Η Άννα, ο Αλεξάντερ, ο Ουμάρ
Μαζεύονται τελευταία πολλά πτώματα Ρώσων διαφωνούντων μέσα κι έξω από τα σύνορα της Ρωσίας. Η μόνη ελπίδα να σταματήσει το κακό είναι να παραμείνει χαμηλά η τιμή του πετρελαίου.
Η Άννα Πολιτκόφσκαγια ήταν μια ανήσυχη δημοσιογράφος που πίστευε ότι η καταστολή στην Τσετσενία αποτελεί προάγγελο της τυραννίας που αργά ή γρήγορα θα εγκαθιδρυθεί σε όλη τη Ρωσία. Επισκέφθηκε πολλές φορές την Τσετσενία και έγραψε επανειλημμένα για τα βασανιστήρια και τις σφαγές. Πρώτα αποπειράθηκαν να τη δηλητηριάσουν. Κι όταν δεν το κατόρθωσαν, την πυροβόλησαν έξω από το διαμέρισμά της. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε στη Μόσχα η δίκη κάποιων μεσαζόντων. Οι δικαστές δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν ποιος και γιατί διέταξε τη δολοφονία. Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν ένας Ρώσος πράκτορας που είχε σταλεί στην Τσετσενία για να πολεμήσει την τρομοκρατία. Τρομοκρατημένος από αυτά που είδε, επηρεασμένος από μια συζήτηση που είχε με έναν 16χρονο «μαχητή της ελευθερίας», αναζήτησε καταφύγιο στο Λονδίνο. Εκεί δηλητηρίασαν το φαγητό του με ραδιενεργό υλικό, με αποτέλεσμα να βρει αργό και φρικτό θάνατο. Ο κυριότερος ύποπτος για τη δολοφονία του όχι μόνο ζει ανενόχλητος στη Ρωσία, αλλά εξελέγη και βουλευτής.
Ο Ουμάρ Ισραήλοφ ήταν σωματοφύλακας του Ραμζάν Καντίροφ, τοποτηρητή του Πούτιν στην Τσετσενία. Εκείνος κατέφυγε στην Αυστρία, όπου μάταια ζήτησε την προστασία της αστυνομίας. Στις 13 Ιανουαρίου, μια ομάδα ενόπλων τον καταδίωξε στους δρόμους της Βιέννης και τον σκότωσε με δύο σφαίρες στο κεφάλι.
Ο Αχμεντ Ζακάγιεφ είναι Τσετσένος και κάποτε είχε δώσει στο Λονδίνο μια συνέντευξη Τύπου μαζί με την Πολιτκόφσκαγια και τον Λιτβινένκο. Όπως είναι φυσικό, φοβάται ότι μια μέρα θα του φυτέψουν κι εκείνου μια σφαίρα. Όπως είναι επίσης φυσικό, δεν θέλει να πεθάνει. «Ούτε ο Αλεξάντερ και η Άννα ήθελαν να πεθάνουν», λέει στον Τζόχαν Χάρι της Ιντιπέντεντ. «Για να τιμήσω όμως τη μνήμη των εκατοντάδων φίλων που έχουν φύγει, πρέπει να συνεχίσω να μιλάω. Δεν έχω δικαίωμα να κρυφτώ σε μια τρύπα και να τρέμω». Θα τον προστατεύσει κανείς; Θα βρουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μια θέση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανάμεσα στους ρωσικούς εκβιασμούς για το φυσικό αέριο και την ανάγκη σύσφιγξης των δεσμών της Ρωσίας με τη Δύση;
Η οικονομική κρίση γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στη Ρωσία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον περασμένο μήνα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 300.000 και έφτασαν τα 6,1 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8,1% του ενεργού πληθυσμού και αποτελεί ρεκόρ εξαετίας. Οι κινητοποιήσεις εναντίον των απολύσεων και της ακρίβειας πολλαπλασιάζονται. Και η αστυνομία τελευταία αποφεύγει να παρέμβει. «Τα τελευταία χρόνια, η κοινή γνώμη δέχθηκε τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών με αντάλλαγμα την ευημερία», λέει στη Φιγκαρό ο επιχειρηματίας Ιγκόρ Γιούργκενς. «Τώρα που η ευημερία υποχωρεί, το καθεστώς θα αναγκαστεί να διευρύνει τις ελευθερίες». Ίσως να ανασταλούν για λίγο καιρό και οι δολοφονίες των διαφωνούντων.
13 Comments:
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Νομίζω οτι στο όνομα μιας μαχητικής δημοσιογράφου, αφοσιωμένης στη δημοκρατία όπως την καταλάβαινε, δεν κάνουν καλή παρέα τα ονόματα του εσμού των υπολοίπων ζωντανών και νεκρών καθαρμάτων που αναφέρεις. Ας πούμε οτι η Πολιτκόφσκαγια ήταν από τη μια πλευρά, και όλοι αυτοί από την άλλη, μαζί με τους συμπαίκτες/διώκτες τους, στο θίασο της καπιταλιστικής Ρωσσίας.
Οχι, δεν θα κάνω διάκριση ανάμεσα σε καλά και κακά πτώματα, Μαυροπρόβατε. Ανεξαρτήτως τι έκαναν στη ζωή τους, οι άνθρωποι αυτοί (φαίνεται πως)δολοφονήθηκαν επειδή ενόχλησαν τον μηχανισμό του Πούτιν.
