Σάββατο, Σεπτεμβρίου 06, 2008

Το χάσμα θα γίνει εκρηκτικό





Σύμφωνα με υπολογισμούς αμερικανικών ασφαλιστικών εταιρειών που δημοσιεύει η ψηφιακή εφημερίδα Ρolitico. com, εάν ο Τζον ΜακΚέιν εκλεγεί πρόεδρος υπάρχουν πιθανότητες 14,2% έως 15,1% να πεθάνει στη διάρκεια της πρώτης θητείας του. Στην περίπτωση αυτή, θα αναλάβει την εξουσία μια γυναίκα που γέννησε ένα παιδί γνωρίζοντας ότι έπασχε από σύνδρομο Ντάουν. Μια μητέρα που ενθάρρυνε τη 17χρονη κόρη της να κρατήσει το παιδί της επειδή αντιτίθεται κατηγορηματικά στις αμβλώσεις. Μια πολιτικός που της αρέσει να ποζάρει μπροστά στον τάρανδο που σκότωσε και που έκανε μήνυση στην κυβέρνησή της επειδή χαρακτήρισε την αρκούδα προστατευόμενο είδος. Μια γυναίκα που πιστεύει ότι ο άνθρωπος δεν φέρει καμιά ευθύνη για τις κλιματικές αλλαγές και ότι τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ τις έστειλε ο Θεός. Μια πολιτικός που επιτέθηκε στον αντίπαλό της επειδή απαιτεί να διαβάζονται ακόμη και στους τρομοκράτες τα δικαιώματά τους...

Είναι αλήθεια ότι 15% δεν είναι και μια πολύ μεγάλη πιθανότητα. Αλλά οι επιπτώσεις της επιλογής της Σάρα Πέιλιν από τον ΜακΚέιν δεν περιορίζονται στην περίπτωση που εκείνος πεθάνει. Γνωρίζουμε ότι η επιλογή αυτή επιβλήθηκε στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο από τη θρησκευτική Δεξιά: ο Καρλ Ρόουβ, μάλιστα, τον είχε προειδοποιήσει ότι αν κατέληγε σε κάποιον πολιτικό με θετική ή αμφιλεγόμενη άποψη για τις αμβλώσεις, θα ξέσπαγε στο κόμμα εμφύλιος πόλεμος. Όπως οι ακραίοι πίεσαν τον ΜακΚέιν τώρα, έτσι θα τον πιέσουν και μετά την τυχόν εκλογή του. Κάθε φορά που θα αδειάζει μια θέση ανωτάτου δικαστή, για παράδειγμα, θα επιβάλλουν την εκλογή ενός υπερσυντηρητικού. Και κάποια στιγμή θα αξιώσουν την ακύρωση της περίφημης απόφασης Roe Vs. Wade με την οποία επιτράπηκαν οι αμβλώσεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το χάσμα ανάμεσα στη φιλελεύθερη και τη συντηρητική Αμερική θα αποκτήσει εκρηκτικό χαρακτήρα. Το χάσμα αυτό έτσι κι αλλιώς υπάρχει, και δεν χωρίζει τους ευφυείς Αμερικανούς από τους ανόητους - όπως υποστηρίζει συχνά η Αριστερά- αλλά αυτούς που σκέφτονται από εκείνους που προτιμούν να τους λέει κάποιος άλλος τι να σκέφτονται και τι να κάνουν. Η Λίντα Γκραντ έγραφε χθες στην Γκάρντιαν ότι ρώτησε κάποτε έναν μοντέρνο και πολυταξιδεμένο Ρεπουμπλικανό πώς είναι δυνατόν να ψήφισε έναν άνθρωπο σαν τον Μπους. Κι εκείνος της απάντησε ότι μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Καλιφόρνιας όπου οι κάτοικοι σιχαίνονται τους διανοούμενους, η μόνη διέξοδός τους είναι να ενταχθούν στον στρατό, και θέλουν έναν πρόεδρο που να μιλά απλά και καθαρά- όπως ο Μπους.

Για τους ανθρώπους αυτούς, η Σάρα Πέιλιν είναι ιδανική. Εκτός αν πειστούν από το επιχείρημα εκείνης της νοσοκόμας ότι η αντιπροεδρία θα την αποσπάσει από τα ιερά μητρικά της καθήκοντα...

11 Comments:

At 7/9/08 5:23 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 7/9/08 8:36 μ.μ., Blogger nikos10 said...

Όπως ήταν φυσικό, Μιχάλη, η φωτογραφία στο άρθρο σου με έβαλε σε σκέψεις.

Να που κατέληξε η (συντομότατη) έρευνα.

Φαντάζομαι ότι γνώριζες το ψευδές της εικόνας...

 
At 7/9/08 8:41 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Είδες σε τι παρεξηγήσεις οδηγεί, αγαπητέ Νίκο, ο τρόπος που είναι διαμορφωμένο αυτό το μπλογκ; Η φωτογραφία συνοδεύεται κανονικά από την εξής λεζάντα (όπως δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας): "Μοντάζ μεν, αλλά αποκαλυπτικό για την υποψήφια αντιπρόεδρο". Η λεζάντα όμως δεν περνάει στο μπλογκ, με αποτέλεσμα την ορθότατη παρατήρησή σου.

