορωσία είναι μια μικρή, μακρινή και μάλλον αδιάφορη χώρα που στον B' Παγκόσμιο Πόλεμο έχασε το ένα τέταρτο του πληθυσμού της. Το 1991 απέκτησε την ανεξαρτησία της. Αντίθετα όμως με τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, διατήρησε στενούς δεσμούς με τη μαμά Ρωσία. Το κοινοβούλιο εξακολουθεί να λέγεται Ανώτατο Σοβιέτ. Οι μυστικές υπηρεσίες, που αποκαλούν κάθε διαφωνούντα «τρομοκράτη», εξακολουθούν να φέρουν τον ηρωικό τίτλο «KGB». Και ο ηγέτης της χώρας είναι ένας δικτάτορας αντάξιος της σοβιετικής εποχής. Εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 1994, επανεξελέγη το 2001 και ανανέωσε ξανά τη θητεία του την περασμένη Κυριακή. Εντάξει, οι εκλογές ήταν παρωδία. Υπάρχει όμως μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσοστό των Λευκορώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μειώθηκε τα τελευταία χρόνια από 27% σε 18%. H χώρα γνωρίζει μια ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 9,6%, όπως η Κίνα. Τι χρειάζεται λοιπόν η δημοκρατία; Προς τι οι καταγγελίες των ανεξάρτητων παρατηρητών και οι απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ακόμη και ο Τίμοθυ Γκάρτον Ας βρίσκεται σε αμηχανία και ζητά τη βοήθεια του κοινού. Σε χθεσινό σημείωμά του στο νέο blog της Γκάρντιαν «Ελεύθερα Σχόλια» (http: //commentisfree.guardian.co.uk/index.html), ανακεφαλαιώνει τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε από την κατάσταση σ' αυτή τη χώρα. Ξέρουμε λοιπόν ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα διεξήχθησαν εκλογές που δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε τίμιες: ένα exit poll που οργανώθηκε από την κυβέρνηση, και ήταν το μόνο που επιτράπηκε, έδειξε - ενώ ακόμη συνεχιζόταν η ψηφοφορία (!) - ότι ο απερχόμενος πρόεδρος λάμβανε 80%. Ξέρουμε ότι το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης, έχει κλείσει τη μοναδική μεγάλη ανεξάρτητη εφημερίδα και έχει ρίξει χιλιάδες στελέχη της αντιπολίτευσης στη φυλακή. Ξέρουμε ακόμη ότι τον υποστηρίζει ένα κομμάτι του λαού, επειδή βελτίωσε το βιοτικό τους επίπεδο χάρις στη φτηνή εισαγόμενη ρωσική ενέργεια. Αυτό που δεν ξέρουμε, αφού δεν υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δεν γίνονται ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις, είναι πόσο μεγάλο είναι αυτό το κομμάτι. Όπως δεν ξέρουμε και αν θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις. Ο Βλαντίμιρ Κόμπετς, ηγέτης του παράνομου κινήματος της αντιπολίτευσης Zubr, προβλέπει ότι το καθεστώς θα πέσει μέσα στην επόμενη διετία. Θα επαληθευτεί η πρόβλεψή του;

H κρίση αυτή φέρνει στο προσκήνιο ένα ακόμη ερώτημα, το πιο σημαντικό απ' όλα, που διατυπώνει ο Βρετανός ιστορικός προς τους αναγνώστες του blog: πώς πρέπει να αντιδράσουν όσοι ζουν σε δημοκρατίες και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες;

9 Comments:

At 21/3/06 1:55 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Τί να κάνουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, εξάλλου αντίκειται στις αρχές της δημοκρατίας η επέμβαση στα εσωτερικά άλλων συνόλων.Αυτό είναι ασύλληπτο για ένα Βρετανό, το πολιτιστικό υπόβαθρο του οποίου έχει βασιστεί στο premise ότι είναι ανώτερος κ σε θέση " να εκπολιτίζει" άλλους λαούς οι οποίοι μετά πρέπει να αισθάνονται κ ευγνώμονες ( κατά το "τιμή μου που κοιμήθηκες μαζί μου").

Κάθε κοινωνία θέλει το χρόνο της για να βρει το μοντέλο που της ταιριάζει καλύτερα. Έτσι κ αλλιώς η Δημοκρατία, δεν είναι ένα πολίτευμα αλλά μια κατάσταση που κερδίζεται καθημερινά.

