Σάββατο, Ιουλίου 05, 2008

Σε μια διασταύρωση του Νετζαρίμ



«Επτά χρόνια. Επτά ολόκληρα χρόνια κρατά μια επίμονη και επονείδιστη εκστρατεία που προσπαθεί να κηλιδώσει την επαγγελματική αξιοπρέπεια του συναδέλφου μας Σαρλ Εντερλέν, ανταποκριτή του καναλιού France 2 στην Ιερουσαλήμ. Εδώ και επτά χρόνια, τα ίδια άτομα προσπαθούν να εμφανίσουν ως “απάτη” και “σκηνοθεσία” το ρεπορτάζ του για τον θάνατο του 12χρονου Μοχάμεντ αλ-Ντούρα, που σκοτώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2000 από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια σύγκρουσης ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και ένοπλα παλαιστινιακά στοιχεία».

Αυτό αναφέρει μια διακήρυξη αλληλεγγύης προς τον Εντερλέν με ημερομηνία 27 Μαΐου 2008, που έχει υπογραφεί ήδη από 200 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο ιστορικός Ζακ Λε Γκοφ, ο πρώην πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής Αβραάμ Μπουργκ, ο συγγραφέας Ρεζίς Ντεμπρέ, ο ιδρυτής του Νουβέλ Ομπζερβατέρ Ζαν Ντανιέλ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν. Αλλά ο θόρυβος δεν λέει να κοπάσει. Μόλις αυτή την εβδομάδα, το αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των εβραϊκών ιδρυμάτων της Γαλλίας ζήτησε από τον πρόεδρο Σαρκοζί να διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για το ρεπορτάζ του France 2. Εκείνοι που αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων δεν ισχυρίζονται απλώς ότι ο Μοχάμεντ κτυπήθηκε από παλαιστινιακά, όχι ισραηλινά πυρά. Αφήνουν να εννοηθεί ότι ο νεαρός Παλαιστίνιος είναι ζωντανός! Κι ας είναι διατεθειμένος ο πατέρας του να επιτρέψει την εκταφή της σορού και τη διεξαγωγή ελέγχου DΝΑ. «Μπορεί να έχει χάσει κάποτε ένα άλλο παιδί», απαντά ο Φιλίπ Καρσενί, ένας μυστηριώδης δημοσιογράφος που καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε πρόστιμο 1.000 ευρώ για δυσφήμηση του καναλιού και του ανταποκριτή του, αλλά τον περασμένο μήνα του αναγνωρίστηκε από δευτεροβάθμιο δικαστήριο καλή πρόθεση.

Στη συζήτηση ενεπλάκη πρόσφατα κι ένας άνθρωπος που χαίρει μεγάλου κύρους στη Γαλλία, ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ Ελί Μπαρναβί, που απαριθμεί μερικά «περίεργα» στοιχεία: οι εικόνες πριν από την τελική σκηνή προέρχονταν από άλλες συγκρούσεις, το παιδί σήκωσε το κεφάλι και κοίταξε στιγμιαία την κάμερα μετά τα «φονικά» πυρά, ο Παλαιστίνιος κάμεραμαν αποδείχθηκε ότι βρισκόταν στην υπηρεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, τα τραύματα του πατέρα ήταν από μαχαίρι. «Αντί να βάζουμε στο ίδιο καλάθι αυτούς που αμφιβάλλουν γιατί θέλουν να καταλάβουν κι εκείνους που καταδικάζουν επειδή το μίσος τούς τυφλώνει, ας συνταχθούμε όλοι με την ιδέα της ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα», γράφει στο περιοδικό Μarianne. Η υπόθεση δεν θα κλείσει εύκολα, το Μεσανατολικό ήταν ανέκαθεν για πεισματάρηδες, η αλήθεια έχει πληγωθεί πολλές φορές. Και η Αρλέτ Σαμπό, διευθύντρια ειδήσεων του France-2, αισθάνεται την ανάγκη να βεβαιώσει: «Αν ο Μοχάμεντ αλ-Ντούρα είναι ζωντανός, θα ζητήσουμε συγγνώμη απ΄ όλο τον κόσμο».

16 Comments:

At 6/7/08 6:00 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αφού έχει άποψη ο Ζαν Ντανιέλ, ησύχασα.