 
At 7/9/08 10:00 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αν η ίδια προτίμησε να κρατήσει ένα παιδί που πάσχει από σύνδρομο Ντάουν. Δικαίωμά της είναι.
Μας ενδιαφέρει όμως να μην απαγορεύει (με νομοθεσία που υποστηρίζει), σε άλλες γυναίκες να προβαίνουν σε άμβλωση.

 
At 8/9/08 12:08 π.μ., Blogger Yannis Zabetakis said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 8/9/08 12:09 π.μ., Blogger Yannis Zabetakis said...

Μιχάλη...

στην Ελλάδα του ρατσισμού ...ίσως να σου φαίνεται όντως παράξενη η ποιότητα ζωής που μπορεί να έχει ένας Down Άνθρωπος...
είναι Άνθρωπος...Μιχάλη...

άστοχο το σχόλιο περί down...όπως ηλίθια και η έκθεση από τη ...palin του μωρού στα αδηφάγα ΜΜΕ ...

φευ...

 
At 8/9/08 10:55 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αγαπητοί nik-athenian και Γιάννη Ζαμπετάκη, διαφωνώ μαζί σας.
Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, εδώ και πολλές δεκαετίες γίνεται έλεγχος για σύνδρομο Ντάουν νωρίς κατά την εγκυμοσύνη ώστε να αποφεύγεται η γέννηση ενός παιδιού που θα έχει πρόβλημα και θα υφίσταται διακρίσεις σε όλη τη διάρκεια της (σύντομης) ζωής του.

Το να γεννηθεί με απροσδόκητό και απρόβλεπτο τρόπο ένα παιδί με αυτό το σύνδρομο, ή με κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ασφαλώς τότε πρέπει το παιδί αυτό να τύχει όλης της δυνατής αγάπης, στοργής και φροντίδας, κι ακόμη περισσότερης. Τόσο από τους γονείς του, όσο κι από την κοινωνία και το κράτος. Οταν όμως το ξέρεις ότι θα γεννηθεί έτσι, και παρόλα αυτά συνεχίζεις και το γεννάς επειδή αντιτίθεσαι για θεολογικούς λόγους στις αμβλώσεις, τότε εγκληματείς απέναντι σ'αυτό το παιδί. Οχι, δεν είναι δικαίωμά σου, γιατί δεν ρώτησες το παιδί αν θέλει να ζήσει με αυτόν τον τρόπο.

 
At 8/9/08 8:52 μ.μ., Blogger AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ said...

Μά τό χάσμα ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ εκρηκτικό!!!!!

Κι'απ'ότι δείχνουν οι πιό πρόσφατες μετρήσεις,ο Μακέιν-άν καί ηλικιωμένος-άρχισε νά καλπάζει....

Πού οδηγείται,στ'αλήθεια,η Αμερική;Δέν θά τελειώσει,άραγε,ποτέ αυτή η καταιγιστική επέλαση τού πιό ανελεύθερου,σκοταδιστικού καί αποτρόπαιου συντηρητισμού;Όλο καί πιό πίσω θά πηγαίνει;

Άν έχετε φίλους ή έστω γνωστούς από τίς Η.Π.Α-καί μάλιστα από τίς Νότιες Πολιτείες-θά ξέρετε τί e-mails κυκλοφορούν τά τελευταία δύο χρόνια....

 
At 10/9/08 5:18 μ.μ., Blogger QueenSarabi said...

Sumfwnw apoluta me to sxolio sas k.Mistou uper tis amvlwsis paidiwn me sundromo dawn. Exw dei apisteuta ratsistikes sumperifores se atoma me provlimata opws paxisarkia. Pisteuw prwta stin poiotita tis zwis kai epeita stin posotita. Gi'auto kai eimai uper kai tis euthanasias. Prepei o goneas na apofasizei sofa gia to paidi tou, opws prepei kai o enilikas na exei to dikaiwma, se opoia katastasi ki an einai, na epivalei to thelw tou gia zwi i thanato ston eauto tou kai tous allous. Auta einai dikaiwmata, oxi egklimata. Merci beaucoup.

 
At 10/9/08 6:42 μ.μ., Blogger AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ said...

Απ'όποια οπτική γωνία καί νά δέι κανείς τό θέμα-μέ τίς όποιες επί μέρους(γιά ελάσσονα θέματα) διαφωνίες.....ο/η φίλος/η Queen Sarabi έχει θεμελιακά δίκιο στόν πυρήνα τών απόψεων πού υποστηρίζει.

Υπάρχουν στό πολύ στενό μου περιβάλλον ΔΥΟ περιπτώσεις μέ σύνδρομο Down (όταν ήμουν μικρός,είμαι τώρα 58)αποκαλείτο ακόμα καί από γιατρούς "ιδιωτία" ενώ οι άνθρωποι αυτοί "μογγολάκια" (τό ίδιο καί στά Γαλλικά,"mongoliens",τούς αποκαλούν ακόμα έτσι στή Γαλλία)πού πιστέψτε με......χρειάζονται ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ αποθέματα δύναμης (η απέραντη αγάπη δέν φτάνει,δυστυχώς)γιά νά αντέξουν παιδί καί γονιός.Όταν σού λέει μία γυναίκα 40 χρονών "όταν μεγαλώσω καί παντρευτώ" πολλά περνούν από τό μυαλό καί τήν ψυχούλα σου....

 
At 10/9/08 6:44 μ.μ., Blogger AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ said...

Δέν είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΟΣ διακίωμα νά δημιουργεί στίς μέρες μας δυστυχία,φέρνοντας στόν κόσμο ένα παιδί μέ σύνδρομο down!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home