Σάββατο, Μαΐου 16, 2009

Η «ορθή» ανάγνωση




«O σοσιαλισμός της Βενεζουέλας και το κόμμα που θα τον προωθήσει», γραμμένο από τον υπουργό Οικονομίας Αλί Ροντρίγκες και τον αντιπρόεδρο του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλμπέρτο Μίλερ Ρόχας. «Γιατί είμαι τσαβικός», με την υπογραφή του πρώην υπουργού Λαϊκής Εξουσίας για τον Πολιτισμό Φαρούκο Σέστο. «Χριστιανικές ιδέες και άλλες συμβολές στη σοσιαλιστική συζήτηση», μια ανθολογία με αποσπάσματα από ομιλίες του προέδρου Τσάβες για τη χριστιανική φύση του Ιησού. Αυτά είναι μερικά από τα βιβλία με τα οποία η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει εφοδιάσει την τελευταία πενταετία το «ιδεολογικό τμήμα» των δημοσίων βιβλιοθηκών της χώρας. Και τώρα όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το Επαναστατικό Πρόγραμμα Ανάγνωσης, με τη βοήθεια του οποίου «θα ενισχυθούν οι αξίες που οδηγούν στην εδραίωση του νέου άνδρα και της νέας γυναίκας ως βάση για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής πατρίδας».

Η σκηνή παραπέμπει σε άλλες εποχές, σε άλλα καθεστώτα. Στο νέο κτίριο της Πινακοθήκης Εθνικής Τέχνης στο Καράκας είναι συγκεντρωμένη μια μεγάλη ομάδα παιδιών. Φορούν κόκκινες ποδιές, όπου είναι γραμμένη με μεγάλα άσπρα γράμματα η εξής φράση: «Ο πολιτισμός στην καρδιά μας/ σοσιαλιστική αποστολή». Ο πρόεδρος - καθοδηγητής μπαίνει στην αίθουσα. Σοβαρός, μεγαλοπρεπής, έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της στιγμής, απευθύνεται στα παιδιά και τους λέει: «Διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα - ένα καθημερινό σύνθημα. Πρέπει να εμβολιάζουμε καθημερινά την αντεπανάσταση με μια δόση απελευθέρωσης μέσα από το διάβασμα. Το Επαναστατικό Πρόγραμμα Ανάγνωσης αποτελεί μια συλλογική πράξη για τη θεμελίωση του σοσιαλισμού».

Ο Έντγκαρ Πάες, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας του Προγράμματος, το παραδέχεται: «Πρόκειται για ένα ιδεολογικό πρόγραμμα. Δεν είναι δυνατόν τα σχολικά βιβλία να συνεχίζουν να αποκαλούν “ανακάλυψη” την εισβολή της ισπανικής αυτοκρατορίας». Γι΄ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, την εφαρμογή του προγράμματος την έχουν αναλάβει οι Επαναστατικές Ομάδες Ανάγνωσης. Ο πραγματικός στόχος, βέβαια, δεν είναι η προώθηση της ανάγνωσης, αλλά της «ορθής» ανάγνωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα επιβάλλονταν τόσοι ασφυκτικοί περιορισμοί στην εισαγωγή βιβλίων από τους ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους. Όπως εξηγεί στην Ελ Παΐς ο Βίκτορ Γκαρσία, εμπορικός διευθυντής της Random Ηouse Μondadori, για να αποσπάσουν οι εκδότες μια προνομιακή συναλλαγματική ισοτιμία (2,5 μπολίβαρ ανά δολάριο) που τους επιτρέπει να πληρώνουν τις εισαγωγές, πρέπει να υποβάλουν τον κατάλογο των τίτλων στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το τελευταίο εγκρίνει την αίτηση μόνο στην περίπτωση που ντόπιοι συγγραφείς δεν εργάζονται πάνω σε αντίστοιχα θέματα. Αν οι εκδότες επιχειρήσουν να παρακάμψουν αυτούς τους κανόνες στρεφόμενοι στην παράλληλη αγορά, όπου η ισοτιμία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη, κινδυνεύουν με πρόστιμα και φυλάκιση τριών έως επτά ετών.

Κάπως έτσι, η επανάσταση έγινε μονοπώλιο.

8 Comments:

At 17/5/09 1:46 π.μ., Blogger nik-athenian said...

Ε, τώρα τι να περιμένεις από εχθρούς της επανάστασης;
Να δείξουν συμπάθεια για κάποιον που διετέλεσε υπουργός Λαϊκής Εξουσίας για τον Πολιτισμό;
Να μπορούν να κατανοήσουν τη σύλληψη του προέδρου Τσάβες για τη χριστιανική φύση του Ιησού;
Να εκτιμήσουν την προσπάθεια γέννησης του νέου άνδρα και της νέας γυναίκας ως βάση για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής πατρίδας;
Η ελπίδα μας δεν είναι οι αντεπαναστάτες αλλά η μεγάλη ομάδα παιδιών με τις κόκκινες ποδιές, που έχουν σαν σύνθημα τον πολιτισμό στην καρδιά τους και την σοσιαλιστική αποστολή.
Amen.

 
At 17/5/09 4:19 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Tώρα, τώρα, κάτσε να το πάρει χαμπάρι το σχόλιό σου ο Μαυροπρόβατος (κοιμάται λίγο παραπάνω τα Σαββατοκύριακα), να δεις τι έχει να σου/μας σούρει...

