«Eίμαι λίμπεραλ. Kαι λοιπόν;»
«Ολόκληρη η ιδέα της Αμερικής βασίστηκε στη διαφωνία και στην ανοιχτή διατύπωση ερωτημάτων. Είναι δικαίωμά μας και καθήκον μας να κάνουμε ερωτήσεις. Ξέρω πως δεν δίνουμε απαντήσεις, το βέβαιο όμως είναι ότι κάνουμε πολλές ερωτήσεις». Τζωρτζ Κλούνεϋ.
Το πρόβλημα με τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να συμπυκνωθεί σε μια σκηνή. Ο Στήβεν Γκέιγκαν, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Συριάνα», οργάνωσε μια προβολή στην Ουάσιγκτον πριν βγει η ταινία στους κινηματογράφους και μεταξύ άλλων κάλεσε τo American Enterprise Institute, τη γνωστή συντηρητική οργάνωση που είναι πολύ στα πάνω της τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποί της αποχώρησαν οργισμένοι από την αίθουσα ύστερα από μόλις δέκα λεπτά. Δέκα λεπτά. Δεν ήθελαν να μάθουν τι εκτυλίσσεται, δεν είχαν τη στοιχειώδη περιέργεια να παρακολουθήσουν την πλοκή. Μόλις είδαν τον πράκτορα της CIA να συναλλάσσεται με σκοτεινούς τύπους στην Τεχεράνη (αντί να αποτελεί σύμβολο τιμιότητας και ηθικής, όπως προφανώς συμβαίνει στην πραγματικότητα με τους πράκτορες της CIA), εγκατέλειψαν την προβολή και άρχισαν να γυρίζουν δεξιά και αριστερά κατηγορώντας τους πρωταγωνιστές της ταινίας για αντιαμερικανισμό. Ακόμη και τον Κλούνεϋ χαρακτήρισαν φίλο των τρομοκρατών, επειδή η ταινία δείχνει τη μεταμόρφωση δύο αθώων Πακιστανών σε καμικάζι.
Το πρόβλημα με τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση είναι ότι δεν δέχεται κανέναν διάλογο, καμιά αντιπαράθεση, καμιά αμφισβήτηση της πολιτικής της. Όπως και ότι δεν διδάσκεται από τα λάθη της. H διαχείριση της κρίσης με το Ιράν έχει πολλά κοινά σημεία με την περίοδο πριν από την εισβολή στο Ιράκ. Ίδια γλώσσα, ίδια αφέλεια, ίδια ακαμψία. Ίδια περιφρόνηση των λαών. Ο άνθρωπος που προορίζεται για την ηγεσία του «ελεύθερου» Ιράν είναι ο γιος του μακαρίτη του Σάχη, ο 45χρονος Ρεζά Παχλαβί, που προσπαθεί να συγκαλύψει το όνειρό του να γίνει βασιλιάς πίσω από φλύαρες διακηρύξεις περί ενότητας. Ο εγκέφαλος της νέας «αλλαγής καθεστώτος» είναι ο Σαχριάρ Αχύ, άτυπος σύνδεσμος μεταξύ του Σάχη και του Λευκού Οίκου τούς μήνες που προηγήθηκαν της ισλαμικής επανάστασης του 1979 και άλλοτε συμφοιτητής στο MIT με τον Αχμάντ Τσαλαμπί, αρχιτέκτονα της «αλλαγής καθεστώτος» στο Ιράκ.
Υπάρχουν βέβαια και πολλές διαφορές. Οι νεο-συντηρητικοί έχουν πέσει σε δυσμένεια. H κυβέρνηση φοβάται ότι μια εμπλοκή της στο Ιράν θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στο Ιράκ. Για τους λόγους αυτούς, είναι πιθανότερο τη «βρώμικη» δουλειά να την κάνει αυτή τη φορά το Ισραήλ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα με την Αμερική έχει να κάνει με το κλίμα που επικρατεί, όχι με την πολιτική της. «Εντάξει, είμαι ένας λίμπεραλ», λέει στην Ιντιπέντεντ ο Κλούνεϋ, που δέχθηκε σφοδρές κριτικές και για την ταινία του «Καληνύχτα και καλή τύχη». «Είμαι ένας λίμπεραλ, αλλά βαρέθηκα να μου το καταλογίζουν λες και είναι κάτι κακό».
9 Comments:
Liberal: τι λέξη κι αυτή! Αν χαρακτηριστείς έτσι στην Αμερική, σε βρίζουν οι άγριοι, είναι ένα κλικ πριν το leftist και δύο κλικ πριν το commie.
