Όταν μιλούν οι ποιητές
«Παραγνωρισμένοι νομοθέτες»: έτσι είχε χαρακτηρίσει τους ποιητές ο Πέρσυ Μπυς Σέλεϋ. Ένας απ΄ αυτούς ανέλαβε λοιπόν το βαρύ έργο να υπερασπιστεί μια δυσνόητη συνθήκη.
O Σέιμους Χίνι δεν ήταν παρών στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Δουβλίνο με αφορμή την ίδρυση της οργάνωσης Η Ιρλανδία για την Ευρώπη. Επικοινώνησε όμως με τους παρισταμένους μέσω βίντεο. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να επικυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβώνας, λόγοι που έχουν να κάνουν με την πολιτική και οικονομική μας ευημερία», τους είπε. «Αλλά το ποίημα που θα σας διαβάσω έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή μας τιμή και την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα». Κι άρχισε να διαβάζει ένα ποίημα που έγραψε ειδικά για την περίσταση, για την ανάγκη δηλαδή να υιοθετηθεί το φθινόπωρο σε δεύτερη ανάγνωση η Συνθήκη της Λισαβώνας από τους συμπατριώτες του και να προχωρήσει η οικοδόμηση της Ευρώπης: «Κινήστε τα χείλη, κινήστε τα μυαλά, και κάντε νέα νοήματα να λάμψουν/ όπως φέγγουν αρχαίοι φάροι, από κορυφή σε κορυφή».
Η υποστήριξη μιας συνθήκης από έναν ποιητή αυξάνει τις πιθανότητες υπερψήφισής της; Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ρομαντικό, αλλά όχι και τόσο πολιτικό. Στην πραγματικότητα, γράφει ο Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας στην Γκάρντιαν, αυτό που φαίνεται ότι θα παίξει αποφασιστικό ρόλο είναι η οικονομική κρίση. Η άποψη που κυριαρχεί στην Ιρλανδία είναι ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν η χώρα δεν ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. «Σε αυτή την οικονομική θύελλα, η Ε.Ε. είναι το ασφαλές καταφύγιο της Ιρλανδίας», τονίζει η νεοσυσταθείσα οργάνωση στην ιστοσελίδα της. Υπέρ του ΝΑΙ συνηγορούν επίσης η διάλυση πολλών από τους μύθους που είχαν καλλιεργηθεί την προηγούμενη φορά (όπως ότι η Ιρλανδία θα υποχρεωθεί από τις Βρυξέλλες να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις), η διατήρηση του Ιρλανδού επιτρόπου και η αποτυχία του κινήματος Libertas (που είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία υπέρ του ΟΧΙ) στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Θα υπάρξουν πάλι αρκετοί, ακόμη και σ΄ αυτή τη χώρα, που θα ξιφουλκήσουν υπέρ του ΟΧΙ και θα υπερασπιστούν τους ανυπότακτους Γαλάτες της Ιρλανδίας που θα ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στους διεφθαρμένους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ας το πούμε λοιπόν καθαρά, μαζί με τον Ας: θα χαρούμε πολύ αν οι Ιρλανδοί ψηφίσουν υπέρ της Συνθήκης. Επειδή οι νεαροί Ιρλανδοί, Βρετανοί και Πολωνοί ζουν και εργάζονται σήμερα σε ισότιμη βάση, και δεν μπορεί ούτε πρέπει να είναι διαφορετικά. Επειδή μόνο ενωμένη μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, από την οικονομική κρίση μέχρι τις κλιματικές αλλαγές κι από τον πυρηνικό ανταγωνισμό μέχρι την καταστολή στο Ιράν. Επειδή την Ευρώπη μπορεί να την εξευτελίζουν συχνά οι πολιτικοί, αλλά φτάνουν να την εξυμνούν οι ποιητές. Δεν μπορεί λοιπόν, κάτι θα αξίζει.
3 Comments:
Αμέ, άκου πως σιωπάνε οι παροικούντες την Αθήνα ποιητές.
Επειδή οι νεαροί Ιρλανδοί, Βρετανοί και Πολωνοί ζουν και εργάζονται σήμερα σε ισότιμη βάση, και δεν μπορεί ούτε πρέπει να είναι διαφορετικά. Επειδή μόνο ενωμένη μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, από την οικονομική κρίση μέχρι τις κλιματικές αλλαγές κι από τον πυρηνικό ανταγωνισμό μέχρι την καταστολή στο Ιράν.
Ναι.
A Nαι, να τα ισοπεδώσουμε όλα όπως στην μαγειρική, το λάχανο ισούται με το τουρσί του.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home