Πέμπτη, Αυγούστου 18, 2005

Nαζί ή βλάκες;«Μόνο και μόνο το ότι είσαι γυναίκα δεν θα μ' εμποδίσει να σε κτυπήσω μέχρι να μελανιάσεις». Από τον δίσκο με τίτλο «Gang Bang» του Γερμανού ράπερ Μπουσίντο.

Ώς τώρα, η γκάνγκστα ραπ ήταν αποκλειστικά αμερικανικό προϊόν. Καλλιτέχνες όπως ο Snoop Dogg, ο 50 Cent και ο Ja Rule τραγουδούσαν για τη ζωή στα γκέτο, όπου όλοι οι άνδρες είναι νταβατζήδες και όλες οι γυναίκες πουτάνες. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια χώρα σαν τη Γερμανία, με μια σταθερή οικονομία και ένα γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος, θα παρήγε κάποτε τους δικούς της ξενόφοβους και εθνικιστές ράπερ. Και, μάλιστα, ότι οι δίσκοι τους θα έσπαγαν ρεκόρ πωλήσεων, τα εισιτήρια των συναυλιών τους θα εξαντλούνταν γρήγορα και η ερωτική τους ζωή θα γινόταν σίριαλ στις εφημερίδες. Οι ειδικοί δεν ξέρουν αν πρέπει να ανησυχήσουν ή να το διασκεδάσουν. Το παρελθόν της χώρας είναι βαρύ, δεν επιτρέπει πειραματισμούς.

Οι στίχοι των τραγουδιών του Μπουσίντο φλερτάρουν ανοιχτά με τον φασισμό. «Χαιρετήστε, καθήστε προσοχή, είμαι ο ηγέτης όπως ο "A"», τραγουδά αυτός ο 26χρονος Γερμανοτυνήσιος, κάνοντας σαφή αναφορά στον Αδόλφο Χίτλερ. Ανάλογο περιεχόμενο έχουν τα τραγούδια και άλλων Γερμανών ράπερ, όπως ο Φλερ, ο Σίντο, ο Κουλ Σάβας, ο Έκο Φρες και ένα συγκρότημα που λέγεται Γυναικολόγος. Το βιντεοκλίπ που διαφημίζει τον δίσκο «Νέο Γερμανικό Κύμα» του Φλερ, και παίζεται συνεχώς στα μουσικά κανάλια της Γερμανίας, δείχνει ένα ράπερ μπροστά σε ένα πολυώροφο κτιριακό συγκρότημα της ανατολικής Γερμανίας να ανεμίζει μια γερμανική σημαία, ενώ προσγειώνεται στους ώμους του ένας αετός. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το ακροδεξιό κόμμα NPD συστήνει με ενθουσιασμό τον δίσκο στα μέλη του.

Όπως σημειώνει η Ιντιπέντεντ, οι περισσότεροι από αυτούς τους δίσκους έχουν ήδη περιληφθεί στον κατάλογο που συντάσσει το Ομοσπονδιακό Τμήμα για τα Μέσα που Βλάπτουν τους Νέους Ανθρώπους. Αυτό δεν εμποδίζει την πώλησή τους σε άτομα άνω των 18 ετών, απαγορεύει όμως τη διαφήμισή τους και αποθαρρύνει τη διάθεσή τους από μεγάλα δισκοπωλεία. Οι ίδιοι οι ράπερ αρνούνται ότι είναι ακροδεξιοί. «Δεν έχω καμιά σχέση μ' αυτές τις βλακείες», λέει ο Μπουσίντο. «Στα παιδιά που ακούνε τους δίσκους μου λέω πως όταν πατούν το play περνούν 70 λεπτά από τον χρόνο τους στη ζωή μου, και όταν πατούν το stop επιστρέφουν στη ζωή τους, στους γονείς τους, στους δασκάλους τους και στην αστυνομία που θα τους συλλάβει αν κάνουν φασαρίες». Όπως συνέλαβε εκείνον επειδή επιτέθηκε με τους μπράβους του και ξυλοκόπησε άγρια έναν 20χρονο Αυστριακό που έκανε το λάθος να πλησιάσει την αστραφτερή του BMW...

Για τον Ντένις Κράους, εκδότη του μουσικού περιοδικού Backspin, «αυτοί οι τύποι δεν είναι ναζί, αλλά απίστευτα βλάκες». Μήπως τότε η απήχησή τους πρέπει να μας ανησυχήσει ακόμα περισσότερο;