Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010

Ολοι κρίνονται





Ο συµπαθής Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έγραφε την εποµένη των φονικών επεισοδίων πως συνάντησε στον δρόµο ένα γνωστό δηµοσιογράφο. «Μας κυνηγούν κι εµάς», του είπε ο τελευταίος. «Αργησαν», απάντησε εκείνος.

Οι οικονοµολόγοι κάνουν τη δουλειά τους. Ο Νουριέλ Ρουµπινί, που προέβλεψε την κρίση, λέει πως ο πραγµατικός κίνδυνος για το ευρώ προέρχεται από την Ισπανία και πως αν δεν αλλάξουν τα πράγµατα, σε ένα µε δύο χρόνια ενδέχεται να καταρρεύσει η ευρωζώνη. Ο Πολ Κρούγκµαν πάλι, που δεν προέβλεψε την κρίση αλλά παρά ταύτα κέρ δισε το Νοµπέλ Οικονοµίας, υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί απλώς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά και να εγκαταλείψει το ευρώ. Το κακό µε τις εκτιµήσεις αυτές είναι πως οδηγούν κατευθείαν στην κατάθλιψη. Το καλό είναι ότι ακόµη και οι οικονοµολόγοι - ή µάλλον κατ' εξοχήν οι οικονοµολόγοι - πολύ συχνά πέφτουν έξω.

Οι πολιτικοί κάνουν επίσης τη δουλειά τους - και στις δηµοκρατικές χώρες κρίνονται γι' αυτήν. Αλλοι πολιτεύονται µε ερασιτεχνικό τρόπο: η Ανγκελα Μέρκελ, για παρά δειγµα, απέδειξε πόσο λίγη είναι συνδέοντας ευθέως το µέλλον της Ευρώπης µε τους συσχετισµούς δυ νάµεων στη γερµανική Ανω Βουλή. Αλλοι µε απροκάλυπτο κυνισµό: η υπουργός Οικονοµίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δικαιολογεί προς τους συµπατριώτες της τον δανεισµό της Ελλάδας εξηγώντας ότι η χώρα της θα κερδίσει χρήµατα, αφού δανείζει µε πολύ υψηλότερο επιτόκιο από εκείνο µε το οποίο δανείζεται. Την ίδια ώρα, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ (µα γιατί χαµογελούν όλοι ειρωνικά όταν αναφερόµαστε στο όνοµά του; Εχει να επιδείξει η Ευρώπη πολλούς πολιτικούς εντιµότερους, συνεπέστερους και µαχητικότερους από αυτόν;) καταγγέλλει «κάποιον κ. Σαρκοζί» και «κάποιον κ. Φιγιόν» ότι εξαρτούν τη βοήθεια προς την Ελλάδα από την ευλαβική τήρηση των συµβολαίων για τους εξοπλισµούς…

Αλλοι πολιτικοί, πάλι, µπλέκουν την πολιτική µε το συναίσθηµα: ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να πο ντάρει στην «ψυχή των Ελλήνων», που θα µαζέψουν τα κοµµάτια τους, θα ξεπεράσουν τις κακουχίες και θα τραβήξουν ξανά προς νέες δόξες. Αφού τα καταφέραµε στους Ολυµπιακούς, γιατί να µην τα καταφέρουµε και σήµερα; Αν όµως η καλή ψυχολογία αποτελεί αποδεδειγµέ να µια αναγκαία προϋ πόθεση για την ανάκαµψη µιας χώρας, η προϋπόθεση αυτή δεν είναι και ικανή. Ο πολιτικός, αντίθετα µε τον ψυχαναλυτή, πρέπει να πείθει ότι είναι δίκαιος.

