Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2009

Ο Μαρξ δεν ήταν Νοστράδαμος




Σ΄ ένα συνέδριο του ΚΚΕ, ποτέ μα ποτέ δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Κι αν συνέβαινε, είναι βέβαιο ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνταν παραδειγματικά.

«Oι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου θα παρακινήσουν την εργατική τάξη να αγοράζει όλο και περισσότερα αγαθά, σπίτια και ακριβή τεχνολογία, αναγκάζοντάς τους να συνάπτουν δάνεια που κάποια στιγμή θα γίνουν αφόρητα. Τα απλήρωτα δάνεια θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία των τραπεζών, οι οποίες θα χρειαστεί να εθνικοποιηθούν». Δύσκολα θα μπορούσε ένας πολιτικός αναλυτής της εποχής μας να περιγράψει την οικονομική κρίση καλύτερα από τον τρόπο με τον οποίο την είχε προβλέψει ο Καρλ Μαρξ πριν από ενάμιση αιώνα, στο Κεφάλαιο. Γι΄ αυτόν το λόγο, άλλωστε, καταχειροκροτήθηκε πριν από μερικές ημέρες ο γενικός συντονιστής της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα, όταν διάβασε το παραπάνω απόσπασμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Το απόσπασμα δημοσιεύθηκε την επομένη στην Ελ Παΐς. Κι αμέσως άρχισαν να εκφράζονται κάποιες αμφιβολίες. Το Διαδίκτυο πήρε φωτιά, καθώς πολλοί μπλόγκερ επισήμαναν ότι όροι όπως «εθνικοποίηση» και «τεχνολογία» δεν είχαν εκείνη την εποχή το περιεχόμενο που έχουν σήμερα. Επιπλέον, η συγκεκριμένη διατύπωση δεν συμφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο ο Μαρξ θεωρούσε ότι θα υλοποιηθεί ο κομμουνισμός. «Ο Μαρξ δεν ήταν Νοστράδαμος», έγραψε η ιστοσελίδα Μalaprensa.com, που ασχολείται εδώ και χρόνια με την ανάλυση των λαθών στον ισπανικό Τύπο (μμμ, ωραία ιδέα...). Το παραπάνω απόσπασμα- διευκρίνιζε- δεν έχει καμιά σχέση με το Κεφάλαιο. Κυκλοφορεί εδώ και έναν μήνα με mail στις Ηνωμένες Πολιτείες, και έχει πιθανότατα την αφετηρία του σε μια αμερικανική σατιρική σελίδα που λέγεται Νews Μutiny.

Όπως είναι φυσικό, η Ελ Παΐς απευθύνθηκε στον συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς και τον ρώτησε πού βρήκε αυτό το απόσπασμα. «Μου το υπέδειξε ένας σύντροφος», απάντησε εκείνος, «που το βρήκε στο Ιnternet». Κάπως έτσι είχε κυκλοφορήσει παλιότερα- και κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο- η υποτιθέμενη διαθήκη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Τελικά το κόμμα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για το λάθος. Για να μην αδικήσει όμως τον μεγάλο φιλόσοφο (αφού, όπως επισήμανε ένα στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς, «ακόμη κι αν ο Μαρξ δεν είπε τις παραπάνω φράσεις, σίγουρα θα τις σκέφτηκε!»), έψαξε στο Κεφάλαιο και βρήκε ένα παρεμφερές απόσπασμα: «Σε ένα σύστημα παραγωγής όπου όλος ο ιστός της διαδικασίας αναπαραγωγής στηρίζεται στην πίστωση, όταν η τελευταία διακόπτεται ξαφνικά, και γίνονται δεκτές μονάχα οι πληρωμές τοις μετρητοίς, εκδηλώνεται αυτομάτως μια μεγάλη κρίση». Σίγουρα δεν είναι το ίδιο δυνατό με το άλλο, αλλά είναι λιγότερο ύποπτα προφητικό.

Μ΄ αυτά και μ΄ εκείνα αποκτούν ενδιαφέρον στο εξωτερικό οι διαδικασίες στα (πρώην ή νυν) κομμουνιστικά κόμματα. Ίσως να πρέπει να σκεφτούν ένα ανάλογο επικοινωνιακό τέχνασμα και οι Έλληνες σύντροφοι για το 19ο Συνέδριο...

8 Comments:

At 24/2/09 2:56 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Πολύ ενδιαφέρον - επαναφέρει στο προσκήνιο το γνωστό θέμα της αξιοπιστίας της πληροφορίας στο ίντερνετ...

Πολύ χαίρομαι που σε βρίσκω και εδώ!

 
At 24/2/09 5:13 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Κι εγώ σε παρακολουθώ στο Athens Voice. Να'σαι καλά.

 
At 24/2/09 6:35 μ.μ., Blogger airgood@gmail.com said...

Πράγματι όταν η πίστωση διακόπτεται, διακόπτεται η Πίστη δλδ η Εμπιστοσύνη, άλλωστε κατά βάθος ακόμη και τα μετρητά εμπεριέχουν τη Πίστη στην εγγύηση του κράτους, είναι γνωστή η κατάληξη σε περιόδους κατοχής.
Η υπόθεση της Πίστης φέρει στο προσκήνιο το βιβλίο του Φουκουγιάμα "Εμπιστοσύνη" καθώς και το ίδρυμα Πίστης του Τ.Μπλέρ καθώς και τους κλυδωνισμούς στο θρησκευτικό αίσθημα στη χώρας.
Υπ' αυτή την έννοια υπάρχει μία σχετικότητα με τον καταναλωτισμό διότι αυτή ωθείται απο τη προσδοκία της σταθερότητος των εισοδημάτων.

 
At 24/2/09 8:45 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Δοκίμασε, αν έχεις χρόνο και το blog - συμπεριλαμβάνω τα της Athens Voice, αλλά πολύ πιο απελευτθερωμένα και πιο προσωπικά(και πιο τακτικά) γράφω για διάφορα.. :-)

 
At 25/2/09 2:54 μ.μ., OpenID mpampakis said...

Πολύ ενδιαφέρον και, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει πόσο έχει "χαλαρώσει" η πρακτική της διασταύρωσης πηγών.

Δεν κατάλαβα το εξής: "Σ΄ ένα συνέδριο του ΚΚΕ, ποτέ μα ποτέ δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Κι αν συνέβαινε, είναι βέβαιο ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνταν παραδειγματικά. "

Δηλαδή, δεν θα γινόταν η ανακοίνωση ή δεν θα ζητούσαν συγνώμη για μια λανθασένη ανακοίνωση;

 
At 25/2/09 4:33 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ελα μωρέ, πλάκα κάνω. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ θα φρόντιζε το όποιο τσιτάτο του Μαρξ να είναι πραγματικό.

 
At 26/2/09 2:26 π.μ., OpenID plagal said...

Τετοια λαθροχειρια εχει οντως κανει το ΚΚΕ προσφατα, οταν κατα τη διαρκεια των δεκεμβριανων, η ΚΝΕ εβγαλε μια αφισα με τον Τσε και αποκατω ενα δηθεν αποσπασμα του οτι οι επαναστατες δεν φορουν κουκουλες κτλ. Το αποσπασμα βεβαια δεν ευρεθη πουθενα στα γραπτα του Γκεβαρα.

 
At 3/4/09 4:35 μ.μ., Blogger  said...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home