 
At 18/5/09 1:10 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Mon Dieu, mon Sieu! Μα δε βρίσκεται ένας Άνδρας να σταματήσει όλην αυτήν την έκπτωσιν;;
(Η αντιγραφή σου είναι από δώ) - ο εν λόγω άνδρας που προσμένει η κυρία που τα έγραψε αυτά, θα μπορούσε να ήταν ο Πινοσέτ-μαϊμού τον οποίον υποστήριξε. Ατυχήσασα...)
Καληνύχτα

 
At 18/5/09 10:31 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Στο φακέλωμα πάντα πρώτος, Μαυροπρόβατε... Αλλά τι σχέση έχει αυτό; Δεν ισχύουν όσα γράφει; Δεν τα είπε αυτά ο Τσάβες; Δεν τα είπαν οι άλλοι εκδότες;
Γιατί χάνεις, βρε παιδί μου, τη νηφαλιότητά σου όταν θίγονται ορισμένα θέματα;

 
At 18/5/09 1:59 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 18/5/09 2:01 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Στο φακέλωμα πάντα πρώτος, Μαυροπρόβατε...

Διαφάνεια λέγεται, Μιχάλη, όλοι γι αυτό δεν αγωνιζόμαστε; Έ, τώρα είναι πιό εύκολο :-)

Αλλά τι σχέση έχει αυτό; Δεν ισχύουν όσα γράφει;
Πολύ θα τό'θελα... αλλά πώς να την πιστέψεις; Και ο Σπύρος Ζουρνατζής έκανε καταγγελίες για το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα, και μπορεί να είχε και δίκιο, αλλά πώς και ποιός να τον ακούσει; (να μιμηθώ και γραφίδα Πρετεντέρη, αν και νομίζω οτι το ποιός θα το έβαζε με μπολντ :-) )

Λοιπόν σοβαρά τώρα:
1) είναι απαράδεκτο να κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός για να διαδίδονται γραπτά του κυβερνώντος. Το ξέρω πολύ καλά γιατί εδώ στη Γαλλία είχε συμβεί κάτι χειρότερο: είχε επιπλέον δοθεί εντολή να διαβαστούν στα σχολεία! Αναφέρομαι βέβαια στο παπαροειδέστατο πόνημα εκείνου του Λυκ Φερρύ, προ ολίγων ετών υπουργού παιδείας, αλλά και στο γράμμα του Γκυ Μοκέ, που παρόλο που είναι ωραίο ανάγνωσμα, τυπώθηκε και διαβάστηκε σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας με εντολή του Σαρκοζύ. Υπενθυμίζω παρεμπιπτόντως εκείνη την εγκύκλιο που υπαγόρευε να διδάσκονται τα καλά της αποικιοκρατίας.

Όχι λοιπόν, και πάλι όχι στο να γεμίσει ο τόπος (τους) από τις σοφίες του Τσάβες.
Τύπωσαν το "Δον Κιχώτη" σε εκατμμύρια αντίτυπα και το μοιράσανε παντού, αυτό είναι ωραίο και νομίζω οτι συμφωνείς, και αυτό κάνει ακόμα πιό παράταιρη τη διάδοση, μέσω του κράτους, των "πιστεύω" των διαφόρων κυβερνητικών αξιωματούχων.

2) Αφήνω στο τέλος εκείνη την περίεργη υπόθεση με τους ξένους εκδότες, γιατί αδυνατώ να βγάλω άκρη:
-προφανώς επιτρέπονται απεριόριστες εισαγωγές με "μη προνομιακή" ισοτιμία
-προφανώς επιτρέπεται να τυπωθεί το βιβλίο μέσα στη χώρα, αυτούσιο ή μετάφραση
-προφανώς επιτρέπεται να το πάρεις από το άμαζον κτλ, ή γενικώς μέσω παραγγελίας.

Τι θέλει να πει λοιπόν ο "Μοντατόρι" μέσω της χουνταίας φίλης του;;

 
At 18/5/09 2:15 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Οχι, τίποτα από τα "προφανώς" που αναφέρεις δεν ισχύει, εκτός ίσως από την παραγγελία μέσω Amazon. Αυτό ακριβώς λέει ο τύπος, αφού το διάβασες μου κάνει εντύπωση ότι επιμένεις.
Η όλη ατμόσφαιρα παραπέμπει σε Πολιτιστική Επανάσταση, αυτό είναι το πρόβλημα, η πλύση εγκεφάλου και ο ολοκληρωτισμός.

 
At 18/5/09 4:27 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Δηλαδή τώρα Μιχάλη γιατί αυτά που βρίσκω εγώ δεν τα βρίσκεις εσύ; Εντάξει, σήμερα κάθομαι (και διορθώνω κι έχω τα νεύρα μου) αλλά αυτό δε σημαίνει οτι επιτρέπεται να μη σου κάνει ένα τόσο δα τιλτ, δε λέω να το απορρίψεις, αλλά να το διασταυρώσεις, που λέτε και οι επαγγελματίες, όταν το νέο έρχεται απ'το κάθε φασιστόμουτρο.
Εισαγωγή τέλος - εδώ θα διαβάσεις, από αντικειμενική πηγή, γιατί είχα σε όλα όσα ψυλλιάστηκα δίκιο.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι τα λεγόμενα, όπως μεταφέρονται στο λινκαρισμένο κείμενο, του ίδιου του Γκαρσία. Για όποιον δε γνωρίζει ισπανικά, το μεταφραστήρι του γκουγκλ δουλεύει μια χαρά για να βγάλει άκρη.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home