Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2011

Βουτιά στα βαθιά




Ο Ροµπέρτο Σαβιάνο είναι συγγραφέας. Και για έναν συγγραφέα, το να κάνει τηλεόραση είναι σαν να προσπαθεί να αναπνεύσει κάτω από το νερό. Καθώς δεν διαθέτει βράγχια, πρέπει να βρει έναν τρόπο να µην πεθάνει από ασφυξία. Ο Σαβιάνο ήξερε ότι θα τα καταφέρει. Οταν λοιπόν ο γνωστός δηµοσιογράφος Φάµπιο Φάτσιο του πρότεινε να κάνουν µαζί στη Rai3 µια εκποµπή όπου εκείνος θα έλεγε ιστορίες από την Ιταλία, απάντησε αµέσως θετικά.

Την εκποµπή την ονόµασαν «Vieni via con me» (Ελα να φύγουµε µαζί). Και είχε τεράστια επιτυχία. Ο συγγραφέας του «Γόµορρα» δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από τον κυβερνητικό Τύπο, αλλά οι µονόλογοί του είχαν µεγαλύτερη τηλεθέαση από τους αγώνες του Τσάµπιονς Λιγκ. Η εκποµπή στην οποία ο Τζιανφράνκο Φίνι και ο ηγέτης της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ανέπτυξαν τις απόψεις του περί ∆εξιάς και Αριστεράς έσπασε όλα τα ρεκόρ, καθώς την παρακολούθησαν πάνω από εννιά εκατοµµύρια τηλεθεατές! «Αυτό αποδεικνύει ότι η Ιταλία είναι διαφορετική από τον τρόπο µε τον οποίο απεικονίζεται, διαφορετική από την πολιτική της τάξη, διαφορετική από την καταστροφή την οποία ζει»,γράφει ο Σαβιάνο στο βιβλίο του που έχει τον ίδιο τίτλο µε την εκποµπή, και που παρουσιάζει ο ίδιος απόψε στο βιβλιοπωλείο Feltrinelli του Μιλάνου.

Στον συγγραφέα άρεσαν πάντα οι λίστες. «Μια µέρα», σηµειώνει, «θα ήθελα να αρχίσω να γράφω βιβλία µε λίστες». Κάθε εκποµπή είχε και τα top ten γύρω από ένα θέµα. Κι έτσι, σ’ αυτό το βιβλίο ο Σαβιάνο αποφάσισε να περιλάβει τη λίστα πάνωαπ’ όλες τις λίστες, δηλαδήτα δέκα πράγµατα για τα οποία, κατά την προσωπική του άποψη, αξίζει κανείς να ζει:

1) Η βουβαλίσια µοτσαρέλα από την Αβέρσα
2) Ο Μπίλυ Εβανς στο τραγούδι «Love theme from Spartacus"
3) Να πας τον άνθρωπο που αγαπάς περισσότερο στον τάφο του Ραφαήλ και να του διαβάσεις την επιγραφή στα λατινικά: «Αυτός είναι ο Ραφαήλ, από τον οποίο η Φύση φοβάται πως θα νικηθεί και, όταν εκείνος πεθάνει, πως θα πεθάνει κι αυτή µαζί του 4)Το γκολ του Μαραντόνα στο 2-0 κατά της Αγγλίας, στο Μουντιάλ του Μεξικού, το 1986 5) Η Ιλιάδα
6) Να ακούς στα ακουστικά σου το τραγούδι του Μποµπ Μάρλεϊ «Redemption song», ενώ κάνεις µια χαλαρή βόλτα
7) Να κάνεις µια βουτιά, αλλά στα βαθιά, εκεί που η θάλασσα είναι θάλασσα
8) Να ονειρεύεσαι ότι θα γυρίσεις σπίτι αφού αναγκάστηκες να µείνεις µακριά για πολύ, πολύ καιρό
9) Να κάνεις έρωτα
10) Στο τέλος µιας ηµέρας κατά την οποία συγκέντρωσαν υπογραφές εναντίον σου, να ανοίγεις τον υπολογιστή και να βρίσκεις µήνυµα από τον αδελφό σου που λέει: «Είµαι υπερήφανος για σένα».