Περιμένοντας τη Θάτσερ
Η συγκρότηση μιας θεωρίας των πάντων, που θα εξηγεί τη λειτουργία όλων των δυνάμεων της φύσης: αυτός είναι ο απώτερος στόχος του μεγαλεπήβολου πειράματος που άρχισε χθες στη Γενεύη.
Φανταστείτε μια αίθουσα γεμάτη με μέλη του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, που συζητούν μεταξύ τους περιμένοντας την αρχηγό τους. Οι άνθρωποι αυτοί αντιπροσωπεύουν το πεδίο Χιγκς: συνωστίζονται στο Σύμπαν όπως και σ΄ εκείνη την αίθουσα.
Φανταστείτε στη συνέχεια ότι μπαίνει στην αίθουσα η Μάργκαρετ Θάτσερ. Αμέσως την περικυκλώνουν οι Τόριδες για να της κάνουν ερωτήσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τις κινήσεις της. Με τον ίδιο τρόπο μάς προσδίδει μάζα το πεδίο Χιγκς, επιβραδύνοντας την κίνησή μας στο Σύμπαν. Χωρίς αυτό το πεδίο, θα ήμασταν όλοι ελαφροί σαν τα φωτόνια, και θα κινιόμασταν- όπως αυτά- με την ταχύτητα του φωτός.
Φανταστείτε τώρα ότι λίγο πριν να εμφανιστεί η Θάτσερ, κυκλοφορεί η φήμη ότι πλησιάζει. Η φήμη κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα: αυτοί που είναι πιο κοντά στην πόρτα κάνουν έναν κύκλο για να μάθουν λεπτομέρειες και στη συνέχεια περνούν τις πληροφορίες που μαθαίνουν στους διπλανούς τους. Οι διαδοχικοί κύκλοι που σχηματίζονται είναι τα μποζόνια Χιγκς. Έχουν κι αυτά μάζα, αλλά το οφείλουν στον εαυτό τους, όχι σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Αν μπορέσουμε να τα δούμε, κι ακόμη καλύτερα αν τα πιάσουμε στα χέρια μας, θα πειστούμε ευκολότερα για την ύπαρξη του πεδίου Χιγκς, για την ύπαρξη δηλαδή ενός μηχανισμού που προσδίδει μάζα σε άλλα σωματίδια.
Με βάση την αναλογία αυτή, που διατύπωσε το 1993 ο Βρετανός καθηγητής Ντέηβιντ Μίλερ από το University College του Λονδίνου, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι αυτό που ψάχνουν χιλιάδες επιστήμονες από χθες στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων είναι μια φήμη. Ο καθηγητής Στήβεν Χόκινγκ πιστεύει- ή μάλλον ελπίζει- ότι αυτή η φήμη δεν θα επιβεβαιωθεί, ώστε η επιστήμη της Φυσικής να αποκτήσει καινούργιο ενδιαφέρον. Ο ίδιος ο Χιγκς, που βάφτισε το μυστηριώδες μποζόνιο στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, δηλώνει ότι αν το σωματίδιο αυτό δεν υπάρχει, πρέπει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του να ξεκινήσουν πάλι από το μηδέν.
Αν και όταν αποδειχθεί η ύπαρξη αυτού του σωματιδίου, θα μπει ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ που λέγεται «θεωρία των πάντων». Κι αν αυτή η θεωρία ρίξει φως στην προέλευση του Μπιγκ Μπανγκ, θα πάψουν τα σχολεία να διδάσκουν τον ευφυή σχεδιασμό και τον μύθο του Αδάμ και της Εύας. «Δεν πιστεύω στον Θεό, χωρίς να αποκλείω ότι κάτι μπορεί να συμβεί που θα με κάνει να αλλάξω γνώμη», λέει στο Νιούζγουικ ο Αμερικανός φυσικός Στήβεν Ουάινμπεργκ που το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τις εργασίες του σ΄αυτόν τον τομέα. «Ίσως μια μέρα ανακαλύψουμε κάτι που για να εξηγηθεί θα χρειάζεται θεϊκή παρέμβαση. Αλλά είναι όλο και λιγότερο πιθανό».
4 Comments:
Φτου ρε γαμώτο... είδα τον τίτλο και κατάλαβα το "περιμένοντας" με πιό μακάβριο τρόπο... και ξενέρωσα :-)
Πάντως μου άρεσε πολύ το σημερινό - αν και η αισιοδοξία της τελευταίας "υπέρ διαφωτισμού" παραγράφου μου φαίνεται ιστορικά αδικαιολόγητη...
Αχ...
Τα ματάκια μου με καίνε γιατί είσαι μανεκαίνε...
Δεν κατάλαβα τίποτα από αυτό το σχόλιο.Αν έχει κάποιος την καλοσύνη να μου εξηγήσει περί τίνος πρόκειται θα μου έκανε χάρη. :-)
Κάθε ποστ των τελευταίων ημερών για το LHC που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει οπωσδήποτε με τον α ή β τρόπο να έχει και μια δόση περί Θεού!
Πάντως, επειδή τα έχω διαβάσει όλα τα σχετικά ελληνόφωνα πόστια σε γενικού ενδιαφέροντος μπλόγκια, είσαι ο μόνος που κάνει τη διάκριση μεταξύ πεδίου Higgs και σωματιδίου Higgs.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home