Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2012

Πλούσιοι όλων των χωρών, ενωθείτε!




«Αν οι πλούσιοι ήταν χώρα, θα ήταν η ισχυρότερη από όλες τις χώρες, και η χώρα αυτή μια μέρα θα υπάρξει». Ο άνθρωπος που κάνει αυτή την πρόβλεψη τον Ιανουάριο του 2012 μπροστά σε 300 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο λέγεται Αντριαν Ασάντο και η σύλληψή του έγινε στην Αθήνα. Εκεί γνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν οι γονείς του, εκεί πέθανε ο πατέρας του, απόγονος ενός έλληνα τυράννου από τον Ακράγαντα (Αγκριτζέντο) έλεγε ότι ήταν ο παππούς του. Κι έχει βέβαια έναν ιδιαίτερο συμβολισμό ότι αυτός ο άνθρωπος, μαζί με μερικούς λαμπρούς συνεργάτες, επινόησε και δημιούργησε μέσα σε λίγα χρόνια το «facebook των πλουσίων», ένα δίκτυο που επέτρεψε στους χρήστες του πρώτα να ξεφύγουν από το κυνήγι μαγισσών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και στη συνέχεια να εδραιώσουν τις γνώσεις τους και τα δίκτυά τους. Το δίκτυο λέγεται Ενωση Ατλαντικού Χώρου (Atlantic Area Association, AAA) και συμμετέχουν σε αυτό πάνω από ένα εκατομμύριο οικογένειες πολυεκατομμυριούχων από τριάντα χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε εκείνη την ημέρα ήταν να ανακοινωθεί η πρόθεση του δικτύου να οικοδομηθεί στη Δύση ένα κράτος που θα φιλοξενήσει τους πλουσίους και θα ηγηθεί μιας νέας οικονομικής Χρυσής Εποχής. «Η Δύση ναυαγεί, το κοινωνικό της μοντέλο χρεοκόπησε, τα έθνη της ξεπεράστηκαν από την παγκοσμιοποίηση, οι πληθυσμοί της εξαθλιώνονται και οι πλούσιοι απειλούνται από τη δημαγωγία των κυβερνώντων», τόνισε ο Ασάντο. «Για να σώσουμε τον κατεστραμμένο δυτικό κόσμο, πρέπει να σώσουμε τους πλούσιους πολίτες του».

Το παραπάνω σενάριο ανήκει στον 45χρονο σύμβουλο επιχειρήσεων Τιερί Γκαλινό και περιλαμβάνεται στο πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «Ο χορός των σπουδαίων», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γαλλία (XO Editions). Ο συγγραφέας συνέλαβε την ιδέα διαβάζοντας εφημερίδες. Διαπίστωσε έτσι ότι οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι και, ταυτοχρόνως, η Δύση βυθίζεται σε κρίση. Αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό πρόβλημα για τους πρώτους. Τα πηγαίνουν ασφαλώς πολύ καλά, στη Δύση το 1% του πληθυσμού κατέχει πάνω από το ένα τρίτο του πλούτου και η αναλογία αυτή αυξάνεται συνεχώς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο: το ένα χιλιοστό του πληθυσμού κατέχει το ένα τρίτο του πλούτου. Οι πλούσιοι όμως έχουν επίγνωση ότι χορεύουν στη γέφυρα του Τιτανικού. Η κοινή γνώμη διακρίνει το χάσμα και η αγανάκτησή της φουντώνει.

Η πάλη των τάξεων επιστρέφει, αλλά από την ανάποδη, λέει ο Γκαλινό σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Atlantico.fr: δεν είναι οι προλετάριοι όλων των χωρών εκείνοι που ενώνονται, αλλά οι πλούσιοι, σε μια προσπάθεια να συγκροτήσουν μια πολιτική υπερδύναμη. Μέχρι τώρα κυβερνούσαν χωρίς να το λένε. Τώρα ρίχνουν τις μάσκες, ανοίγουν τα χαρτιά τους και σπάνε το τελευταίο ταμπού: εκφράζουν τη θέλησή τους να εξαγοράσουν μια χώρα. Αναμένονται προσφορές.