 
At 21/3/06 3:09 μ.μ., Blogger Roark said...

Όλοι συμφωνούν ότι οι εκλογές ήταν φάρσα. Όλοι ξέρουν ότι ο Λουκασένκο είναι ένας αδίστακτος δικτάτορας.

Όλοι; Όχι όλοι! Ένα μικρό απομονωμένο ιδεολογικό χωριό συνεχίζει να "αντιστέκεται"! Ορίστε η καθαρή αλήθεια (πλυμένη και ελεγμένη).

Ντροπή σου να αναπαράγεις την προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού, και να αμφισβητείς τις πεντακάθαρες εκλογές.

Ο Tελευταίος Δικτάτορας" και η απάντηση της κνιτόσφαιρας.

 
At 21/3/06 3:20 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ο Λουκασένκο μοιάζει φατσικά με τις καρικατούρες δικτατόρων του Ερζέ στις διάφορες περιπέτειες του Τεν Τεν.
Ο ίδιος είναι απ'ό,τι διαβάζω ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Λευκορωσία. Τυχερή η χώρα από αυτήν την άποψη: βρέθηκε ένας ληστοβαρώνος που εξολόθρεψε όλους τους άλλους. Με την πολιτική της μη ανεξαρτητοποίησης από τη Ρωσία δε, υπάρχει φτηνή ενέργεια (βέβαια αυτό που δε λέγεται είναι οτι το αντάλλαγμα είναι η εκχώρηση τής διαχείρισης κι ελέγχου όλου του λευκορωσικού δικτύου αγωγών αερίου απευθείας στη Γκαζπρομ), και τα λευκορωσικά προϊόντα βρίσκουν διέξοδο στη ρωσική αγορά (ενώ λόγω για λόγους ποιότητας και συμβατότητας με τις δυτικές προδιαγραφές, δεν θα είχαν τις ίδιες δυνατότητες στην παγκόσμια αγορά).
Η οικονομία ανθεί λοιπόν, η εξαθλίωση είναι σαφώς λιγότερη απ'ό,τι σε όλες τις τριγύρω χώρες (έχετε δει πουθενά λευκορωσίδα πόρνη; - εκτός κι αν απευθύνονται κι αυτές πρώτα στη ρωσική αγορά!) και γι αυτό ο λαός πράγματι υποστηρίζει τον γραφικό και μεγαλομανή αυτόν άρπαγα.

Τώρα, αν η καλή ΕΕ θέλει να κάνει κάτι για την άρση της απομόνωσης των λευκορώσων, δεν έχει παρά να χρηματοδοτήσει πχ επιστημονικά πρότζεκτ κοινά με το Μινσκ, αντί να συζητά για κυρώσεις και χρηματοδότηση της ανατροπής του Λουκασένκο. Εκτιμώ πάντως γενικότερα οτι δε θα θελήσει σ'αυτή τη φάση να μπει στο μάτι (και την αυλή) του Πούτιν. Αναβάλλονται οι βομβαρδισμοί, κ. Ας...

 
At 21/3/06 3:36 μ.μ., Blogger Μαριέλε said...

¨"Πώς πρέπει να αντιδράσουν όσοι ζούν σε δημοκρατίες?."
Αξίζει να το επεξεργαστούμε αυτό το ερώτημα,ακόμα καί να το φοβηθούμε,ακόμα καί αν δέν μπορεί να είναι κρυστάλινα καθαρό.
Οι άνθρωποι στή Λευκορωσία,οι νέοι στη Γαλλία ,κάνουν ότι κάνουν γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.Η ύπαρξη μέσα από τη βία είναι η μόνη τους επιλογή,άλλο δέν έχουν.Εμείς,στίς δημοκρατίες,ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΟΓΗ.Εχουμε το Λόγο,τήν νόηση,τήν βούληση.
Παράδείγματα κοντινά μας.
Οταν αρχισαν τα γεγονότα στη Γαλλία,ορισμένοι ,ταυτιζόμενοι με τούς Γάλλους ,πήγαν στο γαλλικό Ινστιτούτο στη Σίνα και έκαναν τα ίδια.
Αλλο παράδειγμα.Τα γεγονότα τού Πολυτεχνείου και τα γεγονότα στίς ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ τού Πολυτεχνείου.