Τη δουλειά τους κάνουν - όταν την κάνουν, και δεν απεργούν ζητώντας «ουσιαστικές αυξήσεις» (!) - και οι δηµοσιογράφοι. Και κρίνονται φυσικά κι αυτοί. Οι ισοπεδωτικοί χαρακτηρισµοί του τύπου «αλήτες, ρουφιάνοι, δηµοσιογράφοι», όπως και οι αφορισµοί του τύπου «όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι», είναι επικίνδυνοι. Σοβαρά, κύριε Μαχαιρίτσα, άργησαν να µας κυνηγήσουν;

8 Comments:

At 11/5/10 12:29 π.μ., Blogger S G said...

η θεση οτι ο Ρουμπινι προεβλεψε την κριση και ο Κρουγκμαν οχι, εκτος απο αστοχη (δεν ειναι δουλεια των ακαδμαϊκων να προβλεπουν κρισεις) ειναι και αδικη: ο Κρουγκμαν εχει μιλησει για τα περισσοτερα προβληματα που οδηγησαν στην κριση.

Οσο για την εγκαταλειψη του ευρω απο την Ελλαδα, κανει πολιτικη προβλεψη, κατι για το ποιο προφανως δεν ειναι αυθεντια, λογω επαγγελματος, εθνικοτητας και τοπου διαμονης.

Η οικονομικη του προβλεψη ειναι ξεκαθαρα σωστη: χωρις βαρια στηριξη απο την ευρωζωνη, η Ελλαδα δεν εχει ελπιδα. Η στηριξη ηρθε σημερα, ολα τα δεδομενα αλλαξαν, ναδουμε τι θα πει τωρα ο Κ που διακρινεται οχι μονο για την οικονομικη του γνωση αλλα και την καθημερινη του οξυδερκεια.

 
At 11/5/10 3:57 π.μ., Blogger βασίλης said...

Η αντιπάθεια για τον Κον Μπεντίτ είναι παλιά δουλειά.
Το αγωνιστικό παρελθόν και παρόν του. Η οξύνοιά του, το ακομπλεξάριστο του χαρακτήρα του, η χωρίς φοβίες και σεχταρισμούς αλλαγή των απόψεών του, η εβραική του καταγωγή, η σαφέστατη πολιτική θέση του τα τελευταία χρόνια, ο αντι-εθνικισμός του, η υπεράσπιση των ανοιχτών συνόρων και των μεταναστών ως ισοτίμων πολιτών, η χωρίς περιστροφές καταδίκη των σφαγέων των συμμοριών του Μλάντιτς του Κάραζιτς και του Μιλόσεβιτς και πολλά άλλα, ων ουκ εστιν αριθμός δεν γίνονται ανεκτά ούτε από τους δεξιούς, ούτε από τους αριστερούς, ούτε, πόσω μάλλον, από παντοειδείς, όλων των αποχρώσεων, φασίστες. Μένουν βέβαια κάποιοι πολίτες της Ευρώπης, που ευτυχώς αυξάνονται και πληθύνονται και μάλιστα μέρα με τη μέρα.

 
At 11/5/10 12:38 μ.μ., Blogger nasopoulos said...

Η αλήθεια είναι ότι μπαίνοντας στο παιχνίδι, η ΕΚΤ ακυρώνει όλα τα σενάρια που υπάρχουν. Αλλά, ίσως σενάρια όπως αυτά του Krugman να βοήθησαν την ΕΚΤ να πάρει νωρίς νωρίς μια τόσο σοβαρή και θαραλλέα απόφαση. Ουσιαστικά ο Τρισέ παίζει ένα παιχνίδι ανάλογο της πολιτικής της "σκληρής δραχμής". Βέβαια, ίσως προς το συμφέρον της Γερμανίας, να γίνει παιχνίδι ελεγχόμενης διολίσθησης, να πάρει μπρος η εξαγωγική μηχανή, και μετά το SPD-Πράσινοι ως κυβέρνηση να γίνουν οι νέοι Ευρωπαίοι ήρωες δανείζοντας "φιλεύσπλαχνα" τα πλεονάσματα τους και φυσικά οι νέοι Γερμανοί ήρωες μειώνοντας την ανεργία και αυξάνοντας και άλλο τα πλεονάσματα μέσω των ευγνωμονούντων Ευρωπαίων καταναλωτών.

