Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2011

Ποιος φοβάται τη Μαρίν;




«Η ∆εξιά και η Αριστερά δεν έχουν πλέον νόηµα. Η µοναδική, πραγµατική διαχωριστική γραµµή είναι ανάµεσα στην παγκοσµιοποίηση και τους αντιπάλους της. ∆ηλαδή εµάς, τους εθνικιστές». Μαρίν Λεπέν

Οποιος διαβάσει τις θέσεις της κόρης του Ζαν-Μαρί Λεπέν, που αναµένεται στο αυριανό συνέδριο του Εθνικού Μετώπου να εκλεγεί νέα ηγέτιδα του ακροδεξιού κόµµατος, δεν ξέρει αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει. Αποκατάσταση του κράτους του νόµου στους δρόµους που είναι κατειληµµένοι παράνοµα από τις ισλαµικές προσευχές, «µια εικόνα που θυµίζει Κατοχή». Προτεραιότητα του Γάλλου έναντι του ξένου σε περίπτωση που και οι δύο ζητούν στέγη, δουλειά και κοινωνική ενίσχυση. Εξοδος της Γαλλίας από την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Στοπ στη µετανάστευση. Αποχώρηση των γάλλων στρατιωτών από το Αφγανιστάν. Και εφαρµογή ενός προστατευτισµού αντίστοιχου µ’ εκείνον που εφαρµόζουν σήµερα η Αµερική και η Κίνα.

Για την πρώτη θέση διατάχθηκε ήδη έρευνα από την Εισαγγελία της Λυών, ύστερα από προσφυγή του Κινήµατος Κατά του Ρατσισµούκαι Υπέρ της Φιλίας των Λαών. Σε γενικές γραµµές, όµως, οι απόψεις της 42χρονης δις διαζευγµένης δικηγόρου και µητέρας τριών παιδιών φαίνεται πως αρέσουν στους Γάλλους. Η δηµοτικότητά της φτάνει το 27% και το ποσοστό της στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 υπολογίζεται στο 12-14%.Με δεδοµένο ότι η Κεντροαριστερά θα παρουσιάσει έναν ισχυρό υποψήφιο και κατά συνέπεια είναι απίθανο να επαναληφθεί το προηγούµενο του 2002 – όταν ο Λεπέν είχε εκτοπίσει από τον δεύτερο γύρο τον Λιονέλ Ζοσπέν – έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται φωνές στο στρατόπεδο του Σαρκοζί που ζητούν να ξεκινήσει ο διάλογος µε την Ακροδεξιά µε στόχο µια προγραµµατική συµφωνία. Σήµερα, η Μαρίν διαρρηγνύει τα ιµάτιά της. «Ας συµµαχήσει ο Σαρκοζί µε τους σοσιαλιστές, άλλωστε ίδιοι είναι», λέει σε συνέντευξή της στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα». Αλλά θα έχει πολύ χρόνο για να αναθεωρήσει την άποψή της.

Προς το παρόν έχει κατορθώσει να αναγάγει σε µείζον θέµα της γαλλικής πολιτικής ζωής τις ισλαµικές προσευχές στους δρόµους, παρουσιάζοντάς τις ως αντίθετες προς τον κοσµικό χαρακτήρα του κράτους. Οι µουσουλµάνοι, που ο αριθµός τους στη Γαλλία υπολογίζεται σε 5-7 εκατοµµύρια (8% του πληθυσµού), υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καµιά διάθεση να προσεύχονται στη βροχή και το κρύο, αναγκάζονται όµως να το κάνουν επειδή τα τζαµιά είναι λίγα και επικρατεί συνωστισµός. Η απάντηση θα ήταν η κατασκευή κι άλλων τζαµιών. Κάτι τέτοιο προσκρούει όµως τόσο στην αντίθεση του πληθυσµού (µόλις 20% διάκειται θετικά, έναντι 31% το 2000) όσο και στην πρόβλεψη του νόµου ότι η χρηµατοδότησή τους πρέπει να είναι αποκλειστικά ιδιωτικού χαρακτήρα.

Ολη αυτή η συζήτηση είναι βούτυρο στο ψωµί της Μαρίν Λεπέν. Κι έτσι, όταν εµφανίστηκε τον περασµένο µήνα στην τηλεοπτική εκποµπή «A Vous de juger», την είδαν 3.300.000 άνθρωποι…

2 Comments:

At 18/1/11 4:59 μ.μ., Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Τις ίδιες μπούρδες λένε και οι δικοί "μας" Λεπέν, λεπενίσκοι μιας και δεν είναι οι αυθεντικοί, αλλά, ευτυχώς, στην Γαλλία υπάρχουν και κόμματα που είναι Δημοκρατικά και ο μέσος Γαλλος ξέρει τι εστί Δημοκρατία για αυτό η Σεγκολέν στις εκλογές του 2002 που είχε σαν σύνθημα "καμία ενοχή στην εγκληματικότητα"* έχασε από τον αυθεντικό ακροδεξιό, δηλαδή τον Jean-Marie Lepen.

* Το ίδιο σύνθημα είχε παρένθεση: είναι ο ορισμός του λαϊκισμού μιας και το ΠΑΣΟΚ είχε την άνετη νίκη στο τσεπάκι του. Δυστυχώς το κατηγορούν για την οικονομική του πολιτική και όχι για τις ακροδεξιές του θέσεις...

 
At 18/1/11 4:59 μ.μ., Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home