Παρασκευή, Ιουλίου 03, 2009

Συνένοχοι




«Μποϊκοτάρετε τη Νokia επειδή πούλησε στο καθεστώς του Αχμαντινετζάντ τεχνολογία παρακολούθησης των πολιτών»: οι διαδηλώσεις στο Ιράν μπορεί να σταμάτησαν, αλλά το Διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά.

Εξέγερση του Τwitter, έτσι αποκάλεσαν το ξέσπασμα των Ιρανών μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, καθώς το εργαλείο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για οργάνωση, επικοινωνία ή προειδοποίηση. Ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρενέβη κάποια στιγμή προκειμένου να μη γίνει η προγραμματισμένη επικαιροποίηση του Τwitter και πληγεί έτσι ο ρυθμός των κινητοποιήσεων. Αλλά ο ενθουσιασμός έχει δώσει τώρα τη θέση του στον φόβο. Δεν είναι μόνο το κλείσιμο των εφημερίδων, η απαγόρευση των ιστοσελίδων, η σύλληψη των μπλόγκερ. Είναι η ανησυχία ότι οι αρχές μπορούν να διεισδύσουν στα δίκτυα και να ανακαλύψουν ονόματα, τηλέφωνα, διευθύνσεις. Κι αυτό, χάρη σε ένα πρόγραμμα που πούλησε στα τέλη του 2008 ο φινλανδογερμανικός κολοσσός ΝokiaSiemens στην ιρανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Τci.

Η αποκάλυψη έγινε από το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, σύμφωνα με το οποίο η νομική υπηρεσία του ομίλου μελέτησε το θέμα και απεφάνθη ότι η πώληση του συγκεκριμένου software δεν εμπίπτει στις κυρώσεις του ΟΗΕ αφού δεν αφορά το πυρηνικό ή πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. Η ίδια η Νokia διευκρίνισε ότι αυτό που πούλησε στους Ιρανούς ήταν συστήματα για την κινητή τηλεφωνία, όχι για τη μετάδοση στοιχείων ή την επικοινωνία μέσω Διαδικτύου. Και ότι τα συστήματα αυτά συνοδεύονται «υποχρεωτικά» από εργαλεία που επιτρέπουν την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών σε περιπτώσεις καταπολέμησης της εγκληματικότητας ή της τρομοκρατίας. Μα για τον Αχμαντινετζάντ και τους αγιατολάδες που τον υποστηρίζουν, τρομοκράτες ήταν αυτοί που διαδήλωναν όλες αυτές τις ημέρες. Όπως τρομοκράτες ήταν κι εκείνοι που μέσω του Facebook, του Τwitter ή του Υoutube ανέβαζαν στο δίκτυο φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις.

«Η Νokia-Siemens θα έπρεπε να ντρέπεται γιατί εν γνώσει της θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στο Ιράν», λέει ο Χαντί Γκαεμί από τη Διεθνή Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν. Επειδή όμως οι επιχειρήσεις δεν συνηθίζουν να ντρέπονται, ανέλαβαν δράση οι μπλόγκερ, ζητώντας να σταλούν e-mail διαμαρτυρίας στις ιστοσελίδες της Νokia και της ΝokiaSiemens. Σύμφωνα με τη Ρεπούμπλικα, μέσα σε λίγες ώρες από την έκκληση αυτήν είχαν σταλεί 4.300 τέτοια μηνύματα. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον 13 ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο ζητούν από τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα του ομίλου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεργασία του με τις ιρανικές αρχές. Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στις διευθύνσεις campaigns. aicongress. org/nokia και nokiaΝo. com.

Το Ιράν δεν είναι βέβαια η μόνη χώρα που ελέγχει τις επικοινωνίες χάρη σε συμφωνίες με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές. Το ίδιο συμβαίνει με την Κίνα, τη Βιρμανία, τη Σαουδική Αραβία. Το ίδιο συνέβαινε πάντα με όλες τις δικτατορίες.

3 Comments:

At 3/7/09 11:27 π.μ., Blogger Lion said...

Γιατι μας ενοχλει οταν χρησιμοποιουν οι μουλαδες μια τεχνολογια, την οποια στο κατω κατω *απαιτησαν* οι αμερικανοι. Δια νομου και δια ροπαλου, αλλιως δεν εδιναν αδειες κινητης τηλεφωνιας.

Γιατι διαμαρτυρονται (οσοι διαμαρτυρονται) οταν την τεχνολογια την χρησιμοποιει ο Αχμαντινετζαντ και δεν διαμαρτυρονται οταν την χρησιμοποιει ο Ομπαμα (η ο Μπους);

Μια τεχνολογικη πληροφορια: για να γινουν αυτες οι παρακολουθησεις πρεπει να τις υποστηριζει το μηχανημα (hardware) και να υπαρχει και ενα καταλληλο λογισμικο (software).

Εκεινο που παραβλεπουν οσοι διαμαρτυρονται, ειναι οτι το λογισμικο ειναι τελειως δευτερευον και μπορει να το φτιαξει ο οποιοσδηποτε ιρανος ασφαλιτης.
Οσο για τα μηχανηματα φτιαχτηκαν ακριβως ετσι μετα απο ρητη απαιτηση και εκβιασμο των αμερικανων. Οχι μονο τα μηχανηματα της Νοκια, αλλα και ολων των εταιρειων.

 
At 3/7/09 1:43 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το Είναι και το Φαίνεσθε

 
At 3/7/09 7:13 μ.μ., Blogger Προκόπης said...

Η κατηγορία εναντίον της Nokia-Siemens δεν έχει καμιά βάση. Πρόκειται για τους μηχανισμούς που υπάρχουν σε όλα τα συστήματα τηλεφωνίας παντού στον κόσμο και προβλέπονται από τα πρότυπα των διεθνών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. Κάτι σαν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που λέμε στην Ελλάδα. Στις δημοκρατικές χώρες χρειάζεται εισαγγελική εντολή και γενικά ελέγχεται η εφαρμογή της, ενώ προφανώς στο Ιράν χρησιμοποιήθηκε κατά το δοκούν. Η απάντηση της εταιρίας εδώ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home