Σάββατο, Ιουλίου 04, 2009

Εκρηκτικό κοκτέιλ




Ας ξεκινήσουμε από τη βεβαιότητα: οι άνδρες κάποιας ηλικίας που διοικούν είτε χώρες είτε επιχειρήσεις προκαλούν συχνά την τύχη τους μπλέκοντας σε περιπέτειες με νεαρές κυρίες. Τα παραδείγματα πολιτικών ηγετών ή μεγιστάνων που υποκύπτουν στη λαγνεία τους με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τους γάμους τους, αλλά και να θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική ή επιχειρηματική τους καριέρα, είναι άφθονα. Το ερώτημα είναι γιατί το κάνουν. Στερήθηκαν τις ηδονές όταν ήταν νέοι και προσπαθούν τώρα να αναπληρώσουν; Ή το εγώ τους εκτοξεύτηκε στα ύψη όταν ανέλαβαν ανώτατα αξιώματα και πρέπει επειγόντως να ικανοποιήσουν τον ναρκισσισμό τους;

«Η εξουσία είναι το ύπατο αφροδισιακό», έλεγε ο Χένρι Κίσινγκερ, που ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία είχε μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες. Ο Μπιλ Κλίντον έπαιξε κορόνα γράμματα την προεδρία του για τον στοματικό έρωτα με μια μαθητευόμενη, ενώ ο Μπερλουσκόνι έχει γίνει διεθνώς περίγελως για τις περιπέτειές του με πόρνες πολυτελείας. Η φιλοδοξία και η τεστοστερόνη είναι χωρίς αμφιβολία στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, παρατηρεί στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Λιουκ Τζόνσον, πρόεδρος του βρετανικού Channel 4. Ορισμένοι ψυχολόγοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το πραγματικό κίνητρο για την επιδίωξη ενός ανωτάτου αξιώματος δεν είναι η απόκτηση πλούτου ή η πώληση περισσοτέρων προϊόντων: η εξουσία αποτελεί στην πραγματικότητα υποκατάστατο της ιδιότητας του ροκ σταρ. Γίνεσαι ηγέτης για να αυξήσεις τον κύκλο των θαυμαστών σου.

Αυτό είναι λοιπόν το σκοτεινό, το «βρώμικο» μυστικό της εξουσίας; «Ο άνθρωπος που κρατά τα ηνία θέλει να είναι πρώτος σε όλα, να έχει το καλύτερο ρολόι, το πιο γρήγορο άλογο, την πιο όμορφη γυναίκα. Είναι ο άνδρας- κυνηγός», λέει στη Ρεπούμπλικα ο Μάριο Μορέτι Πολεγκάτο, πρόεδρος και ιδρυτής του γνωστού ιταλικού ομίλου παπουτσιών Geox. «Πρέπει βέβαια να γνωρίζει να ελέγχει τα ένστικτά του, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να τα τινάξει όλα στον αέρα. Εμείς οι Ιταλοί είμαστε συχνά ανίκανοι να ξεχωρίσουμε τα συναισθήματα από τη διοίκηση».

Κι όχι μόνο οι Ιταλοί. Γιατί μπορεί να είναι κάπως ενοχλητικό να διαπιστώνει κανείς ότι σοβαρές αποφάσεις επηρεάζονται- αν δεν υπαγορεύονται- από τις σεξουαλικές ορέξεις εκείνων που τις λαμβάνουν, αλλά στο κάτω κάτω όλοι άνθρωποι είμαστε, και τα πρωτόγονα ένστικτά μας πιθανότατα παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ΄ ό,τι νομίζουμε. Για τον λόγο αυτό, γράφει ο Λιουκ Τζόνσον, οι κοινωνιολόγοι, οι ανθρωπολόγοι και οι βιολόγοι πρέπει να ερευνήσουν περισσότερο τη σχέση της αδρεναλίνης με την τεστοστερόνη ώστε να εξηγήσουν γιατί ο συνδυασμός τους δημιουργεί μερικές φορές ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Αλλά η επιτυχία αυτών των ερευνών δεν είναι δεδομένη, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι μια χημική ένωση, είναι κάτι πιο πολύπλοκο, πιο μυστηριώδες.