Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2009

Μην εμπιστεύεστε τους τραπεζίτες!




Αν υπήρχε στοιχειώδης δικαιοσύνη στον κόσμο, οι τραπεζίτες που ευθύνονται για την οικονομική κρίση θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή.
Εκεί θα ήταν ασφαλείς και από το λιντσάρισμα.

O Βρετανός δημοσιογράφος Άντριου Ρόουνσλι ομολογουμένως το τραβάει λιγάκι. Αν υποθέσουμε - έγραψε την περασμένη Κυριακή στην Ομπζέρβερ - ότι δεν θα γίνει δεκτή η πρόταση να κρεμάσουμε ανάποδα τον σερ Φρεντ Γκούντγουιν, να του ξεριζώσουμε τα έντερα όσο είναι ακόμα ζεστά και σπαρταράνε, να του τα χώσουμε στο άπληστο στόμα του και να εκθέσουμε το κομμένο του κεφάλι κρεμασμένο από ένα καρφί στον Τower of Lοndon, μπορούμε να συμβιβαστούμε με το να τον πυροβολήσουμε;

Ο προαναφερθείς κύριος ήταν διοικητής της Royal Βank of Scotland. Και από τη θέση αυτή την οδήγησε στη χρεοκοπία. Παρά ταύτα, αρνείται να παραιτηθεί έστω και από ένα μέρος της παχυλής του σύνταξης, που φτάνει τα 720.000 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, σκέπτεται να φύγει από την Αγγλία για μερικούς μήνες μέχρις ότου καταλαγιάσει ο θόρυβος. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη». Αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να λάβει κάποιο μέτρο. Παρόλο που το τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας έχει ουσιαστικά εθνικοποιηθεί, η κυβέρνηση διστάζει να ασκήσει τον αναγκαίο έλεγχο. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μα η εμπιστοσύνη αυτή έχει προ πολλού καταρρακωθεί.

Πιο τολμηρός από τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τους τραπεζίτες ότι πρέπει να αποδεχθούν μείωση του μισθού τους και να ξεχάσουν τα μπόνους μέχρις ότου οι φορολογούμενοι πάρουν πίσω τα χρήματα που έχασαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει βέβαια αποφασίσει ακόμη να προχωρήσει σε πραγματικές εθνικοποιήσεις. Αργά ή γρήγορα θα το κάνει: οι ζημιές των τραπεζών, με πρώτες τη Citibank και την Βank of Αmerica, μετρώνται πλέον σε τρισεκατομμύρια. Και ο μόνος τρόπος να σωθεί το σύστημα είναι να επενδύσει μαζικά η κυβέρνηση στις τράπεζες αυτές. Τα ανταλλάγματα, όμως, πρέπει να είναι ουσιαστικά, αφού οι τραπεζίτες είναι αδίστακτοι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρουν το ταμείο και να φύγουν.

Τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης μελέτης είναι αποκαλυπτικά. Δύο οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου του Σικάγου, οι Ατίφ Μιάν και Αμίρ Σουφί, διαπίστωσαν ότι την περίοδο 2002- 2007 τα επισφαλή δάνεια ήταν περισσότερα σε εκείνες ακριβώς τις περιπτώσεις που τα δάνεια αυτά τιτλοποιούνταν από τις τράπεζες και πωλούνταν σε άλλα επενδυτικά ιδρύματα. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη εμπειρίας αυτών των νέων αγοραστών για να τους πουλήσουν δάνεια που γνώριζαν ότι είναι εύθραυστα, κρατώντας για τον εαυτό τους τους πιο σίγουρους τίτλους. Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, παρασύρθηκαν και οι ίδιες από τη δίνη που προκάλεσαν. Και τώρα προσπαθούν να ξεμπερδέψουν ψελλίζοντας μερικές συγγνώμες...

6 Comments:

At 5/3/09 2:49 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Μην εμπιστεύεστε τους τραπεζίτες!"
Απο ποιό αρχείο το ξεσκόνισε αυτό
το σύνθημα.
Πες του καλύτερα απο τραπεζίτη
μια ιστορία να του πεί
παρά απο στρατηγό ή στρατιώτη
να ακούσει "ουδέν νεώτερον απο το δυτικόν μέτωπο"

 
At 5/3/09 4:16 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Πριν από 12 χρόνια όταν αποφάσισα να αγοράσω το προηγούμενο σπίτι, πήγα στην τράπεζα και θυμάμαι ότι επί ένα μήνα δεν προχωρούσαν γιατί προσπαθούσαν να με πείσουν να αγοράσω μεγαλύτερο σπίτι, σε "καλύτερη γειτονιά" και καινούργιο γιατί η τότε οικονομική μου κατάσταση το επέτρεπε. Προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι το σπίτι θα το αγόραζα δεν θα το παντρευόμουν (τότε νόμιζα πως οι γάμοι είναι ισόβιοι, σοβαρά) και ότι δεν είχα όρεξη να δίνω τα πάντα στο δάνειο του σπιτιού. Μερικά χρόνια μετά άλλαξαν όλα και σκέφτομαι πως αν δεν είχα δράσει ως άνθρωπος με κρίση και είχα ακούσει τους "κακούς τραπεζίτες" οι οποίοι με διαβεβαίωναν ότι με τα τότε εισοδήματά μου δεν θα είχα κάποιο πρόβλημα, προσπαθώντας να με χώσουν πιο βαθειά, λίγα χρόνια μετά θα ευχόμουν να φάνε τα κόκαλά τους που έλεγε και η Βλαχοπούλου και νομίζω πως θα είχα άδικο.

 
At 6/3/09 2:39 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Opwsdhpote. Twra ftaei o (kaqe) Goodwin!!! Ti allo qa mas poun, prospaqwntas na kruyoun thn rofanh alhqeia?
Autos einai o kapitalismos guys... apolauste eleuqera!

 
At 6/3/09 5:37 π.μ., Blogger Lefteris said...

“I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies.”
- Thomas Jefferson



“History records that the money changers have used every form of abuse, intrigue, deceit, and violent means possible to maintain their control over governments by controlling money and its issuance."
- James Madison



“It is well that the people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”
- Henry Ford


“If the American people allow private banks to control the issuance of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks and corporations that will grow around them will deprive the people of all their property until their children wake up homeless on the continent their fathers conquered.”

Thomas Jefferson

 
At 6/3/09 9:56 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ασε, ρε Μαυροπρόβατε.

 
At 6/3/09 10:36 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@lefteris, ασ εστιάσουμε στον H.Ford,
σωστά, έρχεται η εξέγερση αν κατανοήσουν οι άνθρωποι το τραπεζικό σύστημα. Το ζήτημα είναι στο casting,
δλδ στη διανομή των ρόλων ...

ή στον Jefferson, έχει δίκαιο πράγματι, είναι περισσότερο επικίνδυνη η τράπεζα απο το στρατό, λιγότερη κι' η φάρσα.
Ανάλογα είναι τα Συμβατικά με τα Πυρηνικά όπλα, μέχρις εδώ αποδείκνύεται ότι περισότερο επικίνδυνα μέσα έχουνε τις λιγότερες επιπτώσεις και αντιστρόφως βέβαια.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home