Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2009

Μην εμπιστεύεστε τους τραπεζίτες!
Αν υπήρχε στοιχειώδης δικαιοσύνη στον κόσμο, οι τραπεζίτες που ευθύνονται για την οικονομική κρίση θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή.
Εκεί θα ήταν ασφαλείς και από το λιντσάρισμα.

O Βρετανός δημοσιογράφος Άντριου Ρόουνσλι ομολογουμένως το τραβάει λιγάκι. Αν υποθέσουμε - έγραψε την περασμένη Κυριακή στην Ομπζέρβερ - ότι δεν θα γίνει δεκτή η πρόταση να κρεμάσουμε ανάποδα τον σερ Φρεντ Γκούντγουιν, να του ξεριζώσουμε τα έντερα όσο είναι ακόμα ζεστά και σπαρταράνε, να του τα χώσουμε στο άπληστο στόμα του και να εκθέσουμε το κομμένο του κεφάλι κρεμασμένο από ένα καρφί στον Τower of Lοndon, μπορούμε να συμβιβαστούμε με το να τον πυροβολήσουμε;

Ο προαναφερθείς κύριος ήταν διοικητής της Royal Βank of Scotland. Και από τη θέση αυτή την οδήγησε στη χρεοκοπία. Παρά ταύτα, αρνείται να παραιτηθεί έστω και από ένα μέρος της παχυλής του σύνταξης, που φτάνει τα 720.000 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, σκέπτεται να φύγει από την Αγγλία για μερικούς μήνες μέχρις ότου καταλαγιάσει ο θόρυβος. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη». Αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να λάβει κάποιο μέτρο. Παρόλο που το τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας έχει ουσιαστικά εθνικοποιηθεί, η κυβέρνηση διστάζει να ασκήσει τον αναγκαίο έλεγχο. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μα η εμπιστοσύνη αυτή έχει προ πολλού καταρρακωθεί.

Πιο τολμηρός από τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τους τραπεζίτες ότι πρέπει να αποδεχθούν μείωση του μισθού τους και να ξεχάσουν τα μπόνους μέχρις ότου οι φορολογούμενοι πάρουν πίσω τα χρήματα που έχασαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει βέβαια αποφασίσει ακόμη να προχωρήσει σε πραγματικές εθνικοποιήσεις. Αργά ή γρήγορα θα το κάνει: οι ζημιές των τραπεζών, με πρώτες τη Citibank και την Βank of Αmerica, μετρώνται πλέον σε τρισεκατομμύρια. Και ο μόνος τρόπος να σωθεί το σύστημα είναι να επενδύσει μαζικά η κυβέρνηση στις τράπεζες αυτές. Τα ανταλλάγματα, όμως, πρέπει να είναι ουσιαστικά, αφού οι τραπεζίτες είναι αδίστακτοι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρουν το ταμείο και να φύγουν.

Τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης μελέτης είναι αποκαλυπτικά. Δύο οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου του Σικάγου, οι Ατίφ Μιάν και Αμίρ Σουφί, διαπίστωσαν ότι την περίοδο 2002- 2007 τα επισφαλή δάνεια ήταν περισσότερα σε εκείνες ακριβώς τις περιπτώσεις που τα δάνεια αυτά τιτλοποιούνταν από τις τράπεζες και πωλούνταν σε άλλα επενδυτικά ιδρύματα. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη εμπειρίας αυτών των νέων αγοραστών για να τους πουλήσουν δάνεια που γνώριζαν ότι είναι εύθραυστα, κρατώντας για τον εαυτό τους τους πιο σίγουρους τίτλους. Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, παρασύρθηκαν και οι ίδιες από τη δίνη που προκάλεσαν. Και τώρα προσπαθούν να ξεμπερδέψουν ψελλίζοντας μερικές συγγνώμες...

7 Comments:

At 5/3/09 2:49 μ.μ., Blogger airgood@gmail.com said...

"Μην εμπιστεύεστε τους τραπεζίτες!"
Απο ποιό αρχείο το ξεσκόνισε αυτό
το σύνθημα.
Πες του καλύτερα απο τραπεζίτη
μια ιστορία να του πεί
παρά απο στρατηγό ή στρατιώτη
να ακούσει "ουδέν νεώτερον απο το δυτικόν μέτωπο"

 
At 5/3/09 4:16 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Πριν από 12 χρόνια όταν αποφάσισα να αγοράσω το προηγούμενο σπίτι, πήγα στην τράπεζα και θυμάμαι ότι επί ένα μήνα δεν προχωρούσαν γιατί προσπαθούσαν να με πείσουν να αγοράσω μεγαλύτερο σπίτι, σε "καλύτερη γειτονιά" και καινούργιο γιατί η τότε οικονομική μου κατάσταση το επέτρεπε. Προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι το σπίτι θα το αγόραζα δεν θα το παντρευόμουν (τότε νόμιζα πως οι γάμοι είναι ισόβιοι, σοβαρά) και ότι δεν είχα όρεξη να δίνω τα πάντα στο δάνειο του σπιτιού. Μερικά χρόνια μετά άλλαξαν όλα και σκέφτομαι πως αν δεν είχα δράσει ως άνθρωπος με κρίση και είχα ακούσει τους "κακούς τραπεζίτες" οι οποίοι με διαβεβαίωναν ότι με τα τότε εισοδήματά μου δεν θα είχα κάποιο πρόβλημα, προσπαθώντας να με χώσουν πιο βαθειά, λίγα χρόνια μετά θα ευχόμουν να φάνε τα κόκαλά τους που έλεγε και η Βλαχοπούλου και νομίζω πως θα είχα άδικο.

 
At 6/3/09 2:39 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Opwsdhpote. Twra ftaei o (kaqe) Goodwin!!! Ti allo qa mas poun, prospaqwntas na kruyoun thn rofanh alhqeia?
Autos einai o kapitalismos guys... apolauste eleuqera!

 
At 6/3/09 5:37 π.μ., Blogger Lefteris said...

“I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies.”
- Thomas Jefferson“History records that the money changers have used every form of abuse, intrigue, deceit, and violent means possible to maintain their control over governments by controlling money and its issuance."
- James Madison“It is well that the people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”
- Henry Ford


“If the American people allow private banks to control the issuance of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks and corporations that will grow around them will deprive the people of all their property until their children wake up homeless on the continent their fathers conquered.”

Thomas Jefferson

 
At 6/3/09 9:56 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ασε, ρε Μαυροπρόβατε.

 
At 6/3/09 10:36 π.μ., Blogger airgood@gmail.com said...

@lefteris, ασ εστιάσουμε στον H.Ford,
σωστά, έρχεται η εξέγερση αν κατανοήσουν οι άνθρωποι το τραπεζικό σύστημα. Το ζήτημα είναι στο casting,
δλδ στη διανομή των ρόλων ...

ή στον Jefferson, έχει δίκαιο πράγματι, είναι περισσότερο επικίνδυνη η τράπεζα απο το στρατό, λιγότερη κι' η φάρσα.
Ανάλογα είναι τα Συμβατικά με τα Πυρηνικά όπλα, μέχρις εδώ αποδείκνύεται ότι περισότερο επικίνδυνα μέσα έχουνε τις λιγότερες επιπτώσεις και αντιστρόφως βέβαια.

 
At 3/4/09 4:35 μ.μ., Blogger  said...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home