Ίσως να έχεις δίκιο, ίσως πάλι και όχι:
-δεν ξέρουμε αν ενόχλησαν το μηχανισμό του Πούτιν
-δεν ξέρουμε αν ενόχλησαν το μηχανισμό του Πούτιν
-δεν ξέρουμε αν ενόχλησαν το μηχανισμό του Πούτιν.
Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα είναι οτι δολοφονήθηκαν (οι νεκροί) και οτι ήταν καθάρματα, μέλη του ίδιου κλαμπ με τους δολοφόνους τους.
Συγκινήθηκε κανείς;
Μιχάλη, κράταγε μια επιφύλαξη γι το λόγο που δολοφονήθηκαν όλοι αυτοί. Αυτό που λέει ο μαυροπρόβατος ακούγεται όλο και περισσότερο.
Άλλοι δολοφονήθηκαν γιατί μπήκαν στο ρουθούνι της ηγετικής ομάδας και άλλοι είτε γιατί ανήκαν σε αντίπαλες ομάδες από αυτές που νέμονται τον πλούτο, είτε γιατί δέχτηκαν να παίξουν το ρόλο μοχλού εξόριστων μεγαλοεπιχειρηματιών κατά των τωρινών ηγετών.
Δεν ξέρω αν ήταν καθάρματα, και αρνούμαι να κάνω αυτή την αξιολόγηση σε σχέση με το θάνατό τους.
Δεν βλέπω καμιά διαφορά ανάμεσα στις τρεις φράσεις του Μαυροπρόβατου ούτε ανάμεσα στα "είτε είτε" του Nik Athenian.
Βλέπω κάποιες συμπτώσεις, που τις επισήμανα (ή μάλλον τις επισήμανε ο Johan Hari της Ιντιπέντεντ, που τον εκτιμώ ιδιαίτερα) στο κομμάτι.
Μιλούσα σήμερα με μία φίλη για την κατάσταση στην Ελλάδα. Συμφωνήσαμε ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας είναι σοβαρό. Κάποια στιγμή αναρωτήθηκα τι θα γίνει αν δολοφονηθεί ο τάδε μεγαλοδημοσιογράφος. "Ε, δεν θα στενοχωρηθώ και ιδιαίτερα", μου είπε.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Τι θα γίνει αν δολοφονηθεί ένα "κάθαρμα", όπως θα έλεγε κι ο Μαυροπρόβατος.
Οχι, δεν θα πέσω σ'αυτή την παγίδα.
πουθενά δεν μίλησα για φόνους που δικαιολογώ ή πολλώ μάλλον που επικροτώ. Για δίκαιους και άδικους φόνους.
Μόνο για διαφορετικές αιτίες που τους προκάλεσαν μίλησα. Χωρίς καμιά δικαιολογία ή ευχαρίστηση από αυτούς.
Στα σοβαρα, Μαύρο Πρόβατο, με απογοητεύεις απίστευτα κάτι φορές.
Αυτές οι ειδήσεις περνάνε στην καλύτερη περίπτωση 'στα ψιλά' των εφημερίδων και ξεχνιούνται γρήγορα. Γιατί σ' αυτή τη χώρα κρίνουμε συνήθως με δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Δηλαδή φίλτατοι:
ο Στεφανάκος αφού επικράτησε στην αθηναϊκή νύχτα έφαγε το Γρηγοράκο, αλλά σε άλλη φάση και τον ειδικό φρουρό της Τράπεζας που πἠγε να του αντισταθεί. Και ο συντάκτης του αστυνομικού δελτίου δεν αναφέρεται σε "ξεκαθαρίσματα λογιαριασμών" και "θάνατο σε ηρωική εκτέλεση καθήκοντος", αλλά "δεν ξεχωρίζει πτώματα" που έσπειρε ο Στεφανάκος, για να μη χαλαστεί ο αντίστοιχος Αθήναιος (που κρύβει μέσα του και που τάσσεται λόγω αρχών κατά της νύχτας γενικώς, ενώ λόγω γούστου φρικάρει με την αθηναϊκή εκδοχή της.)
Φίλτατε Μαυροπρόβατε, έχεις ένα πρόβλημα, που το είχε κι ένας άλλος συνάδελφος, φίλος καλός, και εξαίρετος πολιτικός αναλυτής: αντί να προσαρμόζεις τις σκέψεις σου με βάση την πραγματικότητα, προσαρμόζεις την πραγματικότητα με βάση τις σκέψεις σου. Με άλλα λόγια, διαμορφώνεις τα γεγονότα με τρόπο ώστε να ταιριάζουν με την ιδεολογία σου. Αν δεν σ'αγαπούσα τόσο πολύ, θα σε κατηγορούσα για παραποίηση, διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση.
Α, τώρα που το ξαναείδα, έγραψες ότι κρύβω έναν Αθήναιο μέσα μου ή το διάβασα λάθος;
Κι αν το κατάλαβα καλά, δεν φοβάσαι την κατάρα του Αθήναιου;
Θα σου άξιζε μια δημόσια απάντηση σ'αυτό αλλά θα σου απαντήσω ιδιωτικώς.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home