Παρασκευή, Ιουλίου 17, 2009

Ξέπλυμα με σαπούνι Μασσαλίας




Η Αριστερά δεν τον αγάπησε ποτέ. Τώρα, η Δεξιά απειλεί να τον αποτελειώσει.

Το 2013, ο Αλμπέρ Καμύ θα γινόταν εκατό ετών. Και ο Νικολά Σαρκοζί είχε μια ιδέα: να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό ώστε τη χρονιά εκείνη, που θα είναι και η Μασσαλία πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, να τιμηθεί με διάφορους τρόπους η μνήμη του αγαπημένου του συγγραφέα. Το θεατρικό του έργο Οι Δίκαιοι θα διασκευαστεί για όπερα. Ο Ξένος θα γίνει μπαλέτο. Η Κατάσταση Πολιορκίας, που είχε αποτύχει όταν παρουσιάστηκε το 1948, θα παιχτεί ξανά. Το μουσείο Granet της Αix-en-Ρrovence θα φιλοξενήσει έκθεση. Ένα συνέδριο θα ασχοληθεί με όλες τις πλευρές αυτού του παθιασμένου συγγραφέα που αγωνίστηκε κατά των ολοκληρωτισμών. Ακόμη και το ποδόσφαιρο θα είναι στο ραντεβού, μιας και ο Καμύ ήταν γνωστός λάτρης του αθλήματος: το «κύπελλο Αλμπέρ Καμύ» θα απονεμηθεί από τον Ζιντάν.

Όλα καλά και άγια. Το ερώτημα όμως που θέτει ο συγγραφέας Ζαν- Πιερ Μπαρού στη Λιμπερασιόν είναι πόση σχέση έχει ο Καμύ που εξυμνείται σήμερα από τη Δεξιά με τον άνθρωπο που έλεγε ότι έχει τον Μπακούνιν στο αίμα του. Την πρώτη του συνέντευξη μετά το Νόμπελ, ο Καμύ την έδωσε στο αναρχοσυνδικαλιστικό περιοδικό της Στοκχόλμης Αrbetarem. Την τελευταία πριν από τον θάνατό του, στο ελευθεριακό περιοδικό του Μπουένος Άιρες Reconstruir. Ο Εμανυέλ Ρομπλέ, σύντροφός του στο Οράν, αποκαλύπτει πως ύστερα από μια επίθεση τριών Ισπανών αναρχικών εναντίον μιας τράπεζας της αλγερινής πόλης για να ενισχύσουν φυλακισμένους συντρόφους τους, ο Καμύ είχε εκφράσει τον θαυμασμό του γι΄ αυτήν την τακτική. Συμφωνεί η σημερινή γαλλική Δεξιά με όλα αυτά; Η μήπως ο Καμύ που θα παρουσιαστεί στους σημερινούς εικοσάχρονους θα έχει «ξεπλυθεί» με σαπούνι Μασσαλίας;

Το συγκρότημα χιπ χοπ που διασκεύασε τον Ξένο δεν έχει προσκληθεί στις φιέστες της Μασσαλίας. Ούτε ο Λου Μαρέν, όπως είναι το ψευδώνυμο του Γερμανού αναρχικού που εξέδωσε όλα τα ελευθεριακά κείμενα του συγγραφέα, από το Παρίσι ώς το Μοντεβιδέο κι από τη Ρώμη ώς τη Μαδρίτη. Ο Σαρκοζί εξαίρει τον αγώνα του Καμύ κατά του ολοκληρωτισμού και της τυραννίας, αλλά ξεχνά την απέχθειά του προς τις «δημοκρατίες του χρήματος». Στο βιβλίο του Η Προλεταριακή Επανάσταση, ο Καμύ σημείωνε ότι «η κοινωνία του χρήματος και της εκμετάλλευσης δεν ανέλαβε ποτέ, απ΄ ό,τι ξέρω, να προωθήσει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη». Τι σχέση μπορεί να έχει μια τέτοια άποψη με το σύνθημα του σημερινού Γάλλου προέδρου να «κερδίζουμε όλο και περισσότερα»; «Οι κυβερνήσεις, εξ ορισμού, δεν έχουν συνείδηση», προειδοποιούσε ήδη από το 1954 ο Αλμπέρ Καμύ. Κι αν δεν το θυμάται ο Σαρκοζί, ίσως κάτι να λέει στην Κάρλα από τα παλιά, ένδοξα χρόνια και να του το ψιθυρίσει μια νύχτα στ΄ αυτί.

7 Comments:

At 17/7/09 11:09 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αν και βασικώς ήταν τεράστιος συγγραφέας, ο Καμύ ήταν πιο πολύ ελευθεριακός παρά Αριστερός. Στεναχωρήθηκα με αυτό που διάβασα. Πράγματι, αυτός ο αγράμματος, κακάσχημος και σιχαμένος άνθρωπος, ο Σαρκοζί, δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο.

 
At 17/7/09 11:11 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μα δεν είναι φιλελεύθερος ο Σαρκοζί;

 
At 17/7/09 11:15 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Τα έχουμε πει αυτά σε ολους του δυνατούς τόνους ( με δύο ν ή ένα, Μισέλ;). Δεν φταίω εγώ αν από αυτή τη στήλη και επί μήνες, υποστήριζες τη μαγδάλω.

 
At 17/7/09 11:23 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Tout sauf Sarko, Αθήναιε...
Μαυροπρόβατε, δεν έχεις άδικο στις επικρίσεις σου, αλλά πού να σου εξηγώ τώρα τα εσωτερικά μας.

 
At 18/7/09 12:33 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Ας δω να προτείνει ο ΚΑΚ να τιμήσουμε τον Άρη Αλεξάνδρου κι ας αποθάνω πάραυτα.

 
At 18/7/09 8:44 μ.μ., Blogger miaxara said...

Rien ne se fait de grand ni même d’utile dans la humanité sans une prodigalité d’ardeur, de foi, d’enthousiasme, d’amour, que les temps postérieurs, qui en bénéficient, jugent ridicules.

τί τα θες.τουλάχιστον τον Σαρκοζί θα τον ξεχάσουμε κάποια στιγμή,ό,τι και να κάνει.

 
At 30/7/09 3:55 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

色色網,免費小遊戲,成人網站,臺灣情色網,a383,麗的色遊戲,A漫,正妹,成人聊天室,微風,遊戲,情色論壇,痴漢論壇,免費視訊聊天,嘟嘟情人色網,遊戲,6k聊天室,成人影城,成人影片,視訊交友,我的遊戲口袋,成人論壇,成人文章,後宮電影院,一葉情貼圖片區,美女遊戲,080苗栗人聊天室,小遊戲區,色情遊戲,色情小說,成人文章,hi5 tv,情趣用品,免費視訊,情色論壇,視訊交友,成人貼圖,ut聊天室,言情小說,AV,情趣用品,情色貼圖,成人論壇,hi5 tv,080聊天室,080苗栗人聊天室,視訊聊天室,85cc免費影片,視訊聊天室,性感影片,成人論壇,080聊天室,遊戲口袋,伊莉,成人圖片,情色論壇,寄情築園小遊戲,正妹

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home