Δευτέρα, Ιανουαρίου 10, 2011

Ολοι ίδιοι, όλοι Εβραίοι




Οργκοβάνι: δάσος νοτίως της Βουδαπέστης όπου το 1919 οι «λευκοί» ακροδεξιοί του ναυάρχου Μίκλος Χόρτυ έσφαξαν οπαδούς της βραχύβιας ουγγρικής Σοβιετικής ∆ηµοκρατίας.

Ενενήντα ένα χρόνια µετά, ένας γνωστός ούγγρος αρθρογράφος ονόµατι Ζολτ Μπάγιερ θα γράψει στη φιλοκυβερνητική εφηµερίδα «Magyar Hirlap»: «Εξακολουθούν να αναδίνουν την ίδια δυσοσµία, κρίµα που δεν τους έθαψαν όλους µέχρι τον λαιµό στο Οργκοβάνι». Ο Μπάγιερ, που είναι ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόµµατος και φίλος του προέδρου Ορµπαν, αναφέρεται σ’ εκείνους που διαµαρτύρονται για τον νέο νόµο περί Τύπου: τόσο στη χώρα του, όπως είναι οι δηµοσιογράφοι της εφηµερίδας «Nepszabadsag», όσο και στο εξωτερικό, όπως ο Νικ Κόεν της «Γκάρντιαν», αυτό το «βροµερό σκατό». Ολοι αυτοί – γράφει – έχουν ονόµατα όπως Κόεν, Κον-Μπεντίτ και Σιφ. Ολοι ίδιοι είναι, όλοι Εβραίοι.

Καµιά δικαστική αρχή δεν έχει κινηθεί εναντίον του συγκεκριµένου αρθρογράφου. Η επιτροπή που συγκρότησε ο «εκκολαπτόµενος εκλεγµένος δικτάτορας» – όπως αποκάλεσε τον Ορµπαν ο συγγραφέας Γκιόργκι Κόνραντ – είναι πολύ απασχοληµένη στο να παρακολουθεί ποιος δηµοσιογράφος προσβάλλει το «εθνικό συµφέρον». Ηδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι παροπλισµοί: ο Ατίλα Μονγκ αποµακρύνθηκε απότον συντονισµό της πρωινής ραδιοφωνικής ειδησεογραφικής εκποµπής 180 λεπτά επειδή υποδέχθηκε τον νέο νόµο µε ενός λεπτού σιγή, ενώ στην παρουσιάστρια των βραδινών ειδήσεων Αντόνια Μέσαρος ανατέθηκε ένα πρόγραµµα για παιδιά. Και στα γραφεία της «Nepszabadsag», που τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι η σοβαρότερη φιλελεύθερη καθηµερινή εφηµερίδα της Ουγγαρίας, επικρατεί µεγάλη ανησυχία. «Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτός ο νόµος δηµιουργεί µια καινούργια κατάσταση, από σας περιµένω ακόµη µεγαλύτερο θάρρος και δηµοσιογραφική αυστηρότητα, συνεχίστε να αφηγείστε στους αναγνώστες την πραγµατικότητα στις διάφορες πλευρές της», έγραψε ο διευθυντής Κάρολι Βοερόες σε ένα σηµείωµά του προς τους συντάκτες.

Ο Ορµπαν δεν τα βάζει µόνο µε τα µέσα ενηµέρωσης. Στους λίγους µήνες που βρίσκεται στην εξουσία, έχουν ψηφιστεί χωρίς συζήτηση από το Κοινοβούλιο 800 νέοι νόµοι. «Μου θυµίζει αυτά που έγραφε το 1928 ο Γκαίµπελς στο ηµερολόγιό του», λέει ο Βοερόες στον απεσταλµένο της «Ρεπούµπλικα». «Οταν ο Χίτλερ βιαζόταν να καταλάβει την εξουσία, έστω και µε τη βία, ο Γκαίµπελς του είπε να κάνει υποµονή, να κερδίσει τις εκλογές χρησιµοποιώντας τους νόµους της δηµοκρατίας της Βαϊµάρης, και στη συνέχεια να τα αλλάξει όλα». Η σύγκριση είναι ασφαλώς υπερβολική, η Ουγγαρία είναι µέλος (και αυτό το εξάµηνο πρόεδρος) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρέπει να υπακούει στους κανόνες της, αυτό το αντιλαµβάνεται και ο µεγαλοµανής πρόεδρός της, που φαντασιώνει ότι ηγείται της τρίτης ουγγρικής επανάστασης (µετά το 1956 και το 1989). Τον Μπάγιερ όµως δεν θα τον πειράξει. «Είναι δικό µας παιδί, είµαστε µαζί του», είχε πει παλιότερα µε αφορµή µια άλλη αντισηµιτική του επίθεση. Τώρα βέβαια είναι πρόεδρος της Ευρώπης, πρέπει να είναι πιο προσεκτικός.