Και στίς δύο αυτές περιπτώσεις, εγω, τήν συναισθηματικη μου ταυτιση θα τήν στείλω περίπατο.
Τα παιδιά τού Πολυτεχνείου έκαναν ότι έκαναν γιατί άλλη επιλογή δεν είχαν,αυτό τούς είχε μείνει.Στίς επετείους είναι απλή ταύτιση.Είναι
ΕΧΩ να επιλέξω και επιλέγω να εκφραστώ με τη βία γιά τη βία.Διοχετεύω τη βία πού έχω μεσα μου.

Θυμάστε τήν τελευταία σκηνή απο τούς dreamers του Bertolucci?
Εμείς εχουμε επιλογή.Και έδειχνε ο νεαρός Αμερικανός το μυαλό,το στόμα,τήν καρδιά...

 
At 21/3/06 9:16 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Πως πρέπει να αντιδράσουν όσοι ζουν σε δημοκρατίες κ ιδιαίτερα οι ευρωπαικές
δημοκρατίες;"..Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση κατά τη γνώμη μου από τη
στιγμή που δεν υπάρχει ενιαία σε αντίληψη κ εφαρμογή διεθνής ευρωπαική πολιτική.
Αυτό θα εξαρτάται από τον βαθμό των σχέσεων των ευρωπαικών χωρών με τη
Λευκορωσία κ τη Ρωσία καθώς κ από την άμβλυνση ή όξυνση της κατάστασης
στη Λευκορωσία.Κ κυρίως ίσως από τη Ρωσία που κληρονόμησε τη σοβιετική αντίληψη
σε ζητήματα δημοκρατικής οργάνωσης,κ δε φαίνεται ακόμα να μπορεί να περάσει
από το μετακομμουνιστικό κ φεουδαρχικό καθεστώς σε πιο ανοιχτά κ δημοκρατικά
συστήματα.Επειδή όμως αυτή η ανάπτυξη της οικονομίας εξαιτίας της φτηνής ρωσικής
εισαγόμενης ενέργειας δεν αρκεί,γιατί οι ευκαιρίες
κ τα οφέλη μοιράζονται στους "γνωστούς φίλους" της πρώην κομμουνιστικής παρέας
αλλά αυτό θα επιτείνει την αντίδραση των πολίτών της Λευκορωσίας κ αυτό ίσως
κινητοποιήσει τις Δυτικές χώρες κ τους πολίτες της. Ίσως κάτι παραπάνω να
γνωρίζει ο Κόμπετς...Κ πάντως καλοδεχούμενη η ανησυχία του Τίμοθυ Γκόρντον Ας
προς αναζήτηση βοήθειας..μπορεί κάποια στιγμή κ να τους ακούσουμε

 
At 21/3/06 11:00 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Μιχάλη, σου ξέφυγε ; Το ξέχασες ; Θεώρησες ότι δεν έχεις τίποτα να προσθέσεις στα τόσα αφιερώματα που έγιναν σήμερα για τη Διεθνή Ημέρα Ποίησης ; !

Κι εγώ που περίμενα να γράψεις κάτι, με το δικό σου ύφος, με τη δική σου ματιά, να μας συγκινήσεις, να τροχίσεις κείνα τα σπαθιά του λόγου που μ'αρέσουν..

 
At 21/3/06 11:16 μ.μ., Blogger Μαριέλε said...

καί ποιός σάς είπε ,αγαπητέ ιχνηλάτη,ότι η ποίηση καί η λογοτεχνία είναι εύκολη υπόθεση?

 
At 22/3/06 12:09 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

σήμερα πάντως εκτός από τη μέρα της ποίησης ήταν κ η μέρα κατά του ρατσισμού,η ημέρα της δασοπονίας,κ η μέρα του ύπνου..Τάδ΄έφη Flash, το πρωί(παρακαλώ το τελευταίο μη θεωρηθεί μπηχτή στο
Μιχάλη)

 
At 23/3/06 10:45 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Από πότε η Δημοκρατία ενστερνίστηκε τη λογική των Μπολσεβίκων για την "εξαγωγή της επανάστασης" σε χώρες που έχουν προσκοληθεί στη "συντήρηση"???
Η δημοκρατική ΕΕ κάνει λόγο για κυρώσεις σε ένα δικτατορικό καθεστώς.
Αλλά και στην Παλαιστίνη θα επιβάλει κυρώσεις, αν και οι εκλογές κρίθηκαν νόμιμες και νομότυπες.
Μάλλον είμαι πολύ αδαής και δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη λογική της δημοκρατικής Δύσης.
Καλημέρα σας!!!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home