Παρασκευή, Φεβρουαρίου 19, 2010

Η βελανιδιά του Βικτόρ Ουγκό




Δεν το ξέραμε, μας το επισημαίνουν οιΝιου Γιορκ Τάιμς. Το 1870 ο Βικτόρ Ουγκό φύτεψε μια βελανιδιά στον κήπο του και προέβλεψε πως, όταν μεγαλώσει, θα έχουν δημιουργηθεί οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Και μάλιστα, θα έχουν ενιαίο νόμισμα.

O Κρις Πάτεν είναι σοβαρός άνθρωπος. Και έχει πλούσια ευρωπαϊκή πείρα. Ήταν λοιπόν κάπως περίεργο να τον ακούει κανείς στη βρετανική τηλεόραση να εκφράζει τη θλίψη του επειδή η Ευρώπη διοικείται από ηγέτες δεύτερης κατηγορίας και όχι από γίγαντες σαν τον Άλεξ Φέργκιουσον και τον Αρσέν Βενγκέρ. Για τον πρώην κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, ο ιδανικός ηγέτης της Ευρώπης θα ήταν ο... Τζον Μέιτζορ. Ακόμη κι αυτός, ο άχρωμος και άοσμος πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα εξεπλάγη ακούγοντας το όνομά του.

Ο Πάτεν απηχεί την άποψη ολόκληρης της αντιευρωπαϊκής αγγλοσαξονικής Δεξιάς, που δεν θεωρεί απλώς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιττή και επιζήμια για τη Βρετανία - αυτό είναι δικαίωμά της-, αλλά χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της για να την υπονομεύσει και να την απαξιώσει. Μακριά από εμάς οι θεωρίες συνωμοσίας για τις σκοτεινές δυνάμεις και τα βαμπίρ που επιτίθενται συντονισμένα στην Ελλάδα με στόχο να πλήξουν το ευρώ. Πολιτικό είναι το ζήτημα: σε αυτές τις δύσκολες ώρες για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η απάντηση είναι περισσότερη, όχι λιγότερη Ευρώπη. Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα προέβη ανενόχλητη στην παραποίηση των στοιχείων για τη δημοσιονομική της κατάσταση- γράφει στην Ιντιπέντεντ ο Βρετανός βουλευτής και πρώην υπουργός για την Ευρώπη Ντένις ΜακΣέιν- είναι η αδυναμία της Ευρώπης. Και ένας από τους βασικούς υπεύθυνους γι΄ αυτή την αδυναμία είναι το Λονδίνο, που ανέκα- θεν αρνιόταν να έχει η Ε.Ε. ρόλο στην οικονομική διακυβέρνηση των μελών της.

Οι Γάλλοι έχουν πάρει το μήνυμα. Και έχουν αρχίσει να προωθούν την ιδέα ενός καλύτερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης. «Είναι νωρίς να μιλάμε για μια οικονομική κυβέρνηση», λέει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ένας Γάλλος αξιωματούχος (που δεν κατονομάζεται για να μην μπει στο στόχαστρο του Βερολίνου). «Πρέπει να καταλάβουμε όμως ότι η ελληνική τραγωδία είναι η ιδανική ευκαιρία για να προχωρήσει αυτή η συζήτηση». Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντύρπου βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο Σαρκοζί- προτείνει με άρθρο του στη Φιγκαρό να υποβάλλει υποχρεωτικά κάθε μέλος της ευρωζώνης τον ετήσιο προϋπολογισμό του προς έγκριση στους «16» προτού τον υποβάλει στο εθνικό κοινοβούλιο. «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», τονίζει. «Ήλθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια νέα φάση».

Η πρόβλεψη του Ουγκό επαληθεύτηκε μόνο εν μέρει. Η βελανιδιά του (προφανώς) μεγάλωσε, η Ευρώπη συγκροτήθηκε σε σώμα, αλλά δεν απέκτησε πολύ περισσότερα από το κοινό νόμισμα. Ποτέ δεν είναι αργά, βέβαια. Τα πρώτα 140 χρόνια είναι δύσκολα.