Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2009

Γεννήθηκα το 1984




Γεννήθηκα το 1984, εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου. Γεννήθηκα ανάμεσα σε δύο νύχτες βομβαρδισμών. Γεννήθηκα μέσα στην απελπισία, τη φτώχεια και το δελτίο τροφίμων. Γεννήθηκα όταν οι νέοι πέθαιναν στα μέτωπα.

Αργότερα, ο πατέρας μου μού είπε ότι η χρονιά που γεννήθηκα έμοιαζε πολύ με το 1984 που είχε προβλέψει ο Όργουελ. Η γέννησή μου, όμως, έγινε ένα σημάδι ελπίδας, ελπίδας για «ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί μου» όπως έλεγε ο πατέρας μου. Και δεν ήταν μόνο εκείνος. Την περίοδο της έκρηξης των γεννήσεων, από το 1983 ώς το 1986, εκατομμύρια από μας ήλθαμε στον κόσμο, στόματα για να τραφούν, δημιουργήματα για να αγαπηθούν. Μια νέα γενιά γεννιόταν, μια γενιά που έπρεπε να διαχειριστεί την κληρονομιά της «ισλαμικής επανάστασης».

Τα επόμενα χρόνια, στα σχολεία, στην τηλεόραση, στα βιβλία και στις εφημερίδες θα μας έλεγαν ότι πριν από μας ζούσε ένας τύραννος που κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή τη χώρα, και ότι το γενναίο έθνος του Ιράν είχε ξεσηκωθεί και τον είχε ανατρέψει για να εγκαθιδρύσει τρία πράγματα. Ανεξαρτησία. Ελευθερία. Ισλαμική Επανάσταση. Μας έκαναν να πιστέψουμε ότι ζούσαμε στην Ουτοπία, αλλά η ψευδαίσθηση αυτή δεν κράτησε πολύ. Η αφελής γενιά του 1984, που μετατράπηκε στη λεγόμενη τρίτη γενιά της επανάστασης, συνειδητοποίησε ότι ο κόσμος στον οποίο ζούσε έμοιαζε περισσότερο με μια Δυστοπία, όπου έπρεπε να αγωνιστεί για την παραμικρή ελευθερία, το παραμικρό δικαίωμα.

Τότε εμφανίστηκε ένας άνθρωπος με τις ικανότητες ενός ήρωα που θα έβγαζε αυτή τη γενιά από τη Δυστοπία και θα την οδηγούσε στη Γη της Επαγγελίας. Τον έλεγαν Μοχάμαντ Χαταμί. Όπως αποδείχθηκε, όμως, δεν ήταν ο ήρωας που περιμέναμε, ούτε είχε την ικανότητα ή την επιθυμία να μας οδηγήσει εκεί που θέλαμε. Κι έτσι ένας ήρωας έπεσε, και άρχισε η τετραετία του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Στο τέλος αυτής της τετραετίας διψούσαμε για αλλαγή. Οι ελπίδες πήραν το σχήμα του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, που έτυχε να είναι πρωθυπουργός εκείνο το ξεχασμένο 1984. Αλλά το ολοκληρωτικό καθεστώς που κυβερνά τη Δυστοπία συνέτριψε και την τελευταία μας ελπίδα.

Χθες, ανάμεσα στο πλήθος που γύριζε από το μέτωπο με τα τραύματά του, την οργή και τη θλίψη του, εντόπισα έναν παλιό φίλο. «Καλώς ήλθες στο 1984, αγαπητέ μου», μου είπε. Έγνεψα συμφωνώντας: ο κύκλος είχε κλείσει. «Ήρθαμε αντιμέτωποι με τις μονάδες αντιμετώπισης των ταραχών», συνέχισε, «όπως οι Βrothers in Αrms από το τραγούδι των Dire Straits. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα γιατί οι Γάλλοι επαναστάτες είχαν προσθέσει τη λέξη Αδελφοσύνη στο επαναστατικό τους τρίπτυχο. «Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη», πράγματι.

(Απόσπασμα από επιστολή που έλαβε η ιστοσελίδα Τehran Βureau από μια «επαρχία μακριά από την Τεχεράνη»)

4 Comments:

At 18/6/09 10:56 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Κατάλαβα. Πάλι επί του ίντερνετ σχολιάζουμε. είδα τη σελίδα από λινκ που άφησε ο αγαπητός Ασμοδαίος, στην "Καλύβα ψηλά στο βουνό" (υπάρχει σύνδεσμος στο μπλογκρολ των "Διαστάσεων").
Έχει όλα τα σημάδια της αναξιοπιστίας: τίποτα για το ποιός το "βγάζει στον αέρα", μονομέρεια, μισά κομμάτια ανυπόγραφα και άλλα μισά από "περσολόγους" της υπηρεσίας (του αμερικανικού κράτους)...
Τι να το κάνεις; Ας περιμένουμε καλύτερα την αυριανή μέρα, που θα "προσευχηθεί" ο Χαμενεΐ, μήπως καταλάβουμε τίποτα...

 
At 19/6/09 2:03 π.μ., Blogger dohant said...

Μιχάλη τώρα που το σκέφτομαι, κακώς το αδελφάκι μου που γεννήθηκε το 1984 δεν πήγε να κάνει το μεταπτυχιακό του στην Τεχεράνη κ διάλεξε φευ, κάποια πόλη της δυτικότροπης ευρωπαϊκής ηπείρου. Κ η ιρανικής καταγωγής φίλη μου, η Μίριαμ, θα πρέπει να αυταπατάται που θεωρεί ότι η χώρα της βρίσκεται σε άθλια κατάσταση...
...μάλλον τελικά πρέπει να φταίει αυτός ο Ομπάμα που μας ξεσηκώνει με τους λόγους που πάει κ βγάζει στο Κάιρο, δεν εξηγείται αλλιώς..

*θυμήθηκα κ εκείνη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή σου με τον (κατά τ' άλλα μετριοπαθή αν δεν κάνω λάθος) Αλί Λαριτζανί, κ μου δημιουργεί ακόμη θλίψη, μαζί με απορία, εκείνη η απάντηση του προς το τέλος, σχετικά με τη "θέση της γυναίκας στο Ιράν" - όταν θα βρω λιγάκι χρόνο θα ψάξω να βρώ την συνέντευξη να τη ξαναδιαβάσω..

 
At 3/7/16 5:48 π.μ., Blogger Unknown said...

Our Baltimore Ravens Star Wars Vader Banner Flag is made of 100% polyester,wholesale flags measures 3'x5',cheap Indianapolis Colts flags has quadruple stitched fly-ends,sports flags sale and has a canvas side header with metal grommets to attach to your flagpole or tailgate flagpole.wholesale Indiana Colts flags The NFL team insignias are screen printed into our Baltimore Ravens Star Wars Vader Banner Flag Houston Texans flags so they are viewable from both sides.

This flag is viewable from both sides with Houston Oilers flags the opposite side being a reverse image.

Proudly fly your Banner Flag with our 16', 20', or 28'Green Bay Packers flags tailgate flagpoles or 6' aluminum flagpole and adjustable flag bracket.

 
At 1/7/18 4:28 π.μ., Blogger eric yao said...

Coach Outlet UGG Outlet Store Cheap Uggs Coach Outlet Coach Outlet Coach Outlet
Coach Outlet Coach Outlet Coach Outlet Online Coach Factory Outlet

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home