Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2009

Καμικάζι με μακαρόνια




«Η ισραηλινή πολιτική αποκλεισμού της Γάζας μπορεί να ανακεφαλαιωθεί σε μία λέξη. Και η λέξη αυτή δεν είναι η ασφάλεια, αλλά η τιμωρία». Κένεθ Ροθ, διευθυντής της οργάνωσης Ηuman Rights Watch.

Το τσιμέντο, σύμφωνα με το Ισραήλ, έχει διπλή χρήση. Εκτός από την κατασκευή σπιτιών, χρησιμεύει και για την κατασκευή των τούνελ μέσω των οποίων η Χαμάς μεταφέρει όπλα από την Αίγυπτο. Άρα, η παραγωγή του έπρεπε να σταματήσει. Από τα 27 εργοστάσια τσιμέντου που υπήρχαν λοιπόν στη Γάζα, τα επτά καταστράφηκαν ολοσχερώς στη διάρκεια των πρόσφατων επιδρομών της ισραηλινής αεροπορίας και άλλα δέκα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. «Τα εργοστάσια αυτά δεν συνιστούσαν κανέναν κίνδυνο, κι εμείς είχαμε άριστες σχέσεις με τους Ισραηλινούς» λέει στη Μοντ ο Τζαμίλ Αμπού Εϊντά που είχε τέσσερα εργοστάσια κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Κάρνι. «Ο πόλεμος αυτός είχε στόχο τους αμάχους και τη βιομηχανία, όχι τη Χαμάς».

Με τα μακαρόνια, τα πράγματα είναι απλούστερα. Σύμφωνα πάντα με το Ισραήλ αποτελούν είδος πολυτελείας, όπως οι φακές και ο τοματοπολτός. Και για τον λόγο αυτό, τα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ειδών που απαγορεύεται η εισαγωγή τους στη Γάζα. Το πληροφορήθηκε, προς μεγάλη του έκπληξη, από τον ίδιο τον υπουργό Αμύνης Εχούντ Μπαράκ ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, που επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή. «Μπορείτε να μου θυμίσετε πότε εξερράγησαν πρόσφατα βόμβες φακής;» σάρκασε ο βουλευτής Μπράιαν Λερντ που μετείχε στην αποστολή. «Φοβάστε ότι ο επόμενος καμικάζι θα είναι οπλισμένος με μακαρόνια;».

Το Ισραήλ απαγορεύει επίσης την εισαγωγή ακουστικών βαρηκοΐας, διότι ο υδράργυρος που περιέχουν οι μπαταρίες τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χημικών όπλων. Όπως και τα σχολικά τετράδια, προφανώς με το επιχείρημα ότι χρησιμεύουν για την εκπαίδευση των αυριανών καμικάζι: σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, πέντε φορτηγά με τετράδια έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν στο Ισραήλ μετά το τέλος του πολέμου, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την είσοδό τους στη Γάζα. Ο κατάλογος είναι μακρύς- και ανανεώνεται συνεχώς. «Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε ότι απαγορεύεται κάποιο καινούργιο είδος», λέει ο Κρίστοφερ Γκάνες, εκπρόσωπος της οργάνωσης του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σε αυτό το κλίμα της παράνοιας, αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχει η προχθεσινή απόφαση της συνόδου δωρητών να διαθέσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Πρώτα απ΄ όλα, επισημαίνει σε κύριο άρθρο της η Γκάρντιαν, το Ισραήλ μπορεί ανά πάσα στιγμή, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να καταστρέψει οτιδήποτε ανοικοδομείται. Κι ύστερα, πώς στην ευχή θα ανοικοδομηθούν χωρίς τσιμέντο τα 14.000 σπίτια, 219 εργοστάσια και 240 σχολεία που κατεδάφισε ή κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός; Η Χίλαρι εξακολουθεί να επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στη Χαμάς. Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί προωθούν μυστικά ένα σχέδιο διπλασιασμού των οικισμών στη Δυτική Όχθη...

2 Comments:

At 5/3/09 4:20 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Χθες το πρωί μια κυριούλα σ'ενα ρ/σ διάβαζε το άρθρο σου ( το οποίο διαβάζω τώρα) χωρίς βέβαια να αναφερθεί σ'αυτόν που το υπέγραφε. Μα, τί άτομα είστε τέλος πάντως και μεταξύ σας τα κάνετε αυτά;

 
At 6/3/09 2:36 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Des edw gia enan apologismo. M´arese pou xarhkes gia th dunatothta sxhmatismou kubernhshs ektos bibi...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home