Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009

Πυρηνική ενέργεια; Ίσως, ευχαριστώ




Σαράντα τέσσερα τοις εκατό έναντι 45%: για πρώτη φορά οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη πλησίασαν τόσο πολύ εκείνους που την απορρίπτουν. Και η αιτία είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στη Σουηδία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση αποφάσισε στις αρχές του μήνα να εφοδιάσει τα 10 πυρηνικά εργοστάσια σε λειτουργία με πιο ισχυρούς αντιδραστήρες, παρόλο που πριν από τριάντα χρόνια είχε αποφασιστεί με δημοψήφισμα να κλείσουν όλα τα εργοστάσια μέχρι το 2010. Στη Γαλλία, όπου το 80% του ηλεκτρισμού παράγεται από την πυρηνική ενέργεια, αποφασίστηκε η κατασκευή ενός αντιδραστήρα νέας γενιάς. Το ίδιο και στη Φινλανδία. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση κάλεσε πέρυσι διάφορες εταιρείες να κατασκευάσουν νέους αντιδραστήρες για τα υπάρχοντα εργοστάσια.

Ένας πυρηνικός άνεμος φυσά στον κόσμο. Σύμφωνα με το Πυρηνικό Φόρουμ, μια οργάνωση που λειτουργεί ως λόμπι της πυρηνικής βιομηχανίας, αυτή την εποχή κατασκευάζονται 44 αντιδραστήρες και σχεδιάζεται η λειτουργία 200 επιπλέον εργοστασίων. Το καινούργιο στοιχείο που αφορά την Ευρώπη, όμως, είναι η σαφής στροφή των πολιτών της υπέρ της ενεργειακής αυτής πηγής. Μέσα σε τρία χρόνια, οι θετικές φωνές αυξήθηκαν από 37% σε 44%. Οι χώρες που εξακολουθούν να αντιστέκονται περισσότερο είναι η Κύπρος (μόλις 7% υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, ένα ποσοστό που μειώθηκε κατά 3% την τελευταία τριετία), η Μάλτα (15%, μειωμένο κατά 2%) και η Ελλάδα (18%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το 2005). Στις περισσότερες από τις υπόλοιπες, οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας αυξάνονται διαρκώς και συχνά ξεπερνούν το 50%.

«Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια, όπως είναι τα ατυχήματα και η διαχείριση των αποβλήτων, είναι υποθετικοί» επισημαίνει στην Ελ Παΐς ο Πολ Άιμπελ, από το Βασιλικό Ινστιτούτο Ελκάνο. «Οι κίνδυνοι από τις κλιματικές αλλαγές, όμως, είναι άμεσοι και υπαρκτοί. Για τον λόγο αυτό, η αντίσταση στην πυρηνική ενέργεια μειώνεται διαρκώς, σε όλους τους τομείς του πληθυσμού». Αυτό που παραμένει αμετάβλητο είναι η κοινωνιολογική ακτινογραφία των δύο στρατοπέδων. Εναντίον της πυρηνικής ενέργειας τάσσονται περισσότερο οι γυναίκες, οι αριστεροί και οι νέοι. Ο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του φιλοπυρηνικού στρατοπέδου, πάλι, είναι άνδρας, Τσέχος ή Λιθουανός (όπου η αποδοχή φτάνει το 64%), άνω των 55 ετών, δεξιός, με σπουδές που διήρκεσαν πάνω από 20 χρόνια, ηγετική θέση στη δουλειά του και ενημέρωση για τα ραδιενεργά απόβλητα που ο ίδιος θεωρεί επαρκή.

Η Γκρηνπής προσπαθεί να καταρρίψει τα επιχειρήματα αυτού του στρατοπέδου. Ποια τράπεζα- αναρωτιέται - θα επενδύσει τα τεράστια ποσά που απαιτούνται για τη λειτουργία των νέων εργοστασίων; Γιατί χαρακτηρίζονται οι Ρώσοι αναξιόπιστοι μόνο ως προς το φυσικό αέριο, αφού και το ουράνιο από αυτούς θα προέλθει; Αυτοί που τόσα χρόνια γκρίνιαζαν ότι το πετρέλαιο είναι πολύ ακριβό γιατί τώρα που έπεσε στα 45 δολάρια δεν μιλούν; Η μάχη είναι σκληρή, και θα γίνεται όλο και σκληρότερη.