Άνα, Στανισλάβ, Νατάλια
Άλλη μια Ρωσίδα ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρέθηκε χθες νεκρή με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Ίσως θα έπρεπε να έχει μεταναστεύσει κι αυτή εγκαίρως στην Ουκρανία.
Την έλεγαν Νατάλια Εστεμίροβα. Ήταν μια ανύπαντρη μητέρα, λίγο πάνω από τα 40. Ανήκε στην οργάνωση Μemorial (Μνήμη) και ερευνούσε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Για μια περίοδο είχε συνεργαστεί με τη δημοσιογράφο Άνα Πολιτκόφσκαγια, που δολοφονήθηκε στη Μόσχα το 2006. Για μια άλλη περίοδο είχε συνεργαστεί με τον δικηγόρο Στανισλάβ Μαρκελόφ, που δολοφονήθηκε κι αυτός στη Μόσχα τον περασμένο Ιανουάριο. Η Εστεμίροβα απήχθη χθες το πρωί στο Γκρόζνι της Τσετσενίας. Το απόγευμα βρήκαν το πτώμα της κοντά στο Ναζράν της γειτονικής Ινγκουσετίας. Προφανώς ήταν ατύχημα. Ή αυτοπυροβολήθηκε ύστερα από μια ερωτική απογοήτευση.
Τον λένε Εβγένι Κισέλεφ. Πριν από δέκα χρόνια ήταν ο πιο γνωστός και πιο έγκυρος δημοσιογράφος της ρωσικής τηλεόρασης. Για την ακρίβεια, ήταν το πρόσωπο της επανάστασης του Μπόρις Γιέλτσιν. Η εκπομπή του στο κανάλι ΝΤV με τίτλο Ιtogi (Συμπεράσματα) ήταν η πιο δημοφιλής εκπομπή της ρωσικής τηλεόρασης μέχρι τις αρχές του 2001. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που είχε αναλάβει την εξουσία έναν χρόνο νωρίτερα, αποφάσισε τότε να θέσει τα μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχό του. Όταν το ΝΤV πέρασε στα χέρια του Κρεμλίνου, ο Κισέλεφ έγινε διευθυντής των Νέων της Μόσχας. Κι όταν ο διευθυντής της τελευταίας, ο μεγιστάνας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, συνελήφθη και κλείστηκε στη φυλακή, ο Κισέλεφ προσελήφθη στην Ηχώ της Μόσχας, έναν από τους ελάχιστους ανεξάρτητους ραδιοφωνικούς σταθμούς που εξακολουθούν να ανέχονται οι αρχές. Λίγους μήνες αργότερα, δέχθηκε μια απροσδόκητη πρόταση: να συνεργαστεί με το κανάλι ΤVi της Ουκρανίας.
Σε μια από τις μετακινήσεις του στο Κίεβο, τον συνόδευσε η δημοσιογράφος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Κρίστια Φρίλαντ. «Στη Ρωσία δεν υφίσταται πλέον η έννοια της ανοιχτής πολιτικής συζήτησης», της είπε. «Οι αρχές είναι ερμητικά κλειστές, μπορούμε απλώς να διατυπώσουμε υποθέσεις για το τι συμβαίνει στους κόλπους τους. Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία έχει περιθωριοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν μας μιλούν πια ούτε οι υπεύθυνοι επί του Τύπου. Στην Ουκρανία, αντίθετα, έχεις πρόσβαση σε τόνους πληροφοριών». Και οι ίδιοι οι Ουκρανοί αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται με βάση την αντίθεσή τους προς τους Ρώσους. Στην πτήση από το Κίεβο προς τη Νέα Υόρκη, ένας επιβάτης φορούσε μια μπλούζα που (αναφερόμενη στη διαφορά της μιας ώρας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Δυτική Ρωσία) έγραφε: «Ουκρανέ ξύπνα! Ο Μοσχοβίτης έχει ξυπνήσει εδώ και μια ώρα!»
Εκτός από τον Κισίλεφ, έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Ουκρανία κι άλλοι Ρώσοι δημοσιογράφοι που έχουν πέσει σε δυσμένεια στη χώρα τους. Η Πολιτκόφσκαγια δεν το έκανε, γιατί δεν ήθελε ή δεν μπόρεσε. Ούτε η Εστεμίροβα. Συνέχισαν να δουλεύουν στη Ρωσία- και το πλήρωσαν με τη ζωή τους.
5 Comments:
Επιτέλους κάποιος που γραφει για τα αίσχη του κομουνισμού που φόρεσε στις μέρες μας τη λεοντή του εξίσου ειδεχθούς καθεστωτικού καπιταλισμού.
