Τρίτη, Αυγούστου 11, 2009

Εξαγωγή αστέγων




Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι έξυπνος άνθρωπος. Και πολύ ανταγωνιστικός.
Αφού λοιπόν ο προκάτοχός του, ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, έλυσε το πρόβλημα της εγκληματικότητας, εκείνος αποφάσισε να ξεμπερδέψει με τους αστέγους.

Τριάντα έξι χιλιάδες δολάρια ανά οικογένεια τον χρόνο, αυτό είναι το ποσό που είναι υποχρεωμένες με βάση τον νόμο οι αρχές της Νέας Υόρκης να διαθέτουν για την παροχή καταλύματος στους αστέγους. Ο δήμαρχος δεν μπορεί βέβαια να παραβιάσει τον νόμο. Μπορεί όμως να αναζητήσει φτηνότερες εναλλακτικές λύσεις. Και η πιο συμφέρουσα από αυτές τις λύσεις είναι η εξαγωγή των αστέγων σε άλλες χώρες, ώστε να φροντίζουν άλλοι γι΄ αυτούς. Η μόνη προϋπόθεση είναι να υπάρχει εκεί κάποιος συγγενής πρόθυμος να τους δεχθεί. Και αν είναι δυνατόν, να τους κρατήσει εκεί για πάντα. Ο δήμαρχος φροντίζει έτσι να εφοδιάζει τους αστέγους με εισιτήρια απλής μετάβασης. Και άντε στο καλό.

Τα δύο τελευταία χρόνια, περισσότερες από 550 οικογένειες αστέγων έχουν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη με προορισμό 24 χώρες σε πέντε ηπείρους. Οι πιο φτηνοί είναι εκείνοι που πάνε στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο: ο δήμαρχος καθαρίζει με 500 δολάρια ακόμη και για μια πολυπληθή οικογένεια. Ο πιο ακριβός προορισμός είναι η Γαλλία: για να μεταβεί μια οικογένεια πέντε Αμερικανών στην Γκρανβίλ, ένα μικρό λιμάνι της Μάγχης όπου ζει ένας συγγενής της μητέρας, οι δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης πλήρωσαν πρόσφατα 6.332 δολάρια για τα αεροπορικά και τα σιδηροδρομικά εισιτήρια. Και πάλι, όμως, ο Μπλούμπεργκ δεν διαμαρτυρήθηκε. «Θα ήταν άδικο να στερήσουμε από αυτή την οικογένεια την ευκαιρία να μετακομίσει σε μια πόλη με τόσο πράσινο και να αρχίσει τη ζωή της από την αρχή», δήλωσε γενναιόψυχα.

Ο δήμαρχος της Γκρανβίλ, πάλι, δεν το βλέπει έτσι. «Πρόκειται για ωμό κυνισμό, για την εμπορευματοποίηση της φτώχειας», λέει ο Ντανιέλ Καρυέλ στον ιστότοπο Rue 89. «Πληροφορήθηκα την είδηση από τους δημοσιογράφους και έκανα αμέσως τον παραλληλισμό με τα τσάρτερ που νοικιάζει η Γαλλία για να στέλνει στην πατρίδα τους λαθρομετανάστες από το Μάλι ή τη Σενεγάλη». Ο παραλληλισμός δεν είναι βέβαια ακριβής, αφού στη μία περίπτωση η μεταφορά γίνεται βιαίως και στην άλλη εθελοντικά. Επιπλέον, ο Μπλούμπεργκ θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι με την πολιτική που ακολουθεί προστατεύει τους αστέγους. Πράγματι, έκθεση της Εθνικής Συμμαχίας για τους Αστέγους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι οι επιθέσεις εναντίον τους έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2008 έχασαν τη ζωή τους 27 άστεγοι. Οι περισσότεροι από τους δράστες είναι νεαροί, για τους οποίους το κίνητρο της πράξης τους είναι η πλήξη ή το ρίγος που προκαλεί η βία. Επιπλέον, ξέρουν ότι το θύμα τους δεν θα λείψει σε κανέναν.

7 Comments:

At 11/8/09 7:27 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Συγγνώμη, αλλά εγώ δεν το βρίσκω τόσο κακό.

Μισέλ, καλως ήρθες.Έλειψες και καταβαραθρώθηκαν τα ποσοστά δημοφιλίας της Α.Ε. Μπάρακ Ομπάμα. Άσε που κάποιοι τόλμησαν να κυκλοφορήσουν αφίσσες που τον απεικονίζουν ως κλοουν του σοσιαλισμού (δεν ήμουν εγώ, το υπόσχομαι!). Πίσω στον ανένδοτο, λοιπόν!

 
At 11/8/09 8:57 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ευτυχώς που υπάρχει και κάποιος που προσέχει πότε φεύγω και πότε έρχομαι.
Δεν είπα εγώ ότι είναι κακό, ο δήμαρχος της Γκρανβίλ το είπε.
Ο Ομπάμα είναι θεός.

 
At 11/8/09 9:15 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Είναι που έκλεισες τα πενήντα φέτος το καλοκαίρι και φοβόμουν μην κάνεις κανα απονεννοημένο σαν τον Λιαντίνη...

 
At 12/8/09 9:25 μ.μ., Blogger S G said...

ποιο ειναι το προβλημα με την εξαγωγη ουτε γω δεν το καταλαβα. η ΝΥ εισαγει εδω και δεκαετιες αστεγους και πικραμενους, πιο ειναι το προβλημα να εξαγει και μερικους? αλλωστε ανεκαθεν σκεφτομουν ποσο κουτο ειναι για εναν αστεγο να μενει στην ΝΥ ή στην γερμανια πχ οταν η Μεσογειος και η Λατινικη Αμερικη ειναι τοσο πιο ομορφες και βολικες για να μενεις στον δρομο.

 
At 13/8/09 11:56 π.μ., Blogger graoutso said...

μα βέβαια, είναι τόσο χαζοί οι άστεγοι της Νέας Υόρκης που κάθονται εκεί και δεν πάνε σε χώρες πιο ζεστές. νομίζω όμως ότι κάποιοι έχουν μπερδέψει τις διακοπές με την πραγματικότητα. Ισως να είναι η καλοκαιρινή διάθεση...
ps. Μια ακόμη πιο εξαιρετική ιδέα είναι οι άστεγοι να δίνουν και από ένα νεφρό αντί αμοιβής. Γιατί άλλωστε όχι? Θα ήταν κουτό να μην το κανουν αφού θα βγάλουν μια χαρα λεφτά.

 
At 14/8/09 8:50 μ.μ., Blogger S G said...

δεν ξερω τι σχεση εχει το να δινουν ενα νεφρο με το να τους δινουν χρηματα για να πανε σε ομορφοτερα μερη, πραγμα που δεν εκαναν ως τωρα επειδη ισως ειχαν προβληματα να χρηματοδοτησουν το ταξιδι ή απλα δεν εχουν σκεφτει μεχρι τωρα να κανουν (εκτος αν θεωρει κανεις οτι καθε αστεγος ειναι τερας πληροφορησης και ορθολογισμου, εχει σκεφτει τα παντα και εχει αποφασισει το βελτιστο).

Παρεπιμπτοντως εχω γνωρισει Γερμανο αστεγο που μεταναστευσε στην Βαρκελωνη και γουσταρε (αλλα γκρινιαζε που οι Καταλανοι ειναι τσιγκουνηδες).

 
At 17/8/09 3:49 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τα σχόλια είναι τουλάχιστον αστεία. Γιατί δε ρωτάμε τους ίδιους τους άστεγους αν τους αρέσει που είναι άστεγοι και πως θα ήθελαν να ζουν αντί να φεύγουν μακριά από τις χώρες που έζησαν? Εγώ βρίσκω το μέτρο υποκριτικό. Είναι σαν το φαινόμενο των επιθέσεων σε αστέγους στις ΗΠΑ επειδή ενοχλούν αισθητικά, απλώς επειδή το να τους σκοτώνεις θα ξεσήκωνε αντιδράσεις, τους στέλνουν σε άλλη χώρα.

Η είδηση πάντως είναι ενδιαφέρουσα. Δείχνει πόσο "ορθολογικά" λύνει τα προβλήματα και τους ανθρώπους - προβλήματα ο καπιταλισμός του δικτύου Bloomberg Α.Ε. - Δήμαρχος.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home