Ντροπή γιαυτούς που επινόησαν τα "Νέα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών" για να υποδαυλίζουν το φυλετικό μίσος εναντίον των Ισραηλινών και γιαυτούς που τους υποστηρίζουν.

 
At 6/7/08 6:04 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Καλόν είναι να διαβάζουμε και τίποτε πέραν της αριστερής γαλλικής ψευτοδιανόησης.

Who killed Mohammed al Dura?

 
At 6/7/08 6:36 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Όσοι σκέφτονται δεν παίρνουν θέση (βιαστικά). Έχουν τ' αυτιά τους και τα μάτια τους ανοιχτά προς κάθε κατεύθυνση.
Ρητό που φαίνεται να ισχύει σε πολλές υποθέσεις.

 
At 6/7/08 8:27 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ε, όχι και να με κατηγορήσεις για bias, Αθήναιε... Το κομμάτι ήταν απολύτως ισορροπημένο, έβαλα όλες τις απόψεις, δεν πήρα θέση, δεν νομίζω να έχεις δει άλλο τέτοιο κείμενο στον ελληνικό Τύπο. Τώρα, αν έχεις πρόβλημα με τον Ντανιέλ, δικαίωμά σου. Ο Σαρλ Εντερλέν, πάντως, είναι πολύ σοβαρός δημοσιογράφος, ο τελευταίος που θα μπορούσε να κατηγορηθεί για αντιεβραϊκή προπαγάνδα, κι αν έχει κάνει κάποιο λάθος θα το πει.

 
At 7/7/08 10:31 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ναι, νομίζω πως στην προκειμένη περίπτωση παίρνεις ξεκάθαρα θέση. Και για μένα αυτή η περίπτωση δεν είναι μια ακόμη θλιβερή ιστορία του μεσανατολικού, είναι κάτι περισσότερο.

Αυτή η φωτογραφία, έχει προκαλέσει τεράστιο πόνο και στις δύο πλευρές. Ποιος δεν είδε αυτή τη φωτογραφια και δεν έκλαψε; Και όταν φαίνεται πως όλο αυτό ήταν σκηνοθετημένο για να τρωθεί η μία πλευρά, δεν μπορώ να μη σκέφτομαι τα χαλκευμένα ψεύδη που υποδαύλιζαν το ρατσιστικό μίσος. Τις δήθεν φήμες ότι οι εβραίοι σκοτώνουν παιδιά συστηματικά και όλες αυτές οι βρωμιές που κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα στον αραβικό κόσμο.

Η Παλαιστινιακή πλευρά, με τη βοήθεια του δυτικού Τύπου συστηματικά διαστρεβλώνει ειδήσεις και τις κατασκευάζει κιόλας. Όποιος με θεωρεί υπερβολική ας γραφεί για ένα διάστημα στο Honest Reporting κι ας έρθει μετά να το συζητήσουμε.

Το έχω γράψει πολλές φορές εδώ. Αντιλαμβάνομαι το μίσος ανάμεσα σε αυτούς που εμπλέκονται άμεσα, είμαι σε θέση να το δικαιολογήσω. Δεν καταλαβαίνω όμως, γιατί ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος Άγγλος ή Γάλλος να μισεί τόσο πολύ τους Ισραηλινούς. Σ'αυτό βλέπω ρατσιστικό μίσος. Εσύ, έχεις άλλη εξήγηση;

 
At 7/7/08 11:33 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

"Και όταν φαίνεται πως όλο αυτό ήταν σκηνοθετημένο για να τρωθεί η μία πλευρά": από πού προκύπτει αυτό; Εσύ το αποφάσισες; Αυτή είναι η διαφορά μας: εγώ, ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, παρουσιάζω στοιχεία και όλες τις απόψεις, ενώ εσύ, ως συναισθηματικά φορτισμένη μπλόγκερ, λαμβάνεις αυθαιρέτως αποφάσεις.

"Δεν καταλαβαίνω όμως, γιατί ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος Άγγλος ή Γάλλος να μισεί τόσο πολύ τους Ισραηλινούς": μα δεν πρόκειται για κάποιον άγγλο ή γάλλο δημοσιογράφο. Αν - λέω, αν - υπάρχει απάτη, θα προέρχεται από τον παλαιστίνιο κάμεραμαν του γάλλου δημοσιογράφου. Ο τελευταίος δεν βρισκόταν εκεί. Σε κάθε περίπτωση, η επαγγελματική ακεραιότητα του Σαρλ Εντερλέν δεν αμφισβητείται.