Σου φαίνεται Μιχάλη καθόλου πιθανή η περίπτωση να δούμε κόντρα της Μόσχας με το Γκρόζνι και εκπαραθύρωση του Καντίροφ προσωπικά στο κοντινό μέλλον;
Μήπως η ζωή μιας γυναίκας ήταν μια βάση για να μετατραπεί ένα σφιχταγκάλιασμα σε άπωση;
Όπως κι αν έχει το πράγμα, τα μάτια αυτής της γυναίκας μου έριξαν μια μικρή αισθηματική μαχαιριά.
Υπογραφή:nik.athenian the conspirator.
Ασε, ρε nik. Αφού όλα στη Μόσχα σχεδιάζονται...
Αθήναιε: άσχετο.
Καταλαβαίνω πολύ καλά τι κάνει η Ρωσία (δηλαδή ο Πούτιν) δεν καταλαβαίνω καθόλου τους "ηγέτες" της Δύσης που χαριεντίζονται με τον Τσάρο, ενώ η χώρα του έχει τα πρωτεία στις ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων. Η μόνη λύση είστε εσείς οι δημοσιογράφοι να ξεσκεπάσετε το πραγματικό πρόσωπο του φαιοκόκκινου Πούτιν.
Και να υπήρχε τέτοια τάση, την ανέκοψε ο Γιούσενκο. Οι πιό διορατικοί βέβαια μπορεί να υπολογίζουν στο "μαύρισμα" του πρόεδρου και τις αναμενόμενες διορθωτικές κινήσεις...
Στο θέμα τώρα:
-τα περισσότερα που βρήκα στο ψάξιμο συγκλίνουν στο οτι η Εστεμίροβα είχε γεννηθεί το 1959...
-βέβαια όλος ο θίασος (Καντύροφ, Μεντβέντεφ), έχοντας μάθει το μάθημά του από τους ευρωαμερικανούς μαιτρ, διαγωνίζεται στο ποιός θα καταδικάσει με μεγαλύτερο αποτροπιασμό της δολοφονία.
Είναι όμως οφθαλμοφανές οτι μόνο αυτός ο θίασος είχε τον οποιοδήποτε λόγο να εξοντώσει τη δημοσιογράφο. Όσο για τις λεπτομέρειες, μπορεί να κρύβουν κάτι σημαντικό, αλλά δε θα τις μάθουμε...
Αν δεν κάνω λάθος, η Εστεμίροβα είχε αντιταχθεί στην ισλαμοποίηση της Τσετσενίας που φέρνει ο Καντύροφ (μαντήλα υποχρεωτική στις δημ. υπαλλ. κτλ) σε μια προφανή προσπάθεια να αφαιρέσει οποιαδήποτε βάση εκπροσώπησης από τους εναπομείναντες ή εν δυνάμει αντάρτες - και αυτή ακριβώς ήταν η καταγγελία της Ε. πέρυσι.
Ταυτόχρονα, κλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες τα σημάδια αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή του μουσουλμανικού νότου της Ρωσσίας. Μήπως λοιπόν δεν τη δολοφόνησαν σε συννενόηση, αλλά η εντολή δόθηκε απευθείας από τη Μόσχα ώστε παράλληλα με την απαλλαγή από μια ενοχλητική φωνή, να βρεθεί και η αφορμή (στο όνομα των διεθνών πιέσεων) για να μπει ένα φρένο στον Καντύροφ και τις παρενέργειες της μουσουλμανοποίησης/"κόλπου κυριαρχίας" του; Μήπως πάλι είναι ο Καντύροφ που έχει αρχίσει και "παίρνει πρωτοβουλίες" στην ευρύτερη περιοχή, (έχοντας τελευταία και μποναμά από τη Μόσχα μια σειρά από πτώματα εκτός ρωσσικού εδάφους...)
-Ο Κισελιόφ μετακινήθηκε πρόσφατα στο Κίεβο; Μήπως δεν κολλάει με το υπόλοιπο θέμα; Μήπως επίσης είχε προφτάσει πριν την κοπανήσει, να απολύσει ως διευθυντής των "Νέων" (της Μόσχας...) μια σειρά από συντάκτες, υπεύθυνους των "διεθνών" κτλ;
-Το υπόλοιπο κομμάτι με τους ουκρανούς που προοδεύουν όταν αρχίζουν να ετεροπροσδιορίζονται σε σχέση με τους ρώσσους, και το μπλουζάκι που τους καλούσε να γίνουν σαν τους υποψιασμένους μοσχοβίτες, αδυνατώ να κατανοήσω πού και πώς κολλάει με το μη-θέμα...
...
Αθήναιε, σαν τροτσκιστής κάνεις. Ηρέμησε. Δεν τη γλυτώνουν ούτε εκεί την επανάσταση.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home