Συμπέρασμα: Ό'τι και αν πάθει η Μέρκελ καλά να πάθει, για να μάθει να μας καταστρέφει το European dream.
Υ.Γ Ο Τρισέ λέτε να πλειοδοτεί απέναντι στο Στρος Καν για την προεδρία;

 
At 11/5/10 5:48 μ.μ., Blogger apotopoto.blogspot.com said...

(ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ); εφημ.ΤΑ ΝΕΑ [Διαστάσεις] 10 Μαϊου 2010
Ο συμπαθής Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει σχεδόν δίκαιο όταν λέει ότι ο κόσμος άργησε να κυνηγήσει τους δημοσιογράφους. Σχεδόν, γιατί ποτέ ο κόσμος δεν θα καταφέρει να κυνηγήσει τους δημοσιογράφους, όσους είναι για να τους κυνηγάς.
Ο "συμπαθής" Λαυρέντης Μαχαιρίτσας αισθάνεται υποχρεωμένος να λέει καμιά επαγγελματική επαναστατική κουβέντα συνεισφοράς στο γενικό κοινό συμφέρον στα καφενεία του Κολωνακίου, όπου ζει.
Εσείς, κ. Μητσέ, για να προστατέψετε τη στενή συνομοταξία σας από τους ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς προσεταιρίζεστε τους πολιτικούς που υποφέρουν από την ίδια υποτίμηση.
Κατηγορείτε την Κριστίν Λαγκάρντ για απροκάλυπτο κυνισμό εσείς που με τους κολλητούς σας του Συγκροτήματος (ΔΟΛ), Παντελή Ι.Καψή και Τσίμα οργανώσατε μεγαλειώδη υποδοχή, πριν καιρό, στον Bourdieu τον άνθρωπο που ξόδεψε τη ζωή του για να αποτρέψει την πανώλη της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή της απόλυτης υποταγής των ανθρώπων στους τοκογλύφους (ΑΓΟΡΕΣ).
Εσείς, οι κατ εξοχήν εκπρόσωποί τους εδώ στην Ελλάδα.
Όλοι έχουν κριθεί κ. Μητσέ.
Με τιμή
αποτοποτό

 
At 11/5/10 5:58 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

S.G., ο Κρούγκμαν είναι συμπαθής, αλλά τη μία λέει το ένα και την άλλη το άλλο. Τη μια μέρα βρίσκει γενναίο το πρόγραμμα του Γιώργου και την επομένη λέει ότι σίγουρα θα πτωχεύσουμε.
Βασίλη, συμφωνώ με όλα, εκτός από την τελευταία φράση. Δεν τους βλέπω τους πολίτες του κόσμου, ή εν πάση περιπτώσει δεν τους βλέπω να αυξάνονται.
Nasopoulos, δεν βλέπω σύντομα μια συμμαχία SPD-Πρασίνων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Και ο Τρισέ, όχι, δεν "παίζει" για την προεδρία.
Apotopoto κλπ, δεν κατάλαβα τίποτα.

 
At 11/5/10 8:19 μ.μ., Blogger apotopoto.blogspot.com said...