 
At 7/7/08 12:09 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Πιθανώς να είμαι μια συναισθηματικά φορτισμένη μπλόγκερ, όμως χειρίζομαι την ελληνική απταίσθως και στις λεπτότερες αποχρώσεις της.

Έγραψα "απ'΄ό,τι φαίνεται", αυτό σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει βεβαιότητα. Αντίθετα από τον Ζαν Ντανιέλ και το κακό συναπάντημα που βάζουν την υπογραφή τους, δεν γνωρίζω, όμως υπάρχει ζήτημα που με κάνει ν'ανατριχιάζω.Εσύ δεν φρικάρεις στη σκέψη αυτή η ιστορία να είναι κατασκευασμένη;

Η αναφορά μου στους Γάλλους και Άγγλους δημοσιογράφους συνδέεται με το γενικότερο bias που διαπιστώνεται καθημερινά και τεκμηριώνεται γιατί κάθε φορά, σε κάθε καταγγελία, ζητάνε συγγνώμη.

Ο Εντερλέν έχει ευθύνη σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η υπόθεση είναι φτιαχτή και είναι χυδαίο να ονομάζεται ο σκεπτικισμός "εκστρατεία σπίλωσης του ονόματος ενός δημοσιογράφου".

 
At 7/7/08 1:49 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ασφαλώς και φρικάρω. Αλλά πιστεύω ότι πρόκειται για μια θεωρία συνωμοσίας. Μακάρι να διαψευστώ.
Bias δεν βλέπω στον γαλλικό ή αγγλικό Τύπο. Εκτός αν εννοείς αντιαραβικό bias...

 
At 7/7/08 2:08 μ.μ., Blogger neoinileias said...

Aπο τις αρχές Ιουνίου λειτουργούν οι διαδικτυακές πύλες 469 δήμων της χώρας. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 28,8 εκατ. ευρώ και αφορά δήμους με πληθυσμό μικρότερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων.

Στην Κρέστενα της Ηλείας όμως αυτά μάλλον είναι «ψιλά γράμματα» λένε οι πολίτες της περιοχής.
Η δικτυακή πύλη πήγε, δεν άνοιξε και ξαφνικά έφυγε.


Κάποιοι πολίτες πήγαν να διαμαρτυρηθούν στο δήμαρχο, ο δήμαρχος τους είπε ότι την ευθύνη της μη λειτουργίας και απομάκρυνσης την έχει η κυβέρνηση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι στο χώρο αυτό είχε τραπέζια παρακείμενη ψησταριά της οποίας ο δήμαρχος διατηρεί φιλική σχέση με τον ιδιοκτήτη.

Ο ιδιοκτήτης διαμαρτυρήθηκε στο δήμαρχο όταν έφτασε η δικτυακή πύλη και ο δήμαρχος του υποσχέθηκε ότι θα το κρατήσει εκει μερικές μέρες για τα «μάτια του κόσμου» χωρίς να το λειτουργήσει και μετά θα το διώξει, όπως και έγινε.

Το υπουργείο εσωτερικών τι να λέει άραγε!

Διαβάστε περισσότερα

http://neoinileias.blogspot.com/

 
At 7/7/08 2:11 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Εγώ πάλι λέω μακάρι να είναι μια θεωρία συνομωσίας όμως όπως ξέρεις, αυτοί που έχουν ανακινήσει το ζήτημα είναι καθ'όλα σοβαροί άνθρωποι. Η δε Ισραηλινή κυβέρνηση είναι μεν ύποπτη όπως κάθε κυβέρνηση ( για μας τους φιλελεύθερους εννοείται, όχι για εσάς τους υπόλοιπους) αλλά το Ισραήλ αν και σε εμπόλεμη κατάσταση παραμένει μια Δημοκρατία, άρα η κυβέρνηση ελέγχεται.

