Τετάρτη, Απριλίου 29, 2009

Λουκάνικα και μπίρα




Στις 9 Νοεμβρίου θα συμπληρωθούν είκοσι χρόνια από την πτώση του Τείχους. Αλλά η πρώτη «τρύπα» είχε γίνει λίγους μήνες νωρίτερα.

Ήταν Πρωτομαγιά του 1989. Μπροστά στη δυσαρέσκεια του λαού, οι κομμουνιστές που κυβερνούσαν την Ουγγαρία είχαν καταργήσει την καθιερωμένη παρέλαση, αντικαθιστώντας την με ένα είδος λαϊκού πικνίκ. Ο πρωθυπουργός Μίκλος Νέμεθ, ένας μεταρρυθμιστής οικονομολόγος, ήταν υποχρεωμένος να παραστεί. Κι εκεί, μέσα στο τσουχτερό κρύο, άκουσε τον σκληροπυρηνικό γραμματέα του κόμματος Κάρολι Γκρος να εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι θέλει να εγκαθιδρύσει στη χώρα μια δυτικού τύπου δημοκρατία, με ελεύθερες εκλογές, ελεύθερη αγορά και καπιταλισμό. «Μόνο που δεν με έφτυσε», θα έλεγε αργότερα ο Νέμεθ. Καθώς απομακρύνονταν παίρνοντας ο καθένας τον δρόμο του, ο πρωθυπουργός γύρισε και είπε στον γραμματέα: «Σήμερα ίσως να είναι η ημέρα σου. Αλλά κι η δική μου δεν θα αργήσει!».

Κάτι ήξερε. Όπως γράφει στο «Νιούζουικ» ο Μάικλ Μέγιερ, που τη χρονιά εκείνη ήταν επικεφαλής του γραφείου του περιοδικού στη Γερμανία και την Ανατολική, τα ουγγρικά στρατεύματα προέβησαν την επομένη σε μια αδιανόητη κίνηση: άρχισαν να κόβουν τα συρματοπλέγματα που χώριζαν την Ουγγαρία από την Αυστρία και να γκρεμίζουν τους πυλώνες που διοχέτευαν στα σύρματα ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης. «Οι Ούγγροι ξηλώνουν το σιδηρούν παραπέτασμα», θα σημείωναν την επομένη «ΤΑ ΝΕΑ», παραθέτοντας δήλωση εκπροσώπου του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με τον οποίο επρόκειτο για το τέλος μιας εποχής στις σχέσεις της Ουγγαρίας με τη Δύση. Ήταν κάτι που ο Νέμεθ και η κυβέρνησή του ετοίμαζαν από καιρό. Λίγες ημέρες νωρίτερα, άλλωστε, είχαν καλέσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στα σύνορα για να παρακολουθήσουν ένα «έκτακτο γεγονός». Κι εκεί, στα τέσσερα σημεία των συνόρων που ξεκινούσε η κατεδάφιση του «παραπετάσματος», οι Ούγγροι στρατιώτες κερνούσαν τους δημοσιογράφους λουκάνικα και μπίρα.

«Μα τι ετοιμάζουν αυτοί οι Ούγγροι;» αναρωτήθηκε το επόμενο πρωί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου ο ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ. Ήταν προφανές.
Η απόφαση του Νέμεθ να ξηλώσει τα συρματοπλέγματα ήταν μια ανοιχτή πρόσκληση προς τους Ανατολικογερμανούς πολίτες, που έκαναν παραδοσιακά διακοπές στην Ουγγαρία, να περάσουν στη Δύση. Εκατομμύρια Ούγγροι είχαν αρχίσει ήδη να κάνουν το ίδιο, επωφελούμενοι από έναν φιλελεύθερο νόμο που είχε ψηφιστεί την προηγούμενη χρονιά από το κοινοβούλιο. Στις 19 Αυγούστου, ύστερα από ένα «πανευρωπαϊκό πικνίκ» στη Βουδαπέστη, σημειώθηκε η πρώτη έξοδος μερικών εκατοντάδων Ανατολικογερμανών προς την ελευθερία. Και ένα μήνα αργότερα ακολούθησε η Μεγάλη Δραπέτευση. Το Τείχος δεν μπορούσε να αντέξει ακόμη πολύ.

«Δεν το περιμέναμε», ομολόγησαν αρκετοί ειδικοί. Ακόμη και ο Φρανσουά Μιτεράν αιφνιδιάστηκε. Αλλά οι ενδείξεις υπήρχαν μήνες πριν, όσοι δεν φορούσαν ιδεολογικές παρωπίδες είχαν αρχίσει να τις αποκωδικοποιούν.

6 Comments:

At 30/4/09 1:24 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Και τι απέγινε εκείνος ο Νέμεθ;

 
At 30/4/09 10:02 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ημουν σίγουρος πως το πρώτο (και μοναδικό;) σχόλιο θα ήταν δικό σου. Εγώ θα σου απευθύνω μια άλλη ερώτηση: γιατί ήταν τόσο δύσκολο, για την ακρίβεια αδύνατο, να βρω οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα Νέμεθ (σε όλες τις παραλλαγές του) στο ελληνικό Διαδίκτυο;

 
At 30/4/09 12:07 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 30/4/09 12:08 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

-΄Ελα ντε; Αλλά και στα αγγλικά δεν είχε τίποτα διαφωτιστικό, πέραν του οτι ο Νέμεθ δεν τιμήθηκε ούτε καν προτιμήθηκε για πρωθυπουργός όταν διεκδίκησε το αξίωμα, περί το 2000, μετά την αποχώρησή του από την αμαρτωλή BERD.

 
At 3/5/09 3:30 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μαυροπροβατικό συμπέρασμα: ο Νέμεθ αποδοκιμάστηκε από την Ιστορία γι'αυτό που έκανε. Οπως άλλωστε και ο Γκορμπατσόφ. Ε, λοιπόν, όχι, σύντροφε: δεν θα ψηφίσω ΚΚΕ.

 
At 3/5/09 9:12 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Οτι δε θα ψηφίσεις ΚΚΕ το βρίσκω πολύ σωστό και δίκαιο και για σένα και για το ΚΚΕ :-)
Γιατί όμως δε θα "ψηφίσεις" Γκορμπατσώφ ή Νέμεθ; Αυτό είναι το ζήτημα!...
(Δεν ξέρω από πού έβγαλες οτι διακρίνω κάποια ενασχόληση της Ιστορίας με το Νέμεθ και πολύ περισσότερο, την καταδίκη του... Μάλλον από το σακουλάκι με τα έτοιμα, αλλά δεν τρέχει τίποτα.)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home