Δευτέρα, Φεβρουαρίου 23, 2009

Ο τοίχος και το αυγό
Δίστασε πολύ προτού αποδεχθεί την πρόσκληση των Ισραηλινών να του απονεμηθεί το λογοτεχνικό Βραβείο της Ιερουσαλήμ. Από την ομιλία που εκφώνησε είναι φανερό γιατί.

Ήλθα σήμερα στην Ιερουσαλήμ ως συγγραφέας, δηλαδή ως επαγγελματίας αφηγητής ψεμάτων. Σήμερα, όμως, δεν προτίθεμαι να πω ψέματα. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο ειλικρινής μπορώ. Υπάρχουν κάποιες ημέρες τον χρόνο που λέω την αλήθεια, και σήμερα είναι μία απ΄ αυτές. Επιτρέψτε μου λοιπόν να καταθέσω ένα πολύ προσωπικό μήνυμα. Κάτι που έχω πάντα στο μυαλό μου όταν γράφω μυθιστορήματα. Δεν έχω φτάσει να το γράψω σ΄ ένα κομμάτι χαρτί και να το κολλήσω στον τοίχο: θα έλεγα ότι είναι χαραγμένο στον τοίχο του μυαλού μου. Και είναι το εξής:

«Ανάμεσα σ΄ έναν ψηλό, συμπαγή τοίχο και σ΄ ένα αυγό που σπάει πάνω του, θα είμαι πάντα από την πλευρά του αυγού».

Ανεξάρτητα από το πόσο δίκιο έχει ο τοίχος και πόσο άδικο το αυγό, εγώ θα είμαι με το αυγό. Κάποιος άλλος θα πρέπει να αποφασίσει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο: ίσως ο χρόνος ή η Ιστορία. Αν υπήρχε ένας συγγραφέας που, για οποιονδήποτε λόγο, έγραφε βιβλία που είναι από την πλευρά του τοίχου, τι αξία θα είχαν αυτά τα βιβλία;

Ποιο είναι το νόημα αυτής της μεταφοράς; Μερικές φορές είναι απλό και καθαρό. Οι άνθρωποι που βάζουν βόμβες και τα τανκς και οι ρουκέτες και οι οβίδες λευκού φωσφόρου είναι αυτός ο ψηλός, συμπαγής τοίχος. Τα αυγά είναι οι άοπλοι πολίτες που συντρίβονται και καίγονται και πυροβολούνται από τα παραπάνω. Υπάρχει όμως και ένα βαθύτερο νόημα. Καθένας από μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, είναι ένα αυγό. Καθένας από μας είναι μια μοναδική, αναντικατάστατη ψυχή, κλεισμένη σε ένα εύθραυστο καβούκι. Και καθένας από μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ψηλό, συμπαγή τοίχο. Ο τοίχος έχει ένα όνομα: είναι «το Σύστημα». Υποτίθεται ότι το Σύστημα μας προστατεύει, αλλά μερικές φορές αποκτά μια δική του ζωή, και τότε αρχίζει να μας σκοτώνει και να μας βάζει να σκοτώνουμε άλλους- ψυχρά, αποτελεσματικά, συστηματικά.

Ένα πράγμα θέλω να σας πω σήμερα. Είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα, άτομα όλων των εθνικοτήτων και των φυλών και των θρησκειών, εύθραυστα αυγά απέναντι σ΄ έναν συμπαγή τοίχο που λέγεται το Σύστημα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχουμε καμιά ελπίδα να νικήσουμε. Ο τοίχος είναι πολύ ψηλός, πολύ δυνατός- και πολύ κρύος. Αν έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα, προέρχεται από την πίστη μας στη μοναδικότητα της δικής μας ψυχής και των ψυχών των άλλων, και από τη ζεστασιά που αισθανόμαστε όταν ενώνουμε τις ψυχές μας.

Δεν πρέπει να αφήσουμε το Σύστημα να μας εκμεταλλευτεί. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να αποκτήσει τη δική του ζωή. Δεν μας έφτιαξε το Σύστημα: εμείς το φτιάξαμε. Αυτό είχα να σας πω.

Χαρούκι Μουρακάμι

8 Comments:

At 23/2/09 2:36 μ.μ., Blogger airgood@gmail.com said...

Καλή η παρομοίωση αλλά πολύβ δύσκολη η εφαρμογή της, διότι στη περίπτωση της Γαλλίδος στο Κάϊρο, ποιός είναι ο τοίχος και ποιά το αυγό;

 
At 23/2/09 4:16 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μα είναι προφανές. Πιο προφανές δεν γίνεται.

 
At 23/2/09 9:50 μ.μ., Blogger airgood@gmail.com said...

O Μουρακάμι σταμάτησε εκεί απ' όπου άξιζε να συνεχίσει, γιατί ποιός μπορεί πως να ξεχωρίσει το αυγό από το δόλωμα;

 
At 24/2/09 12:34 π.μ., Blogger ΕΛΛΗΝ VS CHAOS said...

ΕΒΡΑΙΩΜΑΣΩΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΞΕΓΥΜΝΩΣΑΝ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ !!!


http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html

 
At 24/2/09 11:28 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Οι ΝΥΤ έγραφαν χθες ότι θα καταργηθεί ο σταυρός στη σημαία και θα αντικατασταθεί από το σστέρι του Δαυϊδ. Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται, Μιχάλη μου.

 
At 24/2/09 12:02 μ.μ., Blogger airgood@gmail.com said...

Φταίει, και το μισόφέγγαρο που έβαλε το δάχτυλο να έχουμε τόσο μακριά τα βόρεια σύνορα στη "μικρά πλην έντιμη ελλάδα"

 
At 25/2/09 6:51 μ.μ., Blogger kyprianos said...

Το άρθρο αυτό αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα ΤΑ ΝΕΑ Online, όπου κάποιος ονόματι Harry the Canadian έγραψε : [Nice words, sound philosophy, wonderful ideas.I also love the egg. I would always love to be on his/her side. But what am I going to do with the God of that egg? That fearful "Allahu Akhbar"?.]. 'Εγραψα κι εγώ με τη σειρά μου τούτο δω, αλλά εκεί δεν κατέστη δυνατή η ανάρτηση : Harry the Canadian : [ But what am I going to do with the God of that egg? ] Ήταν τα εξής : Try first to find who created the God of the egg, the fearful "Allah u Akbar", and then you will definitely have the answer of your question. Have a nice day.

 
At 11/7/16 4:42 π.μ., Blogger xjd7410@gmail.com said...

polo ralph lauren outlet
nike air max 90
jordans for sale
ralph lauren polo outlet
jordan 11s
true religion shorts
jordan retro
timberland boots
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses
replica watches
ralph lauren outlet
air jordans
coach outlet
mont blanc
louis vuitton handbags
polo ralph lauren outlet
nike uk
coach canada
lebron 12
christian louboutin outlet
louis vuitton handbags
fitflops
coach outlet
toms shoes
christian louboutin sale
coach outlet
nike free run
insanity workout
gucci handbags
nike air max
oakley sunglasses
coach outlet
jordan 3
louis vuitton outlet
nike sb
toms outlet
michael kors outlet
ray ban outlet
ralph lauren outlet
2016.7.11haungqin

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home