Τώρα για το bias μάλλον κλείνεις τα μάτια. Είναι διαρκές και ανελέητο σε βάρος του Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ο αραβικός κόσμος ο οποιός βέβαια, δεν φαίνεται να σκάει ιδιαιτέρως για τη σύραξη. Αν και είναι γεγονός πως η σύμπραξη των Παλαιστινίων και η απόλυτη ταύτιση της PLO με τα διεθνή κυκλώματα του εγκλήματος τη δεκαετία του '80, είναι υπεύθυνη, σε μεγάλο βαθμό, για την προκατάληψη σε βάρος των Αράβων. Συμφωνώ ότι ο κάθε Άραβας δεν είναι σαν το Παλαιστίνιο τρομοκράτη της δεκαετίας του '80 που έσπερνε τον τρόμο δεξιά-αριστερά και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και στεναχωριέμαι κι εγώ όταν το διαπιστώνω.

 
At 7/7/08 3:23 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει θεία δίκη η ανθρώπινη δικαιοσύνη (κι ακόμα λιγότερο, η γαλλική), όσο κι αν αυτό ανακουφίζει κάποιους ή καταθλίβει κάποιους άλλους.

Αν μπορούσε πάντως, θα έθετε τον ατρόμητο προπαγανδιστή του ισραηλινού στρατού (Καρσέντι) στη θέση του τρομαγμένου παιδιού.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να ζητούν όλοι, δεδομένης της βεβαιότητας οτι δε γίνεται. Οι οπαδοί της θείας δίκης βέβαια εξαφανίζονται μπροστά σε μια άλλη, εντελώς δυνατή προοπτική: να λάβει το κράτος του Ισραήλ της θέση της Παλαιστίνης και τανάπαλιν. Το πικρό αστείο, είναι οτι σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύει αφρόνως, με το δικό του, στριφνό και διεστραμμένο τρόπο, το κράτος του Ισραήλ...

 
At 7/7/08 4:36 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αθήναιε, δυστυχώς όταν πρόκειται για το Ισραήλ χάνεις την ψυχραιμία σου.

 
At 7/7/08 4:43 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Διάβασα ξανά τα σχόλιά μου και δεν καταλαβαίνω τί σε κάνει να κάνεις μαντεψιές για το πόσο ήρεμη είμαι αντί να απαντάς στα επιχειρήματά μου.

Μάλλον δεν έχεις καταλάβει ότι ανήκω σε αυτούς που έχουν κυριευθεί από την απελπισία για την έκβαση της υπόθεσης. Το μόνο που μου δημιουργεί κάποια αισθήματα και αυτά οργής είναι ο ρόλος του δυτικού Τύπου ( θα έλεγα και του ελληνικού αλλά κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν ασχολείται με τις ελληνικές εφημερίδες). Με συγκλονίζει το αντιεβραϊκό μένος που καλύπτεται πίσω από παιδαριώδη κριτική της πολιτικής του κράτους του Ισραήλ.

Μαύρο Πρόβατο, η επίκκληση της Θείας Δίκης από σένα με προβληματίζει. Γιατί να είναι ο στρατός στη θέση του άτυχου μικρού; Ο ισραηλινός στρατός δεν είμαι μισθοφορικός αλλά είναι στρατός πολιτών ενός νόμιμου κράτους που έχει την υποχρέωση να σέβεται το διεθνές δίκαιο αλλά και το δικαίωμα να αμύνεται.

 
At 7/7/08 6:29 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 7/7/08 6:35 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

"Είναι διαρκές και ανελέητο σε βάρος του Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ο αραβικός κόσμος ο οποιός βέβαια, δεν φαίνεται να σκάει ιδιαιτέρως για τη σύραξη. Αν και είναι γεγονός πως η σύμπραξη των Παλαιστινίων και η απόλυτη ταύτιση της PLO με τα διεθνή κυκλώματα του εγκλήματος τη δεκαετία του '80, είναι υπεύθυνη, σε μεγάλο βαθμό, για την προκατάληψη σε βάρος των Αράβων. Συμφωνώ ότι ο κάθε Άραβας δεν είναι σαν το Παλαιστίνιο τρομοκράτη της δεκαετίας του '80 που έσπερνε τον τρόμο δεξιά-αριστερά και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και στεναχωριέμαι κι εγώ όταν το διαπιστώνω."

Δηλαδή, χρειάζονται κι άλλα, Αθήναιε;

 
At 7/7/08 8:41 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Και λοιπόν; Έτσι δεν είναι;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home