Στη Γαλλία, πάλι σε βρίζουν, αλλά από την ανάποδη: o libéral είναι μεταξύ "κοινωνικώς ανάλγητου" και "αμερικανόδουλου".
Και στην Ελλάδα; Στη "δημοκρατική αυτή χώρα" (Γιωργάκης, sic) o liberal είναι... Μάνος. Πολύ Μάνος...
Τέλος πάντων, ο κ. Κλούνυ υποτίθεται οτι προκαλεί με αυτή του τη δήλωση. Τώρα, αν έλεγε οτι είναι (και αν είναι) και αριστερός,... τον έβλεπα να γυρνάει ταινίες με το... Γκοντάρ στην Ελβετία!! :-))))
Πάντως οι Αμερικάνοι δεν έχουν και μεγάλη επιτυχία στην προετοιμασία πολιτικών ανδρεικέλων.
Αλήθεια, στη Σερβία είχαν στείλει έναν Πάνιτς, τον θυμάστε;... (Οι δικοί μας που είναι πολύ πιο πετυχημένοι και βέβαια όχι (και) ανδρίκελα, πέρασαν απλώς από τη "σχολή πρωθυπουργών Φλέτσερ!)
Ετσι και το... κοσμικό σαχάκι δεν το βλέπω στην Τεχεράνη - μα καθόλου!
"Τώρα, αν έλεγε οτι είναι (και αν είναι) και αριστερός,... τον έβλεπα να γυρνάει ταινίες με το... Γκοντάρ στην Ελβετία!! :-))))"
Σαν τον Μάικλ Μουρ, υποθέτω...
Χα, χα. Καλό. Ο Μ.Μ. δεν είναι democrat? Ενα κλικ πριν το liberal?
;-))
οταν σε μια σχέση κάποιος εχει τίς ερωτήσεις και ο άλλος τίς απαντήσεις ,αυτό είναι έρωτας εν τελει..
Chère Marièle, όλοι εμείς εδώ έχουμε ερωτήσεις - κι ο Μιχάλης μας τις απαντάει ;-)
Δεν καταλαβα...η ευρωπαικη τροικα Γαλλια, Γερμανια και Μεγαλη Βρετανια δεν εχουν καμια ευθυνη για την σημερινη κατασταση με το Ιραν; μηπως δεν εχουν αποτυχει παταγωδως; και επιτελους καποιες ευθυνες εχουν και οι ιδιοι οι ιρανοι..γιαti η Δυση πρεπει παντα να αυτομαστιγωνεται;
αγαπητό mouton noir ,το "εκεί έξω¨" δέν είναι μακριά από το "εδώ μέσα"......κάπως έτσι θα σκεφτηκε καί ο κ.Κλούνυ ..
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
"Είμαστε όλοι liberal !".Έπρεπε να φωνάξει ο Clooney
Πράγματι "Το πρόβλημα με τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση είναι ότι δεν δέχεται κανέναν διάλογο, καμιά αντιπαράθεση, καμιά αμφισβήτηση της πολιτικής της. Όπως και ότι δεν διδάσκεται από τα λάθη της." Κ αυτή η σωστή επισήμανση μου έφερε στο μυαλό ένα παλιό άρθρο του Thomas Friedman -πρέπεινα ήταν την περίοδο του μεγάλου χτυπήματος στη ΝΥ) που αν θυμάμε καλά,επιχειρηματολογούσε (κ σωστά κατά τη γνώμη μου) ενάντια σ´εκείνους που "σχεδόν" δικαιολόγουσαν το χτύπημα ,κ σε κάποιο σημείο αναφερόταν
στο ότι η Αμερική είχε αντιμετωπίσει κ άλλες φορές μεγάλες κρίσεις στην ιστορία
της.κ πως έβγαινε από αυτές μακροπρόθεσμα κερδισμένη, γιατί διδασκόταν από τα λάθη της κ γι΄αυτό έφτασε εδώ που βρίσκεται (κ πιστεύω πως αυτό ισχύει).
