Τρίτη, Μαΐου 05, 2009

Με όπλο την αριθμητική




Ας το σκεφτούμε λίγο: η ενέργεια που γλιτώνουμε όταν βγάζουμε από την πρίζα τον φορτιστή του κινητού μας είναι ακριβώς η ίδια με την ενέργεια που καταναλώνουμε όταν οδηγούμε ένα μέσο αυτοκίνητο για ένα δευτερόλεπτο.

Στο βιβλίο του "Μείναμε από Καύσιμα", ο φυσικός του Πανεπιστημίου του Καλτέκ Ντέιβιντ Γκούντσταϊν περιγράφει την ενεργειακή κρίση που θα προκαλέσει το Τέλος της Εποχής του Πετρελαίου. Η κρίση, προβλέπει, θα έρθει σύντομα, πολύ σύντομα, ίσως και το 2015. Ακόμη κι αν στραφούμε όλοι σήμερα στην πυρηνική ενέργεια, απλώς θα καθυστερήσουμε το κακό. Σε είκοσι χρόνια, καθώς τα αποθέματα ουρανίου θα εξαντλούνται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια πυρηνική κρίση.

Σ΄ ένα άλλο βιβλίο, που τιτλοφορείται "Ο Σκεπτικιστής Οικολόγος", ο Μπγερν Λόμποργκ υποστηρίζει την ακριβώς αντίθετη άποψη. «Όλα πάνε καλύτερα» γράφει ο Δανός καθηγητής. «Δεν αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, υπάρχει άφθονη ενέργεια».

Πώς είναι δυνατόν δύο ευφυείς επιστήμονες να φτάνουν σε τόσο διαφορετικά συμπεράσματα; Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, και απογοητευμένος από το επίπεδο της συζήτησης γύρω από την ενέργεια, ο Βρετανός καθηγητής Φυσικής στο Κέμπριτζ Ντέιβιντ ΜακΚέι άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια να καταγράφει στον ελεύθερο χρόνο του κάποιες σκέψεις. Οι σκέψεις αυτές πρωτοκυκλοφόρησαν στο Ιnternet το περασμένο καλοκαίρι με τον τίτλο Sustainable Εnergy (Βιώσιμη Ενέργεια). Στη συνέχεια, βάζοντας 15.000 ευρώ από την τσέπη του, ο συγγραφέας εξέδωσε το βιβλίο του με τη βοήθεια ενός μικρού εκδότη του Κέμπριτζ. Και τον περασμένο μήνα, χάρις σε εξυμνητικές κριτικές που δημοσίευσαν ο Εκόνομιστ και το γνωστό μπλογκ Βoing-Βoing, το βιβλίο εκτοξεύτηκε στην κορυφή των μπεστ σέλερ. Και ο ΜακΚέι δεν προλαβαίνει να δίνει συνεντεύξεις.

Όπως σημειώνει η Γκάρντιαν, το μεγάλο ατού του βιβλίου είναι ότι εκφράζει όλες τις μορφές παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας με την ίδια μονάδα: κιλοβατώρες την ημέρα (kWh/d). Για παράδειγμα, ένας λαμπτήρας των 40 βατ που μένει συνεχώς αναμμένος χρησιμοποιεί μια κιλοβατώρα την ημέρα. Η οδήγηση ενός μέσου αυτοκινήτου για 50 χιλιόμετρα κάθε μέρα καταναλώνει 40 κιλοβατώρες την ημέρα. Με άλλα λόγια, ισοδυναμεί με το να αφήνουμε διαρκώς αναμμένους 40 λαμπτήρες. Η σύγκριση αυτή μας βοηθά να καταλάβουμε ότι το σημαντικό δεν είναι να θυμόμαστε να βγάζουμε από την πρίζα τον φορτιστή του κινητού μας, αλλά να επεξεργαστούμε σοβαρά και βιώσιμα προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο ΜακΚέι δεν τάσσεται υπέρ της μιας ή της άλλης μορφής ενέργειας. Το όπλο του είναι η αριθμητική. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας- σημειώνει- πρέπει να καλύψουμε μια περιοχή σαν την Ουαλλία (ή την Πελοπόννησο) με ανεμογεννήτριες, να κατασκευάσουμε 100 πυρηνικά εργοστάσια και να κτίσουμε τεράστια ηλιακά πάρκα στη Σαχάρα. Ας τα γνωρίζουμε αυτά τα στοιχεία προτού λαμβάνουμε αποφάσεις.

1 Comments:

At 5/5/09 9:14 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Για όποιον/α ενδιαφέρεται για το βιβλίο του MacKay, μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν από Εδώ

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home