Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2011

Πρωταθλήτρια του φανατισµού




Το αξιοσηµείωτο δεν είναι τόσο ότι κάθε κάτοικος αυτής της Πολιτείας άνω των 21 ετών µπορεί να φέρει όπλο, αλλά ότι τον περασµένο Ιανουάριο ακυρώθηκε νόµος µε βάση τον οποίο όποιος είχε πάνω του µυστικό όπλο έπρεπε να έχει άδεια.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Αριζόνα, αρχές του 2003, ο αµερικανός συγγραφέας και δηµοσιογράφος Μαξ Μπλούµενταλ συνάντησε έναν πρώην αναπληρωτή σερίφη ονόµατι Ρότζερ Μπάρνετ, που ήταν πολύ δηµοφιλής σε όλη την Πολιτεία. Ο 60χρονος Μπάρνετ είχε ένα ράντσο στη Σιέρα Βίστα, µια αγροτική πόλη κοντά στα σύνορα µε το Μεξικό. Και όπως εξήγησε στον Μπλούµενταλ, την υψηλή δηµοτικότητά του τη χρωστούσε στο γεγονός ότι είχε συλλάβει ο ίδιος 12.000 µετανάστες και τους είχε παραδώσει υπό την απειλή του όπλου του στη µεθοριακή φρουρά.

Εξι χρόνια αργότερα, ο Μπλούµενταλ κλήθηκε να καταθέσει ως µάρτυρας κατηγορίας στην εκδίκαση της µήνυσης µιας οµάδας µεταναστών κατά του Μπάρνετ για κακοµεταχείριση. Για τη διεξαγωγή της δίκης είχε δώσει τη συγκατάθεσή του ο δικαστής Ρολ, πρόεδρος των οµοσπονδιακών δικαστηρίων της Πολιτείας, γεγονός για το οποίο δέχθηκε εκατοντάδες θανατικές απειλές από φανατικούς ρατσιστές και αναγκάστηκε να ζει µε 24ωρη αστυνοµική προστασία. Οι ένορκοι, αφού άκουσαν και τη µαρτυρία του Μπλούµενταλ, ανάγκασαν τον Μπάρνετ να πληρώσει στους µετανάστες αποζηµίωση 73.000 δολαρίων.

Ο Μπλούµενταλ δεν ξαναείδε από τότε τον δικαστή – ούτε θα τον ξαναδεί, αφού ο Ρολ ήταν ένα από τα θύµατα του µακελειού στην Αριζόνα. Ενός µακελειού, πάντως, που δεν εξέπληξε τον αµερικανό δηµοσιογράφο. Οπως γράφει στην Γκάρντιαν, η Αριζόνα είναι πρωταθλήτρια του φανατισµού από το 1990 όταν oι βουλευτές της Πολιτείας (περιλαµβανοµένου του Τζον Μακέιν) αρνήθηκαν να καθιερώσουν µια αργία προς τιµήν του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τα επόµενα χρόνια, εξτρεµιστές από όλη τη χώρα άρχισαν να συρρέουν στην Πολιτεία για να ενταχθούν στους Minutemen, µια οµάδα ακροδεξιών ένοπλων φρουρών των συνόρων που εµπνεύστηκε από το παράδειγµα του Μπάρνετ. Εβδοµήντα πέντε αλυσοδεµένοι µετανάστες παρουσιάζονται κάθε µέρα σε ένα δικαστήριο της Τούσον, εξαναγκάζονται να δηλώσουν µαζικά ένοχοι για παράνοµη είσοδο στη χώρα και στη συνέχεια µεταφέρονται σε µια αγροτική φυλακή προτού απελαθούν µε ιδιωτικά τσάρτερ. Αρκετοί µετανάστες έχουν πεθάνει σε αυτή τη φυλακή, µεταξύ των οποίων και ένας που του αρνήθηκαν νοσηλεία µολονότι σφάδαζε από τους πόνους λόγω καρκίνου στους όρχεις.

Οταν ανέλαβε την εξουσίαο Οµπάµα, η ρατσιστική Δεξιά στην Αριζόνα συγχωνεύτηκε µε ακραία στοιχεία του Tea Party. Τον περασµένο Αύγουστο, ένας νεαρός ονόµατι Κρις Μπρότον παρουσιάστηκε σε µια συγκέντρωση του Οµπάµα στο Φοίνιξ κρατώντας δύο όπλα. Το προηγούµενο βράδυ είχε παραστεί σε ένα κήρυγµα του αιδεσιµότατου Στίβεν Αντερσον, ακτιβιστή του Tea Party, µε τον τίτλο «Γιατί µισώ τον Οµπάµα».

Εξ όσων γνωρίζουµε,τόσο ο Μπρότον όσο και ο αιδεσιµότατος εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

1 Comments:

At 18/1/11 10:06 π.μ., Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Πολύ ενδιαφέρον

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home