Η παραδοχή της πρώτης επισήμανσης δεν αναιρεί τη δεύτερη.Δημιουργεί ωστόσο ισχυρές αμφιβολίες, (κ μέσα στην Αμερική) για την ικανότητα της μεγαλύτερης οικονομικής κ στρατιωτικής δύναμης (κ πάντως δημοκρατικής) να μπορεί να
αντιδρά σε ένα καινούργιο κ πολύπλοκο μεταδιπολικό τοπίο.Δηλαδή να διδάσκεται
από τα λάθη της,αλλά γρήγορα.Κ το προκλητικό αυτό πνεύμα του αυταρχισμού κ της διαβολής που επικράτησε μετά τη δεκάλεπτη παραμονή στην ειδική
προβολή της ταινίας από τους νεο-συντηρητικούς του Ινστιτούτου εκτείνεται μέχρι το πογκρόμ της "θεωρίας της εξέλιξης" από τα σχολικά βιβλία κ την αντικατάσταση της από μια περίεργη όσο κ ανυπόστατη θεωρία,αυτή του
"δημιουργισμού" .Ο R.Dawkins (Καθηγ. της Δημόσιας Κατανόησης της Επιστήμης στο Παν/μιο της Οξφόρδης έτσι τελείωνε το άρθρο του στο Νewsweek {αναδημοσίευση στις 08 01 06 Το Βήμα}) "Οι υπέρμαχοι του ευφυούς σχεδιασμού προσπαθούν άτεχνα να κρύψουν τα θρησκευτικά τους κίνητρα υποστηρίζοντας ότι η ταυτότητα
του σχεδιαστή παραμένει ανοιχτή.......Οι ΗΠΑ είναι επιστημονικά η κορυφαία
χώρα στην παγκόσμια ιστορία.Ωστόσο αυτή η αξεπέραστη εστία επιστημονικών επιτευγμάτων υποβαθμίζεται στα μάτια όλου του μορφωμένου κόσμου.¨Ενας
δεύτερης διαλογής μαθηματικός,ένας μέτριος βιοχημικός,ένας συνταξιούχος δικηγόρος κ ένα μέλος της Εταιρείας Παγκόσμιας Ενοποίησης (του Μουν)
έχουν κατορθώσει να θεωρούνται, από σημαντικούς αλλά κ αδαείς πολιτικούς,πλούσιους ευεργέτες κ αφελείς απλούς ανθρώπους, σχεδόν ισότιμοι με την Εθνική Ακαδημία.Πως συνέβη κάτι τέτοιο;Πότε αυτή η σπουδαία χώρα θα βρεί τα λογικά της κ θα επανέλθει στον πολιτισμένο κόσμο?"
Και επειδή το να είναι τελικά κανείς liberal ( εκτός από το "κεντροαριστερός"
το "σοσιαλφιλελεύθερος" θα ταίριαζε? ;- ) φαίνεται οτι στην Αμερική κ όχι μόνο,
βγάζει είδηση κ σχόλια, να τελειώσω (άντε γιατί πολύ χώρο έπιασα απόψε)με κάτι που "έπεσε πάνω μου"......
Διαστάσεις 26/05/01
Στροφή προς τα αριστερά
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ
Είναι πολύ ωραίο για να είναι αληθινό: η Νιου Γιορκ Τάιμς κάνει, λέει, στροφή προς τα αριστερά. Έτσι ερμηνεύεται η απόφαση του εκδότη Άρθουρ Σουλτσμπέργκερ τζούνιορ να αναθέσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τη διεύθυνση της εφημερίδας στον 58χρονο Χάουελ Ρέινς, υπεύθυνο της σελίδας των σχολίων τα οκτώ τελευταία χρόνια και σφοδρό επικριτή του νέου αμερικανού προέδρου. Η είδηση δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας προκαλώντας τη γενική έκπληξη, αφού ο σημερινός διευθυντής Τζόζεφ Λέλυβεντ.........Ο Ρέινς, ένας λευκός γεννημένος στην Αλαμπάμα, είναι ο liberal που χάρισε στην εφημερίδα ένα βραβείο Πούλιτζερ για το «Δώρο της Γκρέιντι», ένα άρθρο όπου περιέγραφε τη ζεστή του σχέση με τη μαύρη νταντά του. Είναι ο μαχητής από τον Νότο, που μετέτρεψε τη σελίδα των σχολίων της Νιου Γιορκ Τάιμς σε έναν χώρο έκφρασης προοδευτικών θέσεων. Στην προεκλογική περίοδο κάλεσε τους αναγνώστες να ψηφίσουν τον Αλ Γκορ για να μην περάσει η «σκληρή αντικοινωνική ατζέντα του Μπους». Κι όταν ο τελευταίος ανέλαβε την εξουσία, δεν δίστασε να του επιτεθεί για όλες τις επίμαχες αποφάσεις του, από την εγκατάλειψη της συμφωνίας του Κυότο και της συνθήκης για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους μέχρι την άρνησή του να υπογράψει το πρωτόκολλο κατά των βιολογικών όπλων και την αλαζονεία του απέναντι στον ΟΗΕ.........."
Ιχνηλάτη ευχαριστώ...;)
Δημοσίευση σχολίου
<< Home