Κύριε Μητσέ,
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πέταξε μια κουβέντα εναντίον των δημοσιογράφων τελείως συγκυριακή: Όλος ο κόσμος είναι, σήμερα, εναντίον των πολιτικών και των δημοσιογράφων που τους στηρίζουν.
'Επαθαν τίποτε οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι εξ αιτίας αυτής της κουβέντας του Μαχαιρίτσα ή επειδή λέγεται "αλήτες,ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι" ή "όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι"; Όχι. Τότε γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί και αφορισμοί είναι επικίνδυνοι;
Οι πολιτικοί κρίνονται; ΄Οχι, γιατί αυτές που αποκαλείτε "δημοκρατικές χώρες"είναι κατ επίφασιν δημοκρατικές: Τι Κωστάκης, και εκ του προσφάτου δείγματος της πολιτικής του, τι Γιωργάκης...
Σ ότι αφορά τον κυνισμό της Κριστίν Λαγκάρντ, στον οποίο αναφέρεστε, σας υπενθυμίζω:
Πριν μερικά χρόνια ΤΑ ΝΕΑ προσκάλεσαν στην Αθήνα τον Πιέρ Μπουρντιέ, γνωστό εχθρό της παγκοσμιοποίησης. ΤΑ ΝΕΑ ανήκουν στον ΔΟΛ, κύριο ιεραπόστολο, στη χώρα μας, της παγκοσμιοποίησης.
ΤΑ ΝΕΑ δεν κάλεσαν τον Μπουρντιέ για να αντικρούσουν τις ιδέες του. Τον κάλεσαν για να απαντάει,επί τέσσερις μέρες στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στις ερωτήσεις των Μητσού, Τσίμα, Καψή και το ΓΕΓΟΝΟΣ (EVENT) προβλήθηκε δεόντως.
ΤΑ ΝΕΑ ταυτίστηκαν με τον Μπουρντιέ και οικειοποιήθηκαν την εικόνα του.
Αποτέλεσμα αυτής της γιγαντιαίας σκηνοθεσίας υπήρξε η σύγχυση στο μυαλό του πελάτη-αναγνώστη.
Αυτό είναι κυνισμός, κύριε Μητσέ.
Με τιμή
αποτοποτό

 
At 11/5/10 9:14 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Δυσκολεύομαι να σας παρακολουθήσω.
Η άποψη ότι "όλοι είναι ίδιοι" είναι επικίνδυνη γιατί οδηγεί στο φασισμό: ένας αυτόκλητος σωτήρας αναλαμβάνει να σώσει τη χώρα από τους κακούς πολιτικούς και τους "δημοσιογράφους που τους στηρίζουν".
Σε προσωπικό επίπεδο, δεν ανέχομαι από κανέναν, είτε λέγεται Μαχαιρίτσας είτε Αποτόποτος, να λέει ότι "άργησαν να με κυνηγήσουν". Γράφω επωνύμως (αντίθετα με σας), έχω το θάρρος της γνώμης μου και κρίνομαι από τους αναγνώστες.
Τα περί "κατ'επίφασιν δημοκρατίας" προσβάλλουν τον λαό που ψηφίζει ελεύθερα και εκλέγει αυτούς που θέλει. Και φυσικά δεν είναι ίδιοι ο "Κωστάκης" που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και ο "Γιωργάκης" που αγωνίζεται (με πολύ αδέξιο τρόπο, είναι αλήθεια) να μαζέψει ό,τι μπορεί.
Οσο για τον Μπουρντιέ, δεν νομίζω πως μιλάτε σοβαρά. Οι άνθρωποι που αναφέρετε, εμού περιλαμβανομένπυ, μετείχαν σε ένα από τα πάνελ που δημιουργήθηκαν κατά την επίσκεψή του. Κατά τα άλλα, ο μακαρίτης απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις του πολυπληθούς ακροατηρίου. Κανείς δεν ταυτίστηκε με κανέναν. Τη δουλειά μας κάναμε. Αλλά προφανώς χωρίζει χάσμα τους τρόπους που σκεφτόμαστε, εσείς κι εγώ.

 
At 12/5/10 2:54 π.μ., Blogger Nicholas said...

δεν θα μπω στη διαδικασία να πω αν ο Μαχαιρίτσας έχει δίκιο να τσουβαλιάζει όλους τους δημοσιογράφους επειδή μερικοί χρειάζονται κυνήγι, αλλά το "Γράφω επωνύμως (αντίθετα με σας)" το χρησιμοποιούν και πολλοί φασίστες-ΝΑΖΙ κατά κόρον και πιστεύω ότι δεν τους προσδίδει παραπάνω δίκιο από κάποιον που προτιμά την σχετική ασφάλεια της ανωνυμίας.
Σαφώς και δεν σας κατηγορώ ως φασίστα μην παρεξηγηθούμε εντελώς.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home