Σάββατο, Ιουλίου 11, 2009

Αποδομώντας τον Φέντερερ




Αφού έχασε σε 16 διαδοχικούς αγώνες από τον Τζίμυ Κόνορς, ο Βίτας Γκερουλάιτις κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να τον κερδίσει στον 17ο. «Ας γίνει μάθημα σε όλους», δήλωσε στη συνέχεια. «Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τον Γκερουλάιτις για 17 συνεχόμενες φορές!».

Τη σκηνή αυτή τη θυμήθηκε ο αρθρογράφος των Νιου Γιορκ Τάιμς Ρότζερ Κόεν, καθώς παρακολουθούσε την περασμένη Κυριακή τον τελικό του Γουίμπλεντον ανάμεσα στον Ρότζερ Φέντερερ και τον Άντυ Ρόντικ. Ο πρώτος είχε κερδίσει τον δεύτερο στις 19 από τις 21 φορές που είχαν συναντηθεί. Κι αυτή τη φορά ο Ρόντικ ήταν αποφασισμένος να του κάνει τη ζωή δύσκολη. Αγωνίστηκε σκληρά για τη νίκη, έπαιξε το παιχνίδι της ζωής του και κόντεψε να αποδείξει ότι ο αντίπαλός του ίσως και να μην είναι ο μεγαλύτερος τενίστας όλων των εποχών. Αλλά έχασε. Όπως είπε κάποτε ο μακαρίτης ο Ντέιβιντ Φόστερ Ουάλας, ύστερα από έναν αγώνα του Φέντερερ με τον Αντρέ Αγκάσι, «το ντράιβ του ανθρώπου αυτού δεν παίζεται. Είναι σαν να βγαίνει κατευθείαν από το Μάτριξ».

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι το εξής: αποτελείται πράγματι ο Φέντερερ από σάρκα και οστά ή μήπως είναι μέρος μιας τεχνητής πραγματικότητας τύπου Μάτριξ; Ο Κόεν έκανε τρεις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στη διάρκεια των τεσσάρων ωρών που κράτησε ο τελικός. Πρώτον, η μπλούζα του Φέντερερ παρέμεινε όλη αυτή την ώρα κουμπωμένη και σχεδόν ατσαλάκωτη. Στον ημιτελικό αντίθετα, όπου ο Βρετανός Άντι Μάρεϊ έχασε από τον Ρόντικ, η μπλούζα του πρώτου όχι μόνο ξεκουμπώθηκε αλλά κόντεψε να γίνει κουρέλι.

Η δεύτερη ένδειξη της θεωρίας του Μάτριξ είναι ότι, ενώ ο αντίπαλός του είχε γίνει μούσκεμα, στο πρόσωπο του Φέντερερ δεν μπορούσε να διακρίνει κανείς ούτε μια σταγόνα ιδρώτα. Και η τρίτη είναι ότι ο Ελβετός πρωταθλητής φορούσε ζώνη στο σορτσάκι του. Ζώνη; Μα είναι δυνατόν; Σε τελικό του τένις έπαιζε ή σε διαφήμιση του Κάλβιν Κλάιν;

Είναι αλήθεια ότι ο Φέντερερ είχε στο παρελθόν στιγμές αδυναμίας. Όταν έχασε τον περασμένο Φεβρουάριο από τον Ραφαέλ Ναδάλ στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν, ξέσπασε σε λυγμούς λέγοντας: «Θεέ μου, με σκοτώνει». Μερικές εβδομάδες αργότερα, στο Μαϊάμι, έχασε την ψυχραιμία του όταν έχασε στον ημιτελικό από τον Νόβακ Τζόκοβιτς και έσπασε τη ρακέτα του. Μήπως όμως όλα αυτά έγιναν για «ξεκάρφωμα»; Μήπως οι δημιουργοί του Φέντερερ τον μπόλιασαν με μια δόση ανθρώπινης τρωτότητας για να ξεγελάσουν τους αντιπάλους του; Καλού-κακού, μήπως η Ένωση Επαγγελματιών Αντισφαίρισης να ζητούσε να διαπιστωθεί τι ακριβώς θα κυκλοφορεί στις φλέβες του μωρού του Φέντερερ και της Μίρκα Βάβρινετς που θα γεννηθεί σε λίγες εβδομάδες;

4 Comments:

At 13/7/09 4:05 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση μεγάλη αντιπάθεια για τον Ναδάλ. Δύο χρόνια τώρα που είχε εξαφανίσει τον Φέντερερ κανείς δεν μιλούσε και τώρα που τραυματίστηκε βλέπουμε επικολυρικά δημοσιεύματα να αναρωτιούνται αν ο Φέντερερ είναι άνθρωπος ή βγήκε από το ματριξ. Εμένα προς το κωλόφαρδος μου φέρνει, μιας και χάλασε το γόνατό του ο άλλος, αλλά έχει λίγο φλώρικο στυλ και τον αγαπάνε τα media. Ο Ναδάλ φέρνει λίγο στο μπρουτάλ όπως και να το πάρει κανείς.

 
At 13/7/09 6:46 μ.μ., Blogger oTheos said...

Kolofardos kai stis 15 fores? Ean o Nadal parameinei to idio kalos gia alla 7 - 8 xronia opos o Federer tote tha einai isaksios tou!

 
At 14/7/09 7:47 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είπα ότι είναι κωλόφαρδος επειδή ο Ναδάλ τρυματίστηκε. Δεν είπα ότι κερδίζει τα γκραν σλαμ τυχαία. Επίσης τα τελευταία 2-3 χρόνια μόνο ήττες είχε. Τώρα ποιός είναι καλύτερος είναι θέμα των fans.

Απλώς διαπίστωσα μια αγαλλίαση των πάντων που ο Φέντερερ ξαναβγήκε στην επιφάνεια. Σαν να αποκατασταθηκε η φυσική τάξη των πραγμάτων (που απείλησε να ανατρέψει ο χωριάτης από την Μαγιόρκα)

 
At 14/7/09 2:36 μ.μ., Blogger oTheos said...

Taksika to vlepeis... Mporei na einai kai etsi an kai den to nomizo. Omos profanos kai 6 Grand Slams sta 23 sou den einai ligo pragma! Texnika o Federer einai kaliteros opos lene oi eidikoi. Kathe athlima more xreiazetai enan Jordan, enan Schumacher, enan Ronalntinio! Kai poso mallon mia maxi anamesa se dio!!

O Nadal exase pantos. O Fereder oxi. Makari to paidi na min einai traumatias kai na doume kai alles